Senzace Tomic do čtvrtfinále, Murrayho postupu tleskali princ William s chotí

27. 6. 2011, 20:49
Aktuality 5
WIMBLEDON MUŽI - Bernard Tomic pokračuje v překvapivém tažení Wimbledonem. Osmnáctiletý talent australského tenisu si dnes poradil i s Malissem a postoupil už do svého prvního grandslamového čtvrtfinále. Mezi nejlepších osm hráčů Wimbledonu se počtvrté v řadě dostal domácí Andy Murray, jemuž tleskali princ Williams s vévodkyní Kate.
Bernanrd Tomic

Bernard Tomic už v juniorech zažil řadu úspěchů a je mu předvídána velká budoucnosti i mezi dospělými. Podle odborníků ho čeká ještě hodně práce v posilovně, aby měl v současném mužském silovém tenisu šanci. Osmnáctiletý Australan, jenž už byl dvakrát ve 2. kole domácího Australian Open a letos dokonce ve třetím, ale na první výrazný úspěch mezi dospělými dosahuje už nyní.

Ve Wimbledonu nejprve prošel náročnou kvalifikací, pak vyřadil Rusy Davyděnka a Andrejeva, s nímž se dostal ze stavu 0-2 na sety, následně získal i skalp světové pětky Söderlinga a v dnešním 4. kole si poradil s Xavierem Malissem. Tři ze čtyř zápasů Australan vyhrál 3-0 na sety.

Rodák z Německa Tomic je prvním hráčem po jedenácti letech, který se z kvalifikace dostal až do čtvrtfinále. Naposledy to dokázal Bělorus Vladimir Volčkov v roce 2000. Tomic je navíc prvním osmnáctiletým čtvrtfinalistou na londýnské trávě po Borisi Beckerovi, který hrál mezi osmičkou nejlepších v tomto věku v roce 1986.

"Na tohle jsem ani nepomyslel. Hraju druhý týden Wimbledonu a jsem navíc ve čtvrtfinále, to je úžasné," řekl Tomic, jehož příštím soupeřem bude druhý hráč světa Srb Novak Djokovič, který porazil Francouze Michaela Llodru třikrát 6-3 a přiblížil se na dvě výhry posunu do čela světového žebříčku.

Před měsícem ho od prvního místa dělila jediná výhra, v semifinále French Open ale nestačil na Rogera Federera. V Londýně se už pomalu chystá odveta, neboť na sebe v boji o finálke mohou narazit znovu. Švýcar dnes sice ztratil první set na turnaji, Michajla Južného z Ruska ale nakonec porazil 6-7 6-3 6-3 6-3 a vyhrál s ním tak i 11. vzájemné utkání. 

Ve čtvrtfinále se Federer utká s Francouzem Jo-Wilfriedem Tsongou, který si ve třech sadách poradil se sedmým nasazeným Španělem Davidem Ferrerem a zopakoval loňský výsledek.

Murraymu fandil i princ William
Radost domácím fanouškům dál dělá radost Andy Murray, který se dnes ve Wimbledonu po třech letech utkal s Richardem Gasquetem. Tehdy britský tenista předvedl famózní pětisetový obrat, dnes ale takové drama nepřipustil. Vyrovnaný byl pouze první set, který Murray získal v tie-breaku.

Vévodkyně Kate a princ WilliamDo wimbledonské lóže přišli domácího favorita povzbudit také novomanželé princ William a vévodkyně Catherine. Vévoda a vévodkyně z Cambridge navázali na loňskou návštěvu královny Alžběty II., která před rokem poctila Wimbledon svou přítomností poprvé po 33 letech.

Když se William s Kate objevili v královské lóži, vysloužili si ovace centrálního dvorce. Pro policii jejich návštěva znamenala přísnější dohled a tenistům možná mohl při zápasech vadit hluk helikoptéry, která kroužila nad All England Clubem.

"Kdybych věděl, že přijdou, tak bych se oholil. A omluvil jsem se jim, že jsem neučesaný a zpocený," smál se Murray po utkání. Už loni sledovala jeho zápas královna Alžběta II., které se cestou na kurt a do šaten podle pravidel uklonil. Nyní se uklánět nemusel, ale s Gasquetem tak učinili. "Přišlo to samo, neplánovali jsme to," uvedl.

Kate se oblékla podle wimbledonské tradice do bílých šatů ke kolenům, William měl na sobě v horkém londýnském odpoledni modrý oblek s kravatou. Nad mladým párem seděla například šestinásobná wimbledonská vítězka Billie Jean Kingová.

William a Kate už Wimbledon v minulosti navštívili. Princ ještě ve společnosti své matky princezny Diany a Kate jako tenisová fanynka byla prý v ochozech již několikrát. Letos poprvé zavítali na slavný turnaj společně a mohli zatleskat Murraymu, který usiluje o to stát se prvním britským vítězem dvouhry od triumfu Freda Perryho v roce 1936.

Čtyřiadvacetiletý Murray, který už letos na trávě vyhrál přípravný turnaj v Queensu, ve Wimbledonu postoupil do čtvrtfinále čtvrtý rok po sobě. V posledních dvou letech nechyběl v semifinále, letos si o něj zahraje s Felicianem Lópezem. Španěl si v Londýně zahraje ve čtvrtfinále potřetí poté, co s Polákem Lukaszem Kubotem obrátil zápas z 0-2 na sety.

- WIMBLEDON muži (Velká Británie, tráva, 6.631,000 liber) -
pondělní výsledky (27. 06. 2011)

Dvouhra - osmifinále:
Fish (10-USA) - Berdych (6-ČR) 7-6(5) 6-4 6-4
Nadal (1-Šp.) - Del Potro (24-Arg.) 7-6(6) 3-6 7-6(4) 6-4
Djokovič (2-Srb.) - Llodra (19-Fr.) 6-3 6-3 6-3
Federer (3-Švýc.) - Južnyj (18-Rus.) 6-7(5) 6-3 6-3 6-3
Murray (4-Brit.) - Gasquet (17-Fr.) 7-6(3) 6-3 6-2 
Tsonga (12-Fr.) - Ferrer (7-Šp.) 6-3 6-4 7-6(1)
Tomic (Austr.) - Malisse (Belg.) 6-1 7-5 6-4
López (Šp.) - Kubot (Pol.) 3-6 6-7(5) 7-6(7) 7-5 7-5

Čtvrtfinálové dvojice: Nadal - Fish, Murray - López, Tsonga - Federer, Tomic - Djokovič.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

5
Přidat komentář
smazaný uživatel
nechápu nadpis senzace v podání Tomiče-dit ten kluk má podání jako Rodick za mlada a ten nebýt Rogera měl nějakéj ten titul z Wimbledonu měl-no tak jak sem 16ti letému Nadalovi prorokoval světovou jedničku tak Tomič bude do 3 let dvojka-:) jinak vše dopadlo jak mělo žádne překvapení možná až na to že se Gasquet vzdal tak lehce. . .i od Lodry sem čekal jeden uhraný set. .
Reagovat
baggik
Koukám, že ten královskej páreček taky tleská každý volovině. :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Nevidel som ani fiftín Tomicových zápasov..O to viac sa teším na jeho match s Djokovičom..Pravdepodobne Novak vyhrá, ale prajem si, aby to bol dramatický súboj..ten chlapec má 18 rokov, už v 16tich na seba upozornil víťazným zápasom na Grandslame..v 18 hrá QF..To sú veľké veci..Bojím sa, že Rafovi rastie veľká konkurencia..Nie dnes, ani zajtra nebude Tomic svetovým hráčom..Ale za 3-4 roky ním byť môže..Za tú dobu sa potrebuje zlepšiť predovšetkým na ostatných povrchoch, keďže zatiaľ je skvelý len na tráve, čo je bohužiaľ pre neho len alternatívny povrch, na ktorom sa hrá 3 týždne do roka..
Reagovat
Vojtiik
aha a jeho uspechy na Australian open asi taky byli nekde na schovanem travnatem kurtu ze?:)
Reagovat
smazaný uživatel
Úspechy na AO..? :)..to prvé, druhé kolo?..hmm..úchvatné.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist