Šestatřicetiletý Tsonga na domácím French Open ukončí kariéru

7. 4. 2022, 11:53
Aktuality 12
Grandslamový finalista Jo-Wilfried Tsonga se brzy rozloučí se svou úspěšnou tenisovou kariérou. Šestatřicetiletý Francouz, který posbíral 18 trofejí a v žebříčku to nejvýše dotáhl na páté místo, řekne sbohem na domácím French Open. Antukový podnik velké čtyřky startuje 22. května.
Profily hráčů
Jo-Wilfried Tsonga (© AFP)

"Dnes bych rád oznámil, že jsem se rozhodl ukončit tenisovou kariéru," napsal na sociální sítě. "Přinesla mi neuvěřitelné zážitky a mnoho radosti," dodal rodák z Le Mans. S fanoušky se však hodlá ještě rozloučit. Své sbohem řekne až na domácím French Open, letošní ročník antukového grandslamu startuje 22. května.

Tsonga, jenž na profesionální okruh definitivně vstoupil v roce 2004, se v posledních letech potýkal se zdravotními problémy. V únoru si připsal teprve druhou výhru od roku 2019, poté co téměř celou sezonu 2020 vynechal kvůli bolestem zad a loni měl na elitním okruhu bilanci 1-8. Letos se představil na šesti akcích a posbíral tři skalpy.

"V posledních letech si každý den říkám, co to dělám, proč si takhle ubližuju, stojí mi to za tu námahu? Mozek mi říká, že můžu hrát tenis celý život, ale tělo už nespolupracuje. Proto jsem se rozhodl, že letošní French Open bude mým posledním představením."

V areálu Rolanda Garrose se v hlavní soutěži poprvé objevil v roce 2002 ve čtyřhře, v singlu v hlavním losu debutoval až o tři roky později. Maximem finalisty Australian Open 2008 v Paříži je semifinále z let 2013 a 2015, dvakrát byl mezi nejlepším kvartetem také ve Wimbledonu.

"Na French Open budu startovat popatnácté, právě tenhle turnaj nejlépe reprezentuje to, co jsem ve své kariéře dokázal. Doufám, že si udržím fyzickou kondici a předvedu v Paříži to nejlepší, jako při každé účasti. Cílem je být sám sebou, vždycky jsem chtěl podat co nejlepší výkon. Vždy jsem si dával velké cíle a letošní French Open bude poslední příležitostí."

Tsonga ve své kariéře posbíral 18 trofejí, v žebříčku se dostal až na pátou příčku, na olympiádě v Londýně 2012 získal stříbro ve čtyřhře a pomohl Francii ke triumfu v Davis Cupu 2017. Navíc jen francouzský sympaťák a Tomáš Berdych se Stanem Wawrinkou dokázali na grandslamech porazit všechny členy slavné Big Four (Novak Djokovič, Rafael Nadal, Roger Federer a Andy Murray).

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

12
Přidat komentář
Tomas_Smid_fan
smilesmile
Hodně štěstí s krásnou rodinousmile
Reagovat
Bob
Já měl za to, že kariéru už dávno ukončil :D
Reagovat
Krisboy
Vyřaď v prvním kole French Open Alcaraze smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smile
Reagovat
Patik
to nie..to by Rafaeoli nezvládol..smilesmile
Reagovat
Krisboy
No a...?smile
Reagovat
Patik
to je ďalších sto príspevkov navyše..
Reagovat
Krisboy
A pokud Alkáč nebo Rafa vyhrají, bude jich tu tisíc. Si nevybereš.
Reagovat
Patik
Keď to vyhrá Rafa tak tu bude tak 25 komentárov.. Výhra Nadala na French Open už nikoho nezaujíma už to tu bolo 13 krát tam už sa nedá napísať niečo čo tu ešte nebolo napísané.. smile
Reagovat
Rafaeoli25
Hahaha, to jsem se zase pobavil, jinak je vidět, že tu ani jeden moc nečtete, co píšu, jinak byste nereagovali takhle pitomě. Opakovaně jsem psal, že Tsonga je pro mě s DelPem a Monfilsem po Nadalovi nejoblíbenějším hráčem. Jinak s Nadalem máš pravdu, je tak skvělý, že fakt vlastně není potřeba ho tu nějak moc oslavovat, i když bude mít nakonec 25 GS, tak to bude totální normálka, máš bezpochyby pravdu no smile
Reagovat
Rafaeoli25
Jinak já nechci, aby FO vyhrál Alcaraz, ale Nadal, na tom se opravdu nic nemění. Takže pokud by hrál Carlos s Joem, na 100% přeju Tsongimu, i proto, že to bude jeho poslední turnaj. Carlos nechť si ještě počká, na FO aspoň dva tři roky smile
Reagovat
Krisboy
Škoda, ale už to k tomu směřovalo dlouho, není to překvapení. Všechno nejlepší v dalším životě, Jo!

smilesmilesmile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist