Španělé bez opor vedou nad Kazachstánem, daří se i Rakušanům

10. 2. 2012, 23:55
Aktuality 0
DAVIS CUP - Španělský "B-tým" na domácí antuce v Ovideu nenechává nic náhodě a po pátečních dvouhrách proti Kazachstánu má nakročeno do čtvrtfinále. V něm by se obhájci titulu mohli utkat s Rakouskem, které vede 2-0 proti Rusům.
Nicólas Almagro

Španělští tenisté zahájili cestu za obhajobou titulu v Davisově poháru pod vedením nového kapitána a bez svých největších es. Alex Corretja při premiéře v roli lodivoda nemůže letos počítat s druhým hráčem světa Rafaelem Nadalem a v 1. kole proti Kazachstánu mu chybí i další tři obvyklé opory David Ferrer, Fernando Verdasco a Feliciano López. Všichni dávají přednost osobním úspěchům.

"Španělský tenis není jen o čtyřech hráčích. Máme jich mnohem víc a nominace závisí na okolnostech, podmínkách a soupeři. Mám čtyři skvělé tenisty, kteří mají zápal a touhu hrát, což je nejdůležitější," řekl Corretja o španělském B-týmu, který složil z Nicólase Almagra, Juana Carlose Ferrera, Marcela Granollerse a Marca Lópeze.

Juan Carlos FerreroDuel proti Kazachstánu, který před rokem při debutu ve Světové skupiny překvapivě vyhrál nad českými tenisty, úspěšně zahájil zkušený Juan Carlos Ferrero. Bývalý vítěz French Open ale měl s Michajlem Kukuškinem plné ruce práce.

Španěl, jenž se do týmu vrátil po třech letech, za stavu 1-1 na sety prohrával ve čtvrté sadě už 0-4, nepříznivý vývoj ale otočil a po úspěšně zvládnutém tie-breaku se ujal vedení 2-1. Kazach se však nevzdal, vyrovnal a v rozhodujícím pátém setu měl dokonce blízko k překvapivé výhře. Nakonec Ferrero vyhrál až po 4 hodinách a 28 minutách.

"Tyhle zápas jsou strašně težké. Myslím, že jsem hrál od začátku dobře. Pro něj (Kukuškina) bylo dobré, že vyhrál druhý set, vrátil se do zápasu a dostal se do rytmu. Musel jsem bojovat až do konce, bylto skvělý zápas," komentoval Ferrero. "V Davis Cupu hraju rád, všechny ty zápasy mi dodávají zkušenosti a sebevědomí," dodal.

"Byl to těžký a dlouhý zápas. Bylo tam hodně dlouhých výměn. Ve třetím i pátém setu jsem měl hodně příležitostí vyhrát, ale bohužel jsem to nezvládl," litoval Kukuškin. "Ale prohrál jsem se skvělým hráčem, hraje dobře, hlavně na antuce. Se svou hrou jsem spokojený, doufám, že se v budoucnu dokážu ještě zlepšovat," dodal poražený Kazach.

O druhý bod Španělů se postaral 11. hráč světa Nicólas Almagro, který zvítězil 3-1 na sety nad Andrejem Golubjovem. "Se svou hrou jsem dnes moc spokojený. Myslím, že jsem odehrál nejlepší zápas v Davis Cupu," pochvaloval si Almagro, který v týmové soutěži nastoupil k šestému duelu.

"Teď nám chybí bod k postupu, uvidíme, co se stane v zítřejší čtyřhře. Hrát za Španělsko je zábavné," dodal Almagro.

Postupový třetí bod můžou získat v sobotu Granollers s Marcem Lópezem, odvrátit vyřazení Kazachstánu budou mít možnost zřejmě Koroljov se Ščukinem.

Rakousko vede nad Ruskem
Jürgen MelzerTrochu překvapivý vývoj má duel v Rakousku. Hostující kapitán Šamil Tarpiščev exmperimntoval se sestavou, body to však nepřineslo. Do úvodní dvouhry poslal překvapivě Igora Kunicyna, byť se očekával start čerstvého vítěze ze Záhřebu Michajla Južného. Kunicyn sice domácí jedničku Jügena Melzera potrápil, s přítelem Ivety Benešové ale v pěti setech padl.

Ve druhé dvouhře neuspěl ani Alex Bogomolov, který teprve v prosinci dostal povolení od ITF startovat za Rusko. Bogomolov se sice narodil v Rusku, od dětství ale žil v USA a měl i americké občanství. Při svém debutu v týmové soutěži Bogomolov překvapivě prohrál se 127. hráčem světa Andreasem Haiderem-Maurerem, který tak Rakousko přiblížil postupu do čtvrtfinále, ve kterém bude čekat zřejmě Španělsko.

O postupu se stejně jako v Ovideu může rozhodnout už po sobotní čtyřhře, do které za domácí nastoupí sehrané duo Maracha s Peyou, za hosty zřejmě odpočatí Davyděnko s Južným.

- DAVIS CUP 2012 ... 1. kolo Světové skupiny -
(Španělsko / Ovideo, antuka / hala)
kompletní výsledky (10. 02. 2012)

Španělsko - Kazachstán 2-0 ... po pátečních dvouhrách

pátek 10. 02. 2012:
Ferrero - Kukuškin 6-1 4-6 7-6(2) 4-6 6-4 ... (1-0)
Almagro - Golubjov 6-3 4-6 6-1 6-1 ... (2-0)

sobota 11. 02. 2012:
Granollers/M.López - Koroljov/Ščukin

neděle 12. 02. 2012:
Almagro - Kukuškin
Ferrero - Golubjov

- DAVIS CUP 2012 ... 1. kolo Světové skupiny -
(Rakousko / Vídeň, tv. povrch / hala)
kompletní výsledky (10. 02. 2012)

Rakousko - Rusko 2-0 ... po pátečních dvouhrách

pátek 10. 02. 2012:
Melzer - Kunicyn 6-2 6-7(3) 6-4 3-6 6-1 ... (1-0)
Haider-Maurer - Bogomolov 6-1 6-4 6-7(1) 6-2 ... (2-0)

sobota 11. 02. 2012:
Marach/Peya - Davyděnko/Južnyj

neděle 12. 02. 2012:
Melzer - Bogomolov
Haider-Maurer - Kunicyn

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

0
Přidat komentář
Zatím nebyly přidány žádné komentáře.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist