Srbové postoupili i bez Djokovičových bodů do semifinále

10. 7. 2011, 16:29
Aktuality 9
Srbští tenisté postoupili do semifinále Davisova poháru a v září je čeká duel s Argentinou. Ve Švédsku získal rozhodující třetí bod obhájců titulu Janko Tipsarevič po třísetové výhře nad Michaelem Ryderstedtem.
Janko Tipsarevič

Srbové se tak v Halmstadu obešli bez bodového příspěvku wimbledonského vítěze a světové jedničky Novaka Djokoviče. Ten kvůli potížím s kolenem nastoupil pouze v sobotní čtyřhře, tu ale vyhrál domácí pár.

Michael Ryderstedt, který zažil tento víkend v týmové soutěži premiéru, dokázal v pátek proti Troickému uhrát set. Dnes však 297. hráč světa zkušenějšího Tipsareviče více potrápit nedokázal a prohrál 2-6, 5-7 a 3-6. 29. hráč světa vzal svému soupeři celkem šestkrát servis. Po svém prvním podání pak vyhrál až 92 % výměn.

„Hrál jsem proti žebříčkově výrazněji lépe postaveným hráčům. Byl to pro mě velice náročný víkend,“ řekl rodák ze Stockholmu. Vydal jsem ze sebe maximum a hodně jsem si toho odnesl. Získal jsem víc sebevědomí a další motivace k tomu, abych na sobě pracoval ještě víc,“ uzavřel 26letý levák ze Švédska.

Janko Tipsarevič získal pro svou zemi rozhodující bod už pošesté. Povedlo se mu to i loni, kdy za nerozhodnutého stavu 2:2 zdolal Radka Štěpánka a poslal zemi z Balkánského poloostrova do finále. Svou zápasovou bilanci v bojích o salátovou mísu vylepšil na 35 výher a 13 porážek.

Druhá dnešní dvouhra byla již formalitou. Robert Lindstedt v ní za nerozhodného stavu 6-3 a 4-6 zápas proti Viktoru Troickému skrečoval. Konečné skóre z Halmstadu tak zní 1:4.

Srbsko bude hostit o víkendu 16.-18. září Argentinu. Bude to již pošesté z posledních osmi zápasů, kdy budou Srbové hrát doma.„Pokud David Nalbandian přijede v opravdu dobré pohodě, bude to hodně ošidné a to bez ohledu na typ povrchu, který zvolíme,“ okomentoval Tipsarevič nadcházejícího soupeře.

Semifinále tak má až na jedinou výjimku stejné složení jako před rokem. Loni v něm hráli čeští tenisté, letos se k Srbsku, Argentině a Francii připojí vítěz duelu USA - Španělsko.

V tom udrželi americkému týmu šanci na postup bratři Bob a Mike Bryanovi. Nejlepší deblový pár světa porazil v Austinu 6:7, 6:4, 6:4 a 6:4 španělskou dvojici Marcel Granollers, Fernando Verdasco a snížil stav zápasu na 1:2. Vítěz texaského duelu v semifinále narazí na Francii, která zvítězila v Německu 4:1.

Francie rozhodla o svém postupu už včera

Rozhodující bod přidali ve čtyřhře Llodra s Tsongou. Stejní hráči také nastoupili do dnešních závěrečných dvouher. V nich získal čestný úspěch pro domácí Philipp Petzschner výhrou nad Michaelem Llodrou. Poslední duel ve Stuttgartu ale opět vyhrál Francouz. 14. hráč světa Tsonga porazil po dvou tie-breacích Philippa Kohlschreibera.

„Věděl jsem, že zápas s Němci bude těsný a náročný. I když jsme si vítězství zajistili již v sobotu večer, všechny zápasy byly hodně těsné a jsem rád, že francouzští hráči do toho dali hodně srdíčka,“ řekl nehrající kapitán hostů Guy Forget.

Francie loni prohrála ve finále proti Srbsku. Její poslední triumf v Davis Cupu se datuje do roku 2001, kdy tenisté ze země galského kohouta porazili Austrálii.


Austrálie - Čína 3:1 (Asijskooceánská regionální zóna)

Lleyton Hewitt porazil po setech 6-2, 6-1, 4-6 a 7-6 Číňana Zhang Ze. Získal tak pro Austrálii rozhodující bod a místo v zářijové baráži Světové skupiny. Do úvodních dvouher sice někdejší světová jednička nenastoupila, v sobotu ale přidala po boku Chrise Guccioneho druhý bod ve čtyřhře.

30letý tenista vylepšil svou bilanci v nejprestižnější týmové soutěži na 46 výher a 37 porážek. Úvodní dvouhru třetího dne nezačal Zhang Ze proti Hewittovi vůbec dobře, když zahrál dvě dvojchyby a ztratil hned svůj první servis. Číňanovi se ani nadále nedařilo na servisu a první sadu ztratil 2-6.

Druhá sada byla ještě jednoznačnější a Hewitt ji vyhrál 6-1. O dramatickou zápletku se Zhang Ze pokusil ve třetí sadě, kdy vzal bývalé světové jedničce první servis, sám dva brejkboly odvrátil a vyhrál třetí set 6-4.

Ve čtvrtém setu vedl Hewitt už 4-2, Zheng ale dokázal srovnat na 4-4 a za stavu 5-6 dokonce odvrátil mečbol. V tiebreaku už ale 20letý Číňan nervy udržet nedokázal a uhrál v něm jen dvě výměny.

Pátý zápas mezi 19letým Di Wu a novou australskou jedničkou Tomicem byl vzhledem k rozhodnutému stavu zrušen. „Jsme Australané, chceme to pořádně zapít,“ zažertoval po utkání nový kapitán Patrick Rafter.

Velká Británie - Lucembursko 4:1 (2. skupina Evroafrické regionální zóny)

V duelu proti Lucembursku prohrál na úvod Ward s Mullerem. Následně ale začala úřadovat světová čtyřka. Ta nejprve nadělila tři kanáry Laurentu Bramovi, následně získala druhý bod ve čtyřhře po boku svého bratra Jamieho a dnes získala proti lucemburské jedničce Mullerovi rozhodující třetí bod. O postup do první skupiny Evroafrické zóny, která se nachází stupeň pod Světovou skupinou, se Britové utkají s Maďary.

Po zisku rozhodujícího třetího bodu byl Murray evidentně dojat. „Bylo to tu skvělé. Fanoušci byli úžasní,“ řekl před vyprodanou arénou v Glasgowě Murray. Rodáka z Dunblane přijelo podpořit několik rodinných příslušníků a přátel právě z jeho rodiště.

Když se ho reportér ptal, co to pro něj znamená, hrát před skotským publikem, Murray řekl: „Nemám moc příležitostí se sem dostat, …“ 24letý tenista ani nedokončil větu, utřel slzy a za aplausu označil publikum za ohromující.

Výsledky- Davis Cup - čtvrtfinále Světové skupiny:

Stuttgart: Německo - Francie 1:4
Petzschner - Llodra 6:3, 6:4,
Kohlschreiber - Tsonga 6:7 (3:7), 6:7 (5:7).

Halmstad: Švédsko - Srbsko 1:4
Ryderstedt - Tipsarevič 2:6, 5:7, 3:6,
Lindstedt - Troicki 6:3, 4:6, skreč Lindstedta.

Austin: USA - Španělsko 1:2 po čtyřhře
B. Bryan, M. Bryan - Granollers, Verdasco 6:7 (3:7), 6:4, 6:4, 6:4.

 

TenisPortal.cz, ČTK, Adam Bárta

Komentáře

9
Přidat komentář
smazaný uživatel
Tak hadam s takym timom nemozu hraci ako Tipsarevic a Troicki mat problem :).
Reagovat
smazaný uživatel
Ale v deblu s nimi světová jednička prohrála. A podle statistiky byl Nivak horším hráčem ,než Zimonjič.
Reagovat
smazaný uživatel
oprava: Novak
Reagovat
smazaný uživatel
NEvidel som ten zapas a statistika nemusi svedcit vzdy uplneo hre ale ak aj bol Novak lepsi tak nic prekvapive, ved Zim. je spickovy deblista uz zopar sezon. Inak sranda by bola keby doteraz neprehral este zapas a po prehratej 4hre by boli titulky ze Djokovic konecne prehral:D
Reagovat
smazaný uživatel
ten anonym jsem ja, prekvapive jsem musela obnovit prihlaseni :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Hral Tipsarevic alebo Troicki 4-hru?:)
Reagovat
smazaný uživatel
Hrál Djokovic a Zimonjič čtyřhru.
Reagovat
smazaný uživatel
....a prohráli 6-4,7-6,7-5 s dvojicí Aspelin/Lindstedt.
Reagovat
smazaný uživatel
Neviem ako hra Djokovic 4-hru alebo Zimonjic, pretoze tuto disciplinu nemam rad. Ale myslel som to tak, ze vo dvojhre su aj "slabsi" hraci ako Troicki a Tipsarevic uplne niekde inde ako Svedi. Jedine, kto im mohol konkurovat, pravdepodobne by ich aj porazil, je Soderling a ten nehral. :) Ale dost tychto zabomysich vojen. Pravdu mas ty aj ja. :)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist