Stosurová dál čeká na titul. V Ósace ji zaskočila Kai-Chen Chang

13. 10. 2012, 08:49
Aktuality 23
V Ósace si mohla dojít pro první letošní turnajový titul, ani v Japonsku to ale největší favoritce turnaje nevyšlo. Samantha Stosurová dnes nestačila na Tchajwanku Kai-Chen Chang a neobhájila loňské finále. Do něj vedle přemožitelky Stosurové prošla poprvé v kariéře také dvacetiletá Britka Heather Watsonová.
Samantha Stosurová

Australanka Samantha Stosurová je sice stálicí v elitní světové desítce, s výsledky za poslední rok ale příliš spokojená být nemůže. Od triumfu na loňském US Open už žádný titul do sbírky nepřidala, a ani v Ósace si nepolepší. Vítězka z roku 2009 a loňská finalistka dnes padla v třísetové bitvě s nenasazenou Kai-Chen Chang.

Nenasazená soupeřka Stosurové odehrála proti turnajové jedničce podobný zápas jako včera proti Lauře Robsonové, kterou udolala až v tie-breaku třetího setu. Dnes sice nezačala nejlépe, ztráta 0-3 ji ale nerozhodila a především přes druhý servis Australanky se začala prosazovat i na příjmu. Kai-Chen Chang srovnala, v deváté hře znovu udeřila a vzápětí pro sebe získala úvodá set v poměru 6-4.

Na další prolomený servis si diváci v Ósace museli počkat až do závěru další sady, kdy Stosurová proměnila svůj druhý brejkbol v setu a poslala tak zápas do rozhodující sady. V ní sice Tchajwanka za stavu 5-4 promarnila při svém podání šanci zápas ukončit, dlouho ale litovat nemusela. V tie-breaku vyhrála od stavu 2-2 čtyři výměny v řadě, svůj druhý mečbol proměnila a zvítězila tak 6-4 4-6 a 7-6.

Pro Kai-Chen Chang bude finále v Ósace vůbec prvním v její kariéře, v boji o titul ji to ale znevýhodňovat nebude. Proti ní totiž nastoupí dvacetiletá Britka Heather Watsonová, která si ve finále turnaje WTA rovněž odbude premiéru.

Novou zkušeností ostatně pro Watsonovou bylo už semifinále proti domácí Misaki Doiové, kterou zdolala 7-6 7-5. Britská tenistka o rok starší Japonku porazila po dvou hodinách hry, když zápas ukončila čistou hrou proměněním hned prvního mečbolu.

Watsonová, které v žebříčku WTA patří 71. místo a po Robsonové je aktuálně druhou nejlepší Britkou, byla v loňské sezoně třikrát ve čtvrtfinále, překonat ho ale dokázala až na čtvrtý pokus právě tento týden. "Jsem nadšená, že jsem tu poprvé postoupila do semifinále turnaje WTA. V Japonsku hraju poprvé a velmi jsem si to tu zamilovala," řekla před dnešním zápasem Watsonová, jež s domácí veteránkou Dateovou navíc postoupila i do finále ve čtyřhře.

 

Výsledky - Ósaka (tvrdý povrch, dotace 220.000 dolarů):

Dvouhra - semifinále:
Chang (Tchaj-wan) - Stosurová (1-Austr.) 6:4, 4:6, 7:6 (7:3), Watsonová (Brit.) - Doiová (Jap.) 7:6 (7:2), 7:5.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

23
Přidat komentář
freeteepek
Sam to v Osace rozhodně nevypustila. Neměla důvod. To by musela být zraněná, nemocná nebo tak něco. Nepotřebovala ani šetřit síly, spíš potřebovala vyhrát nějaký turnaj...Bojovala, dotáhla to do TB ve třetím setu, jenomže to nevyšlo:-(
Koukal jsem dnes na Federera s Murraym. To jsou moji nejoblíbenější tenisté a musím říct, že jsem na začátku druhého setu viděla jednu z nejlepších výměn roku. Fantazie. Škoda, že Rogerovi nešlape servis jako obvykle. Murray výborně returnuje. Oba hrají chytře. Roger exceluje na při volejích. Má úžasnej cit pro míč.
Reagovat
smazaný uživatel
Takové obsazení finále čekal asi málokdo... Když už to nevyšlo Lauře, tak to moc přeju Heather. :) Myslím, že Turnaj šampionek dneska přišel o potencionální favoritku. Asi všichni čekali, že si to Sam uhraje... Tady se aspoň potvrzuje, co jsem říkal po turnaji v Soulu, když vyhrála Caro. Všichni to brali jako samozřejmost, ale já to tak rozhodně nebral. V Ósace byla Sam jasnou favoritkou (z té poslední čtyřky ještě jasnější) a přesto nevyhrála. Prostě žádný titul není zadarmo. A to si myslím, že v Soulu bylo o něco silnější obsazení než v Ósace... Každopádně ta Chang je velkým překvapením a povedl se jí doslova husarský kousek. Ve čtvrtfinále s Laurou i v semifinále proti Sam vyhrála zápas v tie-breaku 3. setu. To se jen tak nevidí... Ale jak už jsem napsal, ve finále to moc přeju Heather. Je to sympaťačka a tím titulem by příjemně překvapila. :)

A když už je řeč o Turnaji šampionek, tak divoké karty letos dostaly Makiri a Tsvetana. Takže divokou kartu pro Tsvetanu jsem tipnul správně (viz odkaz) a Caro si to nakonec v Soulu uhrála sama. :) Makiri si to za svoje výkony zaslouží... Turnaj šampionek bude mít dobré obsazení. Kdyby tam byla Sam, bylo by to startovní pole ještě silnější...

(můj příspěvek - 19.08.2012 13:12)
http://www.tenisportal.cz/zpravy/kvitova-dalsi-finale-neudelala-v-cincinnati-padla-s-kerberovou-10693/
Reagovat
tommr
ten název Turnaj šampionek je dost zavádějící a plete se s TM - asi bys měl dodat, že píšeš o turnaji kterej se pořádá v Sofii a týká se jen vítězek turnajů kategorie Internacional ... :)
A když už si to téma načal - jsou už známý všechny účastnice?
Reagovat
dadaft
no ale když je Sam náhradnice na TM, mohla by jet na TŠ?
Reagovat
tommr
pokud mě pamět nešálí tak loni byla v podobný situaci Bartoliová a ta pak nakonec hrála na obou turnajích - jak v Istanbulu tak na Bali ... :)
Reagovat
smazaný uživatel
Zavádějící to možná je, ale já za to nemůžu, jak to pojmenovali. :)
Prostě platí: TM - Istanbul, TŠ - Sofia (dříve Bali)

Co se týká těch účastnic, tak všechno ještě jisté není. To by mělo být až po odehrání posledního turnaje kategorie International (tj. Lucemburk). Ale na těchto stránkách se můžeš podívat, jak vypadá průběžná situace. Jak říkám, jisté už to mají Makiri a Tsvetana, protože dostaly divokou kartu. Dál mají (vzhledem k pozici v žebříčku) prakticky zajištěnou účast Caro, Nadia, Roberta, Kaia a nejspíš i Zheng Jie. Na tom šestém místě se možná může ještě něco změnit, zatím je tam Hsieh... Všechny je tam máš v té tabulce "Road To Sofia - Leaderboard". Postupuje prvních šest a tu osmičku každý rok doplňují dvě hráčky s divokými kartami.

http://www.wtatennis.com/page/RoadToSofia/0,,12781,00.html
Reagovat
smazaný uživatel
Sam na TŠ hrát nemůže, protože nevyhrála žádný turnaj kategorie International, ani nedostala divokou kartu. V loňském roce vyhrála Marion právě Ósaku (viz odkaz) a na TŠ startovat mohla, protože na TM byla jenom náhradnicí. Kdyby byla v té první osmičce, tak by na TŠ hrát nemohla. To se třeba letos týká Angelique nebo Sary, které taky vyhrály turnaje kategorie International.

http://en.wikipedia.org/wiki/2011_Commonwealth_Bank_Tournament_of_Champions
Reagovat
tommr
to máš vlastně pravdu - Stosurová letos žádnej turnaj nevyhrála a na Turnaji šampionek tudíž bez WC nemůže startovat ...
Jinak ovšem Bartoliová loni byla jen náhradnice ale na TM nakonec taky hrála i když jen jeden zápas za odstoupivší Sharapovovou ... :)
Reagovat
smazaný uživatel
To máš pravdu, ale týká se to jenom té první osmičky. Devátá a desátá hráčka na TŠ hrát můžou, i když odehrajou nějaký zápas na TM.
Reagovat
tommr
ještě dodám, že na ofiko webu WTA v tom mají taky pěknej guláš, protože tam píšou doslova:

Six players who have captured at least one International tournament during the year and who are not participating in singles at the season-ending WTA Championships will qualify for the event, plus two wildcards.

což není tak úplně pravda jak dokazuje právě lonskej příklad Bartoliový ... :)
Reagovat
smazaný uživatel
Máš pravdu, není to úplně přesné. Měli by tam napsat, že se ta podmínka o neúčasti na TM týká jenom těch prvních osmi hráček, které se na TM fakticky kvalifikovali.
Reagovat
smazaný uživatel
Juknul jsem jen občas na skóre, ale myslel jsem, že když to dokázala dopracovat do TB třetího setu, tak že to tam i díky svým zkušenostem urve.
Chang neznám, v Osace se jí evidentně daří, porazila Lauru a v prvním kole Christinu McHale, ale přesto si myslím, že by Sam, i díky svým zbraním a zkušenostem, měla tyto hráčky porážet.
Škoda, už jsem si říkal, že by jí to vítězství v Osace a tím i turnaj šampionek, nemuselo minout.
Reagovat
tommr
vyřazení Stosurový mě ani moc nepřekvapilo. Podle mě už ted nemá pořádnou motivaci po tom co ztratila šanci na účast na TM - ten Turnaj šampionek v Sofii je spíš taková soutěž útěchy a myslím si že o ní Stosurová ani neměla opravdovej zájem ... :)
Reagovat
smazaný uživatel
No, já si zase nemyslím, že by to chtěla nějak vypustit. Za prvé obhajovala v Osace loňské finále a za druhé by si mohla na tom TŠ nahrát nějaké body vzhledem k tomu, že ztratí za loňský TM, kde se dostala do semifinále. A pokud se nepletu, tak si myslím, že v r. 2009 se TŠ účastnila, když vyhrála právě v Osace. Takže bych řekl, že je to taková její oblíbená destinace, kde každoročně startuje.
Navíc letos ještě nic nevyhrála a to se pak cení i turnaj kategorie International. Alespoň já si to teda myslím.:)
Reagovat
tommr
nemyslel jsem to tak, že by ten turnaj vyloženě vypustila - spíš jen že nehrála tak jak by asi hrála kdyby ještě měla šanci na TM ... :)
Já osobně bych třeba u mý oblíbenkyně Petry rád viděl boj o každej bod a o každej byt sebemenší titul, ale tyhle top-hráčky to třeba vidí trochu jinak. Stosurová se možná po lonským vítězství na USO a účasti na TM cítí letos zklamaná a místo účasti na Turnaji šampionek už chce mít klid na odpočinek a přípravu na příští sezonu ... :)
Reagovat
smazaný uživatel
To je taky možný, že je to tak, jak píšeš. Možná tam už taková motivace není a i když si ten hráč myslí, že chce hrát naplno a že tak hraje, už tomu tak není. A na konci sezóny se taky na hráčích a hráčkách každoročně už hodně projevuje únava. Třeba si pamatuju některé ročníky TM, kde byly všechny zafáčované až hrůza....
A taky je jasný, že ony to vidí a cítí třeba jinak než my. No, Sam je přihlášená ještě do Moskvy, jsem zvědavý, jestli se třeba pro únavu neodhlásí, když už ví, že je boj o TM ztracený.
Já všechny zápasy tvé oblíbené hráčky Petry nesleduju, tak nevím, jak někdy hraje, ale když jí vidím, tak mi přijde, že docela bojuje. Ale je fakt, že já jí většinou vidím na nějakých důležitých turnajích.:)
To já už jsem skromnější, doufám, že Serena na TM raději vůbec nepojede, nebo že tam naplno hrát bude. Ale po takové dlouhé pauze a nerozehraná....., stějně bych jí nedával moc šancí na úspěch. Možná, že si tam Sam přeci jen zahraje.....:)
Reagovat
smazaný uživatel
Jo, vlastně si vzpomínám, že v tom Eastbourne s Makarovou mi přišla taková přešla nebo otrávená, že ani moc nebojovala. To si vzpomínám, že mě překvapilo, protože jsem od ní na trávě čekal, že jí to zase hodně půjde.:)
Reagovat
tommr
jj ten příklad s Eastbourne je docela dobrej a pár podobnejch letošních zápasů by se asi ještě našlo. U Petry se to ale projevuje spíš tím, že se na turnaje, který jí už nezajímají moc nehrne. Letos se tak například vůbec nepokusila o obhajobu titulů v Brisbane, Paříži nebo Linci ... :)
Co se týče Sereny tak ta je v tomhle ohledu ještě dál - ta by už nejradši hrála jen na GS nebo OH. Její účast na letošním TM vidím asi stejně pravděpodobnou jako u Nadala tj. dávám tomu něco okolo 50% ... :)
Reagovat
smazaný uživatel
Jj, souhlasím, Serena letos po neúspěšném začátku sezóny odehrála docela dost turnajů, aby získala praxi z ostrých zápasů a teď si už zase asi bude pečlivě volit nebo bude hůř hledat motivaci. Ale tak v jejím věku to už i chápu. Sice jsem se nejdříve divil, jak odřekla Peking a nejela si pro body, ale to bylo tím, že letos hodně hrála a já si na to nějak zvykl.....:)
Ale když byla mladá a na počátku kariéry, hrála normálně vždycky plnou sezónu, když nebyla zraněná. Její účast na TM vidím jako ty na 50%. Možná ještě méně. Ale Nadalovu účast vidím tak na 5%. Nevěřím tomu, že bude hrát dříve než příští rok.
Jestli Petra vypouští, to fakt nevím, ale taky jsem se trochu divil, že někam místo Lince nejela. Protože mi přijde, že jí dlouhý pauzy nesvědčí. Ale třeba jí zase ty turnaje před USO hodně vyčerpaly a chtěla si odpočinout, aby na TM nevybouchla. To ví jen ona. Ale tuhle jsem právě někde četl, jak říká, že do Lince jet ani původně nechtěla....:)
Reagovat
dadaft
gratulace.
zato Samantha má problémy. nesmírně vyrovnaný zápas s Chang...
Reagovat
dadaft
a je to v pytli. už za stavu 4:4 ve třetím si Sam zahrávala, když přišla o servis, ale rebreak čistou hrou ji ještě zachránil. ovšem tajbrejk už nezvládla...
ach jo. ((((((((((
Reagovat
rubens
Tak tak, Britové a spol konečně zvedají hlavy.
Jedno skotské přísloví: Coimhéadfearg fliear nafoighe .
Boj se hněvu trpělivého člověka. Gaelsky.
Reagovat
smazaný uživatel
http://media.bhs.co.uk/wcsstore/BHSUK/images/catalog/1924511758_large.jpg
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist