Suverénní Šarapovová, upachtěná výhra Zvonarevové a konec Stosurové

17. 1. 2012, 08:30
Aktuality 42
AUSTRALIAN OPEN ženy - Zcela rozdílně se dnes na Australian Open daří favoritkám. Zatímco bývalá šampionka Maria Šarapovová smetla Dulkovou, další Ruska Věra Zvonarevová o postup bojovala ve více než tříhodinovém maratónu. Vítězka US Open a domácí naděje Stosurová už dokonce v Melbourne dohrála.
Maria Šarapovová

Maria Šarapovová na konci loňské sezony laborovala se zraněním kotníku, kvůli kterému ani nedohrála Turnaj mistryň. Problémy ji provázely i na začátku nového roku a čtyřiadvacetiletá Ruska nedohrála žádný přípravný (soutěžní) zápas. Rozehrát se však mohla v 1. kole Australian Open, neboť Gisela Dulková nebyla rovnocenou soupeřkou.

Argentinka, jež Šarapovovou porazila před třemi lety ve Wimbledonu, sice loni na French Open vyřadila finalistku předchozího ročníku Stosurovou, ve 4. kole ale kvůli zranění nohy nedohrála zápas s Bartoliovou a ve zbytku sezony se trápila. Z devíti utkání vyhrála jen dvě a vinou potíží se zády se v závěru roku soustředila už jen na čtyřhru, ve které se s Pennettaovou po roce dostaly znovu na Turnaj mistryň. Titul neobhájily. Radost si udělala postupem alespoň postupem do finále mixu na US Open a v létě sňatkem s fotbalistou Fernandem Gagem.

Dobře nezačala ani novou sezonu. Proti Šarapovové udělala 18 chyb, zahrála jen 4 winnery, jediný game získala až v 9. hře, neudržela si jediné podání a Ruska zvítězila drtivě 6-0 6-1.

Úterý na Australian Open:

Djokovič udělil lekci Lorenzimu i 'tweenerem', Murray ztratil set s Harrisonem

Rosol dostal dva kanáry od Petzschnera, set neuhrál ani Štěpánek

Kvitová, Hradecká a Záhlavová-Strýcová suverénně do 2. kola, Zakopalová a Hlaváčková nepřekvapily

"Věděla jsem, že mě čeká těžká soupeřka. Ale soustředila jsem se na každý bod a snažila se jí nedát čas - ona je hráčkou, která má ráda, když si úder může připravit," komentovala vítězka turnaje z roku 2008.

Zatímco Šarapovová na postup nepotřebovala ani hodinu, Věra Zvonarevová se na výhru nad Alexanderou Dulgheruovou potila 3 hodiny a 15 minut. Sedmá nasazená Ruska, jež před týdnem v generálce v Sydney utrpěla hned v prvním utkání sezony debakl s Kuzněcovovou, dnes spáchala 57 nevynucených chyb a zahrála jen 25 vítězných úderů - o dvanáct méně než soupeřka.

Příští soupeřkou Zvonarevové bude Lucie Hradecká, jež postoupila hladce přes Rodinovou.

Stosurová končí v 1. kole
Zatímco australští mladíci dělají svým fanouškům radost, zkušená Samantha Stosurová - jak je již tradicí - na domácí půdě opět zklamala. Světová pětka a vítězka loňského US Open dnes byla soupeřkou hlavně sama sobě a především vinou 33 nevynucených chyb podlehla 6-7 3-6 Rumunce Soraně Cirsteaové.

Sorana CirsteaováJednadvacetiletá Cirsteaová, bývalá čtvrtfinalistka French Open, zahrála 28 vítězných úderů oproti pouhým 12 Stosurové, pro spoustu fiftýnů si úspěšně chodila k síti a po 91 minutách proměnila čtvrtý mečbol.   "Teď mě asi nenávidí celá Austrálie," řekla Rumunka. "Všichni mluvili jen o ní, jak má snadný los, tak jsem se v tréninku snažila a v utkání hrála svoji hru," dodala  devětapadesátá hráčka světa.

Zcela opačné pocity se honily hlavou Stosurové. "Neexistuje nic jiného než naprosté zklamání," klopila oči na tiskové konferenci a neměla daleko k slzám. "Těžko se ovládám, je to děsivý den." 

Sedmadvacetiletá Stosurová z deseti startů na Australian Open postoupila jen dvakrát do 4. kola. O mnoho lepší nemá ani výsledky na přípravných turnajích v Brisbane a Sydney, kde až na pár výjimek končí rovněž v úvodních zápasech. Letos v rodném Brisbane vypadla ve druhém kole s Benešovou, v Sydney pak hned v úvodu se Schiavoneovou a nyní tak prohrála už tři zápasy v řadě.

Samantha Stosurová"Je to jako rána do břicha," psala australská média po její prohře. "Ale potvrdilo se, že uvolněně hraje jen za oceánem."
Poslední domácí vítězkou Australian Open se stala Chris O'Neilová v roce 1978. Po vyřazení Stosurové si australští fanoušci musejí na další triumf počkat.

Stosurová připustila, že vítězství ve Flushing Meadows s sebou přineslo velký tlak, s kterým se nedokázala dobře vyrovnat. "Psychicky mě to ovlivnilo. Jsem více vidět, hraji strnule, cítím odpovědnost, nedokončuji údery a hlavně se špatně hýbu."

Australanka byla jednou ze čtyř tenistek, které ještě mohly po Australian Open sesadit Caroline Wozniackou z postu světové jedničky. Nyní už mohou Dánku atakovat pouze Victoria Azarenková, Maria Šarapovová a Petra Kvitová. Všechny čtyři už postoupily do 2. kola.

Právě Stosurová byla papírově nejtěžší (nejvýše nasazenou) hráčkou ve čtvrtině pavouka Kvitové. Té tak nyní na cestě do semifinále může zabránit jediná soupeřka z Top 20 - v případném čtvrtfinále Marion Bartoliová.

 

- GRANDSLAM AUSTRALIAN OPEN 2012 -
(Austrálie, tv. povrch Plexicushion, 26.000.000 austr. dolarů)
úterní výsledky žen (17. 01. 2012)

Dvouhra - 1. kolo:
Šarapovová (4-Rus.) - Dulková (Arg.) 6-0 6-1
Hamptonová (USA) - Minellaová (Luc.) 6-1 6-1
Lisická (14-Něm.) - Voegeleová (Švýc.) 6-2 4-6 6-4
Kirilenková (27-Rus.) - Gajdošová (Austr.) 6-4 6-2
Cirsteaová (Rum.) - Stosurová (6-Austr.) 7-6(2) 6-3
Zvonarevová (7-Rus.) - Dulgheruová (Rum.) 7-6(4) 6-7(5) 6-3
Bartoliová (9-Fr.) - Razzanová (Fr.) 7-5 6-0
Cibulková (17-SR) - Rybáriková (SR) 6-3 6-1
Kuzněcovová (18-Rus.) - Scheepersová (JAR) 6-3 3-6 6-0
Ivanovičová (21-Srb.) - Domínguezová (Šp.) 6-0 6-3
Vinciová (23-It.) - Cadantuová (Rum.) 6-0 6-1
Kanepiová (25-Est.) - Larssonová (Švéd.) 6-2 6-4
Kerberová (30-Něm.) - Bobusicová (Austr.) 6-1 6-3
Wozniaková (Kan.) - Shuai Zhang (Čína) 6-3 6-3
Kingová (USA) - K. Bondarenková (Ukr.) 7-6(3) 6-3
Suárezová (Šp.) - Beguová (Rum.) 6-1 7-5
Dokicová (Austr.) - Čakvetadzeová (Rus.) 6-2 6-1
Arnová (Maď.) - Marinová (Kan.) 6-4 6-2
Stephensová (USA) - Solerová (Šp.) 6-4 6-2
Erraniová (It.) - Savinychová (Rus.) 6-2 6-1 
Makarovová (Rus.) - Tanasugarnová (Thaj.) 6-0 2-6 6-0
Duboisová (Kan.) - Vesninová (Rus.) 6-4 1-6 6-4
Krajicková (Niz.) - Barroisová (Něm.) 6-3 7-6(13)
U. Radwaňská (Pol.) - Riskeová (USA) 6-4 1-6 6-2

Jie Zheng (Čína) - Keysová (USA) 6-2 6-1

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

42
Přidat komentář
a.magerova
http://www.sport.cz/clanek/196653-vaidisova-po-dvou-letech-opet-trenuje-manzel-radek-stepanek-ji-podporuje.html
Reagovat
VlS
Rozhodně jsem pro, aby se vrátila, hlavně, pokud by se vrátila s kvalitní hrou. A navíc, o jednu skutečně krásnou ženskou by bylo na okruhu víc.
Reagovat
Fandina
a Nicol znovu hrála ... je ještě mladá tak dotoho ............
Reagovat
Heather_Fedex
Sammy mi je moc lito. Protoze je takova pokorna a neni tak neuveritelne vychcana, je mi docela sympaticka. Zda se, ze ale vsechny ostatne holky s top 10 su ve slusni forme, snad krome very zvonarevy.
Reagovat
smazaný uživatel
A ještě se těším na zápas Bary a Sereny :-) Už se těším jak Bára bude nadávat atd. :DDDD Ale doufam že jí i trochu potrápí.. :-) a že bude docela normal dobu..
Reagovat
smazaný uživatel
nadavky Strycove se mi libi asi tak stejne, jako zdejsi hanive otirani se o Serenu..... jinak si ale myslim, ze Serena Strycovou pretlaci silou. Barbora hraje chytre, ale na Serenu to bude podle me moc "krehke".
Reagovat
VlS
No, asi to nebude nejtišší zápas letošního AO a modrej kurt se bude chvílemi červenat. Proto nemám Báru v oblibě, i když její pohyb po kurtu a hra na síti se mi moc líbí. Bohužel servis má slabej a základní údery nijak výjimečné.
Reagovat
smazaný uživatel
Nečekal jsem tak jednoznačný výsledek, Ale Dulko hrála hrozně...Kdyby si Maria neprohrála své podaní(vedla 40:0), v tom gemu dala 3 DF, mohlo to skončit dvěma kanáry.. Mimochodem Maria dala v 1. setu jen 1 DF a to jí moc nechodil 1. servis..:-)
Reagovat
Jabadu
Vzít "chlapovi" podání je pro ženu opravdu těžké. Ale je sympatické, že Tamira dělá, co může.
Reagovat
VlS
Tamira docela kouše
Reagovat
smazaný uživatel
Je to od Tamiry sympatický výkon zatím :-)
Reagovat
smazaný uživatel
No uz je opet brejknuta, takze to uz asi smeruje pomalu do predpokladaneho cile. I tak si Tamira zaslouzi pochvalu.
Reagovat
smazaný uživatel
Rozhodně ta pochvala je na místě :-) ale ještě není konec..
Reagovat
smazaný uživatel
Od toho nestastneho autu, po dalsi krasne vymene..., i kdyz se Tamira po tom usmivala, slo to uz rychle. Serenu ta vymena jeste vic povzbudila...nedala ji uz sanci.
Reagovat
smazaný uživatel
Tamira se snazi, opravdu bojuje.Ale nestaci...
Winners 20 : 5
UE 15 : 7
Hra na siti Tamiry sto%
Tamira mela k dispozici 2brejky, ale ...tezko se daly vyuzit...
Reagovat
smazaný uživatel
Zatim pěkný zápas, Serena to ale nemá lehký :)
Reagovat
smazaný uživatel
Jo, ta vymena v prvnim gemu, druheho setu - nejdelsi zatim v zapase, ta byla neskutecna, a dost s krutym zakoncenim pro Serenu. Tamira se opravdu snazi.
Reagovat
smazaný uživatel
No a za stavu 2;1 pro Tamiru, pri podani Sereny, ten vitezny cross, hezky.
Reagovat
smazaný uživatel
Ta zatim klasika, agresivni hra Sereny.
Winners 10:2
UE 9:3
Hra na siti 1/3=33% : 1/1=100 %

Tamira dela zatim, co muze...
Reagovat
smazaný uživatel
Tak to bude takovy nocni zapas:) Aspon jim nebude horko...
Reagovat
Heather_Fedex
Tak serena nehrala podle meho nazoru nejak extra dobre, kdyby si treba tamira vice verila pri smashech a pod. tak by ji mohla jeste vic potrapit. Serena delala spoustu chyb a opirat se mohla pouze o svuj tvrdy servis. Serena je na tomhle turnaji k porazeni si myslim. Docela pravdepodobne se crta ctvrtfinale williams-sharapova. Ale to je samozrejme jeste strasne moc daleko. V kazdem pripade, byl by to zajimavy zapas ;)
Reagovat
smazaný uživatel
paty set nepaty set. Hned v uvodu brejk:)
No a Hewitt se pomalu k tomu patemu blizi...
Reagovat
smazaný uživatel
Mosquito dohral, ale Viktorovi to nedal zadarmo. Pekny!
Reagovat
smazaný uživatel
:)
Reagovat
smazaný uživatel
oj, ubranil to. Jde se do zkracene hry.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak to jde do pateho setu...no nevim jestli tohle Juan jeste zvladne. A jak tak koukam tak Hewitta asi ceka to same, a australane nemusi byt uplne nadseni po skonceni tohoto duelu, nebot nevim jestli to jeste Hewitt zvladne kondicne...
Reagovat
VlS
Můj typ je, že nezvládne,myslím si, že kondice je největší Hewitův problém. Celkem bych tomu přičítal i ten obrat zápasu.
Reagovat
smazaný uživatel
Podle mne nakonec vyhraje zkusenost a psychika. Mlady Nemec uz je nervozni...
Reagovat
smazaný uživatel
jinak se opět ukázalo, že Sam to doma neumí a je pod neuvěřitelným tlakem, hlavně sama si ho pouští do hlavy, což je asi stejně nevyhnutelné.... Sorana hrála výborně, fandil jsem jí, v koutku duše jsem doufal, že by mohla vyhrát, ale že vyhraje takhle zlepšenou hrou, to jsem fakt nečekal, nebála se, útočila, skvěle jí šlo podání, byla to radost, snad konečně naváže na tu formu z roku 2009 a bude pokračovat v tom progresu z loňska, zatím je na slušné cestě...
Reagovat
smazaný uživatel
Samantha se citi spise dobre na antuce, [minuly rok se nejak sice zapomnela] ale jinak na tech akrylatovych povrsich nikdy nic poradne neuhrala a ja si myslim, ze to uz neni ani tim domacim prostredim, proste ji to nesedi. Ona na tom povrchu nikdy neuhrala nic vetsiho. Dalsi jeji problem je trava, to se nehraje doma a vysledek uplne ten samy, mozna jeste horsi...
Reagovat
smazaný uživatel
No ja si myslim, ze toho Viktora muze dostat. Ale musi to byt v tomhle sete...Nevi jak by Mosquito vypadal v patem:)
Reagovat
smazaný uživatel
se muze protahnout, ale stoji to za to. Stebe vs Hewitt - zajimavy a celkem zabavny duel:)
No a Mosquito ! skoda ze uz ma svuj vek, nebot by asi bylo po Viktorovi, ale stejne, klobouk dolu pred timto legendarnim Spanelem...Viktor musi otocit komplet zapas, jestli chce postoupit:)
Reagovat
smazaný uživatel
Winners 32 ku 7, se rozjela holka:) a do 4kola ma navic celkem dobry los...
Reagovat
smazaný uživatel
jde
Reagovat
smazaný uživatel
tak jsem taky rád, že to Ana zvládla relativně snadno a nekonalo se loňský překvapení s Makarovou... Ana se umí vždycky pěkně rozjet, o tom žádná, jenže občas se stává, že jak se slušně rozjede, tak se rychle v dalším kole zadrhne, viz. Brisbane a první dvě kola...
Reagovat
smazaný uživatel
Loni to byla hlavně smůla... Jsem rád, že letos to Ana zvládla lépe. :) Dominguez hrála takovým typicky španělským stylem. Na antuce může být nebezpečná, ale jinak asi moc ne. Přiznám se, že jsem ji před tím zápasem ani neznal. Dělala docela dost chyb, v 1. setu měla první podání jenom 25 procent. Druhý set jsem neviděl, ale podle výsledku byl trochu vyrovnanější... Míša Krajicek ve 2. kole je zajímavá soupeřka. Dřív se mi hodně líbila, ale pak ji zabrzdilo zranění. Asi to bude těžší než dneska, ale věřím Aně. V Melbourne má velkou podporu publika díky svému příteli (australský golfista Adam Scott) a myslím, že jí to pomůže. :)
Reagovat
smazaný uživatel
Tohle mi pripomnelo moje nedelni snazeni. "Namazany" z obrany mic jde pekne pomalu, ja u site, zahravam volej [nebo neco na ten zpusob] a kraaasne do site:D Ale je videt, ze si z toho ta spanelka nejak hlavu nedela. Urvala i tak dlasi gem:)
Reagovat
smazaný uživatel
Tak si spanelka pripsala po dlouhe pretahovane prvni gem;) Aspon to nebude mit Anka tak jednoduche...:) A trochu se vic zapoti.
Reagovat
smazaný uživatel
Winners 11:2
UE 9:8
Uspes. na siti
8of11=73% 1of2=50%
Anicka brejkove situace, Lino na 0
Ana 3of4=75%
Anicka 2esa, Lino 0, co hur pro ni, tak zatim be gemu...Takze si ji Anicka zatim vychutnava.
Reagovat
smazaný uživatel
Výborně Masho! :) Udělalo mi to radost, takový výsledek jsem nečekal. Zápas Any bohužel neuvidím, protože začne asi až za půl hodiny... Sam je mi trochu líto, ale přiznám se, že jsem to přál Soraně. Když už o ní mluvím, tak tady je jedna vtipná fotka z loňského roku (před turnajem v Bastadu).
Caro a Sori po vysilujícím běhu :D
http://a8.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/261500_10150307325892228_372776547227_9143772_1480144_n.jpg
Reagovat
smazaný uživatel
Tak jsem nakonec ještě stihnul celý první set, 6:0 pro Anu za 20 minut. :) Teď už musím odjet, snad to bude pokračovat ve stejném duchu... Ajde Ana! :)
Reagovat
smazaný uživatel
Relativně jednoznačný výsledek pro Marii, přál bych si, aby se dostala do ČF a tam se poprala se Serenou.. :) takže hodně hodněštěstí i v dalších kolech...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist