Rosol dostal dva kanáry od Petzschnera, set neuhrál ani Štěpánek

17. 1. 2012, 03:55
Aktuality 1
AUSTRALIAN OPEN muži - Po dvou dnech zůstává ve dvouhře mužů už jen Tomáš Berdych. Další dva Češi dnes neuhráli ani set: Radek Štěpánek zaváhal proti Francouzi Mahutovi a Lukáš Rosol utrpěl při premiéře na Australian Open debakl s Němcem Petzschnerem.
Lukáš Rosol

Premiéru na Australian Open si Lukáš Rosol představoval určitě jinak. Šestadvacetiletý český tenista se na kurtech v Melbourne ohřál jen 85 minut, během kterých prohrál potupně 0-6 0-6 2-6 s Němcem Philippem Petzschnerem.

Rosol si především díky loňskému úspěchu na French Open, kde se z kvalifikace dostal do 3. kola, zajistil stabilní pozici v Top 100 a tím i starty v hlavních soutěžích grandslamových turnajů. Dnes ho tak čekala premiéra na Australian Open, rád na ní ale vzpomínat nebude.

69. hráč světa Rosol se utkal s Petzschnerem, který je v aktuálním pořadí jen o šest příček před ním, zápas měl ale zcela jednoznačný průběh. Sedmadvacetiletý Němec - dvojnásobný grandslamový vítěz ve čtyřhře - během 46 minut nadělil o rok mladšímu soupeři dva kanáry a brzy vedl 6-0 6-0 a 4-0. V té chvíli se Rosol dočkal prvního gamu a dokonce zaznamenal i brejk, Petzschner ale loňské zklamání, kdy v 1. kole ztratil vedení 2-0 proti Tsongovi, nemínil opakovat a pslední dvě hry získal opět na svou stranu.

I když se Rosol s Australian Open rozloučil bleskově za 85 minut, na loňském US Open se zdržel ještě o tři minuty méně.

Rosol tak na grandslamech hraných na rychlém povrchu odehrál dosud tři utkání a nezískal v nich ani set. Dohromady v devíti sadách nastřádal pouhých 14 gamů (na US Open 2010 prohrál 4-6 3-6 1-6 s Robredem, loni 1-6 2-6 1-6 s Pospisilem). Na začátku letošní sezony sice v Dauhá získal ve čtyřhře premiérový titul z okruhu ATP a sebevědomě myslel i na úspěch ve dvouhře, dnešní zápas ho ale zřejmě poslal nohami zpět na zem.

"Nevím co se to se mnou dnes dělo, asi jsem přetrénovaný, v životě se mi to nestalo. Soupeř hrál navíc opravdu dobře, dařilo se mu nepustit mě vůbec do rytmu," řekl Rosol. "Trenér mi radil, abych do toho šel naplno, ale já jsem fakt nevěděl, co dělat. Připravoval jsem se poctivě, ale chybí mi chuť do tenisu."

Překvapivě se nedařilo ani Radku Štěpánkovi. Třiatřicetiletý rodák z Karviné se v Melbourne vešel mezi nasazené, v úspěch ale výhodnou pozici přetavit nedokázal. S Francouzem Nicolasem Mahutem na kurtu číslo 8 hned šestkrát ztratil podání a prohrál 5-7 5-7 3-6. 

Štěpánek v celém zápase dotahoval náskok soupeře. V konečném součtu mu to ale nic platné nebylo. V prvním setu se dostal ze stavu 0-2 i 3-5, třetí prohraný servis na 5-7 už ale pochopitelně zachraňovat nemohl. Ve druhé sadě prohrával 1-4 a znovu dokázal vyrovnat, v koncovce byl ale opět šťastnější soupeř. Ve třetím dějství už Štěpánek i vinou zranění malíčku, který mu po pádu na zem začal krvácet, ztrácel motivaci a síly na obrat neměl.

"Byl to nešťastný zápas. Já neproměňoval své šance a on ano, často mu pomáhala i prasátka," komentoval Štěpánek, kterého zlomily i chyby rozhodčích. "Měl jsem brejkboly na 6-5. Jednou mi dal ale Mahut eso a o druhý jsem přišel chybou rozhodčího, který špatně ohlásil aut, což mi potvrdil i trenér v hledišti. To samé se opakovalo ještě jednou, kdy hlavní opravil v klíčové chvíli lajnového. Tyhle situace hrály v můj neprospěch, ale na to se samozřejmě nedá vymlouvat," řekl Štěpánek serveru iDnes.

Rosola i Štěpánka v Melbourne čeká ještě čtyřhra. Rosol si zahraje s Portugalce Ruiem Machadem, Štěpánek se deblovým specialistou Leanderem Paesem. "Moc se na to těším, jen musím vyléčit ten malíček. Pořád mi to krvácí a při hře to celkem vydilo," přiznal.

Ve dvouhře mužů už ale pokračuje jen Tomáš Berdych, který už včera porazil Španěla Ramose.

- GRANDSLAM AUSTRALIAN OPEN 2012 -
(Austrálie, tv. povrch Plexicushion, 26.000.000 austr. dolarů)
úterní výsledky českých tenistů (17. 01. 2012)

Dvouhra - 1. kolo:
Mahut (Fr.) - Štěpánek (29-ČR) 7-5 7-5 6-3.
Petzschner (Něm.) - Rosol (ČR) 6-0 6-0 6-2

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

1
Přidat komentář
smazaný uživatel
asi se na to vyser :D omg s takovym neknubou dva kanary :D :D
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist