Světový tenis přichází o Moyu. Španěl ukončil kariéru

17. 11. 2010, 18:53
Stalo se... 20
Bývalý první tenista světa a vítěz French Open Carlos Moya ukončil v 34 letech kariéru, Španělský hráč to oznámil na dnešní tiskové konferenci v Madridu, hlavním důvodem jsou přetrvávající problémy s nohou.
Profily hráčů
Carlos Moya

Zranění nohy Carlosi Moyovi letos dovolilo odehrát na okruhu ATP jen sedm zápasů, z nichž pouze dva vyhrál. Na turnajích se neobjevil od května, kdy v Madridu získal jenom dva gamy proti Benjaminu Beckerovi, a spadl už na 519. místo světového žebříčku.

Kvůli přetrvávajícím problémům s nohou se rozhodl na dnešek do Madridu tak svolat tiskovou konferenci, na které oznámil konec své úspěšné kariéry.

"Takhle jsem si konec kariéry nepředstavoval. Chtěl jsem se rozloučit na nějakém velkém turnaji,nejlépe na grandslamu, ale ten sen se mi uskutečnit nepodařilo," dodal Moya, který během patnácti let mezi profesionály vyhrál dvacet turnajů ve dvouhře. 

Jeho největším úspěchem je triumf na Roland Garros v roce 1998, o rok dříve byl ve finále Australian Open. Světovou jedničkou se stal v březnu 1999, v čele žebříčku vydržel dva týdny. Před šesti lety pomohl Španělsku vyhrát Davisův pohár, když v domácím prostředí porazil Fishe i Roddicka.

Před třemi měsíci se Moyovi narodila dcera Carla, kterou přivedla na svět jeho přítelkyně španělská herečka Caroline Cerezuelová. "Na život jsem stále mladý, ale z profesionálního sportu jsem již vyřazen," těší se na nový život antukový specialista.

Dnes rodák z Mallorky za přítomnosti rodiny, přátel a řady bývalých hráčů, včetně Manoly Santany a Alberta Costy, uvedl, že se ještě v prosinci objeví na exhibici v Seville. Mluví se také o jeho startu na exhibici v Buenos Aires, kde v roce 1995 získal svou první trofej pro vítěze turnaje ATP. 

V nejbližší době se chystá do Londýna na Turnaj mistrů. "Ale jen jako divák, hrát nebudu," vtipkoval kamarád současné světové jedničky Rafaela Nadala.

"Děkuji všem za ty krásné roky. Zase se brzy uvidíme, nevím kde, ale doufám, že to bude brzy," pronesl na závěr.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

20
Přidat komentář
smazaný uživatel
Warpete... ty jsi něco tak hloupého... že to snad ani není možné... myslím si, že takový lidé by měli být někde zavření a ne mít přístup na veřejná fóra. vůbec nevíš co píšeš
Reagovat
smazaný uživatel
Ach jo, tak zase jeden velky hrac, legenda konci. Kdybych si neprecetla tento clanek, tak mi to i treba unikne, Oznami to na tiskovce, ne fakt na poradnem turnaji, kde se mu treba opakovane darilo. To uz nestihl. Je to smutne. Nastesti mu zacina nova role, tatinka, ktera bude na delsi dobu nez aktivni tenisova kariera. Urcite s tenisem uplne neskonci, treba ho uvidime nekdy mezi veterany. Hodne stesti v nove zivotni etape a dekujeme za krasne chvilky na kurtu.
Reagovat
smazaný uživatel
R.Nadal
Reagovat
smazaný uživatel
Kdyby všichni ti tenisté, kteří letos ukončili kariéru, vyrůstali ve vojenské akademii jako Južnyj, hráli by do padesáti.

Vždyť tomu Moyovi je pouhých čtyřiatřicet let, a on už chce končit? To, že ho bolí noha, je pouze výmluva, neboť ve skutečnosti se mu jednoduše nechce hrát. Přál bych mu, aby něco takového řekl generálovi z ruské armády; ten by ho poslal do Afghánistánu, kde by jej poslal do války, a bylo by to.

Uvidíme, kdy skončí ten šašek Štěpánek, který snad i spí v tenisovém dresu, jenž má design české vlajky. Podívejte se na například na toho lenocha Hrbatého! Toho když vidím, tak bych ho s chutí poslal do ruské armády.

Všichni tito tenisté by si měli vzít příklad z Kolena, jenž bude i v šedesáti letech hrát stejně dobře jako nyní, a tak bude porážet i dvacetileté tenisty. Ano, možná si myslíte, že až dosáhne tohoto vysokého věku, tak bude vypadat jako po rakovině, ale on už tak vypadá i teď!!!

Pokud už ale jde o ten vzhled, tak mi hrozně připomíná Putina, jenž je také ukázkovým příkladem vojáka z ruské vojenské akademie.

Vidíte, jak je komunismus dobrý?! A vy volíte odéesáky, kteří dokáží vytunelovat vše, co se dá. Kdyby u nás vládnul Lenin, podobně jako v Rusku, tak bychom byli také sportovní velmocí.
Reagovat
weak
...warpete a uz si o tom mluvil s nejakym odbornikem? kdyz budes nekam dochazet tri krat tydne, treba se s tim da jeste neco delat...
Reagovat
smazaný uživatel
Když je někdo retardovanej, tak s tim se nic dělat nedá.
Reagovat
misoSK
na hlupaka ako ty nema vyznam v podstate reagovat a rozoberat politiku netuzim, ale neda mi nezastat sa Hrbateho alebo Moyu, uvedom si ze v dnesnom tenise nie je takmer mozne sa po 30-ke dostat z dna spat na vrchol po zraneni...keby to slo tak ver ze hraci ako Hrbaty ci Moya by radi pokracovali...ale hrat futures turnaje je pre byvalych elitnych hracov trochu malo a preto radesj budu hrat zahranicne ligy(menej narocne, lepsie platene) alebo sa budu venovat rodine, budu robit trenerov atd...
Reagovat
skott
Jinak me napadlo kolik tenistu letos ukoncilo karieru...takovy seznam, co jsem zaregistroval:
Fabrice Santoro
Mariano Zabaleta
Raemon Sluiter
Paradorn Srichaphan
Sebastien Grosjean
Guillermo Canas
Thierry Ascione
Taylor Dent
Martin Damm
Jiri Vanek
Carlos Moya
nejsem si jisty jestli i Domino Hrbaty, ale pry hraje v Bratislave taky posledni turnaj.Pro me trosku prekvapive docela dlouhy seznam.
Vi nekdo jeste nejake jmeno?
Reagovat
smazaný uživatel
Taylor Dent už taky??
Reagovat
smazaný uživatel
Ch. Rochus
Reagovat
misoSK
M.Puerta, N.Lapentti aj ked myslim ze zatial neoficialne
Reagovat
skott
Diky obema za doplneni.
Christophe Rochus mi vypadl, o Puertovi jsem neslysel uz strasne dlouho, ale zrejme opravdu skoncil.Nico Lapentti - to me prekvapuje, myslel jsem, ze u nej slo o zraneni behem antuky.Rekl bych spis, ze to jeste zkusi, pokud to neni definitvni rozhodnuti.
Reagovat
misoSK
no ono neviem ze by slo o zranenie, posledny zapas odohral na RG proti Dentovi a podlahol necakane hladko 3:0...ten zapas som sledoval Nico bol zdravotne na pohlad v poriadku avsak bolo vidiet ze uz na to nema...potom este Ekvadorcania spravili tah ze ho nominovali do DC a tvrdili ze na dvojhru sa neciti, ze mal nejake zdravotne problemy ale ze 4-hru odohra, no nenastupil ani na nu...a ked sa neukazal ani teraz na jesen na antukovych challengeroch v Juznej Amerike tak sa obavam ze uz ho neuvidime, aj ked by som rad veril tvojej teorii ze to este skusi, patril totiz medzi mojich oblubencov
Reagovat
smazaný uživatel
Taky Alberto Martin letos skončil.
Reagovat
skott
Pamatuju si zapas s Dentem, to byla opravdu hodne necekana porazka dostat 0-3 na sety, zvlast kdyz Taylor taky nijak letos nezaril.Ale prave jsem si rikal, ze to ma mozna souvislost se skreci proti Gimenovi, kde mel neco s kolenem.Pravda je, ze uz ma svuj vek a vyrazne lepsi to od nej tezko jeste nekdy bude.Ekvadorci znovu sestoupili ze svetovy skupiny, to je taky o motivaci min...tezko rict, ale cekal bych, ze se bude chtit rozloucit, kdyby koncil, urcite nekde doma v Santiagu pred svyma fanouskama.
jo, Albert Martin je dalsi na koho jsem si nevzpomnel;)
Reagovat
skott
pardon kecam, Santiago je samozrejme v Chile:-)
Reagovat
Carlos_Moya
Sbohem Carlosi. Nikdy nezapomenu na tvůj užasný tenis.
Reagovat
smazaný uživatel
nezapomenu krásný finále 1998 FO s Coretjou ..... !
Reagovat
skott
Posledni roky k tomu bohuzel vsechno smerovalo:(
Ja nikdy fanousek nebyl, nicmene je vzdycky smutny, kdyz konci hrac takoveho formatu jako Carlos.Mezi Spanely byl pro me jeden z mala, na ktere jsem se rad podival.
Osobne pokud bych mel vzpomenout nejaky zapas, ktery mi zustane navzdy v pameti, tak asi 4.kolo US Open 2000 proti Toddu Martinovi.Shodou okolnosti jsem ho nedavno znova videl.To byl brut maraton dlouho do noci pred poloprazdnym Arthur Ashe.Divaci byli uz jen prvních radach kolem kurtu, ale vytvorili super kulisu.Carlos vyhral první dva sety v tie-breacich, po 3 hodinach a 40 minutach mel mecbol v TB ctvrteho, ale Martin neskutecne na siti nekolika voleji zastavil jeho prohozy.Sice Carlos nakonec prohral, ale ten zapas patri mezi grandslamovou klasiku.Tenkrat jeste zadny otirani rucnikem po kazde vymene, hra mela spad a ten konec, kdy slehnul Todd po Carlosove lobu do autu raketou o zem a obihal kolecko kolem kurtu...stalo za to vydrzet az do konce!
Adios Carlos;)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist