Švýcaři na pokraji vyřazení! Na domácí antuce padli Federer i Wawrinka

10. 2. 2012, 18:02
Aktuality 37
DAVIS CUP - Roger Federer po osmi letech startuje v 1. kole Davisova poháru, Švýcarům to ale zatím štěstí nepřináší. Země helvétského kříže totiž prohrává na domácí antuce ve Fribourgu s celkem Spojených států už 0-2 na zápasy, když Stanislas Wawrinka padl v pěti setech s Fishem a třetí hráč světa Federer senzačně nestačil na dlouhána Johna Isnera.
Roger Federer

Švýcaři se poprvé po osmi letech mohou v prvním kole Davisova poháru spolehnout na svého nejlepšího hráče v historii Rogera Federera, týmovou dvojkou je tradiční opora Stanislas Wawrinka. Země helvétského kříže v domácím prostředí - na antuce ve Fribourgu - hostí celek Spojených států, které naopak přicestovaly bez zraněného Andyho Roddicka a také 'poloviny' nejlepšího deblového páru světa - Boba Bryana. 

Američané však se sebevědomím sobě vlastním na papírové předpoklady nedbali, nehleděli ani na neoblíbený povrch a pop pátečních dvouhrách vedou zásluhou Mardyho Fishe a Johna Isnera už 2-0 na zápasy.

Mardy Fish a Jim CourierFish vyhrál v pěti setech
Osmý hráč světa Mardy Fish v úvodní dramatické pětisetové bitvě udolal Stanislase Wawrinku, se kterým si poradil i ve třetím vzájemném střetnutí. Třicetiletý Američan, který na evropské oranžové antuce nikdy žádných oslnivých výsledků nedosáhl, dnes překvapivě vyhrál první set. Wawrinka sice otočil, Američan ale zápas poslal do páté sady. 

V té měl Fish za stavu 5-4 při svém podání mečbol, tan ovšem nevyužil a drama pokračovalo. V 16. gamu šel hostující hráč servírovat na vítězství podruhé, ale opět měl problémy. Wawrinka však už žádný z brejkbolů nevyužil a Fish nakonec po 4 hodinách a 26 minutách zvítězil 6-2 4-6 4-6 6-1 9-7. 

"Hrát Davis Cup je něco speciálního. Nikdy to nevzdáte," komentoval Fish. "Jsem teď dost unavený. Ale minulý rok jsem v Austinu prohrál dva dlouhé zápasy proti Španělům a to jsem se cítil mnohem hůř," dodal.

Federer selhal proti Isnerovi
Do druhé dvouhry nastoupil Roger Federer, který se měl postarat o vyrovnání proti Johnu Isnerovi.  Švýcarský tenista od loňského US Open prohrál jediné soutěžní utkání (letos v semifinále Australian Open s Nadalem) a s dvoumetrovým soupeřem, který si na antuce zahrál jen jednou dál než ve čtvrtfinále, neměl mít problémy. 

Roger FedererOpak byl pravdou. Šestnáctinásobný grandslamový šampion Federer sice se sedmitisícovým publikem v zádech vyhrál úvodní set, když po servisu ztratil jen 3 fiftýny, jenže v dalším průběhu neproměnil žádný z 10 brejkbolů a po dvou hodinách a 40 minutách prohrál 6-4 3-6 6-7 2-6.

Federer se do zápasu mohl vrátit, ve čtvrté sadě však za stavu 2-2 a 40-0 nevyužil ani jeden brejkbol a sám vzápětí ztratil rozhodující servis. 

"Myslím, že (Isner) hrál skvěle. Hrál tvrdě a skvěle podával, když to potřeboval. Já jsem při svých šancích chyboval víc než on, což mě stálo zápas," uvedl zklamaný Federer, který v daviscupové dvouhře prohrál teprve sedmé utkání ze 37, poprvé po osmi letech.

Pro šestadvacetiletého Isnera to byla vůbec první výhra v Davisově poháru v zápase dvouhry hraném na tři vítězné sety.

"Byl to nejlepší zápas v životě," rozplýval se nad nečekanou výhrou Isnerem. "To, jak jsem dnes hrál, bych potřeboval předvádět v každém zápase," uvědomoval si svůj skvělý výkon. Taktiku mu prý skkvěle připravil kapitán Courier. "Úkolem bylo tlačit na něj a nedovolit mu hrát."

Otočí Švýcaři?
V sobotní čtyřhře by se proti sobě měli postavit znovu Wawrinka a Fish, byť mají v nohách náročný pětiseťák. Švýcarský kapitán Severin Luthi počítá s duem Federer/Wawrinka, protějšek Kim Courier chce dát důvěru Fishovi s Mikem Bryanem.

Pokud olympijští vítězové Federer s Wawrinkou v sobotu sníží (loni v baráži proti australské dvojici Guccione/Hewitt debl prohráli), bude o vyrovnání usilovat v nedělní dvouhře týmových jedniček Federer proti Fishovi. Švýcar má bilanci 7 výher a jediné porážky, na antuce spolu ale ještě nehráli. 

Pokud dojde na rozhodující pátý duel, je pravděpodobné, že se proti sobě postaví Wawrinka s dnešním hrdinou Isnerem. Američan poslední dva vzájemné duely - včetně jednoho na antuce - vyhrál. Pro Švýcara ale hovoří daviscupové zkušenosti: za stavu 2-2 nastoupil do pátého duelu již dvakrát - v roce 2008 proti Štěpánkovi neuspěl, loni v Austrálii zdolal Hewitta.

Vítěz střetnutí Švýcarsko - USA se v dubnu utká o postup do semifinále s Kanadou, nebo Francií.

- DAVIS CUP 2012 ... 1. kolo Světové skupiny-
(Švýcarsko / Fribourg, antuka / hala)
kompletní výsledky (10. 02. 2012)

Švýcarsko - USA 0-2 ... po úvodní dvouhře

pátek 10. 02. 2012:
Wawrinka - Fish 2-6 6-4 6-4 1-6 7-9 ... (0-1)
Federer - Isner 6-4 3-6 6-7(4) 2-6 ... (0-2)

sobota 11. 02. 2012:
Federer/Wawrinka - Fish/M. Bryan

neděle 12. 02. 2012:
Federer - Fish
Wawrinka - Isner

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

37
Přidat komentář
smazaný uživatel
já byt kapitánem rusů dám tam v první den youzhnyho a davyděnka a výsledek by byl opačný,ale i tak věřím že zbytek odehrají pouze davyděnmko s youzhnym
Reagovat
VlS
Rosko - Rakousko 0:2?
Jestli zítra udělají Rakušáci bod (což je určetě pravděpodobnější, než Heiderův dnešní bod), tak Tarpiščev asi změní tepláky a vezme si černý :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Může si za to úplně sám, vždyť Kunitsyna na úkor Južného by postavil jen blázen, navíc Melzer asi nebyl podle výsledku moc ve formě, takež by ho Mischa porazil. A obávám, že i čtyřhru vyhrají Rakušané, mají super deblisty.
Reagovat
smazaný uživatel
Tarpiščevovi tahy mi vůbec poslední dobou připadají nepochopitelné. Minulý rok proti Švédům nedal šanci ve formě hrajícímu Tursunovovi a místo něj nasadil Andrejeva a Gabašviliho a minulý týden ve Fed Cupu si to taky pěkně skomplikoval, když nasadil Petrovovou.
Reagovat
smazaný uživatel
Federer s Wawrinkom..Na antuke..Doma..S Americanmi..a 0:2..to bol vazeni aky kurz na tuto absurdnost?..Clovek miestami az rozmysla, ze zasiahol samotny osud a Rogerov proste tento zapas nemohol vyhrat..Osobne si myslim, ze Svajciari vsak stale maju dobre sance na obrat, Amici maju najvacsie sance na bod prave vo stvorhre..keep going..
Reagovat
Frantz
Vitej v duchodu,maestro :-D :-D
Reagovat
Labi
do žadneho důchodu se ještě nechystá navíc narozdíl od tebe bude ten jeho důchod jednou stát za to
Reagovat
Frantz
To je fakt,byla by to skoda,takhle alespon muze delat ostudu jeste nekolik let :-D
Reagovat
smazaný uživatel
To vás dneska v ústavu pustili k počítačij
Reagovat
Heather_Fedex
a co si v porovnani s nim ty, frantzi? nula za pocitacem. radim ti, prestan si tady vylejvat sve komplexy a jednoduse se zmir s tim, ze federer uz ted je legendou.
Reagovat
gigin
se vám divím, že se necháte takhle vytočit a tímto Františkovi udělat radost :-)
Reagovat
Pe3k
Má naprostou pravdu, nejlepší je na takové jedince nereagovat.
Reagovat
smazaný uživatel
Naprosto zasloužené vítěství Isnera, předvedl dneska životní zápas, oproti toto Roger nepředvedl boužel nic!..
Reagovat
smazaný uživatel
Zdálo se mi, že Isner hrál na půl plynu, ale Roger se vůbec nepřipravil na zápas.
Reagovat
smazaný uživatel
Myslím, že mistr Federer ten zápas pěkně podcenil..A byl to jeden z jeho nejhorších výkonů co jsem za ty roky od neho viděl.
Reagovat
Heather_Fedex
tak snad aspon oh, kdyz ne dc...
fedexi, chceme te zpatky!!!!!!!
Reagovat
Labi
rozhodující bude čtyřhra pokud nenajdou způsob jak porazit Bryany tak pro švýcary vše končí
Reagovat
smazaný uživatel
Bob Bryan v týmu kvůli narození dcerky není. Takže nastoupí Mike jedním z dvojice Fish/Isner.
Reagovat
smazaný uživatel
Švýcaři vybrali pro Amíky dobrý povrch.
Reagovat
smazaný uživatel
Nemyslim..Amici poznaju antuku nanajvys z televizie...
Reagovat
smazaný uživatel
Je to šok!
Reagovat
SwissMaestro
Pevně věřím, že to Švýcarsko otočí :-)
Reagovat
a.magerova
Taky taky !!!
Reagovat
smazaný uživatel
Jak je to s Bogomolovem?
Jak to, že je tu napsáno, že hraje za Rusko proti Rakousku?
Reagovat
smazaný uživatel
Díky.
Reagovat
Pe3k
Gratulace Johnovi, byl lepší a vyhrál.
Reagovat
SwissMaestro
Tak s Federerem to vypada desive....
Reagovat
SwissMaestro
Nooo a pruser je na svete....
Reagovat
misoSK
Svajciari rozumne zvolili antuku na tento duel, no Americania ich zatial senzacne trapia svojimi vykonmi, Fedex bude mat co robit, trochu to pripomina minulorocny French open, ked John podobne trapil Nadala, ktoreho donutil siahnut na dno sil a bol z toho patsetak
Reagovat
smazaný uživatel
muzu se zeptat kde se mohu na federera s isnerem koukatt dik
Reagovat
smazaný uživatel
http://www.lshunter.tv/streams/1/lshro3.html
Reagovat
smazaný uživatel
vyrovnava na 1;1 A Rogera slusne trapi i na antuce...
Reagovat
smazaný uživatel
Fedex dnes asi prekona osobak ve skoku vysokem.....
Reagovat
smazaný uživatel
Dlouhej John uz vede...
Reagovat
smazaný uživatel
jen stareho pana jeste neodepisuj... :-)
Reagovat
smazaný uživatel
ale John v pohode, zlata ruka i na siti a ty forhendy ... moc hezky, prekvapil!
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist