Thiem zastavil Cecchinata a vybojoval premiérové grandslamové finále

8. 6. 2018, 13:00
Aktuality 92
FRENCH OPEN - Dominic Thiem v semifinále French Open potvrdil roli favorita a zastavil Marca Cecchinata. Senzaci letošního ročníku zdolal bez ztráty setu, poprvé v kariéře postoupil do finále grandslamu a v neděli si proti Rafaelovi Nadalovi zahraje o premiérový grandslamový vavřín.

Dominic Thiem a pařížská antuka jdou prostě dohromady. Rakušan si na French Open potřetí v řadě vybojoval semifinálovou účast, když si poradil s Iljou Ivaškou, Stefanosem Tsitsipasem, Matteem Berrettinim, Keiem Nišikorim a Alexanderem Zverevem.

A na třetí pokus v semifinálové fázi antukového grandslamu uspěl. V dnešním velmi pohledném semifinálovém utkání porazil 7-5 7-6(10) 6-1 senzaci letošního ročníku Marca Cecchinata a potvrdil roli favorita.

Statistiky zápasu

Thiem byl v úvodu utkání naprosto suverénní. Hned v úvodním gamu prolomil podání soupeře a dlouho si náskok brejku držel. V osmé hře však naprosto zbytečně přišel o svůj servis. Nejprve úspěšně odvrátil tři brejkboly v řadě, nicméně poté zahrál nalitý volej do sítě a další chybou svému soupeři daroval srovnání skóre.

Cecchinato vzápětí čistou hrou udržel vlastní podání a najednou vedl 5-4. Thiem se však dokázal zkoncentrovat, díky aktivnější hře ovládl následující tři hry a zajistil si vedení 1-0 na sety.

Velmi atraktivní podívaná pokračovala ve druhé sadě. Thiem měl celkem tři brejkboly, ale ani jednu šanci nevyužil. Rozhodovat nakonec musela zkrácená hra. V ní se ukázalo, kde je na kurtu v dosavadním průběhu zápasu lepším hráčem.

Osmý hráč světa zejména díky forhendovým winnerům dominoval většině výměn a vypracoval si tři setboly. Ty však po zbytečných chybách promarnil a Cecchinato srovnal skóre tie-breaku na 6-6 a následně si sám vypracoval první možnost set ukončit. Ani on ovšem dramatické druhé dějství neukončil. Zkrácená hra nakonec nabídla celkem 22 výměn a na jejím konci se radoval favorizovaný Rakušan, který potřeboval pět setbolů.

Na Italovi se prohraný dramatický tie-break hodně podepsal a Thiem měl zbytek zápasu téměř bez práce. Rozhozenému a chybujícímu Cecchinatovi ve třetí sadě povolil jediný game.

"Možná mi trochu pomohly zkušenosti, klíčem byl ale tie-break ve druhém setu. Byl hodně vyrovnaný, a kdybych ho prohrál, mohly z toho být nervy, což jsem nechtěl," uvedl Thiem. "Teď si hlavně musím dobře odpočinout, abych byl plný sil na neděli," dodal rodák z Wiener Neustadtu.

Thiem byl v semifinále French Open i v předchozích dvou letech a pokaždé prohrál s pozdějším šampionem - loni s Rafaelem Nadalem, předloni s Novakem Djokovičem. O titul na grandslamu si zahraje jako druhý Rakušan v historii po Thomasi Musterovi, jenž vyhrál French Open v roce 1995. Zároveň je nejmladším finalistou druhého grandslamu sezony od roku 2010, kdy French Open ovládl Rafael Nadal.

V letošním finále narazí na svého loňského přemožitele a desetinásobného vítěze Rafaela Nadala, kterého letos a loni jako jediný na antuce porazil. Španěl v druhém semifinále nedal šanci Juanu Martínu Del Potrovi.

Cecchinato před startem letošního ročníku French Open na grandslamu nevyhrál jediný zápas a prožil životní turnaj. Pětadvacetiletý Sicilan na pařížské antuce mimo jiné šokoval výhrami nad Davidem Goffinem a ve čtvrtfinále nad Novakem Djokovičem a v žebříčku ATP se posune ze 72. na 27. pozici. Do semifinále grandslamu se probojoval coby první Ital po 40 letech od Corrada Barazzuttiho.

• FRENCH OPEN •
Paříž, Francie, antuka, 39,197.000 eur
páteční výsledky (8. 6. 2018)
• Dvouhra muži - semifinále •
Nadal (1-Šp.) - Del Potro (5-Arg.) 6-4 6-1 6-2
Thiem (7-Rak.) - Cecchinato (It.) 7-5 7-6(10) 6-1
TenisPortal.cz, Ondřej Jirásek, Luboš Zabloudil

Komentáře

92
Přidat komentář
Ondra979
dobre Dome..hlvane se z toho nepo...ted jsem zvedav na vez z Tandilu, ale verim mu max na jeden set..hlavne at tam padaj winnery
Reagovat
Herbert_Hoover
No, tak Thiem vyhrál ve třech, což bylo pro něj vzhledem k finále důležité. Na neděli tak bude svěží a nahecovaný, bojím se bojím :) Rafa se bude muset každopádně výrazně zlepšit, pokud Thiem naváže na tyto své výkony.
Reagovat
smazaný uživatel
Aj Thiem sa bude musiet zlepšiť :)
Reagovat
Labi
v čem prosimtě?
Reagovat
smazaný uživatel
V tenise?
Reagovat
Labi
a víš co to je?
Reagovat
smazaný uživatel
Ja áno, poznám aj tenistov a šampiónov toho odvetvia. Ze ty sledujes RG prvykrat, priznaj :)
Reagovat
Labi
tak je pěkné že znáš hráče :) ale říct o Thiemovi, že se musí zlepšit a že v podstatě nehraje moc dobře to chce buď hodně velkou dávku arogance nebo hlouposti, nebo snad obojího?
Reagovat
smazaný uživatel
Kludni emócie fanatik, Rafa este nevyhral pohár, v nedelu sa ventiluj prípadne..

Áno, mam na neho vyssie kritéria, prve dva sety s outsiderom vydrel, od šampióna očakávam kvalitnejší tenis.
Reagovat
Labi
fanatik? Roger nehraje takže to sleduji s klidnou hlavou, jen mám pocit že spíše ty máš problém s tím, že je hráč který muže být pro Rafu na antuce hodně tvrdý oříšek a sám sebe uklidňuješ tím, že nehraje dobře a že mu to nejde, což je hodně mimo mísu, zbývá si to přiznat, tak si vezmi prášek na uklidnění a zamysli se..
Reagovat
smazaný uživatel
Si v lese, stratený..

Thiem prvé dva sety vydrel s outsiderom, tento výkon proti 10nasobnému šampiónovi nemusí stačiť, mal by sa zlepšiť. Ak chceš tento elementárny poznatok jasný aj pre deb1la rozporovať, tak do toho..
Reagovat
Labi
jsi zoufalec ....podívej se jak ten "outsider" hrál.....tenis sleduješ jen přes čísla, jinak o tom víš jak se říká "houno"
Reagovat
smazaný uživatel
Nesledujem ho len cez čísla, ved Nadal je predsa lepsí hráč, nez Feder, hoc nemá čísla na svojej strane..

Outsider hral solídne, ale stále kopec chýb, skor kvantita, než kvalita. Chce to pozorné oko, skús sa skor realizovať v kuchyni a nie na športovom poli fanatik.
Reagovat
Labi
tak slovo "fanatik" je blízké spíše tobě, hraješ si na něco co nejsi, maximálně kus slovenského lejna ;)
Reagovat
smazaný uživatel
Íha. Pritvrdil. Snáď som sa ťa nedotkol, typická precitlivelá fanatická predkožka :)
Reagovat
gali
Íha? Ty oslíku jeden.
Reagovat
Franky
nema cisla na svojej strane :D tak v com je lepsi? len prosimta nevytiahni H2H lebo si cvrknem :) hra lepsi tenis na antuke tak to mozem potvrdit
Reagovat
Kozoroh
Že Nadal na Federera uměl ještě neznamená, že byl lepší. Mac uměl zahrát na Borga, Becker na Lendla, Krajíček na Samprase. Zkrátka výhodný match-up, který je ale jen částí mozaiky. Nejdůležitějšími dílky jsou tituly, výhry a v nich Federer nad Nadalem vede.
Reagovat
smazaný uživatel
Fakt ideme porovnavať H2H Krajicka so Samprasom, s H2H RN s RN?...Ty nevidíš v tom rozdiel?...Kolkokrát sa stretol Krajicek so Samprasom na GS, jedenkrát?
Reagovat
Pe3k
Klaunhend už raději nic nepiš, bolí mě bránice...
Reagovat
Kozoroh
V závěru se Marco vzchopil, opět se ve výměnách držel a vytvořil si brejkové šance. Dom však komplikace nepřipustil a zaslouženě postoupil.

Docela bych Domovi RG přál, nejen proto, že je skvělým antukářem. Už dlouho nevyhrál GS turnaj mezi muži nový hráč, posledním novopečeným šampionem byl Čilič na USO 2014. Tak dlouhá doba, kdy GS titulů dosahují jen staronoví vítězové, nemá v historii mužského tenisu obdoby.
Reagovat
smazaný uživatel
Toz taky bych mu to pral.
Ale pokud by byl ve finale Juan, tak bych mu hezky popral az po zapase:)
Reagovat
turista
Byla by to holt příjemná změna kdyby Dominic získal FO. Rafa už má 10 kousků a nemůže všechno vyhrávat donekonečna. Bude muset ty poháry snad jednou věnovat španělskému státu. Jeho potomek není zatím na obzoru.
Reagovat
Franky
to vies doperi to maju tazke s potomkami....
Reagovat
yenda1
Zázrak se nekonal. Pro fanoušky Nadala špatná zpráva, pokud vůbec postoupí. Ale Thiem je nejlépe hrajícím hráčem turnaje. Titul by mu slušel.
Reagovat
smazaný uživatel
Preco myslis, ze najlepsie hrajucim?
Reagovat
smazaný uživatel
jj hraje opravdu pekne.
Reagovat
Padme
Moc bych ti ten pohár přála...
Reagovat
Krisboy
Tak gratulace vítězovi, veliká čest poraženému!
Reagovat
smazaný uživatel
Lol, mal som hcp na Chekiho 8.5g...

Stacilo mu vyhrat gem v tretom a on dostane kanara. Aj taký je sport :)

Kazdopádne, velka skoda ze nepostupil Djokovic, toto semicko a hlavne treti set nedostojné tejto urovne.
Reagovat
Franky
toto je este v poho..taky USO17 bolo este nedostojnejsie finale
Reagovat
Pe3k
US 17 má hodnotu nějaké lepší 250 ;)
Reagovat
smazaný uživatel
To jsou zase kecy:D)
uroven duchodce s burtem na papirovem tacku, sedici na drevene lavicce, u ktere je uvazana koza nekde na zapase okresniho preboru v cutane...:)

Rozhodne to melo 10x vyssi uroven, nez finale RG Nadal x Ferer u ktereho usla na tribune polovina divaku ale nastesti je probudila demonstrace na tribune, ktera nemela s tenisem nic spolecneho:D))))
Reagovat
smazaný uživatel
Nie je David Ferrer najlepsi hrac bez GS vobec?
Reagovat
Mercury
Bohdan Ulihrach.
Reagovat
Pe3k
ROFL
Reagovat
smazaný uživatel
Co to ma spolecneho s tou kvalitou finale, vetsi nudu si clovek snad ani nemohl prat...vzdyt se ti divaci evidentne nudili, nekteri tam spali. Atmosfera byla vycpela jako rocni prazdna lahev po vodce...
To dneska si to podle mne divaci mnohem vic uzili, ze se to ani neda snad srovnavat...skvela atmosfera na tribune!!!
Dva sety urcite pekne podivane...TB byl proste zlomovy...
Oba predvedli pekny vykon, ktery si ten turnaj zaslouzi.
...nejake kecy o nedustojnosti??? wtf.
Reagovat
smazaný uživatel
Dnes si to diváci užili?...Ved prvu polku zápasu tam bolo poloprázdno a druhu polku prisli ludia na druhé semíčko :)

Spoločné to má to, že Ferrer hral výkonostne úplne iný tenis, kvalitatívne bol inde.
Reagovat
smazaný uživatel
Pisal som o tretom sete.

Ak si myslis, ze 0:5 za 17min je dostojné SF GS, okej...Proti gustu ..
Reagovat
smazaný uživatel
hmm a na tom finale se David zmohl na 7gemu...a to mu jeste Rafa musel pomoct...to je jiste pro divaky atraktivni.
A psal se o semifinale a ne o tretim sete...
Reagovat
Kozoroh
A co třeba Nalbandian? Má TM, porazil ve finále Feda. Nebo Coria, kterému GS titul unikl o vlásek.
Reagovat
smazaný uživatel
Viem o nom.

Ferrer je stále lepší. Pocet titulov, ranking, pocet startov na TM, doba v top10, atd atd..
Reagovat
Ereinion
Ferrer byl konzistentní, Nalbandian byl ale v TOP formě někde jinde...
Reagovat
smazaný uživatel
Zas tá top forma..Ako ukazovatel kvality :)
Reagovat
Kozoroh
Z 80. let mě napadl Mečír. Dvě GS finále (obě prohrané s Lendlem) a OH zlato.
Reagovat
smazaný uživatel
Kolko zápasov Mecira mas odsledovanych?...

To sa uz tazko porovnáva...

Ferrer, Berdych, Henman, Davydenko ma napadajú ako prví...
Reagovat
Mercury
Henman fakt ani náhodou
Reagovat
Kozoroh
Marca zkrácená hra zlomila. Už nedokáže čelit Domovým agresivním úderům tak, jak v předchozích setech.

Zavání to kanárem.
Reagovat
turista
A je to. Lucky loser je konečně venku z pavouka.
Reagovat
Kozoroh
To sis Checcinata asi spletl s Bolellim, Marco byl na turnaji nenasazený, ale přímo v hlavní soutěži.
Reagovat
turista
Spletl jsem se.
Reagovat
janek_da
Marco už se slzami
Reagovat
smazaný uživatel
Snad ho potesi, ze kdysi se rikalo, ze kdyz umira mlady clovek, bohove ho maji v lasce:)
Reagovat
yenda1
Thiem už si ho maže na chlebík. Ani případný a pověstný Nadalův deštík Čekynáta nezachraní. :)
Reagovat
Kozoroh
Myslím, že Domův postup do finále je napůl hotový. Málem si zkrácenou hru zkazil, když druhý setbol zazdil do sítě, ale nakonec to pro něj dobře dopadlo. Podobné chyby v důležitý moment se v případném finále s Nadalem musí vyvarovat.

Marco je v mezihře Domovi vyrovnaným soupeřem. Zahraje a umístí do kurtu míče, které by jiní hráči jeho úrovně zkazili. On snad musel před RG vypít Red Bull. 1. servis přes 80% úspěšnosti, to je vynikající číslo.
Reagovat
Pe3k
Ne na půl, ten je hotový.
Reagovat
Mayo
Thiem v pohode 3-0, bude ťažké ho poraziť na French Open 2018.
Reagovat
smazaný uživatel
Odvracal setbally, v prvom sete rozhodovala koncovka..

Jeho standard je velmi vysoký, ale tie minely tam stále sú.
Reagovat
smazaný uživatel
Mayko, doufam, ze to tim postem zachranis.:)
Marcovi visi zivot doslovne na vlasku:)
Reagovat
janek_da
spíš Domovi, ne?
Reagovat
Krisboy
Mára asi rád hraje dlouhý tiebrejky.
Reagovat
dadaft
dobrý mač.
Čečíno by mě uhrát set, jinak už to bude těžké,,,,,,,,,,,,,,,,
Reagovat
Krisboy
Taky myslím. Z 0:2 se nevyhrabe.
Reagovat
dadaft
na druhou stranu - nejde si nepřát finále Thiem - Nadal, tak ať je to klidně 3:0
Reagovat
Krisboy
Jj, mám to tak vsazeno :) Ale Marco super, respekt!!!!
Reagovat
Marduch
Kolik jsi naložil za kurs 1,3?
Reagovat
Krisboy
Dal jsem 3:0 na sety v kurzu 1,82. Spolu s Delpem za 6,47. A naložil jsem na to celých rovných 43 českých korun :D
Reagovat
smazaný uživatel
ja si preju ve finale Juana:)
Reagovat
smazaný uživatel
TB podarený, ale inak celkom nuda, nemá to atmosféru, intenzitu. Aj tí diváci, ktorí prichádzajú asi skor čakajú na druhé semíčko...
Reagovat
raduz
Thiem mně herně tak nějak připomíná Federera z let 2004-2006.myslím tím samozřejmě hru na antuce.Dobře se na to dívá,je tu konstantní snaha o utok,ale je tu zároveň dost nejistoty.Podobným stylem hrál v těch letech tedy Federer s Nadalem na antuce zákonitě prohrával.Myslím,že Nadal není už tak rychlý a agresivní,o to více je ale trpělivý.Pokud se potkají ve finále a Nadal bude hrát jako v prvním setu s tím malinkým,vyhraje Thiem.Bude li hrát Nadal lépe a Thiem bude chybovat jako dnes,dopadne jako Federer.Thiemovi jinak fandím a věřím,že se prosadí i mimo antuku.
Reagovat
smazaný uživatel
V nedelu ma prsat, prehanky a burky celý den..Rafa nebude hrat v podmienkach, ktore mu vyhovujú..

Je to trochu statistika a pravdepodobnosti, myslim ze dlhé roky sa hralo za slnka, prirodzene, je predsa jún, rok 2018 bude iný, zdá sa. Ideálna prilezitost pre súperov udret, teda za predpokladu, ze tam Nadal aj naozaj bude :)
Reagovat
Fandina
Doma beru jako borce a on vlastně bojuje o první GS finále. A zatím je lepší. Cecchinato je ale taky sympoš. :-))
Reagovat
smazaný uživatel
Nechcem Taliana podceňovať, má pekné momenty.:

Ale od ašpiranta na skalp Nadala očakávam, že tohto Taliana nemilosrdne roztrhá a nebude sa s ním ťahať o každý fiftín...Thiem namiesto toho sám dosť kazí, je nestabilný, vlastne tradične nestabilný..Očakával som dominantný výkon.
Reagovat
smazaný uživatel
Pozerám Thiema, a myslim, ze vo finále proti komukolvek sa musí proste vyrazne zlepsit.

Toto je dost priemerné...

Od 16-19, ma pršat, tak snad Rafa dnes dohrá.
Reagovat
smazaný uživatel
Snad nebu prset moc, jen tak krapat...a dnes to jeste dohraji:)
Reagovat
letityfanousek
Dominik se nadře
Reagovat
smazaný uživatel
jee Belmondo na tribune.
Tak ted uz mi je jedno jak to dopadne.
Za mne uz spokojenost:)
Reagovat
Krisboy
Belmondo chodí na RG pravidelně dlouhá léta. Ještě s tím svým kámošem, co si teď nevzpomenu na jméno. Hrál s ním např. v Nenapravitelným nebo impresária ve Zvířeti :)
Reagovat
Krisboy
Charles Gérard.
Reagovat
Krisboy
To je správnej nervák, ten Marco :)
Ale ty bh returny jsou exkluzivní. Škoda, že mu jsou k ničemu :)
Reagovat
Pe3k
Hraje pěkný tenis, sice ne antukový ale na semi RG to stačí :D
Reagovat
smazaný uživatel
Ti taliani na lavicce..., tak to clovek nevi jestli mu fandi, nebo vyhrozuji jeho matce:)))
Jinak pekny zpomaleny zaber na ten drop, hlavne odraz micku od cihly...zajimave jak ta drcena cihla jde nahoru s mickem...
Reagovat
Krisboy
No vida, zápletka.
Reagovat
Krisboy
Wow, to jsou výměny...pěkně oba!!!
Reagovat
smazaný uživatel
Marco ovsem zatim hodne nepresnosti.
Reagovat
Krisboy
Ano, skvělé momenty střídá s lacinýma chybama. Asi nervozita...
Reagovat
smazaný uživatel
Nedivim se, jestli prohraje tak leti s betonovym kvadrem do more. Ale podle mne ho zachrani klasicky instinkt preziti, ktery tu nervozitu odsune na drohou kolej...
Brejk uz dole...zacina dychat normalne...krokovani uz srovnal.
Snad k nemu bude tenisovy buh a osud milostivy, skoda lidskeho zivota:)
Reagovat
smazaný uživatel
a rozciluje se u toho jak spravny Sicilian:)
Jestli zpresni hru, SF bude urcite famozni podivana.
Reagovat
Krisboy
Marco brutální servis. Takovej kick na první serv se jen tak nevidí.
Reagovat
MartinPa
Ale bude to málo platné = dnes Dom + DelPo a v rychlém finále se bude s pohárem křenit Chuan.
Reagovat
smazaný uživatel
Beru te za slovo:)
Bych bral vsemi deseti.
Reagovat
smazaný uživatel
Myslim toho Juana:)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist