Tokio: Safinová znovu šokuje, prohrála s kvalifikantkou

28. 9. 2009, 09:33
Aktuality 23
WTA TOKIO - Dinara Safinová má za sebou další kolaps v roli světové jedničky. Tou se stala poprvé v kariéře letos v dubnu, od té doby ale prohrála už pátý zápas s žebříčkově výrazně hůře postavenou soupeřkou. Naposledy dnes v Tokiu nestačila na kvalifikantku z Tchaj-wanu a přišla o šanci obhájit loňský triumf. V čele žebříčku však i nadále setrvá.
Dinara Safinová

Pro Dinaru Safinovovou skončil tenisový turnaj v Tokiu hned po prvním zápase. Ruská favoritka, která měla na úvod soutěže s dotací dva miliony dolarů volný los, dnes ve 2. kole podlehla hráčce z kvalifikace Kai-Chen Chang z Tchaj-wanu.

Safinová prohrála se 140. tenistkou světového žebříčku po setech 6-7 6-4 5-7 a zopakovala své nejhorší výsledky sezony z Dubaje a Toronta, kde selhala rovněž v úvodních vystoupeních. V japonské metropoli se ruská tenistka představila poprvé od US Open, kde ji ve třetím kole vyřadila česká reprezentantka Petra Kvitová.

Třiadvacetiletá Ruska se do čela žebříčku vyšvihla letos v dubnu, a přestože od té doby už popáté prohrála s papírově výrazně slabší soupeřkou, i za týden zůstane ve světovém žebříčku na prvním místě. Jediná Serena WIlliamsová, která Safinovou mohla ohrozit, v Tokiu kvůli zranění kolena nestartuje.

"Není to příjemné, ale takový je sport. Nehrála jsem dobře. Měla jsem ve třetím setu spoustu šancí, ale nechala jsem si je utéct," uvedla Safinová.

Ve třetí sadě podávala na vítězství v zápase, ale dvojchybou umožnila soupeřce získat brejk. Osmnáctiletá tenistka z Tchaj-wanu si poté vlastní servis udržela a následně znovu prorazila podání ruské favoritky, čímž zápas ukončila.

"Ta dvojchyba mě nijak nerozhodila. Je jedno, jestli uděláte dvojchybu, nebo chybu ve hře. Vyjde to nastejno. Je o tom, jak jsem za stavu 5-4 hrála. Celý zápas mi nevycházelo první podání," posteskla si Safinová.

V závěrečném gamu měla Kai-Chen Chang tři mečboly, ale dovolila soupeřce snížit na 30-40, než ten třetí využila. Vidina životního úspěchu ji prý z míry nevyvedla. "Při mečbolu jsem měla stejné myšlenky jako vždycky. Žádné: 'páni, mám mečbol, vyhraju'," řekla mladá hráčka, která si nedávno na US Open odbyla debut na grandslamu.

Nedaří se ani dalším favoritkám
V japonské metropoli má za sebou úvodní zápas už pět z deseti nejvýše nasazených tenistek, ale žádná ještě neuspěla. V neděli selhaly Pennettaová a Ivanovičová, dnes mimo Safinové také Venus Williamsová a Svělana Kuzněcovová.

Světová trojka Venus Williamsová měla v prvním kole volno a hned to druhé pro ni znamenalo konečnou, když podlehla 6-7 5-7 Rusce Pavljučenkovové. V popůlnočním zápase před prázdným hledištěm centrálního dvorce Američanka prohrála tie-break prvního setu, v kterém obě soupeřky ztratily dvakrát podání. V druhém si Williamsová nejprve vzala zpět výhodu brejku, ale další ztracené podání ji už po bezmála dvou hodinách stálo celý zápas. Do třetího kola prošla o 37 míst v žebříčku hůře postavená a o jedenáct let mladší Pavljučenkovová.

Neúspěšný den ruských favoritek stvrdila nasazená pětka Světlana Kuzněcovová, která ve prohrála s německou kvalifikantkou Andreou Petkovicovou. Kuzněcovová loni prohrála ve finále se Safinovou.

Kolapsy svých krajanek Safinové a Kuzněcovové dnes částečně zachránila alespoň Maria Šarapovová, jež otočila duel s Italkou Francescou Schiavoneovou. Po výhře 4-6 7-5 6-1 ji ve 3. kole čeká nebezpečná Australanka Stosurová.

- WTA PREMIER TOKIO (Japonsko, tv. povrch, 2.000.000 dolarů) -
pondělní výsledky (28. 09. 2009)

Dvouhra - 1. kolo:
A. Radwaňská (11-Pol.) - Makarovová (Rus.) 7-5 6-3
Stosurová (12-Austr.) - Glatchová (USA) 7-5 6-0
Petrovová (13-Rus.) - Sugijamaová (Jap.) 6-0 2-1 skreč S.
Bartoliová (14-Fr.) - Cirsteaová (Rum.) 6-3 6-0
Rybáriková (SR) - U. Radwaňská (Pol.) 6-4 6-4
Hantuchová (SR) - Craybasová (USA) 6-3 6-3
Duševinová (Rus.) - A. Bondarenková (Ukr.) 1-6 7-5 6-1
K. Bondarenková (Ukr.) - Grönefeldová (Něm.) 6-3 6-1
Jie Zheng (Čína) - Mirzaová (Indie) 5-7 6-2 6-3
Šuaj Pcheng (Čína) - Medinaová (Šp.) 6-3 6-3
Šarapovová (Rus.) - Schiavoneová (It.) 4-6 7-5 6-1
Wozniaková (Kan.) - Dateová-Krummová (Jap.) 5-7 7-6(2) 6-4

Dvouhra - 2. kolo:
Kai-Chen Chang (Tchaj-wan) - Safinová (1-Rus.) 7-6(5) 4-6 7-5
Pavljučenkovová (Rus.) - V. Williamsová (2-USA) 7-6(6) 7-5
Petkovicová (Něm.) - Kuzněcovová (5-Rus.) 7-5 4-6 6-3

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

23
Přidat komentář
smazaný uživatel
O tom, jak je ta labila psychicky na dně, vypovídá i bilance tajbrejků. V těchto rozhodujících momentech nejlepší hráči ukážou svou kvalitu. Loni jedna z nejúspěšnějších, od vzestupu od turnaje v Berlíně to bylo 12-4. Letos už jenom 7-8, z toho 6 posledních tajbrejků prohrála !!!
Reagovat
smazaný uživatel
Safina pokad se nenaučí podávat tak nemůže být jedničkou bo opět selhala na podání ta se asi už viděla doma na Sibiři jinak to nevidím to selhání
Reagovat
smazaný uživatel
A kde konkrétně na Sibiři bydlí? Dej sem adresu.
Reagovat
smazaný uživatel
ona je susedka Santu Clausa. Takže Polárny kruh, igla č. 155 ;-)
Reagovat
smazaný uživatel
Broz: ty jsi lachtan to byl jen for to bys měl chápat s tou Sibiří , no ale já bych jí tam nastěhoval stejně za ty výkony přímo mezi lachtany nebo co tam žije!!!
Reagovat
smazaný uživatel
no toto nejde omluvit bo dlouho odpočívala tak se mohla klidně připravit na turnaj , když je ještě k tomu světová jednička tak musela být připravená ale jde vidět že Safina se nezměnila a musím opravdu říct že si nezaslouží být ani světová jednička , sorry Safino ale to to už je moc!!!
Reagovat
smazaný uživatel
Dinára je v poslední době úplně v háji. Teď už dokonce nestačí na tenistku z druhé stovky. Proč si ta nána nenašla už psychiatra? Jenom dělá ostudu a Syrýna se může smát.
Reagovat
smazaný uživatel
Promiň, že si dovolím tuto poznámku, skotte, ale toto nepovažuješ za labilitu? Spolu s Anou by už měly dát letos ženskému tenisu pokoj a raději se soustředit na příští sezonu.
Reagovat
skott
Myslis, ze si to muze dovolit?:) Ze nema zadne zavazky vuci sponzorum, ze by nedostavala ¨zero pointry¨ za neucast na turnajich, neprichazela o penize...v jeji pozici bych nechtel byt ani za nic, vsichni ji neustale soudi, kritizuji a predhazuji ty same veci, at hraje jak chce.Kdyby zbabele utekla, nebylo by to o nic lepsi.Buhvi jak dlouho by ji trvalo nez nebo jestli by se znova dostala na vrchol.Je na case nejaka zmena v trenerskem tymu, protoze Zeljko ji uz nepomaha ani pri utkanich.Potrebovala by vetsi podporu, on ji misto toho jen srazi.Nic lehkeho ji kazdopadne neceka, do konce roku se hraje jeste o hodne velke body.
Reagovat
smazaný uživatel
Právě se obávám, že Dinařiny současné schopnosti ji neopravňují obhájit takové množství bodů, které během loňského podzimu "nahrabala". Mě jen napadá, že když bude až do konce roku hrát (a pravděpodobně i prohrávat), může jí to ještě více podkopat sebevědomí do další sezony, zatímco pokud zbytek sezony vypustí, může v klidu (bez vtěšího tlaku médií), začít pilovat své údery a nabírat psychickou jistotu. Samozřejmě by byl její nynější odchod trochu hazard se sponzory, Rafa ale také loni na konci roku nehrál (i když z jiných důvodů), ale pak vyhrál další rok Austrálii, takže by to rozhodně nebyl pro Dinaru krok do prázdna.
Reagovat
smazaný uživatel
Nechci totiž, aby pak letos nedostala Dinara př. na Turnaji mistryň nějakého potupného kanára od jedné z "big sisters". Pak by její sebedůvěra byla na bodu mrazu.
Reagovat
smazaný uživatel
Body nahrabala především během loňského léta. Podzim už byl o hodně slabší.
Reagovat
skott
Jde o to, ze pokud by vynechavala turnaje jako napr.Peking, pak by v jeji kolonce zustavala nula po 12 mesicu a nesmela by tento vylsedek nicim nahradit.Plus samozrejme dalsi mastne pokuty a zadny podil na bonusu, co se rozdeluje konci roku.A media by na ni rozhodne nezapomnela.Az by se vratila, nebylo by to o mnoho lepsi, zvlast pokud by se, nedejboze, na jeji hre nic nezlepsilo.Odpiskat tak velkou cast sezony bez duvodu si zadna tenistka nedovoli.
Reagovat
smazaný uživatel
Tenistky, co ukončí sezonu v Top 10, dostanou při neúčasti z libovolného důvodu na turnajích GS, Premier mandatory a Premier 5 do žebříčku nulu, která v šestnátce nahradí bodový zisk z jiného turnaje. Nula bude i za Doha, pokud se kvalifikuje podle Race žebříčku a nenastoupí.
Reagovat
smazaný uživatel
No ty bodové oplétačky jsem nikdy úplně dokonale nepochopil, vloni to bylo jednodušší, .:-)
...
Tak jí přejme, ať jí to vyjde. Zase na úplném dnu svých schopností snad není a průměrné výsledky je schopna uhrávat pořád, navíc je to DOCELA bojovnice.
...
Je fakt, že kdyby se jednalo pouze o nějaký dílčí turnaj, nebylo by to vypuštění až tak ke škodě, ale pokud by z kalendáře vyškrtla celou podzimní sezonu, bylo by to spíše ku škodě.

Nejlepší výsledky předváděla Dianara na jaře, tam ji v rozletu opět zabránila psychika. Na podzim by mohla být u některých jedninců odepsaná a to by jí mohlo vyhovovat, že by kolem ní nebyl až takový mediální humbuk a mohla se naplno věnovat zlepšování svých psychických a fyzickýh výkonů.:-)
Reagovat
smazaný uživatel
Z dnešního pohledu byla rozhodující Paříž. Už jsem to psal, kdyby se nesesypala a finálovou výhrou potvrdila roli favoritky, v další části sezony by už o moc nešlo. GS titul v kapse, vše další by už byl jenom bonus navíc. Jeden vyhraný grandslam přebíjí možná 10-20 ostatních turnajových výher. Aspoň se mi zdá, že to tak všichni vnímají.
Reagovat
smazaný uživatel
To je jasné.:-)
Reagovat
skott
Uz vickrat nebudu vstavat na tyhle zapasy...nenavidim te Dino!!
Reagovat
carolyn
Ale, ale, ale ty a taková slova? :-)
Reagovat
skott
jen davam pruchod sve frustraci:/
Reagovat
carolyn
:-D jj
já ale stejně vím že jí miluješ :-P
Reagovat
skott
nj, pravda, znas me:-)
Reagovat
smazaný uživatel
Haha, takhle kvůli Dině ještě skotík nikdy nevypěnil :-)) Naše dočasná kometa se už začíná hroutit, přitom loni v létě nebo letos na antuce to vypadalo tak nadějně.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist