Úspěšná obhajoba, nebo nová grandslamová šampionka? Sabalenková bude ve finále čelit Qinwen Zheng

26. 1., 21:30
Previews 61
V rámci 14. hracího dne letošního ročníku Australian Open dojde buď na úspěšnou obhajobu loňského triumfu, nebo poznáme zbrusu novou grandslamovou šampionku. Loňská vítězka Aryna Sabalenková (25) bude ve finále v Rod Laver Areně čelit Qinwen Zheng (21). Běloruska může obhájit titul v Melbourne Parku jako první od roku 2013, kdy to dokázala její krajanka Viktoria Azarenková. Zheng zase může ukončit přesně 10leté čekání na čínskou grandslamovou šampionku.
Profily hráčů
Sabalenková může jako první po 11 letech obhájit titul v ženské dvouhře na Australian Open (© AFP)

Qinwen Zheng (15.) - Aryna Sabalenková (2.) | Rod Laver Arena (09:30 SEČ)
Qinwen Zheng si v semifinále poradila dvakrát 6:4 s rozjetou kvalifikantkou Dajanou Jastremskou, ačkoli v obou setech jednou ztratila servis. Vyčerpané Ukrajince nabídla celkem 10 brejkbolových šancí, ovšem osm z nich odvrátila. Stala se tak druhou čínskou finalistkou grandslamů, 10 let po triumfu Na Li právě v Melbourne.

"Na Li u nás všichni milujeme," řekla Zheng, které dvojnásobná grandslamová vítězka před turnajem radila, aby nad ničím moc nepřemýšlela a šla do toho. "Jsem si jistá, že finále bude velmi zajímavé, protože Sabalenková je jedna z největších ranařek na okruhu."

Jednadvacetiletá Číňanka musela na rozdíl od finálové soupeřky v polovině ze šesti zápasů do rozhodujícího setu. Nejprve otáčela souboj prvního kola s Ashlyn Kruegerovou, po obratu zdolala také Annu Kalinskou ve čtvrtfinále a mezitím ve třetím kole po téměř třech hodinách a až v super tie-breaku rozhodující sady udolala krajanku Yafan Wang.

Rodačka ze Shiyanu je po Arantxe Sánchezové Vicariové (1995) teprve druhou tenistkou v historii Australian Open, která prošla do finále, aniž by potkala nasazenou soupeřku. První v pavouku s 32 nasazenými hráčkami. Zároveň se stala po Naomi Ósakaové druhou nejmladší grandslamovou finalistkou pocházející z asijského kontinentu.

Brzy nová členka TOP 10 žebříčku bude útočit na svůj třetí titul, úvodní dva posbírala ve druhé půlce předchozí sezony. Ve finále na této úrovni má poloviční úspěšnost 2:2. V posledních měsících hrála finále třikrát, v Palermu přehrála Jasmine Paoliniovou a v Zhengzhou Barboru Krejčíkovou a na WTA Elite Trophy podlehla 6:7, 6:7 Beatriz Haddadové Maiaové.

Vizitka Qinwen Zheng.Vizitka Qinwen Zheng. (@ Livesport)

Qinwen Zheng - Letošní sezona
Nejlepší výsledky: první individuální turnaj
Největší úspěchy na venkovních betonech: první individuální turnaj
Bilance: 8:1
Bilance z posledních 10 zápasů: 8:2
Bilance na venkovních betonech: 8:1
Bilance proti hráčkám TOP 10: 1:1 (kariérní 6:10)
Bilance ve finále grandslamů: 0:0 (kariérní 0:0)
Bilance ve finále: 0:0 (kariérní 2:2)


Qinwen Zheng - Australian Open
Kariérní bilance: 8:2
Nejlepší výsledek: finále (2024)
Loňský výsledek: 2. kolo
Bilance ve finále: 0:0
Generálka: United Cup (bilance 2:1)
Cesta turnajem: Kruegerová (3:6, 6:2, 6:3), Boulterová (6:3, 6:3), Yafan Wang (6:4, 2:6, 7:6), Dodinová (6:0, 6:3), Kalinská (6:7, 6:3, 6:1), Jastremská (6:4, 6:4)

 

Aryna Sabalenková odehrála v semifinále svůj zatím nejtěžší zápas na turnaji, udolala v něm nasazenou čtyřku Coco Gauffovou a zajistila si své třetí finále na grandslamech. V úvodní sadě zahodila náskok 5:2, a dokonce dovolila Američance podávat na zisk setu. Za stavu 5:6 a 0:30 se však probudila a nakonec zvítězila 7:6, 6:4.

Aktuální světová dvojka oplatila Gauffové porážku z finále loňského US Open a připsala si svůj premiérový skalp TOP 4 na grandslamových akcích, celkově dvanáctý. Pětadvacetiletá Běloruska je znovu po roce ve finále Australian Open, tentokrát bez ztráty setu. Ani jedné z úvodních pěti soupeřek nepovolila více než tři gamy v jednom setu.

Na triumf čeká rodačka z Minsku, která na Australian Open ovládla loňský singl a v roce 2021 čtyřhru, od výhry nad Igou Šwiatekovou před téměř devíti měsíci v Madridu. Poslední finále absolvovala na generálce v Brisbane (prohra s Jelenou Rybakinovou). Jedenáct ze 13 trofejí přebírala na betonech, na kterých má finálovou bilanci 11:6 (na grandslamech 1:1).

"Budu připravená bojovat. Nebudu ale bláznit," řekla Sabalenková. "Když jste ve finále poprvé, cloumá to s vámi a můžete některé věci uspěchat. Když už jste tam ale potřetí, řeknete si: Ok, je to finále. Je to jen další zápas," uvedla.

Titul na Australian Open může obhájit jako první od roku 2013, kdy její krajanka Viktoria Azarenková porazila ve finále čínskou tenistku Na Li. Se soupeřkami figurujícími mimo TOP 10 pořadí vyhrála posledních 18 soubojů, ovšem její poslední protivnice na turnaji bude v pondělí v nejvyšším patře světového žebříčku debutovat.

"Jsem úřadující šampionka, ale když při nejhorším prohraju, budu příští rok alespoň obhajovat méně bodů. Tak se to snažím brát. Pomáhá mi to se soustředit a v každém zápase vydat maximum, aniž bych musela myslet na to, že něco obhajuju. Tlak nepopírám, jen přesouvám pozornost jinam," řekla bývalá světová jednička.

Vizitka Aryny Sabalenkové.Vizitka Aryny Sabalenkové. (@ Livesport)

Aryna Sabalenková - Letošní sezona
Nejlepší výsledky: Brisbane (finále)
Největší úspěchy na venkovních betonech: Brisbane (finále)
Bilance: 10:1
Bilance z posledních 10 zápasů: 9:1
Bilance na venkovních betonech: 10:1
Bilance proti hráčkám TOP 20: 3:1 (kariérní 62:46)
Bilance ve finále grandslamů: 0:0 (kariérní 1:1)
Bilance ve finále: 0:1 (kariérní 13:12)


Aryna Sabalenková - Australian Open
Kariérní bilance: 18:5
Nejlepší výsledek: triumf (2023)
Loňský výsledek: triumf
Bilance ve finále: 1:0
Generálka: Brisbane (finále)
Cesta turnajem: Seidelová (6:0, 6:1), B. Fruhvirtová (6:3, 6:2), (28) Curenková (6:0, 6:0), Anisimovová (6:3, 6:2), (9) Krejčíková (6:2, 6:3), (4) Gauffová (7:6, 6:4)

 

Vzájemná bilance: Sabalenková vede 1:0. Na jediné předchozí střetnutí došlo ve čtvrtfinále nedávného US Open, pozdější finalistka povolila tehdejší světové třiadvacítce Zheng za 73 minut jen pět gamů. Běloruska je opět jasnou favoritkou. Přibližně dvě třetiny triumfů v historii Australian Open slavila jedna ze dvou nejvýše nasazených hráček.

 

Program 14. hracího dne

ROD LAVER ARENA (od 02:00 SEČ)
1. Jamrichová (1-SR) - Jonesová (6-Austr.)
2. Kumstát (ČR) - Sakamoto (4-Jap.)
3. Qinwen Zheng (12-Čína) - Sabalenková (2-) / nejdříve v 09:30 SEČ
4. Bolelli/Vavassori (It.) - Bopanna/Ebden (2-Indie/Austr.)

Kompletní program | Výsledky dvouhry žen

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

61
Přidat komentář
farr
Gratulka Aryně. Tohle je čistá dominance. BTW krom Coriny proti Sabalence uhrála Krejčíková(tudíž žádný propadák, ani výprask v kontextu ostatních zápasů) to samý jako finále a dalších X hráček v turnaji. Víc jak 5 gamů Aryna nedovolovala.
Reagovat
hanz
Nepřekvapuje mě to, když vidím jména těch hráček.
Reagovat
zfloyd
Gratulace Arynce , zadarmo to nebylo , musela si to vybojovat a navíc obhájit není tak jednoduché
Reagovat
Liverpool22
Gratulace Kladivářce Prostě tady na AO předváděla nejlepší tenis - byla agresivní, dominantní, stabilní.... a proto zaslouženě bere 2 GS titul a tím tedy dorovnala krajanku Viku
Reagovat
tommr
jj bylo to mimořádně dominantní tažení za titulem: bez ztráty jedinýho setu ...
Reagovat
tommr
Na konci to chtěla Sabalenka zřejmě trochu zdramatizovat ...
Reagovat
Liverpool22
Reagovat
Pergolek
Teď ve Výměně manželek obrovská scéna a hádka o tom, že náhradní manželka neumí vařit. Co vy s tenisem? Taky to máte tak napínavé?
Reagovat
zfloyd
mě se ten tenis líbí , obě bojujou a ukazuje se , kdo je lepší
Reagovat
Mantra
6-1 podruhé
Reagovat
Mantra
6-2 podruhé nebo ztratí 1x servis na konci?
Reagovat
Mantra
AS to plácá na 50%, možná ani ne, prostě bum sem bum tam. A ví, že jí to stačí
Reagovat
farr
Naopak hraje skvěle. Kontrolovaný nátlakový tenis. Žádný bum bum ala Yastremka. Nutno rychle reinkarnovat ve formě všechny Rybiny a Igy a spol.(BIG4 Bára taky ) jinak bude z WTA jedna velká nuda.
Reagovat
Mantra
no já to myslel, že má hodně rezerv - a bumbum hraje pořád, s ostatním souhlasím
Reagovat
Mantra
ale nevěřím
Reagovat
Pergolek
Já to finále přepnul na Výměnu manželek.
Reagovat
zfloyd
kdyby tam hrála třeba Linda a bylo to jednoznačný taky by jsi přepnul ???
Reagovat
vavrinec
Na tenhle level má jenom Iga když je top formě, což začátkem sezony nikdy není, takže Aryna má AO pronajatý tak ještě na 5 let dopředu.
Reagovat
Liverpool22
Těch hráček je víc - Rybka, Muška, Cori.....to jsou hráčky, které umí Arynu vykostit
Reagovat
Mantra
tvl Mouchu bych vůbec nezmiňoval, jedna vlaštovka a ještě spíš kiks AS neznamená, že jí kdy ještě porazí, spíš ne - protože si na ní dá víc pozor.. A jak tak na AS hledím, tak je to pro mě jasná jednička a nepřekvapilo by mě, kdyby utočila na GrandSlam sezonní
Reagovat
Liverpool22
Muška už Arynu porazila 2x - takže kreativní hra je jeden z receptů jak Arynu vykostit
Reagovat
Mantra
jasně a Veselej Djokoviče - hele, je to možný, ale ta šance je tak 3%max Buďme soudní
Reagovat
farr
Ne ne není úplně náhoďák. Porážet ala Nadal Berdych asi ne, avšak Muchová ve formě má i dostatečně silový projev, ne jen technická pinkaná. To jako zas něco na tom je. Základ je aspoň trochu udržet krom v razanci základních úderů a umění skvělé obrany. Pak můžeš začít proti takový ranařce i něco tvořit...( Jenže Muchová ve formě to je pár týdnu do roka kdy zrovna je měsíc dva zdravotně jakž takž v pořádku- je to tak frustrující, taková skvělá hráčka a tak skleněný tělo )
Reagovat
farr
No ale musí se částečně sama složit. Tady na AO zatím hraje extra konzistentně a dominantně, vyjma chvilky s Cori ale ta se hned potento taky a bylo hotové. Já nevím no , Zheng dělá co se dá, ale nemá prostě dost kvalitní hru aby mohla Arynu ohrozit, skóre tak ještě hrozný není, ale optický vjem-> ani zlámanou grešli bych nevsadil na Čajnu...
Reagovat
Mantra
Reagovat
Blondie
To je hrozný finále...
Takové... bez emocí, jak nákup na Rohlíku :(
Dotáhni to, Qinwen!
Reagovat
Sinuhet1
Reagovat
Mantra
Sábu to ani nebaví
Reagovat
Pergolek
Tohle finále je čistá formalita.
Reagovat
zfloyd
zatím to vypadá jak má , Arynka ji válcuje , ale číňanka 6x eso!!!! , taky není marná začla hrát vabank a padá jí to tam
Reagovat
farr
a 3x DF hned zkraje druhýho setu. Je asi hotovo. Kolik parádních finále WTA jsme viděli na GS za poslední roky? Počet prstů jedné ruky max bych řekl, je to škoda, vždy tyhle nudný jednoznačný záležitosti...
Reagovat
EllNino
Wtf? Lonska finale AO, RG a USO? Na dva sety byl jen W
Reagovat
tommr
Zatím probíhá vše podle předpokladů ...
První set rozhodla třetí hra ve který Číňanka nedokázala využít vedení 0:40 na returnu ...
Reagovat
Liverpool22
Přesně tak. Snad Zheng chytne začátek 2. setu - nehraje špatně, ale stejně to nestačí.
Reagovat
Mantra
hraje jak Kvitová, když byla v laufu
Reagovat
vavrinec
Vraždění neviňátek.
Reagovat
tommr
Číňanka nezachytila začátek ale už se začíná rozehrávat ...
Reagovat
Mantra
6-1 bude 1.sada
Reagovat
Liverpool22
nebude 4:2 - Zheng nyní drží servis
Reagovat
Mantra
tak 6-2 breaky budou dnes jen na jednu bránu a 2 do setu budou.
Reagovat
Mantra
dobře tak taky ne
Reagovat
Liverpool22
Asi byla na začátku nervní - zatím je to na jednu branku. Snad se Zheng chytí, aby to bylo trošku napínavé
Reagovat
farr
Vypadá to na další z řady nedůstojných finále ...(bude za hoďku hotovo)-bych jim osekal prizemoney, tyhle splachováky to je tak za polovic a šlus... zbytek bych rozdělil všem chlapům kdo musel hrát 5tiseťáky jako bonus anebo na charitu. Ten sparing tam Arynce mohla zahrát i Linda o nic bychom nepřišli , výsledek davno daný...
Reagovat
Mantra
obávám se že za hodniku bude po všem - rád bych se mýlil
Reagovat
Mantra
tohle je vraždění koťátek
Reagovat
dadaft
Jako ne že by to Qinwen nemohla vyhrát, může, ale samozřejmě se jí musí všechno sejít a Sába taky trochu pomoct. Hlavně ty forhendy, které chce hrát dlouhé až k čáře, zatím dost vyhazovala, než aby to byla zbraň. A bez toho, že Arynu rozhýbe, by to nešlo. A samozřejmě servis, ten musí šlapat jako hodinky .......................... ale stejně to asi nepude...
Reagovat
annah
Držím palce Číňané, zápas bohužel neuvidím. Snad si pohár zase neodnese Vřískalenka (Ale nejspíš to tak dopadne)
Reagovat
annah
Číňance...
Mobil si píše, co chce.
Nejhorší by bylo kombo Vřískalenka- Meďour . Snad zítra Sinner zopakuje výkon proti Nolemu. Ale víte, jak to bývá: porazis největšího favorita, a vzápětí se pakujeś.
Reagovat
com
tak jasny, Lindička by mohla vypravet.. Vyradit numbr 1 a pak vyletet na kvalifikantce
Reagovat
asgard33
Pome Renatka - finále juniorek začala Jamrichová tragicky,než se stačila na kurtu rozkoukat,prohrávala 0-3 a 1-4,hned při prvním servisu 2 dvojchyby...Rozhodujícím momentem byl odvrácený BB na 1-5,po kterém následovalo 9 vyhraných gamů v řadě. Po obratu na 6-4 v 1.setu bylo o titulu Renaty fakticky rozhodnuto,druhý set se už hrál jenom z povinnosti.E.Jones za stavu 0-4 sice odvrátila hrozícího kanára,ale na víc se nezmohla.Při vší úctě k talentu mladé a maličké Australanky si myslím,že jedinou vážnou soupeřkou byla pro Renatu razantní Japonka E.Koike,tu je hodně těžké přestřílet a sama se při tom nevyházet.Rovnocennou soupeřkou mohla být v QF místo Efremové naše T.Valentová,ale na kdyby se ani juniorský AO nehraje...
Reagovat
Liverpool22
Renátka je sympatická holka a Slovákům možná roste velký talent, ale to ukáže až čas. Zrovna jsem tady níže házel sestřih z finále AO 2014, kde Li Na porazila Domču Cibulkovou - takže za pár let možná zase budou mít Slováci komu fandit ve finále na GS - třeba finále Brenda + Renata by se mi líbilo
Reagovat
Liverpool22
Aryna + Zheng a paralela s GS tituly Viki Azarenka + Li Na na AO

Finále mezi Arynou a Zheng bude zajímavé také z toho důvodu, že můžou navázat či dorovnat svoje krajanky, tak si pojďme nostalgicky zavzpomínat na GS tituly Viki a Li Na

Začneme rokem 2012, kdy Vika deklasovala Šarapku a získala svůj první GS titul + vyhrála hned svoje první GS finále - tedy stejně jako Aryna. Na finále se Šarapkou bylo zajímavé, že bylo označováno jako jedno z nejhlasitějších a vřískot to byl fakt brutální.
Tady je cca 15min. sestřih finále + na konci závěrečný ceremoniál. Vika ještě hodně mlaďounká - takové malé roztomilé koťátko zatímco Máša se tam mračí jako kakabus
https://www.youtube.com/watch?v=G6eTC_OjVKI&t=691s

V roce 2013 Vika obhájila na AO titul. Takže pokud Aryna zvítězí naváže na obhajobu Viki a obě budou mít 2 GS tituly a oba z AO. Finále z roku 2013 je také zajímavé tím, že soupeřkou Viki byla Li Na - tedy šlo o bělorusko-čínský souboj stejně jako nyní na AO 2024
Tady je cca 25min. sestřih finále: Li Na se tam 2x pěkně vysekala a musela být ošetřovaná
https://www.youtube.com/watch?v=riWjlJuFN8g&t=116s
A tady závěrečný ceremoniál
https://www.youtube.com/watch?v=VTo35cCeNT8&t=222s

V roce 2014 se konečně na třetí pokus dočkala Li Na, která porazila Cibulkovou. Pokud Zheng vyhraje finále, tak po 10letech naváže na titul Li Na a stane se druhou Číňankou, která vyhraje AO. Jinak Li Na na cestě za titulem ztratila jediný set a to s naší Luckou Šafářovou, kde byla krůček od vyřazení, když čelila ve 2. setu za stavu 5:6 mečbolu, ale nakonec vše zvládla a pak už si šla nekompromisně za titulem.
Tady je cca 18min. sestřih, kde jsou na začátku i krátké momentky z neúspěšných finále Li Na
https://www.youtube.com/watch?v=HwA2L0rJ4TU
A tady ještě závěrečný ceremoniál se slovenským komentářem a řeč Dominiky Cibulkové a Li Na
https://www.youtube.com/watch?v=NDgA89CsbMU
Reagovat
Liverpool22
Ještě sem hodím sestřih 3.kola AO 2014, kdy Lucka Šafařová měla mečbol proti Li Na - tady se ukazuje jak tenká hranice je v tenise mezi neúspěchem a úspěchem. Lucka to tam pěkně střílela
https://www.youtube.com/watch?v=FJpPMrKMvn8&t=447s
Reagovat
GaelM
Hodně těsný mečbol. Ještě, že to bylo "jen" třetí kolo a ne třeba QF/SF...
Reagovat
Liverpool22
To jo - byl to mečbol, který Li Na neodvrátila např. esem, ale hrálo se a pak to tam Lucka práskla a o pár cenťáků to šlo do autu. Navíc Lucka šla podávat za stavu 5:3, ale nezvládla ukončit zápas. Pak ještě měla 30:15 při servisu Li Na za stavu 5:4. Takže tady Li Na zvládla krizové chvilky - TB už si pohlídala. No a pak to celé vyhrála
Reagovat
Krisboy
Přání: nová šampiónka
Tip: úspěšná obhajoba

Reagovat
Blondie
Reagovat
GaelM
Reagovat
bardunek666
Arynko, tak to dotáhni :)
Reagovat
Sinuhet1
jsem neutralni, nikomu fandit nebudu, snad to bude pekny zapas
Reagovat
Liverpool22
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist