V Baku si o titul zahrají šampionky posledních dvou ročníků Jovanovská a Svitolinová

26. 7. 2014, 17:59
Aktuality 60
WTA BAKU - Obhájkyně titulu Elina Svitolinová a předloňská šampionka Bojana Jovanovská postoupily do letošního finále turnaje WTA v Baku. Obě dnes zvládly třísetové semifinálové duely: Ukrajinka otočila zápas se Schiavoneovou, Srbka zdolala Švýcarku Vögeleovou.
Bojana Jovanovská

Bojana Jovanovská si před dvěma lety v Baku zahrála poprvé ve finále turnaje WTA a nakonec získala i premiérový titul. Finálový zápas srbská tenistka vyhrála i loni v Taškentu a finálovou neporazitelnost se v neděli bude snažit udržet po dvou letech opět v ázerbájdžánském Baku.

Letošním ročníkem ale dvaadvacetiletá Jovanovská neprochází vůbec snadno, neboť tři ze čtyř zápasů vyhrála až ve třech setech. Už v prvním kole byla dva míčky od porážky proti Mayrové, ve včerejším čtvrtfinále proti Eguchiové prohrávala 4-6 a 2-6 a v dnešním semifinále proti Švýcarce Stefanii Vögeleové byla brejk dole v rozhodující sadě.

Srbka Jovanovská sice za necelou půl hodinu hry získala první set, v druhém ale získala jen dvě hry a v třetím dějství prohrávala už 1-4. Vögeleová však obrat nedokonala, Jovanovská získala pět gamů v řadě a zvítězila 6-2 2-6 6-4.

O svůj třetí titul se Jovanovská utká v prvním vzájemném střetnutí s devatenáctiletou Jelinou Svitolinovou, která v Ázerbájdžánu obhajuje svůj dosud jediný titul na okruhu WTA.

Talentovaná Ukrajinka cestou do svého druhého finále ztratila pouze jeden set, o který ji v dnešním semifinále obrala bývalá vítězka Roland Garros Francesca Schiavoneová. Zkušená Italka ale vedení neudržela, Svitolinová v posledních třech gamech ztratila jen čtyři fiftýny a zvítězila 3-6 6-1 6-4.

- WTA INTERNATIONAL BAKU -
(Ázerbájdžán, tv. povrch, 250.000 dolarů)
sobotní výsledky (26. 07. 2014)
• Dvouhra - semifinále •
Svitolinová (2-Ukr.) - Schiavoneová (It.) 3-6 6-1 6-4
Jovanovská (5-Srb.) - Vögeleová (Švýc.) 6-2 2-6 6-4
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

60
Přidat komentář
dadaft
tak jsem po čase měl možnost sledovat dva její zápasy a zařazuji ji do širšího kruhu oblíbených hráček.
moc se mi líbí, jak se hýbe na kurtu - spojení účelnosti a estetiky - smysl pro rytmus, který jí umožňuje rychlou reakci - cit pro míč a hru...........
a je zapálená.

gratulace k obhajobě.
Reagovat
gedzitka
Napadá mě, (a to mě napadlo už když jsem si na Facebooku přečetla ve čtvrtek, že letí do Stanfordu), jestli se na výsledku nepodepsal taky poměrně pozdní odlet, na to, že letěla přes půl planety. Co jsem koukala, tak cesta minimálně 1 a půl dne, tzn. nejdřív tam mohla být tak v pátek večer, k tomu 9 hodin časový posun...
Reagovat
smazaný uživatel
Šel jsem spát někdy v polovině 2. setu a když teď vidím konečný výsledek, tak jsem opravdu nemile překvapený. :( Je mi jasné, že na Katku se tady teď snese vlna kritiky a víceméně to chápu. Mít takový los v kvalifikaci turnaje jako je Stanford, to se hned tak nepoštěstí... Na druhou stranu, Zhao asi nebude taková outsiderka, jak si tady někteří mysleli. Sice je teď až v páté stovce žebříčku, ale mezi juniorkami (je o rok starší než Katka) byla v Top 10. Na juniorských grandslamech v singlu sice žádný výraznější úspěch neudělala, ale v deblu vyhrála AO 2013. Tím ale nechci Katku nějak omlouvat, protože byla celkem jasnou favoritkou a tohle prostě měla dát... Těžko se dá něco hodnotit, když jsme ten zápas nemohli vidět, ale podle jeho vývoje to je asi pořád o tom samém. Katka má velký problém snadno si vyhrávat gemy při vlastním podání...

Jsem z toho zklamaný (a co asi teprve Katka), ale k tenisu prostě někdy patří i prohry. Mrzí mě, že v Istanbulu už to vypadalo tak nadějně (první vítězství v hlavní soutěži WTA) a teď měla Katka zase dva turnaje (Baku, Stanford), které jí vůbec nevyšly... Asi řada lidí tady po tom loňském vzestupu měla na Katku velké nároky, ale někdy to jde prostě pomaleji, než by si člověk přál. Pro Katku je tenhle rok náročný, protože definitivně přešla od juniorského tenisu k ženskému. Sama určitě vidí, že má hodně co zlepšovat a je pořád na čem pracovat... Holt se to ve Stanfordu nepovedlo, ale já Katce pořád věřím, že to v sobě má.
Reagovat
smazaný uživatel
Líp bych to nenapsal! :D Prostě Katka tohle měla dát, ale tak co se dá dělat.. Teď by mohla zvolit nějaký menší turnaj v USA aby vyhrála nějaké zápasy a aby nabrala herní jistotu a sebevědomí! :-)
Reagovat
smazaný uživatel
těch malých turnajů se tam teď moc hrát nebude řekl bych :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Tak já myslel turnaje ITF! :-))
Reagovat
smazaný uživatel
když tak koukám ne ten ITF kalendář, tak tam taky není nic moc extra na výběr.
Je tam jedna pětadvacítka od 4. srpna, kam není přihlášená. Od 11. srpna v podstatě nic. Pak už je kvalifikace na US Open. Teoreticky by si na rozehrání mohla možná zahrát kvalifikaci New Haven, ale nemohla by počítat s nějakým postupem, protože by zase nestihla to US Open. Teď je to prostě s těmi turnaji pro hráčky mezi 100 - 200 dost těžké.
Reagovat
smazaný uživatel
Ahaa, tak asi bude muset zkusit zase kvaldy v Montrealu a pak třeba i v Cincy.. :-)
Reagovat
smazaný uživatel
tam bude asi zase problém s žebříčkem :-))
hraniční hráčka kvalifikace Montrealu je Rogers (#104); v Cinci je to Ormaechea (#88). Do kvalifikace těchto turnajů se vlastně může dostat pouze na WC.

Sám sem zvědavý, jestli ještě něco do kvalifikace US Open zkusí, možná nějakou 25k v Evropě, ale co sem se díval, tak sem ji nikde přihlášenou neviděl.
Reagovat
Frick
Mělo by se na ty holky dát pozor. Aby jejich talent nebyl zatlučen raketou do anktuky / hardu, resp. utopen v slzách....
Reagovat
Cico93
Správanie a vystupovanie počas zápasov je veľmi zle. Tam treba vyhľadať pomoc...
Reagovat
Frick
Myslíš obě?
Reagovat
Cico93
Rozhadzovanie rukami, hádzanie raketou, plakanie na kurtoch to asi nieje znamenie dobrej psychiky čo? Ale možno je to vekom, ale tak 20 ročná by sa už mala vedieť chovať. Ne?
Reagovat
smazaný uživatel
Já bych z toho zase takovou vědu nedělal... Jsi fanoušek Viky jako já, takže si určitě budeš pamatovat, jaké měla "správanie" během zápasů třeba v roce 2009. Dneska už je to úplně o něčem jiném... A to tehdy bylo Vice 20 let, zatímco Katce je teprve osmnáct.
Reagovat
Cico93
Uvidíme, ono sa to samozrejme musí zlepšiť, hlavne to plakanie počas zápasov ( hlavne od Terezy;)
Reagovat
smazaný uživatel
jiste, hur prijatelne, ja mam ale zrovna u Terezy pocit, ze ji ten plac nesrazi, ale zmobilizuje.. :-)
Reagovat
Cico93
;) ale fanúšikov si tym určite nezíska, práve naopak.
Reagovat
smazaný uživatel
ona se z toho vykope, cico.. :-)
Reagovat
Cico93
Uvidíme ;-)
Reagovat
Frick
PALEC NAHORU - Renata Voráčová

Sice s vykřičníkem ze ten debakl v SF s Kučovou, ale v prvních třech kolech byla suveréní a to vč. čtvrtfinále, kde proti Zanevské nastoupila jako lehká outsiderka a přesto jasně vyhrála 6:2, 6:3. Těch získaných 36 bodů by jí ještě mohlo tuším pomoci do kvaldy na US Open...

PALEC DOLŮ - Kateřina Siniaková

Ta porážka od Hesse skutečně byla zbytečná. Ještě 3 dny předtím hrála tato hráčka na antuce v Olomouci. Daleká cesta, adaptace na úplně jiný povrch... A Katka to stejně nebyla schopna využít. Žel, vypadá to na to, že Katka bude horkým kandidátem pro palec dolů i na nadcázející týden. Snad se třeba Lucka ještě "nepředvede"
Reagovat
gedzitka
Tereze palec nahoru, Katka velký palec dolů...na to se víc nedá říct.
Reagovat
smazaný uživatel
prohrát s tou Rampre by byla mnohonásobně větší "ostuda" :-)) než prohrát třeba s Hlaváčkovou, proto bych s tím palcem nahoru pro Smithy ještě počkal :-)
Uvidíme jestli dá Townsend, to by mělo být mnohem těžší.
Reagovat
kada.tom
Katka by se měla hluboce stydět ... neprojít takhle lehoučkou kvalifikací ...
Reagovat
EllNino
prosím, nechte to slovo "stydět" a "ostuda" ...to je příšerný
Reagovat
dadaft
ale no táák - míň morální paniky a víc pochopení pro život.
Reagovat
EllNino
nevím, zdá se mi, že tady prostě některým lidem chybí empatie -_-
Reagovat
smazaný uživatel
A to ještě přijde tommr... :D
Reagovat
EllNino
jojo :) tak slovo "ostuda" se bohužel zabanovat nedá, ale tak holt to přežijeme :) spíš mě mrzí, že se tu z Katky dělá nějaká plačka, přitom zrovna taková Bencic se taky chová jako fracek :) ...
Reagovat
smazaný uživatel
Jak říkám: U většiny holek to přijde věkem. :)
Reagovat
EllNino
Taky mě ten výsledek mrzí, ale rozhodně ji za to nebudu odepisovat a už vubec ne říkat, že se má stydět, panebože, ona je snad někde před nějakou porotou, která ji hodnotí ? ...
Reagovat
Cico93
Napisal to Kadlec jeho berieme s rezervou;)
Reagovat
smazaný uživatel
Přesně. Stydět by se měli spíš někteří diskutéři za některé svoje příspěvky...
Reagovat
smazaný uživatel
ja se dokonce nestydim ani za sve davne rozmlacene rakety, alespon je videt, jak velky kus cesty jsem usla.. :-)) Vylevy jsou normalni emocni pretlak, vzdy mi pomohlo upustit paru, jak jsem ty vlny snahy, zmaru a dalsiho tenkrat ze "spolecenskych" duvodu dusila, vykon na nic, na mladi je toho proste prilis najednou. Zalezi na zrani a samozrejme i na danych moznostech osobnosti hrace, jak s tim nalozi. Hlavne doufam, ze se z toho nezblazni nekdo tady... :-)
Reagovat
EllNino
Já vím, jak se Katka cítí, jsme čerstvě plnoletí a prostě je toho moc, na Katku to musí bejt hroznej psychickej tlak, o Tereze ani nemluvím, ta si tím osmifinále paradoxně hodně zavařila :)) ...já se klidně přiznám, že házím raketou, vztekám se, nepřijde mi to jako nějaká slabost, prostě je to celkem přirozený, když jde někomu o výsledek, ale holt je každej jinej, někdo svoje emoce krotí, jiný je musí pustit ven :) ...
Reagovat
smazaný uživatel
ale urcita mez by mela byt zachovana vzdy. Mne jednou (jenom JEDNOU!) tata skrecoval zapas. ;-)
Reagovat
EllNino
Fakt ? :D to mi táta teda ještě neudělal :) ..teď už ani neudělá naštěstí :DD ...
Reagovat
smazaný uživatel
fakt, ale byla jsem mnohem mladsi, ve veku holek jsem uz mela temer "po".. :-))
Reagovat
Cico93
Ty hraš na profi urovni ? To, že se vztekaš a hadzeš raketou na amatérskej úrovni je normálne ;)))
Reagovat
EllNino
já hraju jenom v klubu, závodně jsem hrál jako kluk, pak jsem omdlel a zjistili mi unavovej syndrom, takže bylo po kariéře :)
Reagovat
Cico93
Ouuu tak toje smola Nooo;(((, možno by si bol dobrý...
Reagovat
EllNino
noo tak to jsou kdyby, já jsem rád, že mužu vubec hrát tak nějak kolem 50% svých možností ...
Reagovat
smazaný uživatel
Já na úrovni nehraju, já vůbec nehraju, jen dělám trapné tenisové pohyby, nicméně jednou jsem taky měla chuť praštit s raketou, ale protože jsem si ji sama platila a je moje první v životě, tak jsem to neudělala. A to nejsem ...náctiletá. Mně se osobně takové projevy nelíbí, ale když si to pak člověk sám zkusí, pochopí. Proto bych tommra, slackera a ostatní borce postavila na kurt, aby si zkusili, o čem tenis vůbec je, vlastně veškerý sport. Jsem čím dál alergičtější na ledabylé kritizování a odsuzování, když se nedaří, a to hlavně ze strany "tzv. odborníků".
Reagovat
smazaný uživatel
Já tenis nehraje vůbec, protože bych si akorát ublížila. Ale když si občas "zahraju" badminton, tak u toho se dost vztekám a i třískám raketou. Chudinka už se celá omlácená.. :D
Reagovat
slacker
proc me a Tommra? Bruslim, squashuji jezdim na kole a ty ze me delas nesportujiciho lempla
Reagovat
tommr
a já jsem zase čím dál alergičtější na trapný příspěvky od lidí jako si ty co si mě berou do huby i když se diskuse neúčastním a lživě tady o mě roztrušujou sprostý pomluvy, že jsem nikdy nesportoval. Ty mě snad znáš osobně, že si můžeš o mě něco takovýho dovolit tvrdit? :(
Reagovat
smazaný uživatel
Lunej tě sprostě pomlouvá? Jsem si nevšimla..
Reagovat
smazaný uživatel
Nevím, že bych si tě brala do huby, můžeš si klidně spočítat, kolikrát na tebe za poslední dobu na tebe reaguju. Minimálně. Jsi na veřejným foru, tak si zvykej, že každý máme jiný názor. Ty tady věčně jen kritizuješ, děláš veřejné soudy když se našim nedaří, přeješ, aby pomalu všichni tenisti přestali hrát, aby tví favoriti postoupili, žiješ jen žebříčkem a nemáš vůbec žádnou empatii. Někdy si přečti všechny svoje příspěvky, jsou jak přes kopírák. Takže můžu mít názor na tvoje komenty jako ty na moje. A že nejsi schopný přiznat, že to s tím tvým "zvláštním fanděním" opravdu někdy přeháníš a nejsi schopný normální diskuse není moje vina. Buď si uražený nebo sprostý, takže "že já tě sprostě pomlouvám" si teda fakt přehnal. Ale když ti to udělá radost, prosím, já to přežiju. Ještě vloni byla s tebou normální řeč, letos nevím, co je s tebou.. a myslím, že zrovna mně bys tohle psát nemusel. Ale to jsi celý ty.
Reagovat
smazaný uživatel
ja uz hraju jenom na urovni.. :-)
Reagovat
Cico93
;)))
Reagovat
tommr
proč myslíš, že bych to měl ještě nějak dodatečně komentovat? Já už Katku dávno nepovažuju za nějakej mimořádnej talent a její další zbytečná porážka mě proto nijak nešokovala ...
Reagovat
EllNino
přesně o tomhle monty mluvil :D ...
Reagovat
smazaný uživatel
Od: tommr 26.07.2014 17:21
"Do hlavní soutěže by z kvalifikace mohla projít ještě Katka Siniaková, který naopak los velice přál - pokud jí nezvládne tak to bude strašnej propadák."
Reagovat
tommr
no propadák to samozřejmě byl. Pohřbít nadějně vylosovanou kvalifikaci s naprosto neznámou hráčkou se snad ani jinak označit nedá nebo jo? :(
Já jen nechápu proč si myslíš, že bych to měl nějak obšírně komentovat? Já považuju Katku jen za jednu z mnoha našich nadějných hráček (spolu se Smitkovou, Allertovou, Martincovou, Krejčíkovou a dalšíma) a zatím to nevypadá, že by z některý z nich mohla vyrůst další Kvitová. Jejich porážky proto obvykle nekomentuju ...
Reagovat
EllNino
Já si jí náhodou pomatuju z loňskýho ROgers Cupu :) ale to je jedno ...mně se prostě zdá, že každýho po chvilkovým neuspěchu hned zazdíš, přitom ti chybí ta empatie, vcítění do života sportovce, kterej nemusí mít pořád dobrý období a má i svoje špatný dny, v 18 letech ještě nemužeme vědět, jestli bude Katka další Petra, když je to její první ostrá sezona, kde začíná pomalu hrát WTA turnaje a prostě sbírá zkušenosti ...nechci se tu hádat, jen mě to prostě mrzí, že se tady každý neúspěch nazývá "ostudou, propadákem,debaklem" a podobně ...
Reagovat
smazaný uživatel
takhle... já bych si zatím užíval hru Petry, páč ještě není úplně stará a může toho ještě hodně dokázat.
Na nějaké střídání je zatím čas. Ono se to možná nezdá, protože se tady do Petry celkem ryje a třeba má jisté mezery, které by šly vylepšit, ale talent je to prostě obrovský. Tak obrovský, že by zasloužila trošku víc úcty.. jednodušše by sme si jí měli vážit. Něco tak "velkého" tady ještě nějakých pár (spíš víc než pár:-)) let nebude.
Reagovat
slacker
Ono je po Wimbkledonu neco k uzivani? Z pohledu ceskeho fandy. Turnaje poutoveho charakteru a sama brzka vyrazeni, nic k uzivani
Reagovat
smazaný uživatel
tak to je smůla.

Protože z pohledu českého fandy si takové úspěchy v rámci několika příštích let od žádné hráčky či žádného hráče neužiješ.
V poslední době tady padalo jméno Vondroušové, ale asi ji tady nikdo ještě neviděl hrát. Takže zatím velká neznámá.

Nikdo jiný tam není.
Reagovat
dadaft
tak ono zrovna Stanford není pro evropanku žádný med - časový posun je 10 hodin a nepředpokládám, že tam Siniaková byla 5 dnů předem, aby se aklimatizovala.
--- prostě se mohlo stát, že měla pocit, že hraje s pytlem písku v batohu na zádech...........
Reagovat
Mayo
Bojana na hrad
Reagovat
smazaný uživatel
Přestože se do finále nedostala žádná z mých favoritek, tak tohle je podle mě dobré obsazení. Jsou to sympaťačky a přeju jim to oběma (o něco víc Bojaně). :)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist