V emotivním proslovu o sametové revoluci dojala Navrátilovou. Měla kuráž a moc si jí vážím, řekla Krejčíková

18. 11. 2021, 13:46
Aktuality 93
Barbora Krejčíková vyzdvihla po triumfu na Turnaji mistryň důležitost významu sametové revoluce. Svým proslovem při slavnostním ceremoniálu v mexické Guadalajaře dokonce rozplakala legendární Martinu Navrátilovou.
Profily hráčů
Barbora Krejčíková

Barbora Krejčíková porazila v páru s Kateřinou Siniakovou ve finále čtyřhry tchajwansko-belgický pár Su-Wei Hsieh a Elise Mertensová a staly se první českou dvojicí, která vyhrála Turnaj mistryň.

Po převzetí trofeje a poděkování spoluhráčce, soupeřkám a sponzorům přiblížila Krejčíková publiku, že Česko ve středu slavilo 32. výročí sametové revoluce.

"Byla jsem z toho hodně nervózní. Dalo by se říct, že víc než v zápase," prohlásila Krejčíková a o sametové revoluci v angličtině řekla: "Je to u nás velká událost. Já za sebe si strašně vážím, co se stalo, co předchozí generace pro nás udělala. Je to velmi důležitý den v naší historii a je pěkné to připomenout i lidem mimo Česko, že oslavujeme důležitý den svobody."

Krejčíková na kurtu posluchačům vysvětlila, že v někdejším Československu panoval nedemokratický režim. "Měli jsme velmi statečné studenty a občany, kteří vyšli do ulic a demonstrovali. A díky nim a jejich oběti moje generace teď může žít v krásné zemi bez omezení a svobodně," uvedla.

Za Krejčíkovou stála na pódiu Navrátilová a na jejím příkladu česká tenistka vysvětlila, co se za komunismu mimo jiné dělo. "Byla donucena emigrovat z Československa kvůli režimu, který tam byl," řekla Krejčíková.

Navrátilová si utírala slzy a Krejčíková se později vyznala, jak moc ji obdivuje. "Muselo být příšerný, když se musela rozhodnout odejít. Měla kuráž a byla tak vnitřně silná, že to dokázala. Přestože pak nebyla v Česku a byla daleko od rodičů a svých nejbližších, tak se s tím dokázala vypořádat a stala se z ní úžasná legenda a úžasný člověk. Moc si jí za to vážím," řekla Krejčíková.

Krejčíková se rozhodla, že o sametové revoluci promluví, když dopoledne před zápasem na internetu četla, jak Česko oslavuje 17. listopad. "Bylo ale těžký, abych to v angličtině nepokazila, aby tomu lidi rozuměli a neudělala jsem faux pas. Byla jsem ráda, že se mi to podařilo a reakce byly pozitivní. Je důležité si připomínat, že to dřív nebylo úplně tak jednoduchý."

"Myslím, že Bára byla úžasná a je opravdu statečná. Chtěla to udělat, protože je to pro nás velmi speciální den. Musíme být velmi šťastní, že teď máme tak úžasné životy a že všechno jde tak dobře. Jak Bára řekla, jsem taky moc ráda, že mohu reprezentovat Česko," řekla Siniaková.

Pětadvacetiletá Krejčíková sama totalitní Československo nezažila. O tehdejších praktikách slyšela hlavně od rodičů. "Hodně mluvili o tom, co se za tehdejšího režimu dělo," řekla tenistka, kterou trénovala Jana Novotná. "Věděla jsem o Martině i dalších skvělých sportovcích, kteří měli problémy. Je proto třeba ocenit, že můžeme cestovat a dělat to, co máme rádi."

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

93
Přidat komentář
misa
"A díky nim a jejich oběti moje generace teď může žít v krásné zemi bez omezení a svobodně," uvedla.

V době kovidového fašismu určitě :) Za chvíli tady máme další několikaměsíční lockdown, i když máme tečku za koronavirem už za sebou...
Reagovat
milik254
A máš ji za sebou i ty, nebo jenom pindáš?
Reagovat
smazaný uživatel
my mame to stastie, ze v socializme zijeme cely zivot, dedo mi rozpraval ako sa zilo kedysi, teraz je to zoo, kto chce zazit kapitalizmus nech ide do Ruska
Reagovat
smazaný uživatel
smile
Reagovat
Astarin
Taky nechápu proč si ti rusofilové nesbalí saky paky a neemigrují do Ruska za Putinem, když by se tam měli určitě lépe.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smile
Reagovat
annah
Kéž by uz měli spakovano. Včetně té hradní bojuvky.
Reagovat
majkl005
Bára je prostě jiná...asi nikdy nebude celosvětovou hvězdou, která bude mít miliony sledujících na sociálních sítích...zřejmě ani nebude hráčkou, která bude mít mnoho fanoušků v zahraničí...jako třeba Kvítí v Asii...za to věřím, že český fanoušek si této holky bude umět vážit a bude ji považovat za jednoho z nejlepších sportovců historie, páč to už teď bezpochyby je :) a to se mi na těch našich tenisových holkách asi líbí nejvíc...že každá je úplně jiná...zlatíčko Kvítí, které člověk musí odpustit i 60 UE za zápas, páč na ni se dá zlobit jen chvíli...mámvpiči americká Plíšková....vlastenka Bára....sprostej fracek Markéta...nevýrazná, přesto hrozně šikovná Muška...ruskej lvíček Katka...atd. atd. a každá mne příjde povahově odlišná, ale přesto naše :)
PS: je vidět, že u Báry to opravdu není jen póza, ale že je opravdu vlastenka a na ČR nedá dopustit...viz. RG a vzpomínka na Libušku Šafránkovou po její smrti...ta holka vážně hraje za ČR
Reagovat
lvicek
A prisprostla Bara Strycova s jejimi komentari a miloucke Lucka Safarova a Maruska Bouzkova, jo je to pekna skala ;). A ono i tenisove je to pestre, coz je fajn.
Reagovat
Patapuff
"vlastenka Bára...ta holka vážně hraje za ČR" Jj, to ukázala na BJKC, když se před rozhodujícím zápasem schovala do šatny. To, jak se někdo prezentuje do medií, neznamená, že takový doopravdy je. Mnohdy je tomu naopak. Říká se tomu přetvářka. Hodnotit něčí charakter takhle na dálku, když o něm z osobní zkušenosti nic nevíš, je velice ošidné a nezřídka mylné.
Reagovat
majkl005
ty ji znáš tak moc dobře osobně? :)
Reagovat
Patapuff
Krejčikovou osobně neznám, nic takového jsem netvrdil, ani ji konkrétně nehodnotím, jako jsi to udělal ty. Pouze odkazuji na to, co se odehrálo na BJKC.
Jo a jednu z těch, co jsi jmenoval, osobně znám. A dobřesmile
Reagovat
majkl005
no ty vogo, jsi kápo! smile každopádně, když ji neznáš a nebyl jsi u toho jak se podle tebe "schovala do šatny" tak jak to můžeš tvrdit?! jsi jen další co na ni chce kydat špínu, tak si to užij :)
Reagovat
Patapuff
Když se neschovala v šatně, proč teda ten debl nehrála? Případně proč během toho deblu nebyla (a to ani na chvíli) aspoň na lavičce? A nemyslíš, že v tý šatně nebylo dost lidí na to, aby se ta informace, co se tam odehrálo, nedostala ven? Tobě stačí, aby ŕekla do TV něco o 17. listopadu a z toho vyvodíš, že "je to vlastenka, holka co vážně hraje za ČR"smile
Reagovat
Fandina
Prohrála singly, tak si nevěřila a předtím Katka vyhrála s Hráďou debla, tak si všichni mysleli, že to zase vyjde.
To jsou zase kecy na entou tady.
Reagovat
Patapuff
Po prohraném singlu jako "vlastenka, holka co vážně hraje za ČR" měla nastoupit do rozhodujícího debla, ve kterém patří k nejlepším na světě. A že "předtím Katka vyhrála s Hráďou debla, tak si všichni mysleli, že to zase vyjde"? Horko těžko porazili průměrný německý pár (Friedsam 94. v deblu na žebř., Niemeier na debl žebř. vůbec nefiguruje), na podkladě toho si nikdo nemohl myslet, že to proti podstatně silnějším Švýcarkám vyjde. Hradecká do toho debla byla nasazená z nouze, protože Krejčíková před tím utekla, vlastenka, holka co vážně hraje za ČR.
Reagovat
Fandina
Meleš nesmysly.
Reagovat
Patapuff
Důvod?
Reagovat
Fandina
Kecy o vlastenectví.
Reagovat
Fandina
A kecy o tom, že někdo měl vědět, že debl holky projedou. Trapné.
Reagovat
Patapuff
"Kecy o vlastenectví" jsem převzal z příspěvku majkal005, nejsou z mojí hlavy. "A kecy o tom, že někdo měl vědět, že debl holky projedou", tak takhle jsem to neformuloval. Podstata mého příspěvku byla ta, že debl s Krejčíkovou by byl teoreticky silnější než debl s náhradnicí Hradeckou. Ale tohle si evidentně nepochopila, což se ti zřejmě stává často, soudě podle toho, jak na spoustu tvých komentářů reagují ostatní.
Reagovat
Fandina
Termín si převzal ale rozvíjel si to jen samými kecy. Je jedno, že v uvozovkách o to nejde, ale pak to dokládat nenastoupením v deblu jako důkaz je trapné.
Reagovat
Patapuff
Opravdu nechápu, v čem trapnost mého hodnocení situace spočívá. Krejčíková, lídr týmu a dle některých "vlastenka, holka co vážně hraje za ČR" odmítla nastoupit do rozhodujícího zápasu. Takto se lídr týmu a vlastenec nechová a tedy mám za to, že nezaslouží být glorifikován. Co je na tomto konstatování trapného?
Reagovat
Fandina
Přečti si všechny příspěvky, které si tu napsal a pochopíš v čem jsi trapný. Já ti to vysvětlovat nebudu, protože je evidentní, že to nechápeš.
Reagovat
Patapuff
Přečti si ty, co si teď napsala. Napíšeš, že si mám přečíst své příspěvky a pochopím, v čem jsem trapný. V následující větě pak napíšeš, že je evidentní, že to nechápu. Protiřečíš si. Buďto to pochopím, nebo to nechápu. Obojí současně nejde.smile
Reagovat
Fandina
Zbytečná diskuse s tebou.
Reagovat
Patapuff
Ještě k tomu tvému poslednímu příspěvku: Napíšeš, že můj komentář je trapný, já se zeptám, proč je trapný, ty napíšeš "nebudu ti to vysvětlovat". Takhle to říkají malé děti, když neví, co odpovědět.
Reagovat
Fandina
Trapná už byla tvoje první věta v prvním příspěvku nahoře. Ta Bára vážně hraje za ČR. Nechtěla jsem napsat ubohé, trapné se mi zdálo méně kontraverzní. A další a další.
Reagovat
Patapuff
Nemá tam být "kontroverzní"? Kontroverzní = sporný, vyslovující opačné stanovisko, přitahující pozornost. Dosaď cokoliv z toho do té tvé věty a pokaždé ti vyjde nesmysl. Čteš někdy po sobě, co píšeš?
Reagovat
Fandina
Nečtu po sobě a pak opravuji chyby.
Reagovat
Fandina
A tuhle bych stejně neopravila, protože ji nepovažuji za hrubku. A shodou okolností je to chyba, kterou dělá hodně lidí. Nejsem výjimka.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
zaspal jsi, to se tady probíralo víc než před týdnem.
Kdyby nastoupila a prohrála, jistojistě bys ten její vlastenecký zápal ocenilsmilesmile
Reagovat
Patapuff
Kdyby nastoupila a prohrála, nikdo by jí nemohl nic vyčítat, vyhrát může jen jeden. Ale vůbec nenastoupit, utéct před odpovědností a přehodit to na někoho jiného, slabšího, to je zbabělé, to už vyčítat lze. Ale i tohle se probíralo před týdnem. Taky si zaspal.
Reagovat
blixa
Kdyby nastoupila a prohrála, tak ji všichni "experti" rozcupujou, proč to nenechala odpočatější Hrádě. Jakmile prohraješ, dostaneš v Česku vždycky po hubě ...
Reagovat
Patapuff
Jo, takže je pro tým lepší vůbec nenastoipit a nechat za sebe hrát někoho slabšíhosmile
Benčič byla stejně unavená jako Krejčíková a do debla nastoupila.
Reagovat
blixa
Neposuzuju, co je pro tým lepší nebo horší, to si musí vyjasnit hráčky a kapitán mezi sebou. Jen říkám, jak by dopadla, kdyby nastoupila a prohrála.
Reagovat
Patapuff
"kdyby"...kdyby teta měla koule, tak by to byl strejc. Ty prostě víš co by, kdyby. Zřejmě seš jasnovidec.
Reagovat
Fandina
Po vyhraném zápasu se nastupuje dobře.
Reagovat
Patapuff
Po prohraném zápase se nepochybně nastupuje hůř, ale rozhodně to neznamená, že by se měl poražený hráč schovat do šatny a nechat tým ve štichu. Obzvláště když byl lídrem týmu.
Reagovat
Fandina
Už jen ten termín schování v šatně je trapný.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Máš moc černobílé vidění situace, možná i světa, to nevím.
Asi tedy po stopáté - po poradě s týmem se rozhodla nenastoupit. Takže možná ji v té šatně zavřel Pálasmile Prostě nechtěla podle pocitů riskovat, že úplně vyhoří - někdo to pochopí, jiný holt ne.
Btw, i Serena v šatně brečela a dodnes má Marii za zlé, že to vynesla ven. Takže za mě - co se děje v šatně, má v šatně zůstatsmile
Reagovat
Patapuff
Po stošesté - to , že Krejčíková nehrála debla, nebylo po poradě týmu, bylo to její rozhodnutí. Zjisti si to, ověř si to, ale nepiš něco, co nevíš. To, že je něco nějak prezentována v mediích neznamená, že to tak opravdu bylo. Někdo to pochopí, jiný holt ne, viď.
Reagovat
misa
smile
Reagovat
Fandina
Hlavně, že ty to víš, jak to bylo. Trapné.
Reagovat
Patapuff
Kdybych nevěděl, že to takhle bylo, tak bych to sem přeci nepsalsmile
Reagovat
Fandina
Takže když to tedy víš, tak jak to probíhalo.
Reagovat
lvicek
Je pekne, ze ji vubec prislo na mysl o tom mluvit. Ma myslim dost silne spolecenske povedomi a narodni citeni a to je skvele. Jine by to vubec nenapadlo...
Reagovat
annah
Klobouk dolů za to, že se do té připomínky revoluce Bára pustila. Udělala mi radost. I pro mě je 17. Listopad největší svátek roku. Nikdy nezapomenu v ten den jít zapálit svíčku na místo, kde jsme se v roce 1989 scházeli.
Reagovat
Jan
17. listopad byl v režii KGB a KSČ podobně jako revoluce v celé východní Evropě: https://www.youtube.com/watch?v=oP2qC8jh7HU&t=395s
Reagovat
poutnik
A je Ti lépe?
Reagovat
Mantra
no jenže ono je to z části ne-li celkově pravda... prostě soudruzi uznal, že je na čase si kupovat ty cajky ze západu bez dohledu plebejců a že je to pro ně bezpečnější a ekonomicky mnohem výhodnější.No a nastrčit tam hippie alkoholika s nějakým promiskuitním myšlením byl už majsterštyk na druhou, to byla loutka připravovaná už dávno, sám kradl příspěvky do disentu akupoval za to v tuzexu mercedesy, vw, ad a mával vesele vožrale z vokýnka, řidiče maje, restituce jeho rodového majetku, značně posilněného spolupráci s nazi jen podpořila jeho sklon k neřestem a přitáhla další loutkovodiče a děvky. Realita je halt těžká, pro nílky je tu tv a internetové streamovací služby. smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
blicí smajlík tady bohužel není...
smile
Reagovat
Mantra
ty budeš buď mladej nebo naivní
Reagovat
smazaný uživatel
smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
c je správněsmile
Reagovat
poutnik
Ty budeš starej a na práškách.
Reagovat
baba
pravda je někde uprostřed. Soudruhům se to opravdu hodilo a bylo to předem připravený, proto ten samet...morál Havla neznám, oni všichni ti Václavové naší historie nejsou úplně čistí...fakt je ten, že se to stalo a úplně to převrátilo naší společnost. Až čas ukáže, jak dobře či špatně ...
Reagovat
lvicek
To je sice mozny, ale ti lidi, co tam tehdy sli, tak nevedeli, co z toho bude. A po tech dlouhych letech v komunismu asi taky uplne necekali, ze behem par tydnu bude po vsem. Takze mozna proto to nebylo primo diky jejich "obeti" - protoze nastesti z toho velke ujmy nevznikly, ale urcite to bylo diky jejich odvaze! A je super, ze si Bara vzpomela na to jim podekovat za to, ze ona si ted muze zit tak, jak chce.
Reagovat
smazaný uživatel
já jsem tenkrát vyvěsil praporsmile, zvonil klíčema a dneska by mě hanba fackovala. Ty starší co to viděli v reálu se mnou měli zlatou trpělivost. Kult covidu to je medaile za moje snaženísmile
Reagovat
Fandina
Ty to máš v hlavně ale totálně pomotané, že?
Reagovat
smazaný uživatel
já myslel že jak šel čas, že jsem si to konečně setřídil. Alespoň pár lidí my to už řeklo. Jinak díkysmile
Reagovat
Fandina
Já jsem spokojená, po revoluci jsem začala podnikat a jezdit po světě, což předtím byla utopie. Takže pohodička.
Reagovat
smazaný uživatel
smile no tak to je dobře.
Reagovat
vladka
smilesmile
Reagovat
smazaný uživatel
díky, jestli je to na mě.
Reagovat
vladka
jj, taky jsem cinkala..a vidím to čím dál míň dobře...
Reagovat
smazaný uživatel
no jo no, každému se to líbí. Mají demokraciismile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
pokud to bereš z pohledu Karla Kryla, pak souhlas.
Reagovat
smazaný uživatel
smile
Reagovat
smazaný uživatel
smile
Reagovat
smazaný uživatel
smile
Reagovat
Fandina
A kteří soudruzi to připravili a zrežírovali. Mně vždycky fascinují tyhle řeči. Oni to připravili, oni tam nastrčili. Kdo to ale byl, to by mě zajímalo.
Reagovat
Fandina
Reagovat
Mantra
ty nemáš reagovat, nedělá ti to dobře
Reagovat
Fandina
Mně nevadí, když někomu řeknu, že je něco trapné. Naopak, kdybych mlčela, připadala bych si blbě.
Reagovat
smazaný uživatel
smile
Reagovat
smazaný uživatel
mě se hlavně líbí ta slovní zásoba např. meleš nesmysly, trapné atd. na vaše komentáře se těším vždy. Hezky se u nich pobavímsmile díkysmile
Reagovat
Jan
Se podívej na ten dokument.
Reagovat
Fandina
Ten dokument dokazuje to, že STB nastrčovala lidi, kam mohla.
Reagovat
annah
Páni, to je ale snuska nesmyslů. Neuvěřitelné, co je někdo schopen vyplodit.
Reagovat
Fandina
Je to hlupák nebo provokatér. Kecy o ničem.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smile
Reagovat
Jan
Jestli si vy myslíte, že to byli ti studenti, já si to dřív také myslel, skutečnost byla trochu jiná. Ovšem ČT tyhle bludy šíří ráda a pořád dál.
Reagovat
Fandina
Meleš nesmysly. Studenti naplánovali demonstraci u příležitosti dne studentů a jak to dopadlo, ví každý.
Reagovat
Fandina
Dne studentů
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smile
Reagovat
smazaný uživatel
smile cult covidusmile
Reagovat
smazaný uživatel
smile pěkný dokument.
Reagovat
smazaný uživatel
zůstaň si na aeronetech a neopruzuj tady.
Díky.smile
Reagovat
Jan
Ty chytrej. Je to dokument, který se vysílal na Prima Zoom. Kdyby ses na to podíval, tak bys takhle nekecal.
Reagovat
smazaný uživatel
smile
Reagovat
aape
smile taky mi to udělalo radost
Reagovat
smazaný uživatel
to je dobřesmile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist