V parném Melbourne postoupily Šarapovová i Azarenková

14. 1. 2014, 19:24
Aktuality 6
Po Sereně Williamsové vstoupily úspěšně do letošního Australian Open i jeho další dvě největší favoritky, Viktoria Azarenková a Maria Šarapovová. Bělorusku prověřila na úvod Švédka Larssonová a Šarapovová si v posledním zápase dnešního programu poradila s extravagantní Američankou Bethanií Mattekovou-Sandsovou.
Maria Šarapovová (© Australian Open)

Viktoria Azarenková zahájila svou cestu za třetím titulem v Melbourne na centrálním kurtu, kde ve velkém vedru odstartovala dnešní program. Zatímco se rtuť teploměru šplhala ke čtyřiceti stupňům, turnajová dvojka měla plné ruce práce s houževnatou soupeřkou, která v úvodní sadě třikrát vedla a za stavu 5-4 a poté i 6-5 podávala na vítězství v setu.

Azarenková ale pokaždé dokázala soupeřce brejk oplatit a od vyhrané zkrácené hry už na kurtu dominovala. Ve druhém setu Larssonové nenabídla jediný brejkbol a za necelé dvě hodiny zvítězila 7-6 6-2.

"Není to jednoduché, v těchhle podmínkách. Je tu pěkné vedro a nikde se před tím neschováte," konstatovala Běloruska. "Míč za takových podmínek skáče jinak, o hodně výš, což jí vyhovovalo. Chvíli mi trvalo, než jsem si na to zvykla a přizpůsobila tomu svoji hru," dodala druhá hráčka světa, kterou ve druhém kole čeká Barbora Záhlavová-Strýcová.

Velmi vysokým teplotám se dnes musely přizpůsobit i ostatní tenistky, ale ne všem se to podařilo. Číňanka Shuai Peng vypadla v zápase, v němž dostávala křeče a v němž zvracela na kurtu, dvojnásobná grandslamová vítězka Světlana Kuzněcovová neuhrála ani set proti Ukrajince Svitolinové.

Za přeci jen milosrdnějšího počasí šla na kurt turnajová trojka Maria Šarapovová, která v Melbourne večer uzavírala dnešní program. Bethanii Mattekové-Sandsové se proti ní vůbec nepodařilo zachytit nástup do utkání, v němž rychle prohrávala 0-4. Američanka stihla snížit, ale konec sady už si favoritka pohlídala.

I v následujícím setu šla do vedení Ruska, která v šesté hře ztratila servis a nechala tak soupeřku srovnat krok. Výrazně zdramatizovat zápas se ale Mattekové-Sandsové nepodařilo: od stavu 4-3 prohrála tři gamy v řadě a s turnajem se rozloučila porážkou 3-6 4-6.

"Věděla jsem, že to bude těžký zápas," řekla Šarapovová, kterou v dalším kole čeká Italka Karin Knappová. "Jsem šťastná, že jsem tu dneska mohla hrát, navzdory tomu vedru. Dlouho jsem byla mimo, takže jsem ráda, že jsem zpátky v téhle grandslamové atmosféře."

Výsledky - Australian Open - ženy (tvrdý povrch, dotace 33 milionů australských dolarů):
Dvouhra - 1. kolo:
Azarenková (2-Běl.) - Larssonová (Švéd.) 7:6 (7:2), 6:2, Šarapovová (3-Rus.) - Matteková-Sandsová (USA) 6:3, 6:4, A. Radwaňská (5-Pol.) - Putincevová (Kaz.) 6:0, 5:7, 6:2, Jankovičová (8-Srb.) - Doiová (Jap.) 6:1, 6:2, Wozniacká (10-Dán.) - Domínguezová (Šp.) 6:0, 6:2, Halepová (11-Rum.) - Piterová (Pol.) 6:0, 6:1, Stephensová (13-USA) - Švedovová (Kaz.) 7:6 (7:1), 6:3, Suárezová (16-Šp.) - Kingová (USA) 6:3, 6:2, Svitolinová (Ukr.) - Kuzněcovová (19-Rus.) 6:3, 6:3, Cibulková (20-SR) - Schiavoneová (It.) 6:3, 6:4, Erakovicová (N. Zél.) - Cirsteaová (21-Rum.) 6:4, 7:6 (8:6), Muguruzaová (Šp.) - Kanepiová (24-Est.) 6:2, 2:6, 6:2, Cornetová (25-Fr) - Hercogová (Slovin.) 1:0 skreč, Pavljučenkovová (29-Rus.) - Pereiraová (Braz.) 7:6 (9:7) 6:4, Rybáriková (32-SR) - Petkovicová (Něm.) 6:2, 6:3, Jovanovská (33-Srb.) - Čepelová (SR) 6:7 (1:7), 6:1, 6:3, Tomljanovičová (Chorv.) - Majeričová (Slovin.) 3:6, 7:6 (7:1), 6:4, Schmiedlová (SR) - Babosová (Maď.) 4:6, 6:4, 7:5, Meusburgerová (Rak.) - Scheepersová (JAR) 7:6 (7:3), 6:4, Naraová (Jap.) - Peng (Čína) 7:5, 4:6, 6:3, Govorcovová (Běl.) - Tuan (Čína) 6:0, 7:6 (8:6), Rogowská (Austr.) - Duqueová (Kol.) 6:3, 6:3, Knappová (It.) - Ormaecheaová (Arg.) 6:4, 6:2, Moritaová (Jap.) - N. Kičenoková (Ukr.) 6:2, 7:6 (7:5), Vögeleová (Švýc.) - Mladenovicová (Fr) 7:5, 7:5, Minellaová (Luc.) - Witthöftová (Něm.) 6:1, 6:4, Giorgiová (It.) - Sandersová (Austr.) 4:6, 6:1, 6:4, Voskobojevová (Kaz.) - Beguová (Rum.) 7:5, 4:6, 7:5, McHaleová (USA) - Chan Yung-Jan (Tchaj-wan) 7:5, 6:4, Lepchenková (USA) - Curenková (Ukr.) 2:6, 6:3, 6:4.
pva, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

6
Přidat komentář
smazaný uživatel
Pokusím se být stručný, protože jak už jsem avizoval, dneska jsem nic neviděl...

Caro - Dominguez Lino: Začnu tedy zápasem, který byl z pohledu mojí favoritky nejvíc v pohodě. Očekával jsem, že to tak bude, ovšem přesto mi Caro udělala radost. :) První set byl podle průběhu naprosto suverénní. Ve druhém bylo sice malé klopýtnutí, ale Caro to napravila rebrejkem na 2:2 a pak už to zase byla jasná záležitost...
Průběh zápasu zde: http://www.livesport.cz/zapas/EiGrZZFa/#prubeh-zapasu;1

Caro čeká ve 2. kole Christina McHale. Věřím, že to Caro dá. Spíš očekávám těžký zápas ve 3. kole, kde bude velmi pravděpodobně Muguruza...

Vika - Larsson: Taky tady jsem očekával pohodové vítězství, protože Ana hrála proti Johanně na Nový rok v Aucklandu a vyhrála dvakrát 6:1. Proto mě překvapilo, jaké měla Vika v 1. setu problémy. Štěstí je, že Johanna ani jednou ze dvou pokusů nedpodávala první sadu. Potom Vika celkem jasně získala tie-break a druhý set už byl výhradně v její režii... Takže můžu být rád za výhru ve dvou setech. :)
Průběh zápasu zde: http://www.livesport.cz/zapas/lMWIzmi4/#prubeh-zapasu;1

Podobný průběh může mít i zápas 2. kola proti Strýcové. Tu pokládám za houževnatou soupeřkou, takže bych se nedivil, kdyby aspoň jeden set byl vyrovnaný... Ale důležité je postoupit do dalšího kola, což by Vika měla zvládnout.

Masha - Bethanie: Tak ještě vezmu tu poslední dnešní výhru... Zápas Mashy jsem sledoval aspoň podle změn skóre na mobilu. Masha měla asi hodně dobrý začátek a během 1. setu jsem byl opravdu klidný. Ve druhém jsem měl malinko nahnáno za stavu 4:3 pro Bethanie (přestože to bylo bez brejku, ale to já z mobilu nepoznám), ale nakonec to Masha podle očekávání zvládla. :)
Průběh zápasu zde: http://www.livesport.cz/zapas/rBWOIEVI/#prubeh-zapasu;1

Jak už jsem psal krátce po losu, v dalších kolech má Masha celkem příznivý los. Takže věřím, že proti Knapp nebude mít žádný problém.
Reagovat
smazaný uživatel
A teď bohužel musím zmínit i prohry...

Katka - Zarina: Nebudu zastírat, že mě to po ránu zamrzelo. Já jsem si navíc přečetl jenom titulek na aktualne.cz, který jsem nějak špatně pochopil (asi jsem byl po ránu trochu mimo) a myslel jsem si, že Katka postoupila. Jenže pak hned kouknu na livesport a tam je, že prohrála 2:6 a 4:6... V prvním setu je škoda dvou nevyužitých brejkbolů za stavu 2:2. Od té chvíle už Zarina jela. No ale hlavně ve 2. setu to mohla Katka ještě zvrátit, jenže se jí bohužel nepovedlo srovnat na 5:5. To je velká škoda, protože pak ten zápas mohl dostat úplně jiný náboj...
Průběh zápasu zde: http://www.livesport.cz/zapas/C01dt52h/#prubeh-zapasu;1
Reagovat
smazaný uživatel
Takže na jednu stranu mě to mrzí, ale zároveň si zase uvědomuju, že kdyby mi někdo před kvalifikací řekl, že Katka bude hrát 1. kolo hlavní soutěže, tak bych to bral všema deseti. Její část pavouka totiž rozhodně nebyla slabá... Po tom losu 1. kola samozřejmě byla očekávání velká, protože Zarina je na tom žebříčkově velmi podobně jako Katka a v tomto ohledu si těžko šlo vybrat někoho schůdnějšího. Ale asi taky byla chyba, že třeba já (a určitě jsem nebyl sám) jsem už pomalu viděl Katku ve 2. kole a plánoval jí další soupeřku. Tohle Katka určitě zaznamenala (minimálně na svém FB) a možná ji to trochu svázalo. Přece jenom si musíme uvědomit, že je to hodně mladá holka, která teprve sbírá zkušenosti. Já jsem ji viděl naživo loni na Spartě, takže si dokážu představit, jak to dneska prožívala. Právě na Spartě totiž taky byla svázaná tou domácí atmosférou a očekáváním, které od ní diváci měli... Proto jsem se nedivil, když jsem si dneska na idnesu přečetl, že Katka byla během zápasu nazlobená. O to víc oceňuju pozápasová slova Katky, že i na tom chování musí zapracovat a vzít si příklad z top hráček, které na sobě nenechávají nic znát. Osobně si myslím, že postupem času a nabitými zkušenostmi se to u Katky určitě zlepší... Zkrátka a dobře, její dnešní prohra mě mrzí, ale Katka odvedla v Melbourne kus dobré práce. Sama na svých stránkách hezky shrnula svůj výjezd do Austrálie (včetně Hobartu), takže tím bych to uzavřel. :)
http://siniakovakaterina.com/novinka-70/australie-2014/
Reagovat
smazaný uživatel
Kiki - Voegele: Zatímco u Katky jsem byl optimista, tak u Kiki jsem si uvědomil, že to bude mít hodně těžké. Prostě dostala soupeřku, která je o něco výše než ona a bohužel se nepovedlo překvapit... Přesto je to škoda, protože to byly dva vyrovnané sety. Bohužel, Kiki v obou případech ztratila servis za stavu 5:6 a ve 2. setu je taky škoda toho nepotvrzeného brejku v šestém gemu...
Průběh zápasu zde: http://www.livesport.cz/zapas/2ey4NxHm/#prubeh-zapasu;1
Reagovat
smazaný uživatel
"dneska jsem nic neviděl...", ale i tak musí do románu napsat kapitolu tradiční délky :-DD
Reagovat
smazaný uživatel
Ke každému zápasu jsem napsal jenom několik málo řádek a dalších pár k výhledům na příští kolo. Jenom u Katky jsem se rozepsal o jejím celkovém působení v Austrálii, proto byl ten komentář nakonec tak dlouhý... Na jednu stranu mi někdo vyčítá dlouhé komentáře, ale nikoho z těch kritiků nenapadne, že by třeba TP mohl zvýšit počet znaků na jeden příspěvek (asi o to brzy požádám). Pak by to možná vypadalo líp... Na eurofotbal.cz píšu kolikrát taky dlouhé komentáře a vždycky se mi to vejde do jednoho příspěvku.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist