Tenisty v Melbourne sužuje horko, zkolabovala i sběračka

14. 1. 2014, 15:33
Aktuality 36
Nejen se soupeři, ale i se čtyřicetistupňovými vedry bojovali dnes tenisté na Australian Open. Kvůli horku zkolaboval Kanaďan Frank Dancevic a omdlel i jeden ze sběračů. A předpověď na další dny je podobná.
Profily hráčů
Caroline Wozniacká (© Australian Open)

Dancevic se zhroutil během utkání s Francouzem Benoitem Pairem na dvorci číslo šest, ale po ošetření zápas dohrál a prohrál ve třech setech. Sběračka potřebovala pomoc kvůli přehřátí při utkání Kanaďana Milose Raonice na "osmičce". Sběrači se proti střídali v podávání míčků v kratších intervalech, už po 45 minutách.

"Podmínky jsou kruté, nefér pro všechny, pro hráče, fanoušky, pro sport. Je to hazard, ale dokud nikdo neumře, tak se bude v tom horku hrát," řekl rozzlobený Dancevic. "Není normální, když máte po setu a půl úpal. Nebojujeme jenom s horkem od slunce, ale také od dvorce. Byl jsem z toho úplně vyšťavený," doplnil.

Tenisté se proti vedru nemají při zápasech šanci chránit. Jen o pauzách sedí chvilku pod slunečníky a většinou si dávali kolem krku vychlazené ručníky.

Pořadatelé pro zápasy žen kvůli extrémnímu horku uvedli v platnost krizový plán a hráčky měly navíc pauzu na deset minut mezi druhým a třetím setem. Nevyužili ale možnosti a posuvné střechy na hlavích dvorcích nechali otevřené.

"Byla bych ráda, kdyby se střecha zatáhla, moje soupeřka určitě taky, ale měly jsme stejné podmínky. Bylo to v pohodě," řekla obhájkyně titulu Viktoria Azarenková z Běloruska. "Mělo by to zůstat otevřeno," měl jasno Roger Federer.

Zastavit zápasy kvůli horku může hlavní rozhodčí Wayne McKewan. Rozhoduje se na základě koeficientu vypočítávaného z teploty vzduchu, vlhkosti a síly větru. "Několik hráčů si stěžovalo na problémy kvůli horku nebo potíže, ale nikdo nepotřeboval větší ošetření po zápase," řekl hlavní lékař turnaje Tim Wood.

"Teplo je hodně suché, ale záleží především na tom, odkud pocházíte a jak se s tím dokážete vyrovnat. Proto je to hlavně psychická záležitost. A když se s tím někdo neumí vyrovnat, ať hodí ručník," řekl dvaatřicetiletý Federer.

Číňanka Shuai Peng během utkání na dvorci zvracela a Francouz Jo-Wilfried Tsonga říkal, že měl problém s vysušenými chodily. Dánka Caroline Wozniacká si všimla, že plastová lahev se od rozpáleného kurtu zespodu zlehka roztála. "To poznáte, že je opravdu horko," usmála se bývalá světová jednička.

"Bylo opravdu horko, jako bych tancovala na rozpálené pánvi," přirovnala dvojnásobná vítězka turnaje Viktoria Azarenková z Běloruska. Američan John Isner, který zápas vzdal, řekl, že měl dojem, že je jako v troubě. "Kterou otevřu v momentu, kdy jsou brambory upečené," přidal třináctý hráč světa.

pva, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

36
Přidat komentář
Mayo
"Teplo je hodně suché, ale záleží především na tom, odkud pocházíte a jak se s tím dokážete vyrovnat. Proto je to hlavně psychická záležitost. A když se s tím někdo neumí vyrovnat, ať hodí ručník," řekl dvaatřicetiletý Federer. // :DDDD Roger pánko aký nekompromisný
Reagovat
smazaný uživatel
Je to pravda, že hrát v takových podmínkách musí být strašně náročné. Někdo sice může argumentovat tím, že tenisti/ky za to dostávají na GS slušně zaplaceno, ale tady jde o zdraví, což je mnohem důležitější. Otázka je, co s tím vlastně pořadatelé můžou udělat. Počasí ovlivní těžko a odložit se ten turnaj taky nedá. Snad jedině přestěhovat ten grandslam někam jinam... Každopádně se mi nikdy nelíbí, když je ohroženo zdraví hráčů. Proto mě třeba štvala tráva na loňském Wimbledonu, která byla "dobrá" leda tak na zranění. A co se týče vedra, tak s tím mám taky hodně špatné zkušenosi (Vika na US Open 2010).

Jinak mě celkem překvapilo, jak Vika říkala (viz vedlejší článek), že míčky v takových podmínkách odskakujou výš... Ale jak říká zase tady, podmínky byly stejné pro obě. :)
Reagovat
pepin
Tak nevím, kolik lidí z TP bylo na AO a když se tady píše o divácích tak Vám mohu sdělit, že dcera tam byla před rokem a ted 18 tam letí znovu a druhý týden bude na kurtech a není to žádný med ani pro diváky. Dokonce říkala, že v těchto vedrech je lepší sedět venku a koukat na obrazovky než sedět v hledišti aby do Vás pražilo sluníčko.
Reagovat
smazaný uživatel
Dancevic má pravdu. Nechat hrát tenisty v tomhle, to je průser, který jenom čeká na to, až se stane..

A kdyby to bylo jenom AO, ale těch turnajů hrajících se v podobně nesmyslných podmínkách je víc.
Reagovat
smazaný uživatel
Nu, ano, zrovna včera jsem si říkala, že je to zdraví nebezpečné v tom vedru pobíhat několik hodin. Dokud nezačnou hráči a sběrači padat jako mouchy, nikdo to neřeší. Asi pořadatelé chtějí, aby si hráči ty velké peníze opravdu " zasloužili ". Zklamal mě Federer svým prohlášením... Dle mého názoru by měli právě ty ze špičky jít příkladem a bojovat i za ostatní a ne šmajchlovat se k pořadatelům .......Normálního člověka by to nenapadlo jít hrát do takové výhně. Zdravý rozum zde dávno odešel, mají zatahovací střechu a nezatáhnou ji.
Reagovat
smazaný uživatel
A Wozniacki s " lehka " roztátou plstovou flaškou, to je tedy taky fór dne ! Aneb ať žijou ftaláty !
Reagovat
smazaný uživatel
Pardon, pochopitelně plastovou, ne plstovou.
Reagovat
Jan
Je otázka, jestli by to pod zataženou střechou nebylo horší. Jako v kotli v peci, kde se něco griluje. To by asi padali i diváci.
Reagovat
PetaM
No diváci jsou na tom všem nejlepším :D Tenisti se na kurtu potí, chytají dech a diváci se tam v klidu ovívají, jako by se nic nedělo :D Být tenistou, tak mě to neuvěřitelně štve, kdybych se na to měl dívat :D :D
Reagovat
smazaný uživatel
Že by opravdu v Austrálii nebyli připravený na vedra, která tam běžně mají ? Víš, to se mi nechce věřit, to by tedy byl amatérismus. Výše píšou, že zatahovací střechu nabízeli, ale hráčky toho nevyužily...Když nezajistí zdraví neškodící podmínky pro hráče, tak by měli na kritický časy zápasy přesunout, přerušit atd.
Reagovat
Jan
Tenista nemá čas se na to dívat. Musí hrát a soustředit se na kurt. A pokud si čas udělá, tak prohraje :) A ještě víc se naštve :)
Reagovat
smazaný uživatel
Mám ještě " trapnou " poznámku . Ještě, že ta Petra vypadla, aspoň si ušetřila ty výhně....
Reagovat
Jan
Jestli to hráčky nechtěly, pak si nemají na co stěžovat. Ach. Je to obrovská úleva diskutovat o něčem jiném než Petře :)
Reagovat
Jan
Tak Petra v té výhni hrála s Kumkhum taky ne ? Určitě by se raději smažila v dalších kolech, než že jela domů. Koukám, že Petra je nesmrtelná jak Lenin a bude se tady o ní diskutovat do konce AO :)))
Reagovat
smazaný uživatel
Vždyť jsem napsala " trapnou " poznámku, tak mi to prostě přišlo na mysl v této souvislosti. Nechtěla jsem ti zkazit ten pocit úlevy....
Reagovat
Jan
To je v pořádku. Teď už se bavíme o Petře jen nepřímo. Není to úplná úleva, ale lepší než nic :)
Reagovat
Fandina
Přece tě nikdo nenutí, abys diskutoval o Petře. Já jí mám ráda, takže mě nevadí o ní diskutovat, samozřejmě, když jí nikdo nenadává, to se mi nelíbí ... úsměv
Reagovat
PetaM
No, zase aby byli takhle soustředění? :D No, asi jo no :D Já, když hraju, jsem soustředěný jen při výměnách a tak, ale na lavičce se dokážu odreagovat, ale je fakt, že oni hrajou vyšší úroveň, tak to asi nemůžou, by se pak do toho nedostali :D Ale mě, jako diváka, to přímo irituje, když se na to koukám :D
Reagovat
smazaný uživatel
No, něco napíšou, kdo ví, jak to bylo, my jsme jen odkázaný na zprostředkované informace. Ale to mi nevymluvíš, že v tomto případě zdravý rozum odešel, asi se vypařil v tomto horku... Ovšem ta lehce roztátá plastová lahev, to nemá chybu ( myšleno ironicky ). Ale to jsou ty paradoxy, že skoro nikdo nemyslí na zdraví aktérů, jen ať se pěkně zhuntujou, ať trénujou, posilujou....tenisová radost a krása se kamsi vytrácí, alespoň pro mě.....
Reagovat
Jan
Však já o ní taky nediskutuji. Co sem lezeš ? :)) Zas mi kazíš dojem :)
Reagovat
Fandina
Vlezla sem sem, abych ti napsala, že když nechceš, nemusíš o ní diskutovat a také o ní nemusíš číst, když z toho máš špatný dojem.
Reagovat
Jan
O tom iritování je :) Kdo neirituje, jakoby nebyl :))
Reagovat
Jan
Dělal jsem si legraci. Nic ve zlém. Petra je přece nejlepší :)
Reagovat
smazaný uživatel
Tenistka zkoumá plastovou lahev s pitím : " Hm, nějak si se, holka, roztála. Tak trochu zlehka. To musí být pěknej pařák ", povzdechla si a zhluboka si lokla ftalátů.
Reagovat
Fandina
Nejlepší je Petra? Pro mě jak kdy a jak v čem. Záleží na okolnostech ... úsměv
Reagovat
Jan
No vidíš. Tak o čem se tady pořád bavíme ? :)
Reagovat
Jan
Třeba jim ftaláty pomůžou k vyšším výkonům :) Jen je otázka, jestli to pak skousne antidopingová kontrola :)
Reagovat
smazaný uživatel
S tím dopingem nevím, ale spíše než k lepším výkonům, pomůže k rakovině. Bohužel....
Reagovat
Fandina
O čem se bavíš ty, to nevím, já o fandění a tenise. To mám ráda ... úsměv
Reagovat
smazaný uživatel
Mám Federera rád, fandím mu ale tenhle jeho názor se mi ani trochu nelíbí.
Reagovat
Jan
My to máme také ve všem. Všechno je dnes v plastových krabičkách, láhvích. Také se, jestli se nepletu, zvýšil výskyt rakoviny v Česku a kdoví jestli ne i ve světě a rozhodně se snižuje plodnost mužů, ta umělá hmota v tom bude asi také hrát roli, kromě potravin, které jsou zřejmě pořád horší, co se týče chemikálií.
Reagovat
smazaný uživatel
já tam chci :'( o 40 stupnů víc než tady..jdu se učit, abych měl ne cestu do austrálie
Reagovat
Jan
Taky bych si to dal říct. Ta zima tady mě nebaví :)
Reagovat
Jan
Tenisové sado maso.
Reagovat
PetaM
Mě stačí, když hraju v létě tady u nás na antuce na sluníčku (při asi 28 °C), umírám :D Nedovedu si představit, jaké to je na tvrdém povrchu při 40 °C. Nezávidím a obdivuju ty, kterým to nevadí :D Ale jednou se fakt může stát, že jim tam někdo zkolabuje a už se nikdy neprobudí. Asi by na to měli trošku myslet, ale co se s tím dá dělat, jedině posunout termín ... Což se asi nestane :D
Reagovat
smazaný uživatel
No ja jsem se take sesypal, kdyz jsem videl jak Dlouhy Janek hraje... a kdyz jsem se probral, tak jsem uz videl jen ve vysledku skrec.

...v kazdem pripade je to drsne. Podle mne by se ten GS tam mohl klidne hrat nekdy v breznu...zacina tam aspon podzim:)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist