Vallverdu: Grigor má blízko k top formě

15. 1. 2017, 22:30
Aktuality 4
Grigor Dimitrov měl na začátku své kariéry velký potenciál. Nyní je mu však 25 let a jeho grandslamovým maximem je stále jediné semifinále z Wimbledonu 2014, ve světovém žebříčku byl nejvýš osmý. Loni se po ztrátě formy propadl dokonce až do čtvrté desítky, než jeho pád zastavil nový trenér Dani Vallverdu. A podle něho má nyní bulharský tenista blízko ke své nejlepší formě.
Profily hráčů
Dani Vallverdu

Grigora Dimitrova vedla už řada věhlasných trenérů. Peter Lundgren, Peter McNamara, Patrick Mouratoglou či Roger Rasheed. Ten s Bulharem vydržel nejdéle a byl i u jeho nejlepších výsledků, v sezoně 2015 ale Dimitrovovy výkony stagnovaly a tenista v létě spolupráci s australským koučem ukončil.

Od září 2015 se dohodl s bývalým trenérem Del Potra Argentincem Francem Davínem, ten ale Bulharův propad nezastavil. Dimitrov v žebříčku klesl na 35. místo a po Wimbledonu 2016 se s jihoamerickým koučem rozešel.

Dimitrov následně navázal spolupráci s bývalým trenérem Andyho Murrayho či Tomáše Berdycha Venezuelanem Danim Vallverduem a velmi rychle se dočkal lepších výsledků. V srpnu v Cincinnati poprvé po dvou letech vyhrál čtyři zápasy po sobě, na US Open si poprvé od ledna 2015 zahrál v osmifinále grandslamu a v Pekingu si poprvé na sedmý pokus připsal skalp Rafaela Nadala.

A na vzestupu pokračuje i v novém roce, neboť hned po první společné mezisezonní přípravě s mladým venezuelským trenérem Dimitrov ukončil bezmála tříleté čekání na titul. Minulý týden v Brisbane porazil i tři hráče Top 10 Dominica Thiema, Milose Raonice a Keie Nišikoriho, což se mu na jednom turnaji povedlo poprvé. Vallverdu bezpochyb stojí za vzestupem talentovaného Bulhara a předvídá mu slibnou budoucnost.

"Normálně se v přípravě nikdy nesoustředíte na první týden v roce, ale připravujete se být konkurenceschopný. Prioritou v přípravě před sezonou je vytvořit dobrý plán na celý rok. To že Grigor v Brisbane vyhrál, je jen plus," krotí Vallverdu přehnaný optimismus.

"Pravdou je, že příprava před sezonou byla velmi tvrdá a povedla se. To vám dodá sebedůvěru, protože jste na kurtu strávili spoustu hodin tvrdé práce. Pro psychiku je dobré mít nějaké to sebevědomí navíc a nemít pochybnosti o tom, zda jste připraveni, nebo ne. V současnosti je každý trénink náročný a každý, kdo se chce před další sezonou zlepšit, musí pracovat na fyzičce i taktice," vysvětluje Vallverdu.

Dimitrov hned v prvních zápasech sezony předvedl, že fyzicky je dobře připravený. Kondičně i pohybově.

Aktuálně má blízko ke své top formě, ale nyní je důležité ji udržovat. Fyzicky se cítí dobře, nicméně pořád se může zlepšovat. Jsem spokojený s tím, jak teď hraje a jak se koncentruje na každý zápas od začátku do konce. Hlavně semifinále proti Raonicovi mi ukázalo, jak se během naší spolupráce zlepšil," chválil třicetiletý Venezuelan svého o pět let mladšího svěřence. 

Vallverdu: Jsme v první fázi naší práce
Vallverdu, jenž se při angažmá u Murrayho učil i od superkouče Ivana Lendla, pomohl Dimitrova vytáhnout během půl roku ze čtvrté světové desítky již na 15. místo žebříčku ATP. A pevně věří, že bulharský tenista, jenž byl juniorskou světovou jedničkou a mezi muži mu patřilo nejlépe 8. místo, má na mnohem víc.

"Jsme teprve v první fázi naší rozdělané práce. Nikdo není schopný předělat návyky během tří nebo čtyř měsíců. Vytvořit nové návyky je práce na osm, deset i více měsíců. A především, správné návyky se musejí dělat v důležitých zápasech. Grigor pár takových zápasů odehrál, ale chci ho vidět v semifinále a finále. Teprve v těchto zápasech poznáte, zda jdeme správnou cestou," dodal Vallverdu s tím, že Dimitrov má před sebou ještě dlouho cestu a teprve začíná realizovat svůj potenciál.

Do nadcházejícího Australian Open Dimitrov vstoupí v úterý soubojem proti domácímu outsiderovi Christopheru O'Connellovi. Ve třetím kole může narazit na Gasqueta, v osmifinále by mohlo dojít na první velký test proti obhájci titulu Novaku Djokovičovi.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

4
Přidat komentář
Fandina
Klepu na dřevo a držím palce Gríšo!!!
Reagovat
turista
Gasquet je pro Dimitrova konečná. H2H s ním má 1:5, takže na něj neumí zahrát.
Reagovat
Fandina
Ten los mě naštval, protože oba jsou moji oblíbenci. Takže je mi jedno, kdo z nich vyhraje. Ale to držím palce platí obecně k tomu vyjádření Vallverda. Líbilo by se mi, kdyby se Grigor posunul alespoň zpět do top 10. Hraje pěkně.
Reagovat
Grigor_Murray
Kéž by :D
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist