Veselý Tsongu nezdolal. Češi prohráli ve čtvrtfinále Davis Cupu s Francouzi 1-3

17. 7. 2016, 13:45
Aktuality 93
Čeští tenisté skončili v letošním ročníku Davisova poháru ve čtvrtfinále. Bez světové osmičky Tomáše Berdycha prohráli v Třinci s Francií 1-3 na zápasy. Porážku dnes neodvrátil Jiří Veselý, který i přes zlepšený výkon prohrál se světovou desítkou Jo-Wilfriedem Tsongou 6-4 6-7 4-6 5-7. Závěrečný zápas mezi Lukášem Rosolem a Lucasem Pouillem se hrát nebude.
Jiří Veselý (© Česká sportovní/Pavel Lebeda)

Domácí tým po sobotní čtyřhře prohrával ve Třinci s Francií 1-2 a k postupu tak byly potřeba úspěchy v obou dnešních dvouhrách. Veselý vstoupil do první nedělní dvouhry úspěšně, když v utkání s francouzskou jedničkou Jo-Wilfriedem Tsongou vybojoval první sadu poměrem 6-4.

Veselý sice v úvodním dějství udělal několik chyb z bekhendu, hrál ale agresivně a často si chodil pro body na síť. V průběhu setu navíc odvrátil dva bejkboly, zatímco sám svou jedinou šanci využil.

I ve druhém setu byla v třinecké Werk Areně k vidění vyrovnaná bitva. Veselý v desáté hře odvrátil setbol Tsongy a o vítězi rozhodovala nakonec až zkrácená hra. Český tenista nevstoupil do tie-breaku vůbec dobře - udělal dvě dvojchyby a po pár minutách prohrával už 0-5. Desátý hráč světa si náskok pohlídal a žádný zvrat nedovolil, zkrácenou hru nakonec získal poměrem 7-3 a vyrovnal tak stav zápasu na 1-1.

"Výkon od Jirky je dneska solidní. Hraje velmi dobře. Škoda, že teď prohrál tie-break, ale je to 1-1 a já věřím, že ještě zabojuje," řekl k utkání další daviscupový reprezentant Adam Pavlásek.

V úvodu třetího dějství odvrátil Veselý brejk, při podání Francouze ale příliš šancí neměl. Tsonga za celý set ztratil po svém servisu jen tři fiftýny a Veselého k žádné příležitosti na zvrat nepustil. Čech si naopak za stavu 3-3 podání neudržel a rozjetý Tsonga jeho zaváhání využil. Třetí set získal za 47 minut poměrem 6-4.

"Jirka bojuje, ale zdá se mi, že teď ve třetí sadě byl o něco pasivnější. Myslím, že zejména na returnu by to chtělo o trošku víc riskovat, protože Tsonga je dnes rozhodně soupeřem, kterého může porazit. Jirka ho dostává pod tlak a já věřím, že ještě zabojuje," řekl po třetím setu sparingpartner a člen realizačního týmu Čechů Theodor Devoty.

Ve čtvrtém setu svitla domácímu hráči naděje na brejk za stavu 3.2, ale ani jeden ze tří brejkbolů nepovolil soupeř Veselému proměnit. Vzápětí ubránil svůj servis i český tenista, alepodruhé už se mu to za stavu 5-5 nepovedlo - Tsonga ho jednou prohodil a pak Veselý po tvrdé ráně nedostal míč z voleje přes síť. "Jeho forhend je opravdu smrtelný," litoval Veselý, že hrál přes soupeřův silnější úder. Tsonga pak zápas bez problému doservíroval a zvítězil 4-6 7-6 6-4 7-5.

"Byl to nesmírně těžký zápas. Jo (Tsonga) je už dlouhou dobu ve špičce a patří mezi nejlepší hráče na světě," řekl po utkání Veselý. "Dnešní zápas byl pro nás obecně těžký, protože za stavu 1-2 se nastupuje hůř, ale já jsem šel na kurt s pocitem toho, že nemám co ztratit. Cítil jsem se mnohem lépe než v pátek a nechal jsem v tom zápase maximum."

"Mrzí mě, že jsem nedotáhnul do konce druhý set, protože ten jsem měl poměrně solidně rozehraný. Kdybych ho vyhrál, mohlo to být všechno úplně jinak. V tie-breaku jsem ale udělal dvě dvojchyby a tím jsem mu dal šanci, kterou využil," konstatoval 50. hráč světa. "Celkově jsem tu nepodával tak, jak bych potřeboval. Byl jsem dost nervózní, což mě svazovalo a to se bohužel podepsalo i na servisu. Mrzí mě, že jsme prohráli, ale měli jsme proti sobě velmi silný tým, který byl tentokrát o něco lepší než my."

Jediný český bod ve Werk Areně vybojoval v pátek Lukáš Rosol, který odvrátil dva mečboly a nečekaně porazil Tsongu 6-4 3-6 4-6 7-6 6-4. V druhém duelu ale Veselý příliš chyboval a 21. hráči světa Lucasi Pouillemu podlehl 6-7 4-6 5-7. V sobotní čtyřhře Rosol s Radkem Štěpánkem prohráli se světovým jedničkami Nicolasem Mahutem a Pierrem-Huguesem Herbertem 1-6 6-3 3-6 6-4 4-6.

"Všichni kluci hráli, co mohli. Francie je velice silná a má letos možnost uspět a vyhrát Davis Cup," řekl kapitán Jaroslav Navrátil v České televizi.

Čeští tenisté, držitelé slavné salátové mísy z let 2012 a 2013, prohráli potřetí z posledních 16 zápasů a podruhé je zastavili Francouzi. S výběrem ze země galského kohouta prohráli na domácí půdě poprvé po dlouhých 90 letech. Naposledy Čechy dokázali porazit slavní "mušketýři" Rene Lacoste a Henri Cocheti v Praze v roce 1926.

• DAVIS CUP 2016, SVĚTOVÁ SKUPINA - ČTVRTFINÁLE•
celkové výsledky (15.-17. 07. 2016)
Česko - Francie 1-3 po první nedělní dvouhře (Třinec, tv. povrch / hala)
Rosol - Tsonga 6-4 3-6 4-6 7-6(8) 6-4
Veselý - Pouille 6-7(2) 4-6 5-7
Štěpánek, Rosol - Herbert, Mahut 1-6 6-3 3-6 6-4 4-6
Veselý - Tsonga 6-4 6-7(3) 4-6 5-7

Komentáře

93
Přidat komentář
Herbert_Hoover
Lukáš v DC za poslední roky rozhodně přispěl, o tom žádná. J1rka musí ještě zapracovat hodně na mentální stránce hry a přitom nezapomínat, k jakému stylu byl stvořen, tedy využívat plně svých fyzických predispozicí. Pak může být na dobré cestě i v DC.
Nelze jednoznačně říct, kdo je lepší, jestli Lukáš nebo J1rka. Dokonce to neprozradí ani negativní H2H bilance z Lukášova pohledu. Kdo je úspěšnější, o tom už je více jasno. 2 ATP tituly + 2 finálové účasti vs. 1 titul a 1 finále. Žebříčkové maximum má lepší Lukáš. Má více titulů ze čtyřhry. Co hovoří pro J1rku tak je počet letošních skalpů top 10 hráčů a grandslamové singlové maximum. Oba se ale nacházejí v opačných érách svých kariér. Tak uvidíme časem! Já osobně bych si přál, aby Tomáš příští rok DC hrál a o pozici dvojky by se poprali J1rka s Lukášem. Taky by záleželo na progresu J1rky a aktuálních formách obou. Aby se Tomáš moc neutavil, tak by proti slabším deblovým párům šlo nasadit Radka bez Tomáše, protože i on už ukázal že umí v DC nejen s Tomem. Dokonce vyhráli i Tomáš s Rosim, v deblu je vícero úspěšných variant, což je jen dobře.
Reagovat
Stan_Borowitz
že se nedokázal vybičovat k tomu, aby byl pro J1rku dostatečnou motivací. Ale - při vší úctě - není to holt Djokovič, no.
Reagovat
Lunej..
Atmosféra byla opravdu moc pěkná, obecenstvo povzbuzovalo co se dalo. Osobně jsem nevěřila, že to Jirka dá, i když Tsonga nepředváděl nějak extra top tenis. Opět se mi potvrdilo, že Lukáš je lepší než Jirka, i když na to mají mnozí jiní názor. Byla jsem ráda, že jsem si užila Tsongy naživo, působí velmi příjemně na kurtu a Frantíci měli upřímnou radost, proč jim to tedy nepřát..:)
Reagovat
smazaný uživatel
Francouzští tenisté jsou v globále nejsympatičtější ze všech národů v tenise. Hodně zlepšují (alespoň v mých očích) pověst Francouzů. Z fleku mě nenapadá jediný nesympatický francouzský tenista.
Reagovat
Lunej..
No, mně třeba Simon chvílemi přijde takový nijaký, ale jak píšeš, na někoho nesympatického si vzpomenout nemůžu.
Reagovat
Stan_Borowitz
Llodra prej zrovna příjemný nebyl, ale zase hrál nádherný tenis...
Reagovat
smazaný uživatel
Benoit Paire se občas projevuje kontroverzně.
Reagovat
Stan_Borowitz
Lepší je ten, kdo je výš na žebříčku...
Reagovat
Davor1
Podľa čoho usudzuješ, že je Rosol lepší? Lebo fakty ukazujú v prevažnej miere na stranu Veselého. Jeden vyhraný DC zápas nad Tsongom teda podľa mňa absolútne nie je objektívnym merítkom, veď okrem toho ani Rosol žiadne veľké meno v DC doteraz neporazil. Vzájomné zápasy hovoria v prospech Jirku, rebríček takisto. Rosol vo forme je síce nebezpečný hráč a občas dokáže zahrať nad svoje možnosti a poraziť veľké meno, na druhej strane sa nevie konzistentne držať medzi najlepšími a to množstvo predaných zápasov na challengeroch Rosolovi na cti tiež veľmi nepridáva. Veselý keď zlepší psychiku, bude jasne lepší tenista.
Reagovat
Lunej..
Píšu jen svůj názor. Lukáš má mnohem lepší pohyb než Jirka, teď hraje hodně dobře, naposledy petisetak se Stanem, se Samem, v DC hrál skvěle proti Sasovi, teď dal Tsongu. Má své limity jako každý, proto je tam kde je. Včera jsem seděla za zády hráče, takže bylo dobře vidět. Jirka jakoby ke konci nemohl, k některým míčům ani neběžel něco jako Kája. Jakoby tomu nedal vše, proto pisu o jeho fyzičce. Oproti tomu Lukáš vypadá i po pěti setech, že si dá klidne další. A ty nenávistné kecy, co tady někteří na Rosola mají, vypovídají hodně o samotných pisatelich. Já prostě Jirku jako náhradu Toma nevidím. To je celé.
Reagovat
smazaný uživatel
Dejme Veselkovi čas, Rosol hrál svůj úplně první zápas na turnaji ATP ve skoro šestadvaceti letech. Víc se prosadil o rok později. Čeští tenisté jsou snad kromě Berdycha obecně "late bloomeři" a třeba Veselka fakt vyskočí. :)
Reagovat
Lunej..
Ale já nemám nic proti Jirkovi, fandim mu, jen mě tak nebere. Navíc nejsem odborník, jen pisu svůj velmi laický pohled:)
Reagovat
turista
Jirka potřebuje čas a zlepšit psychiku. Tenis umí výborně.
Reagovat
Stan_Borowitz
A fyzičku, v delších zápasech fyzicky odpadává.
Reagovat
turista
Protože Francouzi byli hratelní. Kdyby Jirka v pátek odvedl svůj standard a vyhrál tak jsme těch 3:2 mohli vyhrát. S Berďou to mohlo být i 4:1.
Reagovat
lars
a Bara s Luckou
Reagovat
smazaný uživatel
Omg, Edmund nedopodával :-(
Reagovat
smazaný uživatel
super!!!!!!!!!!!
Reagovat
smazaný uživatel
Ti Srbové jsou hrozná zvěř ale, po servisu tam jásat. Ale Edmund znervózněl a Lajovič se dostal na koně. Důležité, že Edmund udržel a dostal se do TB, Lajovič byl hodně na koni a hrozilo by to obratem.
Reagovat
smazaný uživatel
Come on! Nakonec ten TB obojoval, paráda.
Reagovat
smazaný uživatel
tak holky mají Frantíkům co vracet v listopadu!!!! :-)
Reagovat
svetova.dvojka
Ony jim něco ukradly ?
Reagovat
smazaný uživatel
ne,ale hrají s nimy finále Fed cupu
Reagovat
svetova.dvojka
to je jasná záležitost pro Češky, jedině že by hrála Mary Pierce...
Reagovat
smazaný uživatel
doufejme :-)
Reagovat
svetova.dvojka
J1rka si zase koupí nějaké hodinky za 150 tisíc a dostane se z toho... klid.
Reagovat
Frick
Proč se nehrálo v dubnu jako vždycky?
Reagovat
smazaný uživatel
protože s nikdy v dubnu nehraje!
Reagovat
smazaný uživatel
do roku 2014 se hrálo 1-2. kolo termínově únor-duben. Poté upravili formát pro 1-2. kolo na březen-červenec.
Reagovat
smazaný uživatel
- Mělo být Od roku 2012 do roku 2014...
Reagovat
svetova.dvojka
http://brno.idnes.cz/merunkobrani-soutez-miroslav-znojemsko-ffv-/brno-zpravy.aspx?c=A160717_153024_brno-zpravy_ale

a chudý lid nemá co jíst :-(
Reagovat
smazaný uživatel
Francie se střetne s vítězem duelu Spojené státy - Chorvatsko na americké půdě :DDD
Reagovat
kada.tom
hezký :-D ... ale tak ono asi to na americké půdě bude, no :-)
Reagovat
horska.kraslice
Taky jsem zaregistrovala, dobrá perlička na závěr, takže Chorvati v případě SF vítězství budou muset jet spolu s Francouzy do Ameriky :-)))
Reagovat
horska.kraslice
ČF vítězství
Reagovat
svetova.dvojka
Amerika je kontinent ty chytrá..., když řekneš jedu do Ameriky, tak to jako kam jedeš, na Kubu, do Argentiny nebo do Kanady ? Asi si myslela že letí do Spojených států...
Reagovat
horska.kraslice
Jsem si vědoma, schválně jsem citovala komentátora, ten řekl na americké půdě.
Reagovat
svetova.dvojka
Kozohorského hlavní sport je Rugby, ten by tenis vůbec neměl komentovat, akorát to člověku znechutí...
Reagovat
miguel23
Kozohorský by měl úplně zmizet z televize, jeden z největších tragédů na ČT.
Reagovat
turista
Tak USA jim to v semifinále doma nedarují jako my.
Reagovat
smazaný uživatel
Co říct, o naší prohře rozhodla už ostudná neúčast Tomáše Berdycha, kterého DC a reprezentace národa vůbec nezajímá :-( snažil se to zachránit Lukáš, ale bohužel s Radkem včera ostudně nezvládli čtyřhru proti špatně hrajícím Francouzům a největší ostudou celého týmu je Jirka, který je pro Davis cup bohužel naprosto nepoužitelný a dneska ostudně prohrál s Tsongou :-(
Reagovat
smazaný uživatel
Jo, to je hrozná ostuda prohrát s hráči, kteří jsou na atp žebříčku výš. Uplně strašná.
Reagovat
Dobry-den
i jako yronyje dost trapné...
Reagovat
smazaný uživatel
No podle mě lepší jako ironie než jako skutečnost. Trapné je psát slovo ironie jinak než se píše.
Reagovat
turista
Jirka Veselý dělal dnes co mohl. hrál o mnoho líp než v pátek. Dvojchyba při big pointech mu zlomila vaz stejně jako Federerovi v semifinále Wimbledonu. Francouzi byli hratelní i se svoji jedničkou. Berdych bohužel už nechce klukům pomoci v klíčových bitvách v Davis Cupu. Radka Štěpánka mi bylo až líto jak se snažil Veselkovi dodávat energii během posledního utkání zatímco Berďa před týdnem na otázku zda existuje možnost, že se v Třinci objeví a bude hrát odpověděl:"Ne, neexistuje."
Reagovat
Frick
Hlavní podíl viny má samozřejmě Berdych.
Reagovat
George_Renel
To je asi jako kdybych napsal, že za to může Šafářová. :-b
Reagovat
Frick
Normálně se na to vys.... Vždyť ten Davis Cup je jediná šance, jak může udělat nějakej dojem.
Reagovat
George_Renel
Proč by měl dělat dojem, když do něj stejně kdejaký moula, včetně tebe, kope. Uvědom si, že on si nic dokazovat nemusí...
Reagovat
Frick
Navíc taky to byla šance, jak se ukázat doma. Po 2,5 letech....
Reagovat
svetova.dvojka
Berďa bydlí v Monte Carlu a ne v Třinci...
Reagovat
misa
Tohle mu přesně jednou říkal Černošek :)
Reagovat
turista
Bohužel už ani kouzlo Černošek na Berďu nezabírá.
Reagovat
misa
Musí si odpočinout před náročným programem v Riu. Má tam hrát singl, debl i mix. Tak Tomáše prosím nekritizuj.
Reagovat
horska.kraslice
On už tu neúčast zase dementoval?
Reagovat
misa
Ne :-)) Sarkastická poznámka.
Reagovat
horska.kraslice
I ode mě :-)
Reagovat
misa
:-)
Reagovat
Lina
Ještěžě Tomáš je na světě, protože kdo jiný, by mohl za naše prohry v DC. Co až ukkončí Tomáš kariéru, to se bude, taky říkat, jak si to jen mohl, dovolit, teď kvůli němu nevyhrajeme DC? Na záchranu je dobrý, že ano. Já být ním, tak po té neusálé kritice, bych v DC, už nikdy nenastoupila.
Reagovat
kada.tom
Dle očekávání Jirka v DC neudělal ani bod a spolu se světovým deblem Francouzům to nemohlo vyústit v nic jiného, jak v postup Francouzů :-)

Jsem za to rád, už teď se těším na SF s Chorvatama nebo USA :-)
A Argentina uspěla v Itálii, to je taky paráda!
A Britové jsou set od SF!!
Reagovat
svetova.dvojka
místo zápasu roku Djokovic-Murray, sledujeme parodii na tenis v podání Lajoviče a Evanse... to je trága...
Reagovat
kada.tom
ale tak když postoupí Britové, Andyho v DC určitě uvidíme, řekl bych :-)
Reagovat
svetova.dvojka
ale už ne proti Djokovičovi...
Reagovat
kada.tom
to ne, ale třeba proti Juanovi by to nemuselo být nezajímavé :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Jojo, Delbonis hrdina a Kyle Edmund skoro taky, paráda. Navíc Britové budou hrát s Argentinou případně doma, takže po US open už žádná antuka, to by možná mohl hrát i Andy.
Reagovat
kada.tom
právě, by se hrálo určitě na hardu nebo trávě, navíc to bude po tom náročným létu, tak by snad mohl hrát i Andy :-)

nechci to zakřiknout, ale jsem rád, že Britové mají šanci vyhrávat i když není Andy v sestavě :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Já jen nevím, co je na tom za pozitivum, že Británie dokáže vyhrávat i bez Andyho, to spíš svědčí o slabé úrovni Davis cupu.
Reagovat
kada.tom
pro Brity je to ale dobře, protože pak ten úspěch není jen na Andym, ale i na dalších hráčích :-)
Reagovat
smazaný uživatel
To určitě. :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Tak zas Srbové bez 2 hráčů.
Reagovat
turista
Andy bude určitě hrát a Británie velmi pravděpodobně DC obhájí.
Reagovat
Jabadu
Jako zkušenost pro Jirku prý dobré. Obávám se, že je to ale naopak. Další nervydrásající zbytečný zápas, který Jirku zase jenom srazí dolů.
Tenis je krásný sport, ale strašně krutý.
Reagovat
smazaný uživatel
Radek byl prý před chvílí viděn, jak jde do šatny se stoličkou a lanem.
Reagovat
kada.tom
a teď jsem zvědav, jestli Jo dopodává :-)
Reagovat
kada.tom
Koník je otrávenej jak malajskej šíp :-D
Reagovat
misa
Podle současného stavu nejede na OH.
Reagovat
horska.kraslice
Kdoví, jestli by mohl být dodatečně nominován s jiným deblovým parťákem.
Reagovat
misa
Že by se dal dohromady s trenérem Petry Frantou Čermákem? :) Ten je totiž náš nejvýše postavený zbývající deblista.
Reagovat
horska.kraslice
:-)))
Reagovat
tommr
ale jeho výkon má jasně sestupnou tendenci a na Tsongu to bohužel stačit nebude i když ten ani dneska nehraje nic mimořádnýho ... :(
Reagovat
kada.tom
Jo zkušeně, snad si to nebude zbytečně komplikovat a Jirku dorazí :-)
Reagovat
turista
Kadlec je prostě zlomyslný bazilišek.
Reagovat
kada.tom
ze 30-0 si Jirka opravdu ukázkově prohrál podání
Reagovat
Jabadu
Očekávané. To tam smrdělo každým gamem. Tsonga je pro něj příliš těžký soupeř. Navíc Jirka bez emocí, smířen s osudem.
Reagovat
kada.tom
přesně, v DC je fakt málokdy použitelnej ...
Reagovat
darek.vrana
Dneska hraje dobře, snad poprvé v DC a bojuje, nekřivděte mu.
Reagovat
tommr
škoda, že takhle nehrál už v pátek ... :(
Reagovat
svetova.dvojka
Jestli J1rka prohraje, tak ho to bude zase mrzet, bude mi ho skoro i líto, ještě že se na to dívá tak málo lidí...
Reagovat
smazaný uživatel
Škoda, že Jirka nezvládnul tiebreak, Tsonga se nezdál být ve druhém setu o moc lepším hráčem, hodně chyboval. Ale na začátku tb vypadal mnohem víc namotivovaný, sebral úvodí míčky a už to bylo. TB se nesmí hrát tak vlažně, zdá se mi že Jirka pořádně zapnul až za stavu 0:5 nebo kolik to bylo.
Reagovat
Jabadu
Tsonga teď už Jirku udělá na fyzičku. O Jirkovi je známo, že čím déle se hraje, tím dělá více chyb. Ten TB rozhodl. Je to škoda, ale nedalo se očekávat, že se svou psychikou Tsongu porazí.
Reagovat
kada.tom
Jirka totálně nezvládl TB a Joovi dovolil vyrovnat na 1-1 na sety. Jinak mě docela překvapilo, že na začátku se šel Koník připravit na odchod do šatny, skoro to vypadá, že by měl hrát rozhodující 5. zápas ... každopádně se po vývoji TB zase rychle uklidnil a posadil se :-)
Reagovat
hatatytla
Co tam předvádí Radek? Nějaký chození do rohu kurtu a mlet tam ty svoje nesmysli. Ještě tím zvýšil tlak na Veselého a ten udělal dvě dvojchyby, jsem přesvědčenej že by je neudělal kdyby tam nestál. Trochu trapný chování od Radka.
Reagovat
kada.tom
chová se jako de*il celej víkend, šašek, no ...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist