Wozniacká to dokázala. Porazila Kvitovou a bude novou světovou jedničkou

7. 10. 2010, 15:05
Aktuality 8
Tři měsíce po svých dvacátých narozeninách se Caroline Wozniacká stane novou ženskou tenisovou jedničkou. Mladá Dánka si první místo v žebříčku WTA zajistila svým dnešním vítězstvím nad Petrou Kvitovou, kterou v Pekingu přehrála jasně 6-3 6-2.
Caroline Wozniacká (© chinaopen.com.cn)

Už začátek zápasu mezi Caroline Wozniackou a Petrou Kvitovou naznačil, jak bude jeden z nejdůležitějších duelů v dosavadní kariéře dánské tenistky vypadat.

Stejně jako ve Wimbledonu vyrukovala česká tenistka proti světové dvojce s agresivním tenisem, který dnes ovšem na rozdíl od grandslamového turnaje, kde Wozniacká uhrála pouhé dva gamy, na Dánku neplatil. Při svých prvních dvou servisech vyhrála Kvitová jedinou výměnu, dařilo se jí ale při podání soupeřky, a tak díky dvěma brejkům dokázala snížit na 3-4. Od té doby však začala úřadovat Wozniacká, která vyhrála šest gamů v řadě.

Poslední ženské světové jedničky:
Serena Williamsová (celkem 123 týdnů)
Dinara Safinová (celkem 26 týdnů)
Jelena Jankovičová (celkem 18 týdnů)
Ana Ivanovičová (celkem 12 týdnů)
Maria Šarapovová (celkem 17 týdnů)
Justine Heninová (celkem 117 týdnů)

Favoritka zápasu tak i ve druhém setu rychle sebrala Kvitové podání a po dalším proměněném brejkbolu se dokonce ujala vedení 4-0. Česká hráčka, která tvrdými údery dlouho nedokázala zlomit výbornou defenzívu své soupeřky, ještě naznačila obrat, když si udržela servis a díky brejku snížila na 2-4. Závěr zápasu ale patřil Wozniacké. Ta si vypracovala celkově šestý brejkbol, který znovu proměnila, a při svém podání zápas po hodině a čtvrt ukončila.

V pondělním vydání žebříčku WTA se díky dnešnímu vítězství dostane před zraněnou Serenu Williamsovou a poprvé v kariéře se stane světovou jedničkou - celkově už dvacátou od zavedení žebříčku v roce 1975. Wozniacká to oslavila hned po svém vítězství. Při ceremoniálu převzala na kurtu skleněnou trofej a květinovou jedničku na počest nástupu na tenisový trůn. "Je to pro mě krásný večer. Byl to můj cíl stát se první hráčkou světa, kterou se za pár dnů opravdu stanu," řekla Dánka divákům.

Wozniacká dosud nevyhrála grandslamový turnaj, ale letos triumfovala v pěti turnajích, což se některé z hráček podařilo naposledy před třemi lety.

 

Výsledky - Peking - ženy:

Dvouhra - osmifinále:
Wozniacká (1-Dán.) - Kvitová (ČR) 6:3, 6:2, Ivanovičová (Srb.) - Dementěvová (7-Rus.) 7:6 (7:2), 7:6 (7:4), Li (9-Čína) - Kerberová (Něm.) 6:2, 6:0, Sevastovová (Lot.) - Petrovová (13-Rus.) bez boje.

Čtyřhra - čtvrtfinále:
Chuang/Govorcovová (Tchaj-wan/Běl.) - Peschkeová/Srebotniková (2-ČR/Slovin.) 7:6 (7:5), 6:2, Duševinová/Parraová (Rus./Šp.) - Szavayová/Záhlavová-Strýcová (Maď./ČR) 7:6 (8:6), 1:6, 10:6.

pva, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

8
Přidat komentář
smazaný uživatel
od dob aničky je nejsympatičtější world no.1
anička však pro mě zůstává jako nejhezčí 1 a doufam že se aspoň vrátí do desítky
Reagovat
smazaný uživatel
Taky bych to Ane přál...
Reagovat
smazaný uživatel
Paráda!! Caroline to moc přeju a doufám,že se na trůnu dlouho udrží. Pro mě je to nejsympatičtější tenistka na okruhu od dob co skončila Tatiana Golovin...
Reagovat
smazaný uživatel
Zase jednou češi pomohli borcům jiných národů k vítězství!
Reagovat
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
smazaný uživatel
my zijeme v "republice repsketo", nebo jak jsi to myslel s tim tvym statem ty kokutku???..... a za tvoje penize... no tedy... tobe snad patri vsehny penize na svete nebo co, ze ti je utracej??...to jako od nich beres provize za prize money... Vestiho imbecila nez ty snad nemuze byt.... tesim se na dalsi splasky co sem vypustis???.. a predpokladam ze uz sepisujes stiznost k ustavnimu soudy na Bedychovy vykony a budes pozadovat dozivoti za vlastizradu...
Reagovat
smazaný uživatel
Berdych je oproti Kvitove velice chytry hrac :D
Reagovat
dabelsobul
Moje oblíbenkyně Carol si zaslouží být světovou jedničkou, sleduju jí už dlouho a být ve 20 letech nejlepší na světě je skvělý úspěch. Ten se jen neuspokojit a začít pracovat na grandslamech.

Dnes si na vítězství zkušeně počkala, ani neměla šanci, aby se dostala pod tlak. Je na tom její hra založená, ale výkon Petry byl dnes šílený. Zahrála přes 40 nevynucených chyb, vše jí lítalo do sítě nebo autu. Měla pár slibných momentů, jenže proměňování brejkbolů a stavu 40-15 bylo nadlidským úkolem.

Carol, ať se daří dál!
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist