Fantazie! Kvitová přejela Wozniackou a je poprvé ve čtvrtfinále!

28. 6. 2010, 16:06
Aktuality 11
WIMBLEDON ŽENY - Petra Kvitová si ve Wimbledonu poprvé zahraje čtvrtfinále grandslamového turnaje! Senzační jízdu dvacetileté Češky nezastavila ani světová trojka Caroline Wozniacká, kterou hráčka Fulneku rozdrtila 6-2 6-0. O semifinále si zahraje s Estonkou Kanepeiovou, jež vyřadila další Češku Zakopalovou.
Petra Kvitová

Petra Kvitová je podle odborníků díky svému profesionálnímu přístupu budoucí českou jedničkou. Svůj potenciál ještě naplno neprodala, předloňská osmifinále na French Open a US Open ale už byla dobrým signálem. 

Do letošního Wimbledonu vstupovala s bilancí dvou porážek ze dvou zápasů, ale v úvodním kole smetl Cirsteaovou a dostala se do skvělého tempa. Pak už na 62. hráčku světa čekaly nasazené soupeřky, ale Kvitovou nezastavila semifinalistka Australian Open Jie Zheng, ani Victoria Azarenková, se kterou ze dvou zápasů nezískala ani set.

Se stejnou bilancí vzájemných duelů vstupovala i dnes do utkání s třetí hráčkou světa Caroline Wozniackou. Levou rukou hrající Kvitová se do favoritky pustila dle svého zvyku razantní hrou. Dánka na trávě nestíhala rychlost a hrála údery pozdě. Kvitová se maximálně snažila využívat i horšího servisu soupeřky a po druhém podání tlačila Wozniackou říznými returny.

V prvním setu česká fedcupová reprezentantka nastřílela 14 vítězných míčů, zatímco Dánka jen tři. I v druhé sadě se dařilo Kvitové držet vysoký standard a Wozniackou zcela vymazala z dvorce.

V kvapíkovém tempu nadělila Dánce "kanára" a proměnila hned první mečbol. Zápas trval pouhých 46 mint a Kvitová výhru oslavila jen decentně - zamávala divákům, realizačnímu týmu a zmizela v šatně.

"Abych pravdu řekl, tak jsem to nestíhal moc prožívat, protože to šlo kupodivu hrozně hladce a je to moc příjemné," řekl ČTK v telefonickém rozhovoru David Kotyza, trenér Kvitové. "Petra má hru na trávu dobrou. Je to překvapení, ale myslím si, že pokud má někde zahrát, tak tráva by měla patřit k těm oblíbeným povrchům."

"Wozniacká hrála o třídu hůře než Azarenková," porovnával Kotyza zápas s předchozím duelem, v kterém Kvitová vyřadila běloruskou tenistku.

Dvacetiletá rodačka z Bílovce je tak poprvé v grandslamovém čtvrtfinále. Ve Wimbledonu se tak daleko dostala naposledy v letech 2007 a 2008 Nicole Vaidišové, která letos ve dvaceti letech ukončila kariéru.

Kotyza hned po výhře Kvitové přešel ke kurtu číslo pět, kde se pomalu rodilo jméno další soupeřky. 

Tou v boji o postup do semifinále mohla být další česká hráčka Klára Zakopalová, v premiérovém grandslamovém osmifinále se jí ale už tolik nedařilo. Estonce Kaie Kanepiové podlehla hladce 2-6 4-6.

Zakopalové, jež před pár dny překonala horečku a následně zničila Pennettaovou, utekl začátek prvního setu,. Prohrála čtyři hry v řadě, ale zdálo se, že by se mohla do zápasu vrátit. V druhé sadě soupeřce dvakrát sebrala podání a vedla 3-0, jenomže náskok neudržela. Kanepiová srovnala na 3-3 a v závěru měla pevnější ruku.

Zakopalová měla problémy udržet si servis, který prohrála šestkrát. "Mrzí mě to, protože jsem cítila šanci, ale jsem nemocná. Když jsem se rozběhla, nemohla jsem dýchat," řekla Zakopalová novinářům.

Trenér Kvitové David Kotyza závěr zápasu sledoval. "Šance na postup do semifinále se jeví jako poměrně velká. Ale půjde o to, jak to která zvládne psychicky. Herně je Petra v dobré formě, věří si a půjde o to, aby si to šla užít," prohlásil Kotyza. "Budeme dělat vše, jako by šlo o normální zápas, aby byla zrelaxovaná," dodal.

Pětadvacetiletá Kanepiová hrála čtvrtfinále už předloni na French Open, série špatných výsledků od loňského podzimu ji však srazila až na 140. místo žebříčku. I proto musela ve Wimbledonu do kvalifikace, nyní ale odehrála už sedm zápasů a zatím neztratil ani set. Vyřadit už dokázala i nasazené Stosurovou a Dulgheruovou.

- WIMBLEDON (Velká Británie, tráva) -
pondělní výsledky českých tenistek (28. 06. 2010)

Dvouhra - osmifinále:
Kvitová (ČR) - Wozniacká (3-Dán.) 6-2 6-0
Kanepiová (Est.) - Zakopalová (ČR) 6-2 6-4
S. Williamsová (1-USA) - Šarapovová (16-Rus.) 7-6(9) 6-4
V. Williamsová (2-USA) - Grothová (Austr.) 6-4 7-6(5)
Zvonarevová (21-Rus.) - Jankovičová (4-Srb.) 6-1 3-0 skreč J.
Li Na (9-Čína) - A. Radwaňská (7-Pol.) 6-3 6-2
Clijstersová (8-Belg.) - Heninová (17-Belg.) 2-6 6-2 6-3 
Pironkovová (Bul.) - Bartoliová (11-Fr.) 6-4 6-4 

Smíšená čtyřhra - 2. kolo:
Paes/Blacková (2-Indie/Zimb.) - Damm/Uhlířová (ČR) 6-3 3-6 6-2

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

11
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
smazaný uživatel
Trošku jsem nepobíral tento výkon, nemohl jsem popadnout dech a komentátorka byla z Petry očividně taky vyjukaná :DD Incredible play from Petra Kvitova, unbelievable :D Nádherné vidět tu rozmazlenou princeznu z Dánska, ufňukanou odcházet z kurtu poraženou. Nemám rád její hru, nemám rád její chování na kurtu. Tendence simulovat zranění, když se ne zcela daří atd. Bravo Petro a "modelku" Kaneppi snad taky zmákneš ;) pokud potvrdí výkon, tak se nebojím.
Reagovat
smazaný uživatel
velká gratulace Petře! už teď je to hodně slušný výsledek, navíc na semifinále má dobře našlápnuto! hodně štěstí, Kanepi se dá rozhodně porazit... hodně štěstí!
Reagovat
steve79
Gratuluji. Je to velké překvapneí.A kdy bude hrát už zítra?
Reagovat
smazaný uživatel
Petra hrála fantasticky a chtělo by to, aby porazila tu Kanepi a postoupila do SF. Bohužel to vidím tak 50:50, i když má Petra skvělou formu. Rozhodující totiž zřejmě bude psychika.
Reagovat
smazaný uživatel
luxus! gratulace! semifinále je určo reálné.. držím palce!
Reagovat
smazaný uživatel
wozniacki asi "zahrála" svuj medina styl DD -dobře, na trávu se zvlášť hodí
Reagovat
smazaný uživatel
Naprosto fantastický výkon Petry Kvítové. Pokud o minulém zápase s Azarenkou mluvila jako o svém životním, tak jakýpak to byl ten dnešní:-) Jednoznačně ve všech směrech Caroline přehrála, hlavně ty její vítězné forhendy neměly chybu a navíc jde vidět, že Petra hodně zapracovala také na servisech. Kéž by postoupila i Klára, to by pak byl parádní zápas čtvrfinále:-) Každopádně moc děkuji Petro za neskutečný zážitek z dnešního zápasu:-)
Reagovat
smazaný uživatel
Neviděl jsem to, ale sledoval průběh na scoreboardu ... a tohle je nečekaný a může to dotáhnout až do finále !!!!! JEĎ :-)))
Reagovat
r176
tak to smekam!!tak uz jen vyhrat 3 zapasy a talíř je doma!!:-D ale kazdopadne PETO jsi SUPER!!!
Reagovat
smazaný uživatel
Teda takovy vykon a lehky postup bych necekal,vynikajici!Ted jeste Tomas!
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist