Wozniacká zakončí rok jako světová jednička. V Dauhá znají semifinalistky

28. 10. 2010, 19:56
Aktuality 13
TURNAJ MISTRYŇ - Caroline Wozniacká v Dauhá otočila souboj s Italkou Francescou Schiavoneovou a má jisté, že letošní sezonu zakončí jako světová jednička. Zároveň na Turnaji mistryň postoupila do semifinále, ve kterém jsou také Stosurová, Clijstersová a Zvonarevová.
Caroline Wozniacká

Caroline Wozniacká v Dauhá potřebovala vyhrát dva zápasy, aby měla jistotu, že 'přezimuje' v čele světového žebříčku. První krok udělala v úterý, kdy deklasovala Dementěvovou. Pak sice nestačila na Stosurovou, druhý bod si však do Kaštanové skupiny připsala po dnešním vítězství nad Francescou Schiavoneovou. 

Vítězka letošního French Open však svou kůži lacino nedala. Od úvodu utkání se proti dvacetileté Dánce tlačila na síť a za útočnou hru byla odměněna ziskem první sady. Další dva sety už ale jednoznačně ovládla Wozniacká, která tak bude na konci sezony korunována jako světová jednička. 

"Francesca hrála v prvním setu neuvěřitelně dobře, neměla jsem šanci jí sebrat podání. Věděla jsem, že se musím soustředit a převzít iniciativu. Jsem šťastná, že jsem vyhrála," řekla Wozniacká.

Všechny světové jedničky na konci roku:
Chris Evertová (1975, 1976, 1977, 1980, 1981)
Martina Navrátilová (1978, 1979, 1982, 1983, 1984, 1985, 1986)
Steffi Grafová (1987, 1988, 1989, 1990, 1993, 1994, 1995, 1996)
Monica Seles (1991, 1992)
Martina Hingisová (1997, 1999, 2000)
Lindsay Davenportová (1998, 2001, 2004, 2005)
Serena Williams (2002, 2009)
Justine Henin (2003, 2006, 2007)
Jelena Jankovic (2008)
Caroline Wozniacki (2010)

Dcera polských rodičů se stane desátou ženou, jež zakončí rok v roli světové jedničky, a nejmladší od Martiny Hingisové, které se to v roce 1997 povedlo jako sedmnáctileté. Rodačka z Odense, jež v čele žebříčku nahradila začátkem října dlouhodobě zraněnou Serenu Williamsovou, vyhrála letos nejvíce titulů (šest) a zápasů (61) ze všech tenistek na WTA Tour.

Wozniacká si však uvědomuje, že i kdyby navíc vyhrála Turnaj mistryň, neumlčí kritiky, kteří zpochybňují její místo v čele žebříčku, protože ještě nezískala grandslamový titul. "Vím, že tu vždycky budou nějací skeptici. Lidé, co říkají, že nikdy nebudete v top 10, nikdy nebudete mezi nejlepšími pěti, nikdy nevyhrajete velký turnaj. A když vyhrajete grandslam, budou říkat, že jste měli štěstí nebo lehký los. Pro mě je nejdůležitější, že mám za sebou skvělou sezonu," řekla Wozniacká.

Navzdory dvěma výhrám v Dauhá však dlouho panovaly pochyby o jistotě jejího postupu do semifinále. WTA ho potvrdila po důkladném propočítávání až hodinu po skončení zápasu. 

Situaci v Kaštanové skupině totiž zkomplikovala v prvním zápasu dne Jelena Dementěvová. Olympijská vítězka z Pekingu sice prohrála první set se Samanthou Stosurovou, jež se díky tomu kvalifikovala při své premiérové účasti mezi singlistkami mezi nejlepší čtyři, další dva však získala a zůstala na několik hodin ve hře o postup.

I kdyby však Dementěvová v pátečním závěrečném utkání skupiny zdolala Schiavoneovou 6-0 6-0 a vyrovnala bilanci Wozniacké v počtu vyhraných zápasů a setů, bude mít procento vyhraných gamů 52,5 oproti 60,7 světové jedničky.

V tom se WTA dlouho nemohla shodnout a hráčky i fanoušci byli dlouho v nejistotě, byť se hned zdálo, že je o postupujících rozhodnuto.

Australanka Stosurová v úvodních zápasech porazila ve dvou setech Schiavoneovou i Wozniackou, a když při premiéře ve dvouhře na Turnaji mistryň získala i pátý set, měla jistý postup do semifinále. Sama s vidinou postupu zřejmě mírně polevila a Rusku nechala zápas otočit.

"Nebylo to pro mě vůbec jednoduché hrát po debaklu s Wozniackou. Ale snažila jsem se zlepšit a být na dnešek připravená. Sam navíc včera získala skvělý skalp, musela jsem bojovat o každý bod," komentovala Dementěvová, jež startuje na 10. Turnaji mistryň. Ze skupiny však postoupila jen v roce 2008. První tři ročníky, kterých se zúčastnila, se hrály vyřazovacím způsobem a první kolo přešla jen při své premiéře.

V pátek si už proti Schiavoneové zahraje jen o třetí místo ve skupině. Italka by se mohla již šetřit na finále Fed Cupu, které ji čeká příští víkend ve Spojených státech.

Situaci v Bílé skupině vyřešila dnešní výhra Kim Clijstersové 6-4 5-7 6-1 nad Běloruskou Viktorií Azarenkovou. Bývalá světová jednička tak zajistila semifinále nejen sobě, ale i Zvonarevové, s níž se v pátek utká o první místo. Pro Azarenkovou a Srbku Jelenu Jankovičovou, které si zahrají o první výhru v Dauhá, turnaj v pátek skončí.

"Byla jsem zklamaná, že jsem druhý set prohrála. Ale Victoria ve třetím trochu polevila a všechno mi hrálo do karet. Snažila jsem se soustředit a být agresivní a nenechat jí do zápasu se vrátit," uvedla po utkání Clijstersová.

"Mám ještě dost času na další práci, abych se zlepšila. Příští rok budu silnější?" hodnotila Azarenková.

- TURNAJ MISTRYŇ DAUHÁ (Katar, tv. povrch, 4.550.000 dolarů) -
čtvrteční výsledky (27. 10. 2010)

Kaštanová skupina:
Wozniacká (1-Dán.) - Schiavoneová (4-It.) 3-6 6-1 6-1
Dementěvová (7-Rus.) - Stosurová (5-Austr.) 4-6 6-4 7-6(4)

Tabulka:
1. Stosurová        3 2 1 5:2 40:32 2
2. Wozniacká       3 2 1 4:3 34:22 2

3. Dementěvová   2 1 1 2:3 19:28 1
4. Schiavoneová   2 0 2 1:4 16:27 0


Bílá skupina:
Clijstersová (3-Belg.) - Azarenková (8-Běl.) 6-4 5-7 6-1

Tabulka:
1. Zvonarevová  2 2 0 4:0 25:13 2
2. Clijstersová    2 2 0 4:1 29:17 2

3. Azarenková    2 0 2 1:4 22:30 0
4. Jankovičová    2 0 2 0:4  8:24 0

 

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

13
Přidat komentář
smazaný uživatel
Co se tyce tretiho hraciho dne, az vcera jsem se presvedcil, ze se hraje nejaky turnaj mistryn. Vsechny zapasy se hraly na tri sety, navic byl narozdil od minulych dnu k videni kvalitni tenis. Akorat co bych zrusil, jsou tie-breaky tretiho setu, nevidim duvod, proc by se nemohlo hrat na rozdil dvou gemu. Zapas Dementieva-Stosur byl asi tim nejzajimavejsim, co jsme v dosavadnim prubehu turnaje mohli videt, urcite by se nikdo nezlobil, kdyby se hral o chvili dele.
Reagovat
Vojtiik
az na to ze stosur kdyz vyhrala prvni set hrala na pul plynu x)
Reagovat
skott
pan armstrong je trosku mimo:-))
Reagovat
smazaný uživatel
Proc bych mel byt mimo? Tie-break ve tretim setu je opravdu (z meho pohledu) hloupost. Pokud rad sledujes zapasy, ktere konci prave ve chvili, kdyz se poradne rozjedou, tak si je treba sleduj, ja jsem pro to, aby zapasy nerozhodovalo jedno skrtnuti o pasku za stavu 6:5 v tie-breaku tretiho setu, nybrz aby zapasy koncily rozdilem dvou her.
Reagovat
skott
Prosim te, kolik zapasu si videl, aby je rozhodlo jedno skrtnuti o pasku?To je naprosto zanedbatelne mnozstvi za celou sezonu.Tie-breaky se zavedly kvuli tomu, ze tenis je ohromny zrout casu a je jim naprosto neomezeny.Tak aby se alespon trochu zkratil a dal se vysilat v televizi (ikdyz ciste teoreticky ani TB tomu nemusi zabranit:-) Vyjimku tvori grandslamy, ktere jsou trosku jinou kategorii a takovym svatkem 4krat do roka.Ale predstav si na kazdem turnaji protazene zapasy, aby je nerozhodoval tie-break.Nejen ze by tenisti/ky byli daleko vice unaveni nez jsou ted, ale kolik bys toho jako fanousek videl.
No, ale moje rekace byla na trosku neco jineho a to, ze Dementieva/Stosur byl udajne dosud nejkavalitnejsi zapas na turnaji.Dokonce jako fanousek obou holek, se musim smat:-) Bud si zadny jiny na Turnaji mistryn nevidel anebo mas naprosto zvraceny vkus, chtit tohle jeste prodluzovat:))
Reagovat
smazaný uživatel
Tech dobrych zapasu bylo tento rok vic, treba Zvonareva-Azarenka, nebo Stosur-Wozniacki.
Co se tie-breaku tyce, chci jen napsat, ze v rozhodujicich setech jsou naprosto zbytecne at uz se jedna o muzsky nebo o zensky tenis.
Reagovat
skott
ano, Zvonareva/Azarenka byl asi jediny opravdu nadprumerny zapas zatim.V ostatnich byla obvykle vyborna jen jedna hracka.Stosur nebo vcera po vetsinu utkani Schiavone, prestoze nakonec skore bylo 16 16 v poslednich dvou setech, tak tam mela genialni udery.

To je ale o cem mluvim.Vezmi si kolik lidi ma opravdu cas sledovat bezne turnaje behem sezony.At uz ¨250¨ nebo ¨500¨ ATP nebo international WTA.U chlapu se ti snadno protahne zapas na skore 10-8, 12-10, coz je defacto dalsi set.U holek se tie-breaku vseobecne hraje o dost min, ale zas nadruhou stranu, lidi si porad stezujou na kvalitu a pak by chteli, aby utkani bylo delsi?To si trochu odporuje, ne...budme radi za to, jak to je.Na GS to staci;)
Reagovat
smazaný uživatel
Tak si treba vzpomen na finale Wimbledonu 2005 Venus Williams-Davenport, ktere skoncilo 9:7 v patem setu pro Venus, urcite by nebylo tak uplne "koser", kdyby jedna hracka vyhrala v tie-breaku treba kvuli jednomu milimetrovemu outu souperky. Naopak u chlapu uvedu duel Isner-Roddick z lonskeho USO. Tam vyhral Isner kvuli jedne chybe Roddicka v tie-breaku pateho setu, jsem presvedcen o tom, ze kdyby zapas normalne pokracoval, Andy by jej otocil z 0:2 na sety na 3:2. Takovychto zapasu je vice, treba letosni USO a zapas Stakhovskyj-Harrison, nebo pamatnou bitvu z roku 2007 Djokovic-Stepanek.
Reagovat
smazaný uživatel
Jezisi, promin, ja uz ani nevim co pisu. To finale Williams-Davenport vyhrala Venus 9:7 ve tretim, nikoliv v patem setu.
Reagovat
skott
Ale ja prece nerikam, ze nejsou zapasy, ktere rozhodne jedna chyba:) Tvrdim, ze je to zanedbatelne procento k pomeru toho, co se odehraje za cely rok.Dokonce souhlasim s tim, ze napr. na US Open by bylo lepsi jet podle ostatnich GS bez TB v patem setu.Jen bych nebyl nijak kategoricky, kazdy grandslam ma urcite speciality a kdyz si v New Yorku mysli, ze je to tak lepsi, proc ne.
Co se tyka GS, tam televize stejne vysilaji vicemene nonstop.Muj nazor je, ze zavadet rozdil dvou gemu vsude jinde, je zbytecnost, ktera ma jen minusy a duvody proc to tak je, jsem uvedl.Nazor ti samozrejme neberu, kazdy mame nejaky.Sam jsem treba proto, aby na GS hrali chlapi jen na dva vitezne set:)
Reagovat
skott
zapasy si vybral ok, ale Stakhovsky/Harrison...Ryan to bohuzel nezvladl sam zkusenostma a obavam se, ze ani kdyby se hralo bez TB, nedopadlo by to jinak.Jinak jsem videl cele a byl to nadherny mac!
Reagovat
smazaný uživatel
To je vtip? "Podmínky" pro postup se stanovují až v průběhu turnaje??? Proč si místo sepisování dojmologie radši nepřečtete pravidla pro WTA Tour 2010? Karolína naštěstí v posledních setech uhrála jasné skore a Dementce už teď nepomůže ani nejlepší možná výhra 6-0 6-0.
Doufám, že se "jednička" Wozňáki konečně probrala a začne už něco hrát!
Reagovat
LubosZabloudil
Ano, podminky jasne byly, ale WTA uz pred ctvrtecnim programem uvedla, ze pokud Wozniacka a Dementěvova vyhraji ve trech setech, nema Danka postup jisty. To na strankach potvrdila i hned po zapasech.

Nevim, proc lidi, kteri vymysli pravidla, v tom maji takovej bordel. Jednoduchost pravidel to neni, ale kazdej si to propocital driv, nez ti jejich odbornici...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist