Zájem o tenis roste. I díky českým úspěchům

20. 11. 2012, 17:18
Aktuality 118
Triumfální závěr roku a výhry českých žen ve Fed Cupu a mužů v Davisově poháru již druhým rokem po sobě zvedají zájem o tenis. Jak kluby hlásí, už nyní při náborech vítají větší počet dětí, které chtějí být jako Petra Kvitová nebo Tomáš Berdych.
Centrální dvorec v Prostějově

České hvězdy přitáhly děti k bílému sportu už loni. Zasloužila se o to hlavně Petra Kvitová wimbledonským titulem a tým kapitána Pály výhrou ve Fed Cupu. Aktuální výhry ve Fed Cupu a zisk 'salátové mísy' v Davis Cupu podle odborníků zájem ještě umocní.

"Na první turnaj v baby tenisu začátkem prosince už máme padesát dětí," řekl Petr Luxa, sportovní ředitel Sparty Praha, která je společně s prostějovským klubem a pražským I. ČLTK jedním ze tří národních tenisových center. Na Spartě je ve školičce 80 dětí a mají plno. "Zájem je poslední dobou velký," řekl Luxa.

Prostějovský Agrofert pořádal na přelomu září a října nábor pod názvem Hledáme nového Tomáše Berdycha, Jiřího Veselého a novou Petru Kvitovou. Zatímco loni přišlo třicet pětiletých dětí, letos skoro padesát. "Děcka mají zájem, a když vidí hvězdy, mají velkou chuť je napodobit," řekl manažer Prostějova Tomáš Cibulec.

Co ničí talenty? Počítače a peníze
V posledních letech čím dál více pomáhají s vyhledáváním talentů či s jejich výchovou slavní hráči a hráčky české minulosti. V Prostějově působí Jiří Novák, ambasadorkou sparťanského klubu je Hana Mandlíková a mentorem Bohdan Ulihrach. Na Štvanici trénuje Jiří Hřebec a sportovním ředitelem je Jan Vacek.

Wimbledonská vítězka Jana Novotná hledala talenty ve věku od čtyř do osmi let v rámci projektu "S náma na to máš" České spořitelny a tenisového svazu. "Zájem o to byl, ale může to být lepší. Byla tam talentovaná děcka, ze kterých by opravdu mohlo něco být, ale mělo by se na tom zapracovat," řekla Novotná.

Od malého caparta k vítězi Davisova poháru je ale daleko. Prostějovská školička trvá čtyři až pět let a už během nich hodně dětí odpadne. "Z padesáti zůstane tak pětadvacet procent," řekl Cibulec. I Luxa potvrdil, že je brzy dělat závěry. "Až čas ukáže, jestli i díky současným úspěchům najde český tenis další hvězdy."

Trenér vítězů z Davis Cupu v roce 1980 Pavel Korda připomněl, že současná mládež je kvůli počítačům lenivá, a Ivan Lendl poukázal na nezbytnou roli rodičů. "Dítě vždy nejdříve sportuje kvůli nim. Když mu dáte na výběr, uteče. Nejdřív je k tomu musíte dotlačit. Říkejte si tomu, jak chcete, ale až časem začne hrát pro sebe. To se musí naučit," řekl kdysi Lendl, za jehož růstem stála přísná matka.

Výdrž dětí u sportu ovlivňuje i jeho finanční nákladnost. Děti začínají s hrou mini a baby tenisu a ze začátku velké náklady rodina nevydá. Raketa se dá pořídit za 400 korun a oblečení na sport s teniskami má téměř každý, ale postupně ceny rostou.

Například v tenisové akademii bývalého daviscupového kapitána Františka Pály v Modleticích, kde působí i fedcupový kapitán Petr Pála, letos v zimě zaplatí rodiče za hodinu pro každého hráče v kategorii do pěti let ve skupině čtyř až pěti dětí s trenérem 230 korun. Závodní mládež od 10 let ve skupině do tří hráčů už pět set.

Členská základna tenisu osciluje okolo šedesáti tisíc lidí, přičemž registrovaných členů na svazu je skoro 23 tisíc a registrovaných klubů 1.155.

pva, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

118
Přidat komentář
pepin
Tak předně já neutíkám od tématu, já jsem jen zmínil rozdíl mezi trenérem tenisu a mám osobní zkušenost co si řekl za hodinu a ostatními sporty a nemusím je ani jmenovat. To Ty a někteří jiní do toho motáte páté přes deváté až po dámské vložky.
Reagovat
VlS
Pepin:
utíkáš od tématu - začal jsi slovy o dobrém byznysu, nejsi schopný z uvedených cen nijak dovodit, že to tak je, tak utíkáš k odměnám a podobně. O trenérovi tenisu tam nebylo ani slovo. Nedostatek dámských vložek byl jen replikou na oslavu zlatých komunistických časů.
Jan:
Píšeš: to že současná společnost dovolí, aby tu byli lidé bez domova, nezaměstnaní a chudí, co se sotva uživí, je to ostuda pro takovou společnost, že to dovolí.
Kolik osobně znáš lidí bez domova? Víš proč jsou bez domova? V 99% proto že chtějí. Za komunismu byli v base za trestný čin "příživnictví". Nemyslím si, že je pro všechny lidi život cestou rájem, není, nejsem slepý ani blbý. Jen podotknu, že nikdy pro všechny lidi nebyl rájem a chudých stařenek, kterým nebyl přiznán pořádný důchod taky nebylo za komunismu málo (mám s tím i osobní zkušenost). Nezaměstnanost je jistě problém, ale 5% lidí bude nezaměstnaných vždy, protože jim to prostě vyhovuje. O chudých lidech je těžké mluvit - co je to chudoba a co je bohatství? To jsou strašně subjektivní pojmy a většinou málo peněz je protiváhou mála práce nebo nízké kvalifikace. Není to super, otázkou je, kdo to sociální dorovnání zaplatí tak, aby šikovní a pracovití neztratili motivaci pracovat a vymýšlet. Na tohle to totiž chcípnul socialismus.
Reagovat
Jan
Pochybuji, že oficiálním 500000 nezaměstnaným jejich stav vyhovuje. Jednotlivci se asi najdou, ale určitě ne všichni. Navíc, po půl roce jim skončí podpora, pak můžou dostat sociální dávky, které jsou tak nízké, že pokud bydlí v bytě, tak jsou na nejlepší cestě skončit na ulici, protože to nemohou utáhnout. Totéž se dá říct o bezdomovcích. Nedávno byl na ČT dokument, že je u nás 100000 bezdomovců a každý rok jich několik procent přibude. Nemyslím, že až na vyjímky by jim tento stav opět vyhovoval, zejména, když je chladné a deštivé počasí, v zimě jich vždycky pár umrzne. Komu by se to líbilo. A chudými myslím ty, kterým jejich příjmy nedovolí nic navíc, krome splácení nájmu a koupě základních potravin, nemohou si dovolit žádnou kulturu, sport ani cestovat nebo spořit na důchod, který budou mít ještě nižší a jejich přežití pak bude velmi problematické. Před časem bylo ve zprávách, že 1000000 lidí má v ČR příjem pod 9000 Kč, což je přesně tato kategorie při dnešních cenách a nájmech.
Reagovat
pepin
Podívej ty o koze a já o voze. Já jsem napsal o byznysu trenérů a jejich porovnání s trenéry většiny sportů. Já nemusím nic dokazovat, stačí když zajdu na kurty nebo do haly a zeptám se tam trenérů kolik budou chtít za hodinu trénování dítěte. Nic víc nic mín, to Vy jste se tu dostali až k rudým komunistům, stříkání kurtů atd. O tom já jsem nepsal.
Reagovat
VlS
Psal jsi o byznysu. Když se zeptáš trenéra, tak se ptáš na cenu hodiny, která zahrnuje i náklady, neptáš se ho na jeho odměnu. Ale je mi to fuk - i zde funguje trh, v okamžiku růstu poptávky jdou nahoru ceny jako u každého produktu.
Reagovat
VlS
Od počtu nezaměstnaných odeščti počet na černo pracujících, kteří mimo nezdaněného a zdravotně a sociálně nepojištěného příjmu pobírají dávky a počet zahraničních dělníků, jinak se nedostaneš k reálné nezaměstnanosti.
Reagovat
Jan
Ale proč to je ? Podnikatelé by to asi jinak neutáhli nebo nevím. Nebo šetří co to dá a odírají zaměstnance.
Reagovat
smazaný uživatel
Pokud máte trochu nadané dítě, dá se uspět i pokud máte průměrné příjmy. Je to jen o práci. První roky především o vaší. Jednoho takového případu jsem byl svědkem. Od samotných začátků, až do účasti dotyčného sportovce v hlavních soutěžích grandslamových turnajů. Když otec viděl někde na dovolené u svého dítěte při líném tenisu jeho cit pro míč, nakoupil veškerou dostupnou literaturu a začal ho základy učit sám. V první řadě držení rakety, přehmatávání na jednotlivé údery atd. Hodně se dá okoukat provedení základních úderů od světových hráčů. Natočit, pustit zpomaleně, rozfázovat. Rodič se musí zapálit, mít to jako koníčka. Zpočátku rozvíjet všestranost dítěte, kompenzovat jednostanné zatížení plaváním, cvičením a dalšími aktivitami. Zjistit jestli je v okolí trenér, který má za sebou výsledky. Někoho vychoval
a s ním postup konzultovat. Na to abyste mohli dítěti napalovat míčky z košíku od sítě, nemusíte umět tenis hrát a dá se v tom získat docela slušná praxe. Trávit hodiny na zdi, za tu se neplatí a vrací míčky neúnavně a s větší přesností než jakýkoli trenér.
Dítě co nejvíce chválit, aby ho to bavilo. V zimě, která je finančně náročnější, se dají třeba trénovat voleje s pěnovými míčky. Třeba i doma. Pokud se najde prostor kde se dá využít stěna, tím lépe. Jak píšu, nejvíc práce čeká na vás. Nikdo za žádné peníze nedá vašemu dítěti to co vy. Šance, že se při vší snaze, právě vaše dítě prosadí a dostane se do stovky na světě je malá ale pokud ho u toho udržíte, je velká šance, že ho v kritickém věku ochráníte například od drog. Aby se talentované dítě méně majetných rodičů mělo šanci prosadit, má jeden háček. Potřebuje výsledky dřív a tak se dostat do některého ze středisek, TSM, SVT, NC, která jsou finančně podporovaná.
Jinak to bez nějakého mecenáše půjde jen z tuha. Pokud by z toho mého psaní aspoň
někomu něco dalo, pak to nebylo zbytečné...
Reagovat
smazaný uživatel
Ještě maličkost: servis. Jako nejnáročnější úder, radši přenechte opravdovému odborníkovi. Dá mnohem víc práce odstranit zažité chyby.
Reagovat
smazaný uživatel
No docela lze souhlasit, akorát ten vztah o dítě - rodič musí být asi rarita. Protože některé děti a to většina si prostě od rodičů nenechají poradit. Navíc i když je tenis individuální sport, je kolektiv i tady důležitý. Takže školička v úrovni alespoň kroužku není k zahození.
Reagovat
Stan_Borowitz
svatá pravda, dobře, že jsi to napsal.

mcnik: musíš začít od mala, kdy je ještě dítě "tvárné" a věřit tomu, že kritické období puberty, kdy nastávají problémy, o nichž mluvíš, nějak společně překonáte. Co se týká toho kolektivu - společný trénink stačí třeba jednou týdně a to se ufinancovat jistě dá.
Reagovat
smazaný uživatel
No nevím jaký věk puberty máš na mysli. Psal jsem spíše o věku 5-10 let. Věk 12-15 (oficiální buberta) v tom věku už to chce mimo jiné individuální tréning, tou dobou už se může a musí alespoň tušit jestli to má smysl - byť výkonostně jen na hraní mistráků a svazových turnajů a na občasnou radost z výhry.
Reagovat
Stan_Borowitz
Pak si ovšem dovolím nesouhlasit s tvým tvrzením, že většina dětí si nenechá (ve věku od 5 do 10 let) od rodičů poradit. Právě v tomto věku si právě většina dětí ještě od rodičů poradit nechá. Tedy pokud je jejich výchova vedena správně. V opačném případě samozřejmě nikoli.
Reagovat
smazaný uživatel
No zeptej se profi-trenéra dětí jakéhokoliv sportu na toto téma. Z mých zkušeností a v mém okolí je to častý jev - obvykle dříve závodní sportovec sportu xy dává dítě do školičky sportu xy protože dítě trenéra bere prostě jinak než rodiče.
Reagovat
VlS
To ale opravdu strašně záleží na vztahu dítě - rodič / důvěra- odmítání. Podívej se na Caro, záleží opravdu nejvíc na tom rodiči.
Když dítěti dáš dost času a energie, tak to fungovat může. Když na něj čas nemáš, protože moc pracuješ, tak bys mohl vydělat na trenéra. Když čas věnuješ sobě a né dětem, tak si nestěžuj, jednou budou nadávat stejně jako většina na špatný svět.
Reagovat
smazaný uživatel
Co se týká tenisu. Vidím to jinak. Ve školičce, kde je deset dětí na kurtu, stojí v řadě a každé si pinkne jen několikrát do hodiny, se nic nenaučí. Většinou spolu víc blbnou a neudrží pozornost. Ideální jsou tak dvě, tři děti. Jinak je to jen továrna na peníze, které rodič jakoby hodil do kanálu. Je to ideální pro ty, kteří se ho chtějí zbavit a spolu si u kafe pokrafat. Ale efekt je nulový. A dítě do předpubertálního období rodiče ve většině případů ještě bere a s ten ním může udělat hodně práce, protože je v tom věku je schopno se nejvíc učit. Podotýkám, že rady jsou určeny pro nepříliš solvetní rodiče. Především. Ten kdo neví co s penězi si na to najme lidi. Ale ani to není dobře. Dítě musí vidět zájem, chce být pochváleno od rodiče, kterého v tom věku ještě bere za největší autoritu.
Reagovat
smazaný uživatel
Visi, to je reakce na sloupek o patro výš
Reagovat
smazaný uživatel
Tenis je krásný sport. Jsem rodič i vášnivý tenista. Existuje dokonce pojem - tenisový rodič - mohu doporučit všem rodičům vyhledat a prostudovat. Trenéři dokonce nechtějí, aby rodiče seděli na kurtě nebo za plotem. Rozptyluje to pozornost a má to spíše nedobrý vliv na průběh tréningu. Trénovat vlastní dítě je možné, ale úspěšně - to bude opravdu ojedinělá záležitost.

Vlastní zkušenost je nepřenosná. A tak pokud diskutující ve vláknu výše mají děti a dělají něco a nebo hodně proto, aby jejich ratolesti hráli tenis a mají zkušenost, že když řeknou - trochu víc pod balon a jejich dítě se alespoň snaží jít víc pod balon, mohou děkovat bohu, genetice a z části i své výchově, že to tak je. Ale většinou je to jinak.
Reagovat
Stan_Borowitz
Podle mne nadužíváš slovo "většina". Ty jsi dělal nějaký statisticky prokazatelný výzkum, nebo jak to víš?
Reagovat
smazaný uživatel
Možná nadužívám nějaké výrazy a když ne většinou tak často to tak je. Vím to - z XX% tím žiju, komunikuji s rodiči s trenéry i dětmi a nejen svůj potěr jsem také trénoval.
Reagovat
smazaný uživatel
empirie je zkusenost ziskana pozorovanim a empirismus je reguelni teorie poznani, ja bych si za uzitim slov celkem stala... ;-)
Reagovat
smazaný uživatel
jeee, regulerni... ;-)
Reagovat
smazaný uživatel
To: Sojka. Díky. Odvolávám co jsem odvolal a slibuji resp. tvrdím co jsem tvrdil. Z mého pozorování - většina. :-)
Reagovat
J.M.
Hm, tak razantní forhendy jako na prvním videu za stavu 6:6 jsem snad letos (a možná ani loni) Berdycha neviděl zahrát. Nevím, jestli je to tím, že změnil raketu, nebo celkovou změnou jeho hry v posledních letech, kdy přidal na topspinu a ubral na agresivitě. A to tam nebyl nijak moc rychlý kurt...
Reagovat
VlS
Pepine , Jane, Forehande a další.... kde je problém? Běžte trénovat děcka zadara, postavte kurt, zeď, nakupte síť a pár pytlů míčků a do toho.
Místo údivu, proč stojí něco v nadstavbě to co to tržně stojí, se jen nestačím divit, proč nejsou peníze na kvalitní kantory ve školách, na kvalitbní mistry v učňácích a na takové záležitosti, které mají v budoucnu tenhle národ uživit.
Pepine, neutíkej od tématu. Začal jsi s tím, jakej je to skvělej byznys, tak neutíkej k tomu, kolik berou trenéři - to navíc není nikde řečeno. Udělej si kalkulaci, kolik stojí pozemek, kolik stojí zateplená hala, jaké jsou provozní náklady a spočítej si cenu provozní hodiny. Pakliže stát, město, obec nebo mecenáš poskytne tohle zadarmo, budou moci být haly levnější. A nestraš se (mě, nás) s počítáním 4 hodiny x 5 dní x hodinová sazba u capartů. Počítej dvě hodiny týdně a budeš blíže pravdě. 4 hodiny x 5 dní - to myslím nebude ani v Prostějově u juniorů.
Reagovat
Jan
Já bych trénovat nemohl, protože to neumím. Jde tady o to, že při těch cenách není tenis sport pro každého a přicházíme tak o talenty, které na to nemají. Stejný problém je i v dnešním hokeji.
Reagovat
Stan_Borowitz
tak to bylo, je a bude. Život není dokonalý ani "spravedlivý", smiř se s tím a budeš mít šťastnější život.
Reagovat
Stan_Borowitz
Svět není dokonalý...
Reagovat
Jan
Ano, svět není spravedlivý. Nicméně za komunistů byl tento sport finančně přístupnější, stejně jako hokej. Není to sice nic zásadního, když nejde o život ... ale je to otázka nějakých dotací v dnešní době nebo kam směřují peníze. Peníze, co se rozkradou v politice by na to bohatě stačily. Vše co se děje ve společnosti je otázkou priorit. Když je prioritou současné chovánípolitiků a "tržní" systém urvi co můžeš, jiné to nebude. Bohužel.
Reagovat
Jan
Tímhle přístupem se zbytečně připravujeme o talenty a nejen v tenisu. Sice to není nic důležitého, ale když naši vyhrají DC, FC nebo hokejisté olympiádu, MS, potěší to.
Reagovat
VlS
Nechci do toho tahat politiku, od toho jsou jiná fóra, nicméně tvé politické preference jsou naprosto zřejmé. Jsem na opačném pólu, za komunistů nebylo lepší nic a strašná spousta velmi talentovaných dětí nejen pro sport skončila bez možnosti se rozvíjet a studovat jen proto, že rodiče nebo i vzdálenější příbuzní byli politicky nepohodlní nebo neměli červenou knížku. Nějak rychle zapomínáme na nákup dámských vložek pod pultem, banánů ve frontách jen na vánoce a na výjezdní povolení a devizové přísliby i tak jen pro vyvolené, pokud jsi chtěl místo do Maďarska jet dokonce do Jugoslávie. Fuj tajfl, až jsem se z těch vzpomínek otřásl.
Reagovat
Stan_Borowitz
přesně tak, mám na tu dobu úplně stejně otřesné vzpomínky. A to jsi uvedl jen velmi stručný výtah "předností" té doby.
Reagovat
Stan_Borowitz
podle mne zrovna tenis za komunistů přístupnější nebyl, finančně ani jinak. Koneckonců, proč tedy ten dokonalý systém za komunistů nevyprodukoval daleko více špičkových tenistů než ten dnešní, špatný?
Reagovat
Jan
Tehdy: Navrátilová, Mandlíková, Suková, Novotná, Kodeš, Lendl, dnes Štěpánek, Berdych, asi ještě Novák a ty dnešní holky - Kvitová, Šafářová, H+H, ... Tak jo. Vyhráli jste. Je to zhruby fifty - fifty. Vaše námitky beru, každá doba má svoje. Vzhledem k tomu, že nás je 10 milionů, je to stejně dost.
Reagovat
Jan
Jinak, když jsme to nakousli, to že současná společnost dovolí, aby tu byli lidé bez domova, nezaměstnaní a chudí, co se sotva uživí, je to ostuda pro takovou společnost, že to dovolí. Ale je to na jiné diskuzní fórum než tady.
Reagovat
Fandina
Jan jistěže to patří jinam, ale já mám pocit, že v naší tedy české společnosti se snaží řešit problémy nezaměstnanosti, lidí bez domova atd. V médiích je to dost probírané téma a dost řešené, zákony, sociální zabezpečení, příplatky na bydlení i záležitosti bezdomovců. Někdy mám pocit, že se těmto záležitostem věnuje mnohem více pozornosti, než třeba vzdělávání dětí. Netvrdila bych, že společnost dopustí toto. Domnívám se, že se to snaží řešit a to je dobrá zpráva.
Reagovat
smazaný uživatel
když sme taková velmoc, kupme práva na turnaj 250, kterÝ dává k dispozici Los Angeles... :)
Reagovat
smazaný uživatel
Zas taková velmoc nejsme.
Reagovat
VlS
Fajne, kupme, kolik na to dáš?
Reagovat
smazaný uživatel
co to s tim má společného? to je snad otázka peněz a ne tenisových úspěchů. 250ky se hrajou v maroku, thajsku nebo na novým zélandu a to jsou tenisový trpaslíci.
Reagovat
smazaný uživatel
300korún, či 500korún..TO sa naozaj nenájde niekto, kto tie detičky bude trénovať aj za lacnejší peniaz?..Veď ich nemusí trénovať samotná Kvitová, či Korda..Kluby by mali zamestnávať tenisových trénerov, ktorým by mal ísť normálne plat a nie platiť trénera od hodiny..
Reagovat
smazaný uživatel
Najde. Ale holt ne na těch nejžádanějších adresách. Nikde ale není napsáno, že je nutné na těch nejžádanějších adresách začínat.
Reagovat
pepin
Jenže víš co je nejhorší, že vůbec nemusíš začínat jak píšeš na nejžádanějších místech, ale stačí v normálním městě, které má 50-60 tis. a jdi se zeptat na tenisové kurty kolik zaplatíš když budeš chtít, aby Ti někdo trénoval děcko a pozor, ještě si zaplatíš kurt. Vloni jsem to zkusil a ani se neptej.
Reagovat
smazaný uživatel
No nevím, jestli bych v českém prostředí město s 50 - 60 000 obyvateli označil jako "normální," přeci jen jich v Česku tolik nemáme, ale to jsem trochu odbočil. Je ale faktem, že pokud chci dát dítko na nějaký sport a něco od toho očekávám, musím taky počítat, že mě to bude něco stát. A tenis není výjimkou..
Reagovat
Stan_Borowitz
Přesně tak. Většina lidí přitom myslí hlavně na ty prachy, které bude jednou jejich dítě vydělávat, když se dostane do Top 10. A přitom se diví, že někdo chce prachy za to, že je to naučí. Poněkud schizofrenní postoj.
Reagovat
pepin
To s Tebou naprosto souhlasím, já to mám za sebou se synem, ale tahle debata vlastně vznikla kolem peněz, které se týkají odměn.
Reagovat
smazaný uživatel
ale tenis je opravdu extrémně drahej. o malý caparty ani tolik nejde. 500 korun na hodinu je sice dost, ale pravá darda přichází až později. když radkův otec před 12ti lety v rozhovoru říkal, že mladý hráč stojí kolem 60ti tisíc měsíčně a radek si poprvé pokryl sezonu z vlastních příjmů až v 21 letech, tak mi poklesla čelist.
Reagovat
Stan_Borowitz
No, řešení je přece jednoduché. Pokud se u turnajových odměn škrtnou tři nuly, garantuji ti, že do roka a do dne je tenis velmi levným sportem... neboli existuje určitá kauzalita, věci se nedějí bez příčiny...
Reagovat
smazaný uživatel
Je to drahý sport. Proto taky kvalitnímu hráči se zajímavým potenciálem obvykle jeho mateřský klub vypomůže. Ať už dá ty peníze přímo, nebo ví, kterým sponzorům si o ně říct. Jako tomu bylo u Kvitové, jako tomu je u Pavláska a Veselého..
Reagovat
smazaný uživatel
Přesně tak, jsou to spojité nádoby - náklady a výnosy, příjmy a výdaje.
Reagovat
Fandina
Kdyby se škrtly nuly, tak by se ani nikdo na turnaje nedostal, nenajedl, neměl kde vyspat, takže blbost.
Reagovat
Stan_Borowitz
Zkus si přečíst celou diskusi, zamysli se, zhluboka se nadechni a pak něco napiš. Napodruhé to třeba bude o chlup lepší...
Reagovat
smazaný uživatel
nemyslím, že je reálné škrtnout tři nuly z turnajových odměn. když si to sečtu kolem a kolem, tak tenisti vydělávají podstatně menší peníze, než se zdá. 40% zaplatěj na daních, něco daj trenérovi, něco fyzioterapeutovi, musej platit cestování, ubytování a když jsem včera nebo předevčírem poslouchal černoška v hyde parku, tak ještě 25% jeho agentuře, pokud ti v začátcích vypomohla. takový fotbalisti nebo hokejisti na tom jsou podstatně líp.
Reagovat
Fandina
Shazovat druhé a nejen nicky ty umíš, to je pravda, ale pořád nechápeš, že píšeš tak nesrozumitelně, že slušný člověk ti nerozumí i když si myslíš, jak všechno víš.
Reagovat
smazaný uživatel
no jo, ale těch, kterejm se pomůže moc nebude, každej může vyrůst v jiný době a začne bejt výjimečnej až třeba v 17ti. jenže do tý doby v tom rodiče už můžou zahučet za statisíce. neumim si představit, že bych dával na koníčka jednoho svýho dítěte byť jen 10tis měsíčně.
Reagovat
Fandina
Alekks tak proto se třeba dělají různé náborové akce a jsou takoví podnikatelé, kteří do těch vytipovaných dětiček tak zvaně investují. Jedna z možností jak vychovat úspěšného tenistu.
Reagovat
smazaný uživatel
Kolektivní sporty jsou na tom obecně o něco líp - fotbalistovi i hokejistovi k slušnému živobytí stačí hrát nejvyšší soutěže u nás. Tenista by v takovém případě nevydělal ani na slanou vodu. Nicméně tak špatně na tom zas tenisti nejsou, i když je pravda, že ty zajímavější sumy se vydělávají až v těch skutečně nejvyšších patrech, čili tak top 20.
Reagovat
Stan_Borowitz
No tak kromě tebe tomu porozuměli všichni, což zřejmě o něčem vypovídá, že...

Navíc označovat sama sebe za "slušného člověka" není příliš košer. To mohou posoudit okolí, zda jsi nebo nejsi slušná. Já si to například nemyslím, už jen na základě toho, že vstoupíš do diskuse a aniž bys pochopila její smysl, označíš něčí příspěvek za blbost. Nebo když napíšeš jiné diskutérce "prosím tě, ty tomu tak rozumíš" a "kdybys byla chytrá, tak raději mlčíš" nebo tak nějak podobně.
Reagovat
Stan_Borowitz
Já nechci škrtat nuly, ani nemyslím, že to je reálné (pokud nenastane SKUTEČNÁ světová ekonomická krize, což není vůbec vyloučeno - pak se ale nuly nebudou škrtat, ale budou bleskurychle ztrácet hodnotu...), jen jsem to uvedl jako příklad, proč je tenis tak nákladný - protože jsou v něm teoreticky vysoké výnosy a na těch se chce přiživit spousta lidí. Funguje to jako v každé jiné činnosti. Nebo jinak - kdyby si nejrychlejší kopáč výkopů na světě vydělával ročně několik milionů dolarů, stál by krumpáč taky třeba pět tisíc korun, neboť by byl "perfektně vyvážený a vyztužený speciální směsí vysoce kvalitních vláken zajišťujících torzní tuhost" a za hodinu výcviku v kopání bys platil taky pětistovku nebo i víc.

Jinak samozřejmě náklady v kolektivních sportech se rozkládají, takže jsou přirozeně nižší. Když třeba celý fotbalový tým kupuje letenky nebo rezervuje hotel, jednotková cena je přirozeně daleko nižší než pro jednoho tenistu.
Reagovat
marsmalak
Tak v současnosti už musíš i trochu přidat 60 - 90 tisíc tě stojí celá sezona u mladších žáků. Musíš brát halu i venkovní kurty. Teď v tom článku píší, že 230 Kč tě stojí hodina hraní ma jednom kurtu se 4-5 dětmi. Pokud chceš aby tvé děcko hrálo trochu dobře, tak musíš mít i nějaký ten individuál. S pěti dětmi toho moc nenatrénuješ. Plus samozřejmě musíš připočíst sparingy. No a nakonec turnaje.
Problém v ceně vidím spíš v tom, že většina tenisových trenérů to mají jako hlavní výdělečnou činnost. V jiných sportech (můžu mluvit o atletice, gymnastice a plavání) je vždy jeden šéftrenér a potom trenéři, kteří trénují za minimální peníze. Ti trenéři chodí trénovat až po zaměstnání nebo po škole.
V tom taky vidím úskalí tenisu. Ne každé dítě se dostane do výběru (PV, Pha) resp. dotovaného programu. Ve věku 8-10 let, kdy se rodiče rozhodují na který sport ho dají, potom mnohdy rozhodují náklady na jednotlivé sporty. Je rozdíl 70 tisíc ho rodiče, kteří na to nemají peníze dají radši 6 tis./rok než 70 tis./rok.
Reagovat
Fandina
Stan_Borowitz samozřejmě, že jsem smysl diskuse pochopila a to potvrzuje i další její průběh. Napsat škrtat nuly je nesmysl a vyplývá to i pak z další diskuse. To že jsem to pojmenovala právě slovem blbost je jen na základě znalosti tady, abych nezdržovala a nesouvisí to jestli je člověk slušný nebo uctiví nebo pokorný. Slušnost myslím pokoru a tu u tebe nevidím. Proto jsem psala slušnýu člověk ti nerozumí.
Reagovat
Fandina
Oprava uctivý člověk, tvrdě.
Reagovat
Fandina
Stan_Borowitz ještě abychom si rozumněli, tak slušnost není měřena jesli použiješ blbost nebo nesmysl nebo nelogičnost, to se odvíjí podle toho v jakém prostředí se pohybuješ. Jiná slova používá učitel, který vychovává, učí ostatní, jinak ti, kdo se chtějí zavděčit druhým, třeba politici nebo různí další, kteří chtějí ovládat jiné skupiny a pak záleži na tom jaké, jinak se píše v médiích a zase záleží na tom jakých, jinak se mluví mezi přáteli atd. Slušnost záleží také na obsahu o čem se mluví a o čem tady kdo píše, použitá slova záleží na čitatelých, posluchačích. Obsah je zaměnitelný. Formu nehodnotím ... úsměv
Reagovat
Stan_Borowitz
Ke tvým svérázným výkladům základních morálních i věcných kategorií (v tomto případě slušnost) se nehodlám vyjadřovat, tvé příspěvky na toto téma jsou myslím dostatečně vypovídající. A co se týká pokory, možná jí nemám dostatek, to nevím, ale ty jsi na tomto webu ten poslední, kdo by její nedostatek mohl komukoli jinému vytýkat...

Jinak bych se vrátil k tomu škrtání nul. Blbost ani nesmysl to samozřejmě není, problém je v tvé omezenosti, že si už nedokážeš představit provozování tenisu jako amatérského sportu. Holt by prostě tenisti chodili do práce a tenisu se věnovali ve svém volném čase. Účast na turnajích by si hradili z toho, co by si vydělali v občanském povolání. Nebyly by žádné turnajové monstrakce, neexistovala by ATP ani WTA. Hrálo by se jen pro radost a pro zdraví. To, že nikdo v současnosti nic podobného už neudělá, protože "sport" je skvěle fungující stroj na peníze živící spoustu lidí, neznamená, že by to nešlo. Až na posledních několik desítek let, kdy ze ze sportu stala odnož showbusinessu, se takto sportovní aktivity provozovaly po celou historii lidstva.
Reagovat
Stan_Borowitz
A aby nedošlo k nedorozumění - neříkám, že se máme vrátit k ryze amatérskému sportu (i když...), ale že je pokrytecké, když někdo souhlasí s totální komercionalizací sportu a pak si stěžuje, že musí za něco platit. Proto jsem napsal, když nechcete za výuku tenisu platit "nehorázné" částky, vraťte se k amatérskému sportu (neboli škrtněte tři nuly).
Reagovat
Fandina
Tak co se týká tvého hodnocení mě, něco si z toho beru a zamyslím se nad tím, jinak jsi ale opět potvrdil v celém příspěvku nepokoru a aroganci vůči druhému nicku, takže to je zase můj pohled na tebe. A vracím se k začátku, kdy jsem ti vytkla příspěvek o škrtání nul ve smyslu amatérského tenisu. Nevnímáš totiž, že píšeš na webu kde každý nemyslí jako ty. A to najdeš těžko i v životě. Ale neopomněl jsi na druhý nick zaútočit jen kvůli formě slovu blbost a to dost arogantně a nevybíravě.

Podle mě z hlediska světového je dobře že tenis je profesionální ja probíhá tak měření mezi jednotlivci z jednotlivých zemí tímto způsobem a ne jiným, například bojem, válkou a proto je potřeba, aby částka byla taková, aby se mohlo pokračovat a soutěžit tímto stylem, který je navíc zábavou pro mnoho lidí, kteří ho sledují a mají z úspěchů radost.
Reagovat
Fandina
Dodatek a samozřejmě že tenis v profesionální podobě je byznis ve všech směrech, účastníků i všech ostatních včetně možnosti sázení na něj. Takže lepší takový obchod, než obchod se zbraněmi nebo jinými prostředky škodlivými pro zdraví nebo život lidí.
Reagovat
gigin
Slušnost, pokora - tys osobně posílala a.magerovou hodně daleko odsud, když s tebou nesdílela názor. Sonju jsi nazvala blbem a Heather nedávno taky. Vše nepřímo, ale z tvých příspěvků to bylo jasně zřetelné. Takže se nech. U Stana jsem nikdy žádnou vulgaritu neviděl. Spíš lehký humor (někdy štiplavější) nad každou diskuzí. Své názory si většinou podloží fakty.
Reagovat
Fandina
gigin ... tak to v životě chodí. Každý jsme jiný. Každý občas někam někoho pošleme, to bychom byli moc ideální a to já určitě nejsem. Buď rád, že ty jsi jiný a netrpíš těmito neduhy. Já totiž ty nicky neznám a posuzuji jen jak tu píší a podle toho na ně reaguji a jestli jim křivdím, třeba ano, ale to je zase pořád dokola. Někdy psaní slušně bez slova blbec nebo jiných slov je mnohem horší, útočnější než styl, kterým píše Stan_Borowitz. A jak jsem řekla, on útočí na reálné lidi a to mnohdy dost nevybíravě arogantně a nespravedlivě. Mě nejde o nicky, ale o realitu. Napsat blbec o nickovi, když si to myslím, ano to udělám. O reálných lidech bych si to nedovolila, protože to není slušné.
Reagovat
Fandina
gigin ... ale jinak, dík za příspěvek a posílám ... úsměv
Reagovat
gigin
Fandinko, ale my jsme reální lidé!! Prožíváme reálné, životní starosti a slasti. Potkal jsem se s titem. A přivítal mne reálný člověk, žádný nick. Rád se potkám s dalšíma. Forehand mne zval na kafíno v Blavě. Tak doufám, že poklábosím s reálným člověkem a né s osmi písmenkama. Tím, že se tu pohybujeme ve virtuálním světě, bychom přece od nějakých základních pravidel slušnosti neměli ustupovat. Jestli ano, tak jsem asi blbej já :(( V tom případě, promiň :)
Reagovat
Fandina
gigin ... já myslím, že jsem se špatně vyjádřila. Podívej, tady když si to myslím, napíši druhému že to a to se mi nelíbí a ten dotyčný může reagovat a napsat zase co si myslí. Když to napíši o tenistovi nebo někom jiném, tak on nemůže reagovat. Nemůže mi tu napsat, udělal jsem to a to proto a proto. Nemůže mi vysvětlit proč to a to tady dělal. To je rozdíl mezi tím, když tady napíši ty tomu nerozumíš protože si to myslím a čekám, co mi na to odpoví. Když to kdokoli tady napíše o tenistovi, on se tu neobhájí. Proto můj rozdílný přístup k nickovi a realitě ... úsměv
Reagovat
Fandina
gigin a ještě dodatek. Kašli na to co tu píše nick Fandina. Nejsem směrodatná. A když jsem tu použila nějaké neslušné slovo, tak opravdu absolutně výjmečně a hlavně mě i tady jde o to, aby se tu psalo pozitivně a s úsměvem, k čemu je škarohlíd a negativista. Svět a realita je takový jaký ho vidět chceme a je to v moci každého ... úsměv
Reagovat
Stan_Borowitz
Díky, gigine, ale myslím, že to fakt nemá smysl. Fandina má tenisty za jakési polobohy, které nesmíme my obyčejní smrtelníci kritizovat za to, co udělali špatně, a musí se o nich mluvit jen v superlativech a se zbožnou úctou, jinak na sebe přivoláme hrozný trest v podobě jejího pozitivního a usměvavého pohledu na svět, v jehož rámci nás nazve blbci a následně rozbombarduje úsměvy...
Reagovat
Stan_Borowitz
Pozitivně a s úsměvem například uzavíraly mocnosti Mnichovskou dohodu s Hitlerem. Chamberlain dokonce pozitivně a s úsměvem mával, když vystupoval z letadla a volal "přivezl jsem vám mír". K čemu byli tenkrát "škarohlídi a negativisté", kteří varovali před tím, co bylo neodvratné. Svět a realita byly takové, jaké ho pozitivní a usměvaví vidět chtěli, vždyť to bylo v jejich moci. Dokud je nezačali nacisté v dobytčácích svážet do vyhlazovacích táborů.

Tož asi tolik k tomu, jaký je reálný svět.
Reagovat
gigin
IDEMOOOOOOO!!! :))))) Né, ok, kašlem na to. JZD Marná Snaha.
Reagovat
Fandina
Stan_Borowitz už jsem ti mockrát psala, že píšeš hezky a filosofuješ a já na tebe nemám a ani nechci. Ty jsi ty a já jsem já a nic na tom naše diskuse nezmění. Neshodnem se a je to jedno. Žít s tebou nemusím a psát tady na webu je nepodstatné, když nesouhlasím, ozvu se a jinak o nic nejde ... úsměv
Reagovat
Fandina
přesně tak, marná snaha mě o něčem přesvědčovat, zatím to z vaší strany bylo mimo kurt ... úsměv
Reagovat
Stan_Borowitz
v pohodě, já s tím nemám problém. Klidně když zase napíšeš nějakou blbost (všimni si, že se přizpůsobuji tvému slovníku slušnosti), tak ji znovu v pohodě vyvrátím. Nakonec to není ztracený čas, i pro mne byla například nová informace o tom, že zkrácení Kordova trestu za doping je jen novinářský a fanouškovský mýtus. Taky jsem nevěděl, že obsah nandrolonu ve vzorku překročil dvacetinásobně povolenou mez. Koukal jsem na Kordu v tomto směru pozitivně a s úsměvem a myslel si původně, že to bylo tak o 10%, a ne o 1900%. Díky tobě jsem se dozvěděl, jak to skutečně bylo, a svůj původně pozitivní pohled na něj poopravil. Za to ti patří díky a ... úsměv!
Reagovat
Fandina
Stan_Borowitz tak to jsem ráda, že jsi se dozvěděl nějaká fakta a také popřemýšlej jak se mohlo do těla takové množství dostat. Někdo to ví, ale ty to nejsi, tak o tom nemluv.
Reagovat
Stan_Borowitz
To ví jen Korda, ale ten to jistě nepoví. Ledaže by chtěl napsat nějaké paměti jako Agassi.

Asi máš sama nějaký problém se čtením (z něhož jsi mne pozitivně a s úsměvem obvinila), protože já jsem nikde nemluvil (ani nepsal) o tom, jak se do dostal do těla. Pouze o tom, jak se do těla stoprocentně nemohl dostat, a to konzumací telecího masa, což byla Kordova obhajoba. Vyvrácená odborníky. Ledaže bys v rámci svého pozitivního vidění světa věřila, že si Korda skutečně dával pravidelně k večeři čtyřicet telat denně. Upřímně a pozitivně - nepřekvapilo by mne, kdybys tomu věřila.
Reagovat
Fandina
Stan_Borowitz nebudu tu s tebou rozebírat nic o důkazech jak se mohlo to množství do těla dostat ani o obhajobě kohokoli. Nejsi právník ani obhájce, jinak bys nevyvozoval takové závěry, jaké vyvozuješ. Navíc se stavíš k popisování toho co já si myslím lehce arogantně což tě devalvuje, ale hlavně obsahově vůbec tak neuvažuji. Takže raději posílám úsměv a příště když něco budeš psát, tak jen o věcech naprosto jasných a pozitivních ... úsměv
Reagovat
Stan_Borowitz
Já si budu psát, o čem chci. A je mi srdečně jedno, jestli je to pozitivní, nebo negativní, pro mne je podstatné to, aby to byla pravda. Nesnáším totiž lež a nefér jednání. Proto se my dva nikdy neshodneme, protože ty raději pozitivně a s úsměvem odvrátíš hlavu a tváříš se, že se nic nestalo.

Prostě Korda měl v těle zakázanou látku a byl za to potrestán. Tomu se říká doping. U sportovců je to poměrně běžná věc, díky jeho komercionalizaci.
Reagovat
Fandina
Stan_Borowitz já nikdy nepíši nic co není pravda. Vždycky jen to, co vidím a když nevím, tak nepíši. Já nevím, jestli Korda dopoval, tak o tom nepíši a nemluvím.
Reagovat
Stan_Borowitz
No vidíš, a jiní to zase vědí, a tak o tom píší. Například právník IOC Estelle de La Rochefoucauld v odborné právnické publikaci COLLECTION OF SPORTS-RELATED CASE-LAW určené pro Sport and Law Commission IOC, kde je kauza Kordova dopingu podrobně popsána.

Ty o tom nic nevíš (jak sama tvrdíš), ale přesto víš, že důkazy byly zpochybněny a trest se snižoval ze dvou let na jeden rok. Což ovšem není pravda. A ty jsi to napsala. Ale podle svého tvrzení nikdy nepíšeš nic, co není pravda. Leckdo by to mohl považovat za protimluv.
Reagovat
Fandina
Stan_Borowitz ty jsi napsal větu o dopování v příspěvku nahoře. Takže ty tvrdíš že dopoval. Já jsem se ohrazovala k této větě, protože to opravdu nevím. Ale že byly problémy se změnou rozsudku, tak to jsem si přečetla. Takže to vím ... úsměv
Reagovat
Stan_Borowitz
Já jsem si o tom, že Korda dopoval, také přečetl, a to v odborné sportovně-právní publikaci. Takže podle tvého modelu uvažování tedy vím, že dopoval. Tudíž o tom dle tebe můžu psát, že. A řekl bych, že vědění založené na studiu odbornné publikace bude asi o něco validnější než vědění vyčtené z médií, kde se věci uvádějí zjednodušeně nebo přímo zkresleně.

Ta publikace je k dispozici na webu MOV (v angličtině) - pro ty, koho by to zajímalo.
Reagovat
Stan_Borowitz
A tím opravdu končím, protože od 18:00 hodin jdu hrát tenis a ještě si musím píchnout nějaký nandrolon...
Reagovat
Fandina
Stan_Borowitz tak si pěkně zahraj a řekni tomu kdo ti to píchne, aby dal správnou dávku, aby to nebylo nad normu ... úsměv
Reagovat
gigin
Já jsem byl ráno a pak jsem si dal to telecí.
Reagovat
Fandina
gigin telecí neškodí tam je toho málo ... úsměv
Reagovat
pepin
Ahoj, tak vy jste to teda tady rozebrali, od odměn, přes Hitlera až ke Kordovi. Co se tady člověk nedoví a ještě se do toho zamíchal gigin.
Reagovat
pepin
Za ty ceny je to dobrý byznys když to srovnám např. s trenéry hokeje, kde mají v tréninkové jednotce třeba 30 dětí a v normálních klubech to dělají zadarmo.
Reagovat
smazaný uživatel
A s fotbalem, kde už v nějaké třetí lize získávají menší honoráře. Tady se nerentuje ani juniorský Grand slam
Reagovat
Jan
Lidové ceny. Zase z toho vytřískat co nejvíc. Tak se masovost nepodpoří.
Reagovat
pepin
Nejhorší na tom je, že využívají úspěchů druhých a díky velkému zájmu si to prostě mohou dovolit. Určitě to není pro normální rodiny s dětmi.
Reagovat
VlS
Pepine, z čeho soudíš na "dobrý byznys"? Z ceny jedné hodiny? A náklady máš započtené kde? Kolik je cena provozní hodiny tenisové haly víš? Kolik je mzda trenéra, sociální, zdravotní a podobně víš, kolik stojí antukový kurt, kolik jen voda na kropení a tak dál a tak dál? To není asi tak, že Pálovi zbude 15 stovek za hodinu a osobně si myslím, že tahle cena je ještě dotovaná, jinak by to nejspíš nešlo dlouhodobě provozovat. Nemyslím si, že to bude někdo dělat čistě entuziasticky, jistě to musí být na služný život, ale dobrý byznys bych hledal někde jinde.
Určitě je pravda, že rodiny ze sociálně středně a níže postavených vrstev si to nebudou moci dovolit, ale nemusí každý kdo chce hrát tenis být zrovna ve špičkové akademii. Nemysli si, že třeba hokej je nějak výrazně levnější. Pokud někdo má talentované dítě a chce mu dát příležitost, tak je to nejistá investice do budoucna, ale to je tak u každého sportu (a nejen sportu - medicína taky není zadarmo a nevíš, jestli z děcka bude špičkový doktor a existuje i řada podstatně dražších příprav na profesi - třeba příprava na dopravního pilota je taky v milionech). Svět není (nebyl a nebude) spravedlivej a rovnou příležitost nikdy nedostanou všichni, a z těch, kteří ji dostanou to využije jen pár procent. Ti ostatní mohou mudrovat po hospodách a internetu nad tím, jak je svět blbej a nespravedlivej.
Reagovat
Jan
Nevím, kolik platili za komunistů, ale i Jágr třeba přiznal, že tenkrát měli hokejovou výzbroj zadarmo a dnes si to chudé rodiny dovolit rozhodně nemohou. Podobné to bude i s tenisem. A že tenkrát vyrostly hvězdy jako Navrátilová, Suková, Mandlíková, Novotná, Lendl, Kodeš, ...
Reagovat
smazaný uživatel
Ono je to něco za něco - možná jako děcka měly náčiní zadara, ale na druhou stranu stačilo, aby se straně a vládě znelíbili a pak prostě nehráli. Jako třeba ten Lendl s Navrátilovou..
Reagovat
smazaný uživatel
A ještě dodatek - například rodiče Petry taky penězi zrovna neoplývali a přesto dokázali z dcery vychovat hráčku světové extratřídy. A myslím, že ani rodiče Pavláska nebo Veselého nejsou zrovna multimilionáři..
Reagovat
pepin
Vrat se k tomu co jsem napsal v 18.13. Napsal jsem o srovnání např. s trenéry hokeje a nepsal jsem o tom kolik komu zbude, třeba Tebou zminovaný Pála. A když jsi zmínil ten hokej, tak pochopitelně levnější není, ale já jsem nepsal o nákladech, ale o odměnách trenérů. A když chceš srovnání, tak já jsem trénoval hokej 14 let a zadarmo a také to byly děti od 5 do 19. A také jsem jich měl 25 až 30 a trénovali jsme každý den, protože chodily do sportovní třídy. O tom jsem napsal a tak je to u většiny trenérů mládeže v košíkové, volejbalu, fotbalu, boxu atd. A také jsou kolem různé náklady o kterých píšeš. A jen k těm počtům, 5 dní v týdnu, 4 hodiny, 3 děti, 500 Kč. a počítat asi umíš.
Reagovat
pepin
Nevím jak to bylo tenkrát v prvoligových oddílech, já jsem hrál hokej od 8 let a za komunistů, ale všechno mi museli rodiče kupovat a dodnes vzpomínám jak mi táta plechoval hokejku, protože tehdá stála 19 Kč a to byly velké peníze.
Reagovat
Jan
Jen nevím, proč se musí tzv. demokracie spojovat vždy s tvrdým kapitalismem, kdy se za všechno tvrdě platí, proč nemohly zůstat sociální výhody spojené se svobodou. Vždycky musíme přebírat všechno, ať je to dobré nebo špatné.
Reagovat
smazaný uživatel
Ty sociální výhody se musí z něčeho platit.
Reagovat
Jan
Je to otázka priorit, kam dané peníze jdou. Známe naše politiky. Ale to už se dostáváme mimo rozsah této publikace, jak se píše v knihách.
Reagovat
smazaný uživatel
Máš pravdu, to už by opravdu patřilo do jiné debaty.
Reagovat
Stan_Borowitz
vždycky se za všechno tvrdě platí, bez ohledu na politický systém. Oběd zdarma neexistuje.
Reagovat
Jan
Ale záleží na tom, kolik za ten oběd dám, jestli 20 Kč nebo 200.
Reagovat
Stan_Borowitz
cena oběda závisí na tom, co od něj očekáváš. Za dvacku prostě biftek nedostaneš ani v "lidově demokratickém zřízení". Především proto, že bifteky tam nejsou k dostání. Tak všichni dostanou párek za dvacku.
Reagovat
smazaný uživatel
Nikoliv, primárně záleží na tom, jak si ten oběd představuju. Pokud jako párek v rohlíku, tak se do dvacky možná vejdu, ale musím počítat s tím, že nejpozději za hodinu budu mít zas hlad, protože kvalita a výživová hodnota je nula. Pokud ale chci kvalitní tříchodový (polévka-hlavní chod-dezert) pokrm z kvalitních surovin, který mi má prospět a nasytit mě, tak mi ty dvě stovky ani nebudou stačit..
Reagovat
Jan
Řekl bych, že tenkrát bifteky byly, vzpomínám si že např. řízek s bramborem a nějaký kompot nebo okurek stál kolem r. 1980 26 Kčs. Chodil jsem tenkrát i do kondiční kulturistiky, něco jsme tam asi platili, ale bylo to zanedbatelné a nejen vzledem k tomu, že teď je průměrný plat 10x vyšší. Jde o to jestli dá člověk do tréninku zanedbatelné nebo nezanedbatelné peníze. Když to budou tisíce měsíčně v dnešní době, tak to opravdu není pro každého.
Reagovat
Stan_Borowitz
Zkoušel sis tehdy v řeznictví koupit pravou svíčkovou? Ano bifteky v lepších restauracích byly, ale za zhruba stejnou cenu jako dnes. I džíny byly, za 100 bonů a více (na černém trhu k dostání á 5 Kč) v Tuzexu. No a světová jednička měla v roce 1980 příjmy jako dnešní 50? Nebo 100?
Reagovat
smazaný uživatel
Zase větší možnost že jsme Hopman Cup,Fed Cup a Davis Cup nevyhráli naposled...
Reagovat
smazaný uživatel
Ta finanční náročnost je u tenisu asi hlavní překážkou u většiny těch co odejdou. Pokud se někdo vydá na turnajovou dráhu, tak na to už musí mít jeho rodiče sakramensky našetřeno.
Reagovat
smazaný uživatel
Naprostej souhlas...
Reagovat
smazaný uživatel
Tak tak. Ty ceny mi přijdou pomalu až šílené.
Reagovat
smazaný uživatel
Jsou, to je možné. Ale výdělky, které mají pak ti nejlepší, ty nejsou šílené o nic méně.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist