Životní skalp Noskové! 17letá Češka v Praze vyřadila Cornetovou a je ve čtvrtfinále!

28. 7. 2022, 20:03
Aktuality 20
WTA PRAHA - Linda Nosková na domácím Livesport Prague Open navázala na premiérovou výhru na okruhu WTA životním skalpem 38. hráčky světa Alizé Cornetové. 17letá Češka zdolala o patnáct let starší Francouzku, která na nedávném Wimbledonu vyřadila světovou jedničku Šwiatekovou, 7-5 1-6 7-6(7) a postoupila do čtvrtfinále. V něm na ni čeká přemožitelka Krejčíkové Japonka Nao Hibinová.
© LIVESPORT PRAGUE OPEN / Pavel Lebeda (sport-pics.cz)

Vítězka loňské pařížské juniorky Linda Nosková v posledních týdnech prodává svůj velký potenciál. V květnu si na Roland Garros odbyla premiéru na grandslamu a hned prošla tříkolovou kvalifikací a v hlavní soutěži potrápila vítězku loňského US Open Emmu Raducanuovou.

Následně si na Makarské (WTA 125k) zahrála své největší semifinále, před třemi týdny v německém Versmoldu (ITF W100) dosáhla na celkově šestý a dosud nejcennější triumf a nyní na domácí půdě v pražské Stromovce hraje svůj nejlepší turnaj na okruhu WTA (celkově teprve druhý).

Linda Nosková a Alizé Cornetová | © LIVESPORT PRAGUE OPEN / Pavel Lebeda (sport-pics.cz)Na divokou kartu startující 17letá Češka si v prvním kole po skreči Natalie Vichljancevové připsala premiérovou výhru a dnes zvítězila poprvé i po využití mečbolu. A hned proti 38. hráčce světa Alizé Cornetové, kterou zdolala po téměř dvou a půl hodinách boje 7-5 1-6 7-6. S členkou Top 100 hrála potřetí a poprvé zvítězila.

"V těch dospělých je to určitě mé největší vítězství v kariéře. Vyhrála jsem nějaké turnaje, ale to byly ITF. Tohle je WTA, téhle výhry si proto cením nejvíc. Navíc je to proti hráčce z první stovky, což se mi ještě nepodařilo," řekla na tiskové konferenci Nosková.

Svěřenkyně trenéra Tomáše Krupy vykročila za životním vítězstvím už v úvodní sadě, kterou vyhrála v koncovce. Čtvrtfinalistka posledního Wimbledonu, kde ukončila vítěznou sérii světové jedničky Igy Šwiatekové, se ale oklepala, ve druhé sadě dominovala a vynutila si třetí set.

V něm přišla každá tenistka jednou o servis a utkání dospělo do zkrácené hry. V ní 112. hráčka světa Nosková prohrávala 0-2, šesti míčky za sebou ale k radosti publika tie-break otočila a měla k dispozici čtyři mečboly. Cornetová se ale ani tentokrát nevzdala, všechny odvrátila a podobně si vedla i při pátém mečbolu za stavu 6-7. Teprve až když si Nosková vynutila šestou šanci na ukončení zápasu, tak kapitulovala.

"Většinou ty mečboly byly, že si to hrála, šlo to na lajnu a já na to nejlépe nezareagovala. Ona to zahrála dobře a já k tomu dala pár nevynucených chyb. Nakonec jsem to ale zvládla a jsem za to ráda," komentovala Nosková.


Zatímco její krajanka a vrstevnice Lucie Havlíčková po utkání se světovou dvojkou Anett Kontaveitovou přiznala, že si chtěla utkání hlavně užít, Nosková šla do duelu proti Cornetové s odhodláním zvítězit. "Trenér mi právě říkal, že si to nemám užívat, ale jít vyhrát. Že si můžu užívat něco jiného. Mám na to stejný názor," řekla s úsměvem Nosková.

Utkání bylo pro ni o to těžší, že Cornetová je známá výbornou obranou. Nosková ji často dokázala zatlačit do defenzivy, Francouzka ale i z těžkých pozic získávala výměny ve svůj prospěch.

"Já jsem věděla, že to bude těžké hlavně z této stránky. S tím jsem do toho šla. Ale i tak to bylo vyčerpávající. Hlavně mentálně, že ta výměna pořád neskončila," podotkla Nosková. Zápas proto trval dvě hodiny a 27 minut. "Cítím se dost unavená. Vzalo mi to hodně sil. Alizé je udržující hráčka, která chce hodně běhat a hrát to přes výměny, a já jsem pravý opak. Nějak jsme to zprůměrovaly, ale i tak to bylo docela dlouhé," řekla Nosková.

Po utkání se proto těšila především na odpočinek. "Asi strávím další tři hodiny ve studené vodě," uvedla s úsměvem sedmnáctiletá tenistka. "Dám si dobrou večeři a půjdu brzy spát," doplnila.

Semifinále by znamenalo místo v Top 100
O semifinále a posun do Top 100 si Nosková zahraje s až 251. hráčkou světa Nao Hibinovou. Japonka, jež se do hlavní soutěže dostala až jako lucky loser, dnes překvapivě vyřadila obhájkyni titulu Barboru Krejčíkovou.

"Obecně se nedívám dál než na nadcházející kolo. Bude to ale těžký zápas. Hibinová porazila Barboru Krejčíkovou, grandslamovou vítězku, takže to bude určitě náročné. Sice nemá nejvyšší ranking, ale formu má dobrou," upozornila Nosková.

Mezi osmičkou nejlepších na Livesport Prague Open jsou tak dvě Češky. Už včera se do čtvrtfinále dostala Marie Bouzková, jež bude o semifinále bojovat proti Oksaně Selechmetěvové.

• WTA 250 PRAHA •
LIVESPORT PRAGUE OPEN
Česko, tv. povrch, 251.750 dolarů
čtvrteční výsledky (28. 7. 2022)
• Dvouhra - 2. kolo •
Nosková (ČR) - Cornetová (5-Fr.) 7-5 1-6 7-6(7)
Hibinová (Jap.) - Krejčíková (2-ČR) 3-6 7-6(5) 6-3
Kontaveitová (1-Est.) - Havlíčková (ČR) 6-4 6-3
Potapovová (7-) - Lin Zhu (Čína) 6-4 7-6(8)
• Čtyřhra - čtvrtfinále •
Katová/Murrayová (3-Jap./Brit.) - Hradecká/Sestini Hlaváčková (ČR) 6-3 6-1
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

20
Přidat komentář
Carloss
hodně zajímavé na tomhle souboji bylo, že Cornet zažila svou největší slávu právě v 17 letech. pak už tak dobrá nikdy nebyla. respektive neměla takové umístění v žebříčku.
Reagovat
Nenela
Pred par lety byla nejvyse na zebricku na 11. pozici a to ji urcite bylo dost pres dvacet
Reagovat
EllNino
2009
Reagovat
Petr_Fisk
Přijde mi, že Linda s Krupou jsou dobrá kombinace a že si vzájemně sedli.
Oba nejsou žádná ořezávátka, spíše tvrďáci s pokrovou tváří.
Reagovat
Dobry-den
"Trenér mi právě říkal, že si to nemám užívat, ale jít vyhrát. Že si můžu užívat něco jiného. Mám na to stejný názor," řekla s úsměvem Nosková. smile
smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smilesmilesmile
Reagovat
misa
Cornet zvládla v kariéře prohrát s Fruhvirtovou i Noskovou a mezitím ukončit rekordní sérii výher světové jedničky. I takový je dnes ženský tenis.
Reagovat
tommr
Linda mi dneska spravila náladu po jinak velmi nevydařeném tenisovém dnu i když to hodně bolelo jak píše trefně kolega pode mnou ... smile
Trochu si ale musím rýpnout do té druhé Lindy, která dneska šokovala jasnou prohrou s neznámou hráčkou z pátý stovky žebříčku. Zdá se že se výkonnostní nůžky mezi dvěma Lindami stále více rozevírají. Zatímco tu první dělí od první stovky už jen jedna výhra proti hratelný soupeřce ta druhá se výkonnostně stále zhoršuje ...
Reagovat
Dobry-den
Linda Fruhvirtová je v opravdu hluboké krizi, přitom všechno vypadalo na jaře tak nadějně, dokázala zužitkovat divoké karty a vypadalo to, že právě tahle Linda by mohla letos jít do stovky, ale jakmile WC vyčerpala, tak šlo všechno do kopru. Poslední pochopitelné prohry byly ty s Kanepi, pak už to šlo strmě dolů, nepovedená tráva, přišel výbuch ve Wimbledonu, neúspěšný výlet do Charlestonu a dneska je tam výprask od nějaké amatérky. smile Opravdu by mě zajímalo, co se děje, Linda teď není prakticky schopná hrát tenis na profesionální úrovni... Třeba tam mohlo být i něco, o čem nevíme (nemoc či zranění). Ale to by pořád nehrála turnaje. Takhle jen zahazuje jednu šanci za druhou a za chvíli bude mít vyčerpán limit a nebude mít kde hrát. smile
Reagovat
misa
Třeba jí to jen nebaví.
Reagovat
Nenela
To asi tezko, spis normalni krize, zase se zvedne
Reagovat
George_Renel
Možná je čas mít pořádného trenéra.
Reagovat
Petr_Fisk
V tomhle věku přicházejí často velké výkonnostní vlny, takže bych z toho zatím nedělal žádnou velkou vědu. Uvidíme za rok.
Reagovat
Dobry-den
Linda dnes zachránila českou čest, ale příšerně to bolelo...
Gratuluji a obdivuji její pevné nervy, tajbrejky umí výborně, má v nich letos úžasnou bilanci 7:1, ve třetích setech vyhrála všechny 4, které odehrála. smile

Škoda selhání Báry, kdyby Bára i přes mizerný výkon postoupila, měla by proti ní Linda slušnou šanci vyhrát. Proti Japonce bude Linda v mých očích favoritkou, tak snad to zvládne. smile

Ale co ti rozhodčí? Naštvané jsou hráčky, diváci na kurtu, fanoušci u TV, i ti zahraniční nevěřícně kroutí hlavou. Hodně to kazí celkový dojem z turnaje, který se tímto stává neregulérní. Jestli si chtějí organizátoři turnaj udržet, tak ať koukají pořídit jestřábí oko, jinak se jim na to příště všichni vyprdnou. smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Asi ostřílení pomocníci fakt odjeli na dovolené a nabrali kdekoho. Naši tam byli, pravda ještě na kvaldě, ale prý špatný, nikdo nic nevěděl a když uklízeli po dešti, tak byli pro smích.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Vypadá to, že nemusíme mít obavy, že bychom přišli o nepostradatelné infarktové zápasy smile
Takže už žádné nervy s odchodem Petry do tenisového důchodu, máme to kvalitně ložené nastupující generacísmile

Podívejme se do zrcadla zas, komu že to zešedivěl vlas;)
Někdo možná i ztratil hlas.

No a když už jsem to vstřebal, tak můžu Lindě pogratulovat k cennému vítězství nad kvalitní hráčkou, která letos jako jedna z mála porazila Igusmile
Reagovat
com
kdepak, Kvitovic je a bude jen jedna smilesmile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Myslím, že to nakonec zvládneš i ty. Buď silný smile
Reagovat
tommr
máš úplnou pravdu: o nervydrásající zápasy máme postaráno i když Petra brzo skončí, protože Linda bude její důstojnou následovnicí. To jak dneska zahazovala brejkboly a mečboly se jen tak nevidí ... smile
Reagovat
Fransoas
Co se týká mečbolů,tak dva míčky zahrála Francouzka na čáru.Bylo to na hraně,ale Linda to nakonec pro sebe urvala.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist