Zverev a Sinner jsou ze hry. První semifinále v Miami obstarají antukáři Ruud a F. Cerúndolo

31. 3. 2022, 07:21
Aktuality 20
ATP MIAMI - První semifinálovou dvojici v Miami vytvořily tenisté, kteří dosahují nejlepších výsledků na antuce. Nor Casper Ruud ve čtvrtfinále vyřadil světovou čtyřku Alexandera Zvereva, připsal si svůj nejcennější skalp a poprvé se prodral do semifinále turnaje Masters 1000 na tvrdém povrchu. Argentinec Francisco Cerúndolo, který na turnajích ATP na tvrdém povrchu nikdy nevyhrál ani jeden zápas a na akci Masters 1000 startuje poprvé v kariéře, postoupil po skreči Itala Jannika Sinnera.
Casper Ruud (© AFP)

Casper Ruud má na kontě 7 titulů a pouze jeden z nich neslavil na antuce. Stalo se tak loni v srpnu v San Diegu, kde vůbec poprvé na turnaji ATP na tvrdém povrchu postoupil do semifinále.

Podruhé se mu to povedlo při následném debutu na Turnaji mistrů a nyní v Miami je mezi čtyřkou nejlepších poprvé i na podniku Masters 1000 na tvrdém povrchu. 

23letý Nor si na Floridě poradil s Laaksonenem, Bublikem, Norriem a ve čtvrtfinále i se světovou čtyřkou Alexanderem Zverevem. Německého finalistu porazil v rychlém třísetovém zápase 6-3 1-6 6-3, přestože zahrál jen 15 winnerů a udělal 26 nevynucených chyb, zatímco soupeř měl aktivní bilanci 26-24.

S hráčem Top 10 odehrál 20. zápas a popáté zvítězil, z toho teprve podruhé na tvrdém povrchu. Skalp světové čtyřky je jeho dosud nejcennějším.

Ruud postoupil do semifinále turnaje Masters 1000 počtvrté, všechna předchozí na antuce prohrál. "Teď je to poprvé na tvrdém povrchu, takže to bude trochu něco jiného. Snad jsem se při předchozích porážkách poučil a bude platit: Do čtveřice všeho dobrého," usmál se Ruud.



Ruudovým semifinálovým soupeřem bude v prvním vzájemném duelu Argentinec Francisco Cerúndolo, kterému ve světovém žebříčku patří 103. místo a je tak nejníže postaveným semifinalistou v historii turnaje v Miami.

Antukový specialista Cerúndolo až dosud nikdy na okruhu ATP nevyhrál zápas na tvrdém povrchu a na turnaji Masters 1000 startuje poprvé.

Na Floridě ale vyřadil už pět soupeřů, byť některé z nich částečně i díky jejich zranění. Postoupil přes Tallona Griekspoora, Reillyho Opelku (po skreči), Gaëla Monfilse, Francese Tiafoea (limitovaného bolestmi zad) a naposledy přes Itala Jannika Sinnera (po skreči).

Světová jedenáctka Sinner dlouho nevzdoroval. Už po pěti gamech za stavu 1-4 vzdal kvůli puchýřům na chodidle a neobhájí loňské finále.

23letý Cerúndolo až dosud pouze jednou porazil hráče Top 40, v Miami však vyřadil už čtyři. Připsal si i první dva 'skalpy' hráčů Top 20, nicméně oba po skreči soupeře (Opelky a Sinnera).



V semifinále turnaje ATP je potřetí, jeho největším úspěchem je finále na domácím podniku ATP 250 v Buenos Aires 2021.

O druhé semifinálové dvojici se rozhodne ve čtvrtek v soubojích Daniila Medveděva s Hubertem Hurkaczem a Carlose Alcaraze s Miomirem Kecmanovičem.

• ATP MASTERS 1000 MIAMI •
USA / Florida, tv. povrch, 9.554.920 dolarů
středeční výsledky (30. 03. 2022)
• Dvouhra - čtvrtfinále •
Ruud (8-Nor.) - Zverev (4-Něm.) 6-3 1-6 6-3
F. Cerúndolo (Arg.) - Sinner (9-It.) 4-1 / skreč S.
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

20
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
paddy
po první větě jsem věděl, že se někteří chytnout
bohužel místní neumí číst smile

nikde se nepíše o antukářích, ale o nejlepších výsledcích na antuce, což je rozdíl a navíc i pravda zejména pro antukáře Ruuda

Ruud

- výrazně lepší čísla má na antuce, kde hraje i většinu zápasů (58%!)
- 3 SF Masters - pouze antuka
- nejlepší GS - RG
- antuka 67% 258 záp., hard 59% 103z, hala 56% 63z, tráva 33% 6z

Zverev

- úspěšnost cca 66% na všech površích, rovnoměrná účast na různých površích - odpovídá sezóně
- nejvyšší % úspěšnost na GS - RG 75%
- 3 z 5 Masters titulů - antuka
- má sice 2 W ATP Finals, ale vždy po prohře ve skupině, na normálním turnaji by letěl, ze skupiny je nutné postoupit, a pak třeba vyhrát 2 zápasy (2 z 3 + 2), jednodušší než GS
Reagovat
Pe3k
Už má sf na masters i na hardu, ale jinak smile
Reagovat
Rafaeoli25
Cisty antukář by asi nepostoupil do sf hardového TM a teď do sf v Miami vážená redakce. Je fakt, že Zverev teď není soupeř, který by vzbuzoval obavy, už ani respekt aktuálně.
Reagovat
dappe
Proč by nepostoupil? Vždy se to dělo. Navíc v tom semifinále bude hrát s hráčem, který hraje v podstatě jen na antuce.
Reagovat
Rafaeoli25
Tak Cerundolo to je překvapení mimo kategorie, které se prostě jednou za dlouhý čas stane. Každopádně Ruudovy teď už dlouhodobé kvality na hardu jsou nezpochybnitelné.
Reagovat
JohnB
Luboš nám zase zabloudil smile
Reagovat
JohnB
Ruud rozhodně není antukář...
Reagovat
Krisboy
Čistý antukář určitě ne, ale na antuce má nejvíce vítězství, nejlepší poměr w/l a nejvíce odehraných zápasů celkově.
Takže přesnější by bylo zřejmě "antuka je jeho nejoblíbenější povrch".
Reagovat
Rafaeoli25
Ano, rozhodně říci je to antukář je nesmysl, je to to samé jako totéž říci třeba o Ferrerovi.
Reagovat
Pe3k
To rozhodně není to samé, protože Ferer získal největší titul na hardu, kdežto Ruud získal 6 ze 7 titulů na antuce...Já Káspra nechci ponižovat na pouhého antukáře, sám mu fandím a letos se rozhodně zlepšil i na hardu, takže on si časem tu přezdívku antukář odpáře (na rozdíl od jiných smile).
Reagovat
Rafaeoli25
Tak s jeho velmi dobrým podáním ho nazývat antukářem fakt není na místě, své kvality ukázal už loni, ten TM zvládl skvěle, na to, že to byl debut na něm a na jeho horším povrchu.
Reagovat
Pe3k
Takže antukáři jsou ti co neumí podávat? Já myslel, že ti co se specializují na antuku a mají z ní nejvíce úspěchů...Třeba Pico Monaco, hráč top 10, po Nadalovi tehdy druhý nejlepší antukář.
Reagovat
soloo
no tak dobre ne čisty antukar ale antukar smile
Reagovat
Rafaeoli25
Ruud už loni finále San Diega, pak sf na TM, dvě čf na Masters, cf Acapulca a of AO, to jsou zatraceně dobré výsledky na hardu.
Reagovat
Pe3k
Na antukáře vážně solidní smile
Reagovat
Krisboy
Hrál jsi někdy na antuce? Ta mrcha se dostane všude, na čepici, do vlasů, do kapes, do nosu, o botách a rukou ani nemluvím. Čistý antukář je utopie. smile
Reagovat
makro99
Klasická antukářská škola už dnes přežila jen v Argentině, když zahrneme jednotlivce, tak snad se dá říct říct v Jižní Americe, ale tam už váhám...
V Evropě už na klasické antukáře prakticky nenarazíme, nejmarkantnější je ta změna samozřejmě ve Španělsku. Devadesátky jsou tam ještě plné špičkových antukářů Sergi Bruguera, Alberto Berastageui, Albert Costa, Felix Mantilla, Alex Corretja, Carlos Costa, kteří mimo antuku stěží přelézali první kola.. asi posledním příkladem byl Juan Carlos Ferrero, který možná ještě s Carlosem Moyou (ano, měl nejlepší servis ze všech jmenovaných:) představuje určitý předěl, řekněme období 2000-2005. A poté ta poslední generace špičkových Španělů už jsou přinejmenším univerzálové - Bautista, Carreno, Feliciano Lopez, nyní zřejmě Alcaraz (?). V Česku jsme mívali silnou skupinu kvalitních typických antukářů Nováček, Doseděl, Ulihrach.. a já vždycky říkám posledním exemplářem svého druhu alespoň na úrovni Top 70 byl u nás Honza Hájek :) V Rakousku byla antuková generace Mustera, Skoffa a dalších... V dnešní globalizované :) tenisové době už takovéto příběhy, kdy se třeba 3 hráči světové desítky na Wimbledonu octnou na hranici nasazení, stěží pohledáme...
Reagovat
Krisboy
Pěkně shrnuto, souhlasím smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist