Argentinci otočili čtyřhru, v Německu si už zajistili rychlý postup

12. 2. 2012, 09:25
Aktuality 2
DAVIS CUP - Jednou ze čtyř zemí, která si postup do čtvrtfinále zajistila už po sobotní čtyřhře, je tak trochu překvapivě i Argentina. Ta ještě neprohrála na antuce v Německu, když rozhodující třetí bod získali Nalbandian se Schwankem. Ti přitom v zápase čtyřhry prohrávali už 0-2 na sety. V pátečních dvouhrách uspěli Mónaco a Nalbandian.
Eduardo Schwank a David Nalbandian

Němci si do haly v Bambergu připravili antuku, aby eliminovali sílu Juana Martína Del Potra. To však netušili, že aktuálně nejlepšího Argentince právě kvůli povrchu a obavě ze zranění donutí zcela nestartovat. Domácí tenisté si tak zřejmě podřezali větev sami pod sebou, neboť antuka najednou byla silnou zbraní Jihoameričanů - loňských finalistů. 

Ti, pod vedením nového kouče Martina Jaiteho, přicestovali se silnými antukáři Juanem Mónakem, Juanem Ignacem Chelou, Eduardem Schwankem a zkušeným Davidem Nalbadianem.

Naopak domácí lodivod Patrik Kühnen musel den před losem řešit náhradu za nemocného Philippa Kohlschreibera, který Němcům nechyběl v deseti zápasech v řadě. K jedničce Florianu Mayerovi, Tommymu Haasovi a debhlovému specialistovi Philippu Petzschnerovi premiérově povolal Cedrika-Marcela Stebeho.

Do úvodní páteční dvouhry proti hostující jedničce Juanu Mónakovi Kühnen poslal Philippa Petzschnera, který tak plnil roli dvojky místo Kohlschreibera. Ten už Mónaka porazil letos na Australian Open, Petzschner však na antuce neměl šanci. Sedmadvacetiletý Mónaco na svém nejlepším povrchu, na kterém před týdnem vyhrál turnaj ve Viňa del Mar, dominoval a za 2 hodiny a 3 minuty zvítězil hladce třikrát 6-3.

"Je to skvělý pocit. Výhra v prvním zápase nám dodá hodně sebevědomí," uvědomoval si Mónaco. "Ode mě to byl perfektní zápas. Od soupeře jsem asi čekal více, ale myslím, že neměl svůj den. Nepodával dobře jako obvykle," komentoval šťastný Argentinec.

O vyrovnání usiloval 21. tenista světa Florian Mayer, který letos laboroval se zraněním třísel. Proti Davidu Nalbandianovi, jenž v Davis Cupu často neprohrává, začal dobře a získal úvodní čtyři gamy zápasu. První set tak hladce vyhrál, jenže další dvě sady ještě jednodušeji ztratil. Nejvyrovnanější třetí dějství vyhrál v tie-breaku Nalbandian, který tak nakonec slavil výhru 2-6 6-0 6-1 7-6 a dostal Argentinu do vedení 2-0 na zápasy.

"Oba - Juan i já - jsme odehráli skvělé zápasy. Já ten svůj nezačal dobře, ale po prvním setu jsem hrál agresivněji a dostal zápas pod kontrolu. Ve čtvrtém jsem musel hodně bojovat, jsem rád, že jsem to hned ukončil," radoval se Nalbandian. Mayer byl pochopitelně zklamaný. "Hrál jsem dobře, ale David byl lepší."

"První bod je vždy důležitý, dodá sebedůvěru. A David pak odehrál skvělý zápas. Ale potřebujeme ještě jeden bod," řekl Jaite. 

"Už chceme, aby byl za námi tento nepovedený den a probudili jsme se s novou kuráží. V zítřejší čtyřhře se chceme udržet ve hře," uvedl Němec Kühnen. 

Němečtí tenisté tak byli na pokraji vyřazení, alespoň po snížení a zdramatizování souboje sahali ve čtyřhře. Philipp Petzschner s Tommy Haasem vedli už 2-0 na sety, Argentinci David Nalbandian a Eduardo Schwank však pětisetový zápas otočili a získali třetí postupový bod.

"Cítíme velkou radost. Byl to velmi těžký zápas, ale poslední dva a půl setu jsme hráli neuvěřitelný tenis," radoval se Jaite. 

"Je těžké uvěřit tomu, že jsme zápas prohráli, rozhodlo to pár bodů. Ale Argentina je silná a pouze se potvrdilo, proč je třetí na světě," řekl kapitán poražených Patrik Kühnen, který si představoval lepší dárek k 46. narozeninám. "Je to velké zklamání, ale je to sport," doplnil Haas.

V nedělních dvouhrách kapitáni za rozhodnutého stavu pravděpodobně zamíchají sestavami. Za Argentince zřejmě nastoupí Chela a Schwank, domácí dají šanci debutantovi Stebemu a buď nechají hrát jedničku Mayera, nebo si zahraje zkušený Haas.

Argentina se v dubnovém čtvrtfinále, ve kterém chyběla naposledy v roce 2001, utká v domácím prostředí (s velkou pravděpodobností opět na antuce) s Chorvatskem. Němce naopak čeká v září ošidná baráž.

- DAVIS CUP 2012 ... 1. kolo Světové skupiny -
(Německo / Bamberg, antuka / hala)
kompletní výsledky (10. - 12. 02. 2012)

Německo - Argentina 0-3 ... po sobotní čtyřhře

pátek 10. 02. 2012:
Petzschner - Mónaco 3-6 3-6 3-6 ... (0-1)
Mayer - Nalbandian 6-2 0-6 1-6 6-7(5) ... (0-2)

sobota 11. 02. 2012:
Haas/Petzschner - Nalbandian/Schwank 6-3 6-4 4-6 3-6 4-6 ... (0-3)

neděle 12. 02. 2012:
Mayer (Haas) - Mónaco (Chela)
Petzschner (Stebe) - Nalbandian(Schwank)

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

2
Přidat komentář
smazaný uživatel
No ale popravdě tu 4hru táhl Eduardo :)
Reagovat
smazaný uživatel
Bych to tomu Nalbovi za tu dřinu v DC už tak přál :-). Snad teda na počtvrté! Teď budou hrát doma, v semi taky..není to nereálné.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist