Berdych ve Wimbledonu roli favorita zvládá, čeká ho Bogomolov

22. 6. 2011, 19:11
Aktuality 43
ATP WIMBLEDON - Tomáš Berdych zatím ve Wimbledonu bez problémů poráží papírově slabší soupeře. Po Volandrim si hladce ve třech setech poradil i s Francouzem Julienem Benneteauem a o postup do osmifinále si zahraje s dalším nenasazeným soupeřem - Američanem Alexem Bogomolovem.
Tomáš Berdych

Loňský finalista Tomáš Berdych postoupil do třetího kola tenisového Wimbledonu po další hladké výhře bez ztráty setu. Šestý nasazený Čech dnes na londýnské trávě ve druhém kole porazil 6-1 6-4 6-2 Francouze Juliena Benneteaua.

Pětadvacetiletý Berdych předvedl v zápase, jenž začal s více než dvouhodinovým zpožděním kvůli dešti, podobně dominantní výkon jako v prvním kole proti Italovi Filippovi Volandrimu. Pouze jednou v prvním setu ztratil podání, jinak byl na servisu suverénní a útočil při podání Benneteaua; z osmi brejkbolů využil šest. Dnes vylepšil již tak skvělá čísla z první zápasu - zahrál 42 vítězných úderů a udělal jen 9 chyb.

O čtyři roky staršímu soupeři z Francie tak Berdych oplatil porážku z roku 2004, kterou s ním utrpěl při svém prvním startu v All England Clubu.

"Jsem docela spokojený. Obzvlášť když podmínky byly poměrně složité, vítr se točil po celém kurtu. Musel jsem si na to dávat opravdu pozor. Ale o to víc jsem rád, že jsem zahrál takhle," pochvaloval si Berdych po zápase, jenž trval 97 minut, tedy jen o tři minuty déle než duel s Volandrim.

Berdych připustil, že mu loňský úspěch ve Wimbledonu pomáhá. "Ale nikdo mi nic nedá zadarmo, každý chce proti mně tvrdě bojovat a na to musím být připravený," dodal nečekaný finalista z minulého ročníku. Myslí si, že oproti loňsku je jako hráč lepší. "Ale nejde jen o výsledek v jednom týdnu, jde mi o celou sezonu. A já doufám, že tato sezona bude ještě lepší. Je důležité se zlepšovat každý rok," dodal loňský účastník Turnaje mistrů.

"Při hodnocení si říkám, že to vždy může být lepší. Ale dnes jsem spokojený s tím, jak to probíhalo. Těší mě to o to víc, že podmínky byly dost větrný. To není nic příjemného," řekl Berdych, který stejně jako soupeř musel čekat na začátek utkání kvůli dešti dvě a půl hodiny. 

"Pro mě se tím nic nezměnilo. Odpočíval jsem v šatně, ležel jsem na lehátku a asi 40 minut jsem prospal. Takže úplně v pohodě," řekl Berdych. Mnohem víc by mu prý vadilo, kdyby se utkání často přerušovalo.

I během zápasu chvíli mírně pršelo, ale hrálo se bez přerušení. "Ani to neklouzalo při pohybu, ale párkrát jsem cítil, že balon sjel trochu víc, než když je tráva ideálně suchá. Ale neměl jsem s tím problém," uvedl.

"Soupeř v prvním setu velmi špatně servíroval, tím mi dost pomohl. Ve druhém setu zlepšil servis, hlavně první," vrátil se Berdych ke druhé sadě, o kterou musel víc bojovat. "Druhý set se tak trochu natáhl. Ale když ty sety budou vždy jako dnes ten druhý, já se nebudu zlobit."

Celkově je zatím s průběhem Wimbledonu, kde se loni dostal do finále, spokojený. "S čím jsem do těch dvou zápasů šel, to se mi povedlo splnit. Takže v tomhle spokojenost. Vždy to může být o kousek lepší. Doufám, že to budu moci posouvat zápas od zápasu," dodal. "Hlavně nemám žádný zdravotní problém. To je asi nejdůležitější a ovlivňuje to i celkově atmosféru. Zatím všechno dobrý," prohlásil Berdych.

Dnes se snažil více chodit na síť. "Zaměřili jsme se na to už před přechodem na trávu," řekl. Zdůraznil ale, že bude vždy hráčem, který vychází ze hry od základní čáry a útok na síti si musí dobře připravit. "U mě nikdy nepůjde o to, že tam naběhnu, budu to skvěle číst a dělat spoustu bodů. Vždy budu hrát agresivně zezadu a pak si na síť půjdu spíš pro lehký volej," řekl.

Berdych po loňském úspěchu odehrál obě utkání na kurtu číslo jedna, zatímco loni první zápasy hrál na vedlejších dvorcích. "Těžko říci, jestli je to výhoda. Pro mě je to pocta. Ale člověk se tam musí propracovat, není to zadarmo. Mně se to povedlo aspoň pro letošek, tak si to užívám," řekl český tenista.

O postup do osmifinále se český tenista utká nečekaně s Američanem Alexem Bogomolovem, jenž rovněž 3-0 na sety porazil čtvrtfinalistu French Open Juana Ignacia Chelu z Argentiny a poprvé na grandslamovém turnaji postoupil do 3. kola.

S o dva roky starším Bogomolovem, který letos na pražské Štvanici vzdal finále s Rosolem a ve Wimbledonu na sebe upozornil vyhozením rakety mimo kurt, se Berdych potká poprvé.

"Nikdy jsem s ním nehrál. Vím samozřejmě, o koho jde, takovej solidní borec, vyrovnaný údery, bojovník. Musíme si s (trenérem) Tomem (Krupou) sednout a probrat, co viděl on. Ale zase to skončí u toho, že se musím držet toho svého, co funguje, a musím se soustředit na to, co budu na kurtu předvádět já," uzavřel Berdych.

V případném dalším kole si zahraje o čtvrtfinále, v němž už může čelit v repríze loňského finále Nadalovi, s Fishem, nebo Haasem.

- WIMBLEDON muži (Velká Británie, tráva, 6.631,000 liber) -
středeční výsledky českých tenistů (21. 06. 2011)

Dvouhra - 2. kolo:
Berdych (6-ČR) - Benneteau (Fr.) 6-1 6-4 6-2
Bogomolov (USA) - Chela (25-Arg.) 6-0 6-3 6-4

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

43
Přidat komentář
smazaný uživatel
Ahoj,mám otázku,nejedete někdo o prázdninách na nějaký tenisový turnaj?Myslím do Maďarska nebo Rakouska??Přidal bych se??
Reagovat
smazaný uživatel
Zajímavý, před Wimbledonem tady každej o Berdychovi píše, jak nemá šanci na případnou obhajobu finále(což si myslim i já, navíc pořád). Najednou vyhraje dva zápasy, s naprosto žalostným Benneteauem a 1.kolo snad ani hodnotit netřeba a už bude porážet Nadala? Bogomolov neni pravděpodobně hráč, který by měl postoupit do 4.kola GS, ale uvidíme. V případném 4.kole hrát proti lepšímu z dvojice Haase - Fish bude pro Berdycha obrovský problem, takže bych se, být vámi spíše zajímal o tyhle zápasy.
Reagovat
smazaný uživatel
Uvidíme. Osobně si myslím, že čtvrtfinále dá, ale tam klasicky padne s nadalem. Škoda, že nevyšel los, federer by pro něj byl býval daleko lepší soupeř.
Reagovat
VlS
Taky nesdílím finálový nebo semifinálový optimizmus. Přál bych mu to, ale i QF bude dobrý výsledek.
Reagovat
smazaný uživatel
Zajtra veľmi zaujímavé zápasy, škoda že väčšinu dňa nie som pri TV, tak asi len livescoring cez mobil.
Ferrer-Harrison
Beck-Garcia Lopez(zaujímavé len zo SK hľadiska)
Dimitrov-Tsonga
Mannarino-Federer (môže byť zaujímavejšie ako si myslíte)
Soderling - Hewitt (mohlo byť na Centre Court)
Anderson - Djokovic
Tursunov - Melzer
Isner-Almagro

A ešte som zvedavý, ako si poradí Olivier Rochus s JMDP, Del Potro pre Nadala asi nie je hrozbou.
Reagovat
smazaný uživatel
Del Potro otoci. Na dalsi den se vezme lepsi obuti, nejlepe kopacky, aby tm nepadal jak hruska. To, ze nylo utkani preruseno, je vyhodou hlavne pro nej, protoze je sance, ze Rochus nebude hrat stejne dobre.
Reagovat
smazaný uživatel
Hlavně na zápas Soderlinga s Hewittem se hrozně těším. Doufám, že bude Lleyton fit a ukáže mu v plné nahotě, co je to tenis na trávě. Myslím, že pokud Soderling bude hrát podobně jako 1. kolo a Hewitt svůj travařský standart, nemá proti němu Robin žádnou zbraň. Pak bychom se mohli diočkat ultrazajímavého 3. kola Tomic-Hewitt.
Reagovat
smazaný uživatel
Jen jedna stylistická poznámka: "ukázat v plné nahotě" je fráze, která se oužívá ve vztahu k NEGATIVNÍM jevům: Hewitt tudíž může Soderlingovi "ukázat v plné nahotě", že Soderling na trávě hrát pořádně neumí, ale nemůže mu "ukázat v plné nahotě", co je tenis na trávě (POZITIVNÍ věc). :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Ok, tohle jsem nevěděl, myslel jsem, že se to používá běžně ke všemu. Tak dík za objasnění situace, každý ale tuším pochopil, jak jsem to myslel.
Reagovat
smazaný uživatel
Jasně, že to každý pochopil, to nešlo nepochopit. :) A třeba se to dá použít i ve vztahu k POZITVNÍM věcem, jen jsem to nikdy v životě v takovém kontextu neslyšel, proto mi to přišlo divné. typické užití je např.: "Tato aféru ukázala v plné nahotě prohnilost českých politiků." :-)))

K věci: myslím si, že Soda nakonec umlátí Hewitta 3:1 na sety, stejně jako loni Nole.
Reagovat
Vojtiik
ja se teda nejvic tesim na mač dimitrov - tsonga.. doufam teda ze grigor ukaze kus svojeho talentu a trochu boxerovi zatopi:)
Reagovat
smazaný uživatel
No, já věřím právě naopak Hewittovi, Soderling je něco jiného než Novak, dělá víc chyb, na síti je naprosto tragický, navíc Lleyton je běhavý a dokáže mu dost míčů vrátit. Na trávě vždy předváděl své výborné výkony, zopakuje ho i dnes. Navíc Soderling v 1. zápase měl neuvěřitelně moc chyb. Já tipuju 3:1 Hewitt.
Reagovat
smazaný uživatel
Je to možný; já neviděl letos ve Wimbledonu hrát ani jednoho z nich. navíc lleyton by si nějaký ten úspěch na stará kolena a po těch zraněních celkem tzv. "zasloužil". :-))
Reagovat
smazaný uživatel
hmm Bogomolov to bude těžký soupeř. Viděl sem ho tůdlevá nedávno hrál nějaký turnaj v ČR hrál s Rosolem nebo s někým takovým. Nebezpečnej hráč.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak videl si ho, a ani nevieš aký turnaj a s kým hral ? Zaujímavé.
Reagovat
smazaný uživatel
Fakt som sa z chuti zasmial :D
Reagovat
smazaný uživatel
fakt bylo to nedávno tak měsíc dva zpátky
Reagovat
smazaný uživatel
Videl jsi ho na Prague Open a Bogolomov tak tie-breaku srecoval. :D
Reagovat
smazaný uživatel
Já jsem ho viděl na Prague Open proti Minářovi a Rosolovi. S Minářem podával pomaleji než průměrná ženská z top 30.

Rozhodně se nedá říci, že by na mě svou hrou udělal nějaký větší dojem, spíš naopak. Vůbec nechápu, jak s ním Murray mohl v Miami prohrát.
Reagovat
smazaný uživatel
Nevidel som celý zápas..Prakticky len prvý set..V ňom hral Benneteau katastrofálne a Berdych vcelku dobre..Avšak to ľahkovážne stratené podanie,čo Tomáš prehral začiatkom zápasu mu Rafa určite neodpustí...
Reagovat
petrulinka
Teda nevím, co to meleš, ale žádné ztracené podání od Berdycha jsem dnes neviděla.
Reagovat
petrulinka
Teda promiň, jedno, ale za stavu 5:0 to zas snad není takový problém, ne?
Reagovat
smazaný uživatel
Drahá, utekaj do požičovne, kúp si včerajší zápas na VHS a uvidíš stratené podanie za stavu 1:0..;)
Reagovat
smazaný uživatel
Dnes začal program zápasů s několikahodinovým zpožděním. I tak se ale valná část dnešního programu stihla odehrát.

Češi v akci:

Tomáš Berdych vs. Julien Benneteau ----- Hodně nadprůměrný výkon českého tenisty. Do utkání vlétl jako uragán a než se Benneteau nadál, bylo to 6:1 pro Berdycha. Ve druhé sadě se sice Francouz celkem držel, i tak byl ale v klíčových momentech lepší Čech, jenž druhý set získal 6:4 a jemuž patřilo i třetí dějství, kde už si svého soka rozebral a servíroval jedno nechytatelné podání za druhým, přičemž i na returnu dokázal "kouzlit". Berdych tedy zvítězil 6:1 6:4 6:2.

Ostatní:

Rafael Nadal vs. Ryan Sweeting ----- Sweeting se dnes prezentoval výkonem, který by se da určitě přirovnat k výkonu jeho krajana Russella v prvním kole. Nehrál vyloženě špatně, v důležitých chvílích však tahal za kratší konec. Nadal se většiny svých šancí dokázal chopit a vytěžit z nich co nejvíce a proto vítězství ve třech setech 6:3 6:2 6:4.

Andy Murray vs. Tobias Kamke ----- Němec dokázal Britovi činit větší komplikace pouze ve třetím setu, který Murray "urval" až poměrem 7:5, jinak britský tenista vždy zvládl důležité chvíle všech dějství, aniž by šel do těsnější koncovky. Kamke nepředváděl špatný tenis, v rozhodujících okamžicích měl však navrch Brit, který zvítězil 6:3 6:3 7:5.

Robin Haase vs. Fernando Verdasco ----- Přemožitel Radka Štěpánka Verdasco dnes začal stejně nepřesvědčivě, jako včera a nechal Nizozemce utéct do náskoku dvou setů. Třetí dějství sice získal a zavelel k obratu, ten však nedokonal. Na začátku čtvrté sady Haase dvakrát prolomil Španělovo podání a slibný náskok už nepustil. Porazil tak Verdaska 6:3 6:4 4:6 6:2.
Reagovat
smazaný uživatel
Dále:

K vidění bylo také třísetové vítězství Američana Roddicka nad Rumunem Haneskem, překvapivě jasný výsledek zápasu mezi Kubotem a Karlovičem, který skončil výsledkem 3:0 na sety pro Poláka Kubota, čtyřsetové trápení Francouze Monfilse, jenž Slovince Zemlju udolal až v tie-breaku čtvrtého setu, či pětisetovou výhru Jihoafričana Kevina Andersona, který po téměř čtyřech hodinách porazil Ukrajince Marčenka 6:1 v rozhodujícím setu.

Zajímavé zápasy na zítra:

Soderling - Hewitt (přibližně od 14:00 SEČ)
Djokovič - Anderson (od 14:00 SEČ)
Ferrer - Harrison (od 15:00 SEČ)
Isner - Almagro (od 17:00 SEČ)
Federer - Mannarino (od 18:00 SEČ)
Reagovat
smazaný uživatel
Jsou to sice zatím outsideři ale tady tyhle dva výkony byly od Toma vynikající. Připomíná mi to Australian Open kde také hrál výborně. Bohužel si ale myslím že Nadal ve QF bude Tomova konečná. On na něj fakt neumí, Rafa je buldozer. Musel by předvést něco podobného jako v 1. setu na turnaji mistrů nebo v Miami kde ho skoro měl.
Reagovat
smazaný uživatel
Vyzerá to tak, že Wimbledon Berdycha asi nakopol. Bez ohľ
Reagovat
smazaný uživatel
ohľadu na súperov, myslím že v prípadnom 1/4 finále má šancu poraziť aj Nadala - teda keď udrží svoju fazónu, alebo ju aj vylepší. Berdych znova vo finále - to by ma potešilo, ale to už preháňam. :-)
Reagovat
SubOptikT
... ten Bogomolov - to asi nebude tak jednoduché ... uvidíme, Včela ho asi moc neprověřil ....
Reagovat
smazaný uživatel
www.atennis.blog.cz
Reagovat
smazaný uživatel
změň ty barvy, to je naprosto nečitelná kombinace
Reagovat
smazaný uživatel
.
Reagovat
smazaný uživatel
Vlastní článek o dnešním zápasu,,,posuďte.
Reagovat
smazaný uživatel
"Až na jediného Českého hráče Tomáše Berdycha nestihl další Český hráč odehrát celý zápas na Londýnském Wimbledonu"
"Na dalších kurtech by se měli odehrát další České souboje..."
"Tomáš Berdych a jeho Francouzský soupeř..."

To si snad děláš legraci, ne? Na které škole se tohle vyučuje?

Dále je dobře rozeznatelný tvůj vlastní text a text obšlehnutý z nějakého webu.
Tobě nikdo nikdy neřekl, že za tečkou, čárkou, vykřičníkem, otazníkem a dvojtečkou musí být mezera? Takhle píšeš i práce ve škole?
Reagovat
smazaný uživatel
No možná semnou nebudete souhlasit nevím,ale jest-li Berďa bude svoji formu stupňovat nebojím se o jeho semifinálovou účast.
Reagovat
a.magerova
Já mu přeji i finále, když ho letos nemáme v pavouku :-))
Má představa je jasná, finálový boj o 1. nebo 17. GS :-))
Reagovat
smazaný uživatel
nezapomeň ovšem, s kým by potencionálně hrál ve čtvrtfinále
Reagovat
smazaný uživatel
Ano Nadal-Berdych,byl by to určitě těžký match,ale co berďaříká jde zápas od zápasu...A tak to měl i minulý rok na WIMBLEDONU...Samozřejmě přeji i finále i celé vítezství...Berďo držím palce!
Reagovat
smazaný uživatel
:-) Berďa je vždy se sebou maximálně spokojen, nežli fatálně prohraje. Je ovšem pravda, že ve Wimbledonu se obvykle se svou sebespokojeností drží při zemi a jde mu to, zatím i letos.
Reagovat
Matti
Nebojím se o jeho semifinálovou účast - promiň, ale zkus se trochu držet reality. Ano může se mu to povést, ale napsat to co jsi napsal ty, zavání hodne nesoudnosti.
Reagovat
smazaný uživatel
Přidávám se ke gratulaci. Dneska to oprvadu mebylo špatné. Ještě dva zápasy a už to bude čtvrtfinále. TO by byl alespoň nějaký úspěch, když už ne znovu finále.
Reagovat
a.magerova
Berdychovi k vítězství.
A Janko Tipsarevičovi k 27. narozeninám (doufám, že tu sérii skrečí nemíní prodlužovat !!!)
Reagovat
smazaný uživatel
Tome výborný výkon,gratulace.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist