Berdychovi z cesty do semifinále mizí nasazení soupeři

6. 8. 2009, 10:11
Aktuality 4
ATP WASHINGTON - Tomáš Berdych v úterý postoupil přes Lotyše Gulbise do 3. kola a ani v dalších zápasech na nenasazené soupeře nenarazí. Pokud by dnes zvládnul souboj s Němcem Petzschnerem, utká se ve čtvrtfinále s Isnerem nebo De Chaunakem.
Philipp Petzschner

Český tenista Tomáš Berdych se v osmifinále turnaje ve Washingtonu utká s Philippem Petzschnerem. Pětadvacetiletý Němec, kterému patří 44. příčka světového žebříčku, v nočním utkání druhého kola překvapivě porazil domácího Mardyho Fishe po setech 1-6 6-4 6-1.

Fishe v utkání trápilo svalové zranění, které si přivodil nedávno v Davisově poháru a před týdnem kvůli němu odstoupil z klání v LA. "Není to jednoduché, když podvědomě víte, že ten sval není v pořádku," mrzelo Fishe. Prý ho to limitovalo hlavně na servisu, při kterém se dopustil devíti dvojchyb. "Teď pojedu domů a zkusím se dát dohromady co nejdříve před US Open. Hlavně chci být zdravý," podotkl.

Berdych tak bude papírovým favoritem, přestože se s Petzschnerem dosud na kurtu nesetkal. Osmý nasazený hráč navíc v případě postupu do čtvrtfinále narazí na nenasazeného soupeře. Francouz Sebastien de Chaunac totiž vyřadil Dmitrije Tursunova a Američan John Isner si překvapivě poradil s turnajovou trojkou Jo-Wilfriedem Tsongou.

Isner si minulý týden podrvtl kotník, v hlavním městě Spojených států však na sobě žádné omezení pohybu nedává znát. I když v prvním setkání s Tsongou nevyužil žádný ze šesti brejkbolů, i díky 20 esům utkání po dvou zkrácených hrách otočil. A to i přesto, že ve třetím setu na returnu uhrál jen šest fiftýnů a čelil čtyřem hrozbám ztráty servisu.

"Není jednoduché hrát první zápas po delší odmlce s hráčem, který tak výborně servíruje. Prohrál jsem, i když jsem ani jednou neztratil svůj servis," litoval Tsonga.

Nasazeným se nedaří, Roddick se vrátil vítězně
Vypadli i další nasazení hráči jako Tommy Robredo, Igor Andrejev, Viktor Troicki nebo Dudi Sela. Izraelský tenista padl ve třech setech s vítězem z roku 2004 Lleytonem Hewittem. "Nemá zrovna nejlepší servis na okruhu," všiml si Hewitt. "Zkoušel jsem tak hrát agresivně a to byl ten správný plán."

Juan Carlos Ferrero hrál minulý týden finále na antuce v Hamburku a stěžoval si na únavu. Teď ale nečekaně zvládá i rychlý přesun a přechod na tvrdý povrch. "Bylo to trochu překvapivé vítězství," řekl bývalý první hráč světa Ferrero po výhře nad krajanem Robredem. "Očekával jsem těžší zápas, ale dnes mi tam padalo skoro vše," těšilo Španěla. Teď ho čeká Němec Tommy Haas.

Poprvé od finálového zápasu ve Wimbledonu se na kurtech objevil Američan Andy Roddick. Na domácím klání ve Washingtonu, kde již třikrát triumfoval, neměl se svým úvodním utkáním problémy a nad Němcem Benjaminem Beckerem vyhrál za 55 minut 6-3 6-2.

"Udělal jsem vše správně, s prvním zápasem musím být spokojený," těšil výkon Roddicka, který v červenci laboroval se zraněním třísel. Teď ale narazí na krajana Sama Querreyho, jenž na posledních třech turnajích hrál ve finále. Minulý týden v LA dokonce získal svůj druhý titul. Ve Washingtonu zahájil výhrou 6-3 6-4 nad Rusem Kunicynem. "Bude to moc těžké utkání, Sam je ve vynikající formě," uvědomuje si Roddick.

Pomstít krajana Čiliče má možnost Ivo Karlovič. Ten i díky 18 esům zdolal Němce Schüttlera a narazí na Inda Devvarmana. Tomu má sám co oplácet, protože s ním prohrál v úvodu sezony na turnaji v Čennaí, kde Ind senzačně došel až do finále.

Tomáš Berdych se na kurtech objevil i včera. Po boku Lukáše Dlouhého, se kterým může teoreticky nastoupit ve čtyřhře za 6 týdnů v semifinále Davisova poháru v Chorvatsku, však prohráli s pátým nasazeným párem Fyrstenberg/Matkowski z Polska.

- ATP 500 WASHINGTON (USA, tv. povrch, 1.402.000 dolarů) -
středeční výsledky (05. 08. 2009)

Dvouhra - 2. kolo:
Roddick (1-USA) - Becker (Něm.) 6-3 6-2
Isner (USA) - Tsonga (3-Fr.) 4-6 7-6(2) 7-6(4)
F. Gonzalez (4-Chile) - Falla (Kolum.) 7-5 7-5
Söderling (5-Švéd.) - Južnyj (Rus.) 6-3 6-1
Ferrero (Šp.) - Robredo (7-Šp.) 6-3 6-2
Petzschner (Něm.) - Fish (9-USA) 1-6 6-4 6-1
Karlovič (11-Chorv.) - Schüttler (Něm.) 6-4 7-5
Gicquel (Fr.) - Troicki (12-Srb.) 3-0 skreč T.
Odesnik (USA) - Andrejev (13-Rus.) 2-6 7-5 6-4
Hewitt (Austr.) - Sela (15-Izr.) 6-3 2-6 6-2
Querrey (16-USA) - Kunicyn (Rus.) 6-3 6-4

Čtyřhra - 1. kolo:
Fyrstenberg/Matkowski (5-Pol.) - Berdych/Dlouhý (ČR) 7-5 6-3

Čtyřhra - čtvrtfinále:
Damm/Lindstedt (ČR/Švéd.) - Bhúpathí/Knowles (3-Ind./Bah.) 3-6 6-1 16-14

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

4
Přidat komentář
smazaný uživatel
Chtělo by to již od Tomáše nějaký dobrý výsledek, protože na žebříčku opět trochu poposkočil nahoru a v případě dalšího úspěchu by mohl ten žebříčkový vzestup pokračovat.
Reagovat
Gulbis
No spíš to vypadá na žebříčkový sestup, neboť do konce roku obhajuje 980 bodů, které letos těžko uhraje
Reagovat
smazaný uživatel
Přesně, hlavně ta obhajoba Tokia bude velmi těžká, naopak Radek tam má málo bodů a mohl by do top 16.
Reagovat
smazaný uživatel
Já to myslel spíš tak, že ve druhé půlce roku 2008 neuhrál kromě Tokia žádný pořádný výsledek (Us Open 1. kolo, turnaje serie Masters max. 3.kolo) a za předpokladu, že na Us Open dá tento rok třeba 4.kolo a na turnajích ATP 1000 třeba čtvrtfinále, už se může na těch 900 bodů dotáhnout bez obhajoby Tokia a ta také není vyloučená. Když chce Tomáš něčeho ještě tento rok dosáhnout, Tokio by měl obhájit.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist