Češi si finále nezahrají. Rozhodující dvouhry ovládli Djokovič a hrdina Tipsarevič

19. 9. 2010, 17:42
Aktuality 24
DAVIS CUP - Tomáš Berdych ani Radek Štěpánek nedokázali v nedělních dvouhrách získat rozhodující třetí bod, který by znamenal postup do finále Davisova poháru. To si poprvé v historii zahrají Srbové, kterým pomohl druhý hráč světa Novak Djokovič a především strůjce dvou bodů Janko Tipsarevič.
Srbové slaví postup do finále

Čeští tenisté hráli o druhé finále Davisova poháru za poslední dva roky a semifinále na půdě Srbska začali lépe. Radek Štěpánek v pátek otočil zápas proti Victoru Troickému. Tomáš Berdych pak ale nedokázal potvrdit roli favorita proti Janku Tipsarevičovi a stav po prvním dnu byl nerozhodný. V důležité bitvě o druhý bod uspěl český pár Berdych/Štěpánek a finále bylo na dosah. 

Jenže v neděli nejprve ukázal sílu finalisty US Open Novak Djokovič, který v pátek kvůli žaludečním problémům nenastoupil a v sobotu prohrál čtyřhru po boku Zimonjiče. Druhý hráč světa otočil zápas s Tomášem Berdychem a výhrou 4-6 6-3 6-2 6-4 vyrovnal na 2-2. 

O finalistovi tak musel rozhodnout až poslední pátý duel, ve kterém se proti Radku Štěpánkovi postavil Janko Tipsarevič. A třiadvacetiletý Srb se stal národním hrdinou. Po Berdychovi dokázal porazit i Štěpánka, kterého v bouřlivé atmosféře smetl 6-0 7-6 6-4 a posunul Srbsko do premiérového finále. 

O Salátovou mísu si Srbové zahrají o víkendu 3. až 5. prosince na domácí půdě proti Francouzům. Ti smetli 5-0 na zápasy Argentinu.

Už ve středu se tenisté dozvědí los nadcházejícího ročníku Světové skupiny 2011. "Budeme nasazeni, ale los bude velice podstatný, protože soupeři v prvním kole jsou těžcí," řekl Navrátil. Češi mohou dostat silné Švédy, Rakousko nebo jet třeba do Kazachstánu.

Berdych - Djokovič 1-3. Srb si pomohl pauzou
České tenisty mohl do finále posunout nejdříve Tomáš Berdych, s finalistou US Open Novakem Djokovičem ale prohrál 6-4 3-6 2-6 4-6 a stav semifinále byl vyrovnaný 2-2. 

"Ještě jsme neprohráli. Je to dva dva a není to jen o mém výkonu, ale o celém týmu," řekl po své porážce Berdych, který v Bělehradu prohrál obě své dvouhry. 

Před úvodní nedělní dvouhrou se spekulovalo, že bude hrát Viktor Troicki, jelikož Djokovič před zápasem údajně ani netrénoval. Druhý hráč světa se ale zodpovědnosti nevzdal a ve 14:00 vstoupil k nadšení haly, která se postupně zaplnila, na kurt.

Berdych měl obvaz pod levým kolenem, ale pohyboval se bez omezení a snažil se na začátku držet míč ve hře a zbytečně neriskoval. Po opatrných gamech se Berdych začal více osmělovat a v sedmé hře využil parádním forhendem, kterým vymetl roh, první brejkbol duelu. Při svém podání si nepustil Djokoviče k tělu a první set ukončil esem.

Úspěšnou taktiku Berdych neměnil. Snažil se stále, aby se co nejvíce hrálo, případně si pečlivě připravoval rozhodující míč. Hlavně dobře podával a nemusel se dlouho bát o ztrátu servisu.

"Začal jsem výborně a chtěl jsem udržet stejnou úroveň. Mohl jsem mít na začátku druhé sady tři brejkboly a dostat ho ještě pod větší tlak, ale bohužel, on se vrátil silný a začal hrát skvěle. Pak už skoro nechyboval a pak už není moc co říci," řekl Berdych.

Djokovič se snažil hrát jako o život a v druhé sadě za stavu 3-2 se při podání Berdycha vrhl i po smeči, kterou nemohl stihnout. Po doskoku upadl a několikrát se překulil. Chvilku ležel na zemi, na lavičce pak ledoval koleno a diváci skandovali jeho přezdívku "Nole". S obvázanou nohou se ale po deseti minutách vrátil na kurt.

"K tomu nemám, co říci," nechtěl se Berdych bavit, zda Djokovič na kurtu jen předstíral zranění, aby ho vyvedl z tempa.

Začal ale jiný zápas. Djokovič byl po pádu jako vyměněný, výborně běhal a naplno ukazoval sílu své defenzivy. Berdycha pauza malinko rozhodila, ale první brejkbol ještě odvrátil. O dvě hry později párkrát chyboval a servis i druhý set ztratil. Djokovič v tu chvíli skoro neminul kurt, zatímco Berdych kupil nevynucené chyby.

Ve třetím setu prohrál český tenista od stavu 1-0 čtyři hry v řadě, pak sice vzal Djokvičovi servis, ale třetí set už nezachránil. Výborný tenis z obou stran pokračoval ve čtvrté sadě. Djokovič podával bravurně a získával servis mnohem snadněji než Berdych.

Set rozhodl jediný brejk v deváté hře. "Hrál jsem lépe než v pátek, ale na výhru to nestačilo. Djokovič byl lepší," uznal Berdych.

Štěpánek prohrál 0-3. Tipsarevič je srbským hrdinou
O tom, kdo si zahraje ve finále proti Francii o Salátovou mísu, tak musel rozhodnout pátý zápas mezi Tipsarevičem a Štěpánkem.
"Věřím, že Radek udělá vše, aby vyhrál," přál si smutný Berdych.

Rozhodující zápas ale začal Štěpánek jako ve zlém snu. V prvním setu uhrál sedm výměn a dostal za pětadvacet minut "kanára". Tipsarevič navázal na páteční výkon proti Berdychovi a za podpory servisu a frenetického publika v zaplněné hale na kurtu exceloval.  "Nebyl jsem Tipsarevčem překvapen, ale on neudělal snad ani jednu chybu a bylo těžké se dostat do setu," komentoval Štěpánek první sadu.

První game Štěpánek získal až za stavu 0-1 v druhé sadě, jenomže v vzápětí si znovu ztratil servis. Ve výměnách ale už nezaostával, postupně nutil Tipareviče chybovat a zpátky do setu se dostal brejkem Tipsarevičova podání v páté hře. Sadu tak rozhodl tie-break.

Ve zkrácené hře musel Štěpánek několikrát přerušit podání, protože diváci stupňovali nesportovní chování a při nadhozu hlučeli. Český hráč se nenechal vyvést z míry a za stavu 6-5 měl setbol. Při podání soupeře ale poslal forhend do autu. Tipsarevič si následně servisem připravil svůj setbol a tvrdým returnem ho využil.

"Cítil jsem se lépe a lépe, ale bohužel jsem nedokázal set dokončit. Nevyužil jsem své šance. Kdybych vyhrál druhý set, byl by to jiný příběh, ale nestalo se," litoval český tenista.

Štěpánek i český tým se tak ocitli set od prohry v celém utkání. Ta se přiblížila ještě více, když jednatřicetiletý karvinský rodák vstoupil do třetího setu jako do prvního a rychle prohrával 0-4. Štěpánek ukázal srdce bojovníka, zápas nevzdal a snížil na 3-4. Vyrovnat ale nestihl a zápas za dvě a půl hodiny prohrál.

"Jsem zklamaný, přijeli jsme sem bojovat o tři body a další finále Davis Cupu, ale to je sport. Nemůžete vyhrát pokaždé a musíte výsledek respektovat," řekl Štěpánek. "Prohrál jsem s hráčem, který hrál lépe než já. Nedokázal jsem využít své šance," dodal.

- DAVIS CUP (semifinále, Bělehrad) -
kompletní výsledky (17. - 19. 09. 2010)

Srbsko - Česko 3-2
pátek 17. 09. 2010:
Troicki - Štěpánek 6-4 2-6 4-6 4-6
Tipsarevič - Berdych 7-5 6-2 2-6 7-6(5)
sobota 18. 09. 2010:
Djokovič/Zimonjič - Berdych/Štěpánek 6-3 1-6 4-6 1-6
neděle 19. 09. 2010:
Djokovič - Berdych 4-6 6-3 6-2 6-4
Esa: 4:7. Dvojchyby: 2:1. Nevynucené chyby: 34:58. Vítězné údery: 29:38. Využité brejkboly: 5 ze 10 - 2 ze 2. Celkem získané míče: 121:98. Čas: 3:14 hod.
Tipsarevič - Štěpánek 6-0 7-6(6) 6-4
Esa: 9:6. Dvojchyby: 7:2. Nevynucené chyby: 29:38. Vítězné údery: 34:20. Využité brejkboly: 6 z 8 - 2 z 5. Celkem získané míče: 99:77. Čas: 2:30 hod.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

24
Přidat komentář
smazaný uživatel
http://isport.blesk.cz/clanek/tenis-davis-cup/95998/tomas-smid-djokovic-se-chova-jako-blazen.html

Cetli jste to nekdo? Sice je tahle verze tohoto clanku trochu pozmenena, nez je v novinach, ale i tam mluvi Tomas Smid o tom, ze Djokovic ukazal svoji druhou tvar.
Reagovat
smazaný uživatel
Tomas Smid by mel vedet ze at jiz se Djokovic prezentuje v singlu jakkoliv tak srbsky temperament a horkou hlavu nezapre. :-) Je rozdil hrat za sebe, neco pokazit a v dalsim turnaji se zlepsit! :-) Nez hrat za cely svuj narod, kdy jedna chyba odsune vsechny nadeje na druhou kolej s vetou: Zkuste to zase za rok! :-) A prave Djokovic je velky vlastenec! :-)
Reagovat
UnrealTom
Djokovic za*ranej simulant přeju mu jen to nejhorší hlavně na okruhu
Reagovat
smazaný uživatel
Hnevej se na Berdycha! Pokud by nehral podprumerny tenis pak nemuselo dojit k duelu s Djokovicem! :-) TOP ten tenista by se nemel nechat rozhodit pauzou k osetreni! Berdychova hlava v Davis Cupu opet "zafungovala" jak mela! :-) Djokovic predvedl pouze to, co v dulezitem momentu predvadi drtiva vetsina tenistu! :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Presne tak! Tenisovi experti se shodli na tom, ze nebyt podprumerneho vykonu ceske jednicky v zapase s Tipsarevicem, nasi mohli slavit uz v sobotu. Berdych si bohuzel udrzel tu ''formu'' z US Open.
Reagovat
smazaný uživatel
Jest tomu tak. Prekvapive nase sance drzel nad vodou Radek coz vede cely cesky tenis k zamysleni! :-) Aby hrac top ten prohral oba duely se jen tak nevidi. Kazde zle je vsak k necemu dobre snad se Berdychovi v hlave konecne rozsviti!
Reagovat
Frick
Chorvati by měli bejt nasazení, tekže kdo by mohl bejt potom nějtěžší? Napadaj mne Švédové doma nebo Němci venku. Dále: Indie venku, Rakušani venku, Rumuni venku, Kazaši los. Doma pak se starými známými - Chile a Belgie, což by asi bylo příjemné a s dobrou šancí na postup i při absenci jednoho z dvojky Radek x Tomáš a reálný by to bylo i bez nich.

Možná bude důležitější, jak půjde pavouk. Při postupu všech nasazených by ale tedy vůběr nebyl moc dobrej. Asi nejlépe Chorvati doma či Rusové doma. U dalších týmů - USA, SRB, ESP, FRA, ARG by pak záleželo, jak bude kdo utahanej po Wimbledonu a kdo všechno nepřijede. Bohužel, i pokud to dopadne v březnu dobře, tak asi takový štěstí mít v červenci nebudeme.
Reagovat
smazaný uživatel
Nebudu hanet vykony nasich, proste nemeli sve stastne dny, Bohuzel v dost nestastnou dobu. Hlavne me mrzely TB obou. Hlavne Rada mel 3X break navrch. Hlavne ten forhendovy volej u site do outu. Jeho oblibeny uder. Ach jo. Asi byl uz fakt unaveny a chvilkova nekoncentrace vse rozhodla. Pak se dalo cekat, ten katastroficky zacatek 3.setu. Hlavne jsem po utkani mela spatnou naladu a uz jsem nebyla schopna nic delat. Ale koukala jsem na to dobrovolne a zase budu. Chvili si dam pausu, Ted 25O budu sledovat jen vysledky, I kdyz mozna podle toho, kdo bude hrat. A l000 zase naplno. Prece jen sportovne pogratuluji k semi. Opravdu by se meli zlepsovat i ostatni nasi hraci a objevit se nejaka nova posila, ale bohuzel ta na obzoru neni.
Reagovat
urbi
a trochu si odpočinout.
Reagovat
weak
na kolik dalsich diskuzí hodlas tuto ftipnou glosu jeste poslat? :O uz jsem to cetl asi na ctyrech...
Reagovat
smazaný uživatel
Kdyz se nad tim tak zamyslime, finale si nezahrajeme kvuli jednomu neschopnemu moulovi, a to je Berdych.

1.den
Radek vlitl na Troickeho, krome prvniho setu si jej vodil, diktoval tempo zapasu a zaslouzene urval prvni bod. Pote vsak na kurt prisel Berdych. Nespocet chyb a hruza na servisu, to jedine mi zustalo v patemi v souvislosti s Berdychem v patek. Kdyby byval vyhral, dostalo by se Cesko do vedeni 2:0 po prvnim dnu.

2.den:
Do ctyrhry se vedle rozjeteho Radka postavil i negramotny Berdych. Zavinil ztratu prvniho setu po tom, co si za stavu 3:4 prohral servis. Nebyt toho gamu, zapas mohli nasi vyhrat ve trech setech, tak jsme museli byt kvuli neschopnosti Berdycha byt6 v napeti dalsi pulhodinu navic. Radek se nakonec odhodlal a urval pro Cesko druhy bod.

3.den
Moula Berdych predvedl svuj nejhorsi vykon za posledni mesice, nebyt toho, ze si Djokovic v prvnim setu vybral slabsi chvilku na servisu, sel by Berdych z kurtu ve trech pomerne jednoznacnych setech. Takhle zbytecne strasil na kurtu o hodinu dele.

Muzete videt, ze Berdych nikdy neunese tihu okamziku, i pres Radkuv ostudny vykon v patem zapase to bude prave on, kdo zavinil prohru Ceska v semifinale Davis Cupu.
Reagovat
smazaný uživatel
Vzhladom k tomu ze finale bude u nich tipujem ze daju antuku na ktorej Llodra s jeho servis volej vyhori jak fakla- dalej Tsonga aj ked sa uzdravi na antuke Novaka neda na 3 seta nikdy a Tipsarevic ukazuje ze aspon jedneho singla vyhra- cizue Srbi maju DC viac menej- jedine ze by Novak sa zranil. Co sa tyka Srbsko-CR tak som pisal ze Srbi postupia - akurat soom zle tipoval 4hru kde Zimonjic ma sklamal totalne vyhorel naopak Berdyh/Stepanek v 4hre boli vyborni- Berdychovo najlepsie vystupenie proti Srbom kedze v singloch bol priemerny az podpriemerny. Co sa tyka publika tak neviem co sa komu nepaci vsade ma domaci tym podporu publika a kto cakal ze Srbi a ich balkanska krv sa neprejavi ze budu tichoa nebudu piskat hulakat tak asi nevie nic. Co sa tyka Novakovho zranenia- tak neviem co sa stalo fakt je ze tam spadol a mohlo sa mu daco stat - skor si myslim ze v prvom momente bol v soku a nic samu nestalo cize zvysok zapasu sa normalne dostaval do tempa a zlepsoval. Pochybujem ze to bolo takticke behom normalnej vymeny vyletet porad k divakom ale kazdy ma svoj nazor a keby to tak aj bolo tak co uz zakazene osetrovanie neni tak neviem co sa komu nepaci - to ze Berdych vychladol a nechal sa rozhodit len je problem jeho slabej koncentracie a psychiky- keby po tej pauze nabehol Berdych v plnej forme aku mal na RG a Wimbledone nikto by tu Novaka nekritizoval... Ked to kompletne zhodnotim tak Cesky team ma prekvapil lebo som cakal 4:1 pre Srbov ta 4hra bola z CZ strany vyborna- tiez Stepanek prvy zapas nad ocakavania a Berdych nesklamal - iba uz nema tu formu co mal a ludia to nevedia pochopit a budu sa do neho navazat- ale ked o rok zas bude hrat super v DC tak budu zase ho milovat...
Reagovat
smazaný uživatel
Naprosto souhlasim s celym prispevkem! Dekuji za nej jiz jsem nedoufal ze se doctu neceho podobneho. :-)
Reagovat
Frick
Co myslíte, může Štěpec aspoň další seozonu vydržet? Díval jsem se zběžně do TOP 30 ATP tour a nejstarší ročníky jsou tak 1981...

Byli nějací tenisti, co se i 33-34 byli v TOP 30 nebo aspoň TOP 50? :-( Může třeba tahle Radkova slabá sezona nějak pomoci - tedy, že třeba se tolik nehuntoval? Jinak bez Śtěpce s dvojicí Berdych + Hájek/Minář (/Lojda?) bych to viděl tak max. na semi, pokud by los přál...
Reagovat
smazaný uživatel
Tak čtyřhru může hrát v DC ještě 5, 6 let, co se týče dvouhry, dávám mu max. rok.
Reagovat
darek.vrana
Je to individuální. Vzhledem k tomu, že začal později, klidně může hrát dýl. Samozřejmě hráči jako Agassi, Lendl byli i po třicítce konkurenceschopní, i když jim šla výkonnost dolů. Konkrétně Lendl byl ještě ve 34 letech ve dvacítce, než ukončil kariéru. Agassi ještě po třicítce vyhrál myslím US Open. Ale třeba Santoro se držel v podstatě celou kariéru 20 let v kuse přibližně kolem 40. místa až do svých šestatřiceti.
Reagovat
zde73
HOSI DIKY!VE DVOJKO TAHAT NEKOLIK LET DC JE PODLE ME SKVELE!A FINALE A SEMI JE PARADA?JEN TAK DAL!
Reagovat
a.magerova
Díky.
Reagovat
smazaný uživatel
kluci díky, snažili jste se.
Reagovat
Chandler
Radek je určitě skvělý tenista, ale co ty jeho směšný úvody zápasů? Půstí 1. set Troickimu, který byl, jak se pak ukázalo, jasně horší. Od Tipsy, který je tak na jeho úrovni, dostane v 1. setu kanára, ale pak s ním hraje vyrovnanou partii. To je pořád ta nerozehranost nebo co? :)
Reagovat
smazaný uživatel
ne ten dnesni prvni set byla vylozene srbova zasluha pote se trochu zthorsil a tim padem se hrala vyrovnanejsi bitva
Reagovat
smazaný uživatel
Pokud Češi postoupí do finále, je celkem překvapující, že to bude zásluhou Štěpánka. Alespoň pro mě. A to byl Berďa tolik vychvalován ...
Reagovat
smazaný uživatel
Soucitná, flámující, pějící, procítěná, pracující, cestující Paříž. Paříži, kdo jsi? A kdo jsou lidé, kteří putují tvými ulicemi? Lidé hledající sami sebe v zástupu dalších? dalších, kteří jsou na tom úplně stejně. Také tanečník Pierre denně potkává ty samé bytosti, ale míjí je bez povšimnutí. Tedy až do chvíle, kdy mu lékaři oznámí, že potřebuje transplantaci srdce, která však nezaručí úspěch. Tváří v tvář smrti změní pohled na svůj dosavadní život a také na lidi kolem sebe. Na ty bezejmenné tváře, které se střetávají s jeho pohledem a o kterých nic neví. Cédric Klapisch vytvořil citlivou mozaiku lidských příběhů, které se protínají v pulzující Paříži. A tak se objevil tento propletenec roztodivných událostí, charakterů a sociálních tříd, jehož ústředním motivem je jedinečnost a prchavost lidské existence. A samozřejmě: Paříž. Osobitý vztah tvůrce k rodnému městu je cítit z každého záběru ? dominantou snímku není jen prolínání několika osudů, ale také vztah postav k Paříži a tedy k životu, protože ?milovat Paříž znamená milovat život?. Hlavní postavy tvoří dvojice Romain Duris a Juliette Binoche alias nemocný Pierre a jeho sestra Elise. Pierre má po vyřčené diagnóze odlišný pohled na lidi, které denně potkává. Je to on, kdo stojí na balkóně svého bytu naproti hřbitova Pére Lachaise a je to on, kdo si uvědomuje, že je to možná naposledy, co se na něj dívá. Je to on, kdo se směje malichernostem všedního života a kdo pláče steskem po nich. Podporou mu je právě sestra Elise, která skrze bratra nahlíží sama na sebe a rozhodne se vylézt ze své škatulky, škatulky takzvané obranné. Vedle této dvojice vykreslil autor také další epizody z běžného života lidí, a nebylo jich málo. Je toho hodně? Ano, dějová linie neplyne přímým směrem, má několik odboček, které spolu zdánlivě nesouvisí. Zelináři, pekaři, tanečníci, sociální pracovnice, imigranti, architekti, bezdomovci, profesoři, studenti, modelky?
Reagovat
smazaný uživatel
Berda na to měl, nevadí přístě :-). Ale Radek na to má ten Tipsarovič si o sobě moc myslí doplatí na to...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist