Štěpánek porazil náhradníka Troického. Češi vedou 1:0!

17. 9. 2010, 18:13
Aktuality 13
Čeští tenisté se přiblížili druhému finále Davis Cupu v řadě. Radek Štěpánek otočil zápas s Viktorem Troickým a výhrou 4-6 6-2 6-4 a 6-4 zajistil svému týmu první bod. O druhý bude ještě dnes bojovat Tomáš Berdych s Jankem Tipsarevičem.
Radek Štěpánek

V úvodním utkání souboje mezi Srbskem a českými tenisty měl dnes nastoupit druhý hráč světa Novak Djokovič. Tři hodiny před začátkem zápasu s Radkem Štěpánkem ale Srbové oznámili, že finalista US Open nemůže hrát kvůli žaludečním potížím.

Místo Djokoviče tak nastoupil Viktor Troicki, kterého jeho slavnější krajan označil za dobrou volbu.

A Troicki začal dobře. Hned v prvním gamu zápasu prorazil Štěpánkovo podání, což se pro vývoj úvodního setu ukázalo být klíčové. Sám totiž podle očekávání výborně podával a působil jistěji i od základní čáry. Štěpánek se snažil prokládat hru kraťasy, ale první set už nezachránil.

Troickému nepomohl ani roztleskávač Djokovič
Štěpánkova trpělivá hra ale od začátku druhé sady začala přinášet ovoce. Český hráč se někdy vydával k síti, jindy jen držel míč ve hře a nechával soupeře, aby kazil. Ve druhé hře díky tomu získal karvinský rodák první brejkbol, který využil po dlouhém míči Troického.

Když byl Troicki v koncovce druhého setu v problémech, tak halu roztleskával Djokovič a nevypadal, že má žaludeční potíže. Ani to ale nepomohlo; Štěpánek získal ještě jeden brejk a srovnal krok.

"Srbové udělali chybu, že nepostavili Djokoviče. Ten v televizi vypadá naprosto v pořádku. Díky tomu je náš tým v obrovské výhodě," řekl bývalý daviscupový kapitán Jan Kukal pro deniksport.cz.

Důležitý třetí set začal o něco lépe Troicki, opět výborně podával. Štěpánek musel odvrátit tři brejkboly, ale při druhém a třetím podání to dokázal přímým bodem. Štěpánek často využíval i Jestřábí oko - a úspěšně, během prvních tří setů pětkrát odhalil chybu lajnových sudí.

Štěpánek se postupně dostal do tradičního zápasového transu. Povzbuzoval se, poskakoval a zatínal pěst. A hlavně hrál pestře a chytře. V desáté hře vycítil při podání Troického šanci. Převzal iniciativu, tlačil se k síti, což mu vyneslo setbol, který okamžitě proměnil.

"Dal jsem tomu všechno, hrál jsem velmi chytře a můžu na sebe být velmi pyšný," řekl Štěpánek po utkání. "Klíč k výhře byl třetí set, ve kterém jsem na konci zahrál skvěle desátou hru. Vytáhl jsem údery, které nečekal, a to rozhodlo," dodal český tenista.

Komplikace přišly v páté hře čtvrté sady. Štěpánek si po nevynucených chybách podruhé v utkání prohrál servis. Český hráč ale zabojoval a hned dokázal získat brejk zpět. Za stavu 4-3 si nechal od fyzioterapeuta Pavla Koláře ošetřit otlačené prsty pravé nohy.

Štěpánek svoji daviscupovou zkušenost prokázal znovu v desáté hře čtvrtého setu. Nervóznímu Troickému prorazil popáté v utkání servis, i když už prohrával 0:30. Při mečbolu donutil soupeře k chybě poté, co se vydal na síť. Aut ze Srbovy rakety pak potvrdilo i Jestřábí oko.

Češi tak v boji o finále vedou 1:0 na zápasy. Druhý bod se dnes pokusí získat Tomáš Berdych. Česká jednička nastoupí v Bělehradské aréně proti Janku Tipsarevičovi.

 

Výsledky - semifinále Davis Cupu:
Bělehrad: Srbsko - ČR 0:1 po první dvouhře
Troicki - Štěpánek 6:4, 2:6, 4:6, 4:6.

 

pva, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

13
Přidat komentář
smazaný uživatel
akze alespon to bude i nadale dramaticke a mozna se ta prava oslava jen oddali o dva dny.Ale dnes prani jeste hodne super vyhranych zapasu.A letosni sezonu v singlu skoncit v Londyne a DC asi v Parizi.
Reagovat
smazaný uživatel
Radek překvapil, nečekal jsem to...bohužel T.B. prohrál, pořád stejně špatná hra jako poslední zápasy na betonech...u balonů je pozdě a hraje z mizerných pozic.
Reagovat
smazaný uživatel
Mám dojem, že Tomáše bude ještě dlouho ve snech strašit hra Tipsareviče...to co zatím srb předvádí, je famózní. Každopádně doufám, že to Tomáš ještě otočí.
Reagovat
smazaný uživatel
ale tomas nehraje dobre... za to jake je skore si muze sam
Reagovat
smazaný uživatel
Vždyť to jsem taky myslel...Tomáš si to prohrál sám. Na to, že jeho nejlepší údery by měly být forehand a servis to dnes fakt nevypadalo. Je tada pravda, že Tipsarevičovi vycházely údery hodně na lajny, ale s tím by si měl tenista patřící do top ten hravě poradit.
Reagovat
smazaný uživatel
jóóóóóóóóóóóó, zatím podle plánu, paráda!!!!
Reagovat
smazaný uživatel
:-D Podle planu?! Plan byl, ze nastoupi Djokovic a take ze Radek je outsiderem a to i proti Troickemu! Spise mile prekvapeni, nezli plan!
Reagovat
smazaný uživatel
tak kazdy muze mit svuj plan to je individualni akorat berdych asi prohraje takze je to zle
Reagovat
smazaný uživatel
Pokud nazyvas planem hrdinske pozapasove kecy, pak souhlasim, ze i takovy muze byt plan!! Jen tlacha po zapase, to umi kazdy!!
Reagovat
smazaný uživatel
http://www.tenisportal.cz/zpravy/davis-cup-djokovic-dnes-nenastoupi-6634/pridat-komentar/#add
tady napsal maart komentar ze je rozsekame a ze radek to zvladne tim padem tento komentar patrici na adresu radka... je asi pravda ze to bylo podle JEHO plánu
Reagovat
smazaný uživatel
Tomas bude mit zrejme vetsi potize! :-/ Cekal jsem to, bohuzel. Snad vsak vyhraje!
Reagovat
smazaný uživatel
Krása to byla!
Reagovat
a.magerova
Bravo Rááááďo!!!
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist