Čilič vyhrál finálový maratón s Andersonem a získal druhý titul v sezoně

24. 2. 2014, 01:35
Aktuality 5
ATP DELRAY BEACH - Marin Čilič zakončil parádní tři týdny vyhranou finálovou bitvou. V Delray Beach udolal po více než třech hodinách Kevina Andersona a získal už druhý letošní titul.
Profily hráčů
Marin Čilič (© yellowtennisball.com)

Marin Čilič v uplynulých třech týdnech startoval na třech turnajích a na všech se dostal do finále. Počtvrté v kariéře vyhrál na domácí půdě v Záhřebu, v Rotterdamu prohrál až ve finále s Tomášem Berdychem a skvělou formu z evropských hal si přivezl i do Spojených států. Konkrétně do Delray Beach, kde povedený měsíc zakončil druhým titulem v sezoně.

Ve finále pětadvacetiletý Chorvat udolal po vyčerpávající bitvě šampiona z roku 2012 Kevina Andersona. O dva roky staršího Jihoafričana udolal v nejdelším finále v historii turnaje až po 3 hodinách a 8 minutách boje, po kterém vede ve vzájemné bilanci už 4-1. Pro oba finalisty to byl nejdelší třísetový zápas na turnajích ATP World Tour.

Čilič měl na začátku utkání problémy na podání, všech pět brejkbolů však odvrátil a po úspěšně zvládnutém tie-breaku se ujal vedení. V druhém setu prohrával 0-2, pak však otočil na 5-3 a zápas mohl ukončit. Jenže servis neudržel, následně neproměnil mečbol, ve zkrácené hře zahodil další tři a zápas šel do třetí sady.

V té Chorvat ještě o náskok prvního brejku přišel, ale podruhé si ho už pohlídal. Sice málem za stavu 5-4 znovu utkání nedopodával, neboť prohrával už 0-40, nakonec však proměnil celkově sedmý mečbol a zvítězil 7-6 6-7 6-4.

"Cítím se úžasně a obzvlášť po té poslední dlouhé noci, kdy jsem zápas ukončil po jedné hodině v noci," vrátil se Čilič k semifinále proti domácímu Isnerovi, se kterým na zápas čekali kvůli dešti do pozdních večerních hodin. "Dnes jsem se na kurt vrátil a dokázal jsem vyhrát. Jsem za to moc šťastný."

Čilič během posledních tří týdnů vyhrál 14 zápasů, z toho 12 ve dvou setech, a jen jeden prohrál. V Delray Beach hrál ve svém jubilejním 20. finále na okruhu ATP a vybojoval v něm 11. titul. Překonal tak Ivana Ljubičiče, více turnajů z Chorvatů vyhrál už jen jeho současný trenér Goran Ivaniševič (22).

"Dnes to nebylo nic snadného pro mé nervy, hlavně pro nervy Gorana. Ve finále nervy ovládnou vaše tělo a vy se s tím musíte vypořádat. Naštěstí jsem k tomu dnes našel cestu," dodal Čilič, který má v letošní sezoně bilanci 18-4 a v novém vydání světového žebříčku se posune z 29. na 25. místo.

Čilič přitom mohl v těchto chvílích pykat za doping. Loni v květnu v Mnichově měl pozitivní test a hrozil mu dvouletý trest. Tvrdému verditku ale unikl, neboť podle vyšetřovací komise tenisové federace ITF užil stimulant niketamid nevědomky v tabletách s glukózou, a ne proto, aby si zlepšil výkonnost. Činnost měl původně zastavenou na devět měsíců do konce ledna, v říjnu však dosáhl u sportovního arbitrážního soudu (CAS) zkrácení na pouhé čtyři měsíce a na kurty se tak vrátil ještě v závěru loňské sezony.

- ATP 250 DELRAY BEACH -
(USA / Florida, tv. povrch, 539.730 dolarů)
nedělní výsledky (23. 02. 2014)
Dvouhra - finále:
Čilič (7-Chorv.) - Anderson (4-JAR) 7-6(6) 6-7(7) 6-4
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

5
Přidat komentář
babolat.cz
méně Gulbisů, více Ciliců!
Reagovat
babolat.cz
výborně Marine!!
Reagovat
Sonja
Tabletky s glukózou dělaj divy:-))
Né, gratulace Marinovi;-)
Reagovat
kada.tom
Je to borec :-) Ten zápas jsem z větší části viděl a oba hráli hodně dobře, jen Kevin dělal víc chyb.
Reagovat
spaniel
Forma jak hrom. Dobře Marin
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist