Potvrzeno: Čilič si odpykává devítiměsíční trest za doping

16. 9. 2013, 18:56
Aktuality 194
Mezinárodní tenisová federace ITF dnes Marinu Čiličovi potvrdila devítiměsíční trest za doping. Pozitivní test měl chorvatský tenista v květnu v Mnichově, už v lednu 2014 se tak může vrátit do turnajového kolotoče.
Profily hráčů
Marin Čilič

"Podle nezávislé vyšetřovací komise si Čilič zakázaný stimulant vzal nevědomky v tabletách s glukózou. Neudělal to tedy proto, aby si pomohl k lepším výkonům," citovala agentura AP prohlášení ITF.

I když Čilič díky tomuto vysvětlení unikl dvouletému zákazu startů, hodlá se proti trestu odvolat ke sportovní arbitráži CAS v Lausanne. "Chtěl bych zdůraznit, že jsem nikdy úmyslně ani vědomě neužil zakázané látky. Jsem proti jakémukoli dopingu ve sportu," uvedl v prohlášení s tím, že až do vyřešení případu se nebude dál vyjadřovat. Tablety s glukózou prý koupil v lékárně ve Francii.

Čtyřiadvacátý hráč světa Čilič měl pozitivní test na niketamid už v květnu na turnaji v Mnichově. Pak sice startoval ještě na pěti turnajích a na trávě v Queensu po výhrách nad Berdychem či Hewittem ve finále potrápil pozdějšího wimbledonského šampiona Andyho Murrayho, distanc od Mezinárodní tenisové federace ITF však platí zpětně od května.

Trest tedy Čiličovi vyprší na konci ledna 2014, o všechny výsledky, body a prémie od turnaje v Mnichově včetně ale přijde.

Čtyřiadvacetiletý Chorvat nehrál od Wimbledonu, kde kvůli zranění kolena nenastoupil k zápasu druhého kola s Jihoafričanem Kennym De Schepperem. Podle chorvatských médií však bývalá světová devítka a vítěz devíti turnajů ATP odstoupil kvůli pozitivnímu testu a následnému vyšetřování.

Dvojnásobný trest dostal v létě Srb Viktor Troicki, který neodevzdal vzorek krve a nyní za to pyká 18 měsíců. Nařčení však odmítá a obrátil se na civilní soud.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

194
Přidat komentář
smazaný uživatel
Zaujímava debata, ktorú zrejme podnietilo pár naozaj, ale naozaj absurdných názorov o povolení dopingu..

Ja by som len rád dodal niečo o tej "tráve"..Pred pár rokmi som mal na túto tému zaujímavý rozhovor s človekom z lekárskeho prostredia, lámal som si hlavu nad tým, ako može THC napomocť k športovému výkonu, keďže človek pod jej vplyvom má úplne iné "problémy"..A prečo je teda zakázaná?...Keď človek berie určitú skupinu podporných látok a zároveň berie THC, tráva ich urcitým sposobom potláča a znižuje šancu na ich nájdenie v krvi, resp. v moči..Inak povedané, nenájdu ti "steroidy" nájdu ti iba THC..

Antidóingová federácia sa teda na základe tohto faktu asi legitímne domnieva, že ak niekto berie THC, berie ho preto, aby zamaskoval iné látky..Je to trochu hon na čarodejnice, ale svoju logiku to dáva..
Reagovat
Roger_Federer
Překvapil si ma.., že sis nečim ty lamal hlavu:)..
Slušny koment..k tematu..
Vidiš, že to jde, když se chce.:)
Reagovat
VlS
Odpověď najdeš na stránkách WADA, to je to čem jsem tu psal včera. Látky jako THC, herák, koks jsou zakázané z důvodu etiky, protože sportovec nesmí být feťák, zatímco ožrala být může.
Reagovat
rod_laver
doping je vypuštěný džin z lahve, který se už tam nevrátí. Myslet si, že Čilič neprošel a je jeden z mála, kteří jsou nasypaní, je iluze. Hráči jeho žebříčkového postavení pracují s jinými látkami než ti top, kteří budou mít látky vždy takové, které jsou nedekovatelné. Anebo druhá varianta je, že se tito hráči "netestují", uvozovky jsem napsal záměrně. Samozřejmě testování jde i obejít, sám jsem pár testů podstoupil, takže vím, jaká je okolo toho habaďůra..a to se nejednalo o sport, kde se točily takové peníze..

Řeči o tom, že Rafa s Novakem sypou a např. Roger je čistý, jsou rovněž zcestné. Tenis je sport, ve kterém se točí miliardy, diváci očekávají šestihodinové zápasy s maximálním vypětím sil. Myslíte si snad, že přístup k tréninku a strava stojí za tím, že tenis se posunul tak neskutečně kupředu? Možná jsem zkažený, ale nevěřím tomu, že by v top cca 30 byl čistý hráč. A neumím si představit, jaký poprask by se stal, kdyby někdo z TOP4 bych chycený. Ale to se nikdy nestane :) mimoto, kdyby všichni hráči byli čistí, tak je žebříčkové pořadí stejné jako teď, akorát výkony by byly slabší.. rád bych očekával konstruktivní debatu, kteří věcně mají k tomu něco říct, ale vždy se pod těmito články strhne zaslepená bitva fanoušků, že xy by nikdy nic nevzal a jestli má někdo důkazy, ať je předloží :))
Reagovat
smazaný uživatel
Rode,nevolal si sa predtym nahodou Roger Federer?
Reagovat
smazaný uživatel
Tu sa musim roda_lavera zastat, on nie je nijakym double-accountom.
Reagovat
gigin
Stačí porovnat pravopis... sorry, Dominiku :)))
Reagovat
Fandina
gigin ... kontroluješ čistotu příspěvků koukám. Zajímavé.
Reagovat
gigin
Cože? :DDD Nic nekontroluju. Jen je absolutně jasné, že příspěvek roda není příspěvkem Dominika. Na pravopisné chyby nepoukazuju. Naopak, Dominika jsem se několikrát zastával, když byl terčem posměchu kvůli jeho pravopisu, páč vím, že s tím má problém, za který ani tak nemůže....
To se týče čistoty pravopisu. Co se týče čistoty obsahu, jako co mám kontrolvoat? Jestli je to spravedlivé, nebo ne?? :DDD Zase jako Fandinko v klidu, jo?? ;))
Reagovat
Fandina
Ale to jsem nevěděla, že tě jednoduché konstatování takhle rozepíše ... úsměv. Už jsem ti to psala. Každý jsme jiný. Zaujalo mě, že někdo sleduje, jakým stylem píše a jestli nemá víc nicků. Tohle je to poslední, co mě na diskusi o tenise zajímá. A koukám, že ty tím žiješ. A nešlo o pravopis, spíš obecně, že mě připadáš jako někdo, kdo má nastarosti co se tu píše a komentuje to. Ale mohu se mýlit. Jinak tvoje věc a posílám velllllllllllllikánský úsměv. Zdravím. Drzá protivná a blbá Fandina!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Reagovat
gigin
Zase jsi vyhrála, jako pokaždé ;) Holt, klobouček, jsi fakt hodně dobrá.. Jinak ano, máš pravdu. Admin mne platí zato, abych tu dohlížel na čistotu, spravedlnost příspěvků. A taky mám odhalovat ty, kteří tu vystupují pod více nickama. Mám tu tajné spolupracovníky, např. Sonju, která nedávno odhalila martyho x M.M...
Jo a za každého takového máme 2000 Kč...
Reagovat
Roger_Federer
No, jo musi byt jasny každemu, že jsem to nepsal..:).Jsem hold anal-fabet..:)
Reagovat
Roger_Federer
No, jo musi byt jasny každemu, že jsem to nepsal..:).Jsem hold anal-fabet..:)
Reagovat
Fandina
Ty se mnou hraješ nějakou hru, že jsem vyhrála? Že o tom nic nevím ... úsměv. Asi mi budeš napsat v čem spolu soutěžíme, abych byla v obraze. Jinak hraji moc ráda, když je to fééééér hra ... úsměv
Reagovat
gigin
Dominik - určitě nejsi.
Fandina - tak dá se to nazvat hrou. Spíš jsou to takové slovní přestřelky. A jak jsi nedávno psala, ty vždy vítězíš... ;)
Reagovat
Fandina
gigin ... díky za vysvětlení. Samozřejmě, že když jsou slovní přestřelky, kdo by nechtěl vítězit ... úsměv
Reagovat
smazaný uživatel
Jenže ty vítězíš pouze neférovými praktikami (překrucování a ohýbání faktů) a nedodržováním zásad běžné diskuse (logická argumentace, interpretace psaného textu)
Reagovat
Stan_Borowitz
Nevím, proč jsem si na to v této souvislosti vzpomněl, ale na vojenské přípravě na VŠ (pamětníci si možná vzpomenou, co to bylo, ostatní odkazuji na Wikipedii) jsme měli důstojníka, který také zvítězil v absolutně každé diskusi. Byl to dost podobný diskusní Terminátor.
Reagovat
gigin
Byl jsem na vojně v Mariánkách a jednou přijel na kontrolu jakýsi major z velitelství. Nikdy nezapomenu tuto větu:
Pokud do tří let nebude válka, tak jsem se já a můj syn narodili zbytečně...
Reagovat
tito
no to byla zase tečka :-)
Reagovat
Fandina
Frenkiess já jsem řekla, že vždycky vítězím, ale jen tam, kde o tom něco vím. Nejdu do diskuse, o které nic nevím, abych neměla šanci vyhrát.
Reagovat
Stan_Borowitz
Jojo, důstojníci ČSLA, to byly užasné generátory nepravděpodobných výroků.

Ten náš (plukovník inženýr) třeba jednou na hodině protichemické přípravy (kam spadaly i jaderné zbraně) prohlásil: "Soudruzi, podle mých výpočtů(!), pokud bude na divizi provedeno třicet jaderných úderů, tak musí být do hodiny bojeschopná." Pak se na chvíli zasnil, upřel oči do dáli a dodal: "A s těma chlapama pak můžete válčit hlava nehlava, protože už jsou stejně vyřízení!!"
Reagovat
smazaný uživatel
Jenže i tam, kde o tom něco málo víš, vítězíš pomocí lží, polopravd a podivně překroucených témat tak, aby jsi měla vždy tu svoji domnělou pravdu. Ty tomu říkáš vítězství, já bezohlednost a zabedněnost.
Reagovat
gigin
Stan - :DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
Frenkiess - jeb na to, to je marnota :)) Ale jak chceš, samozřejmě..
Reagovat
smazaný uživatel
Krásný a ukázkový příklad pár řádků pod tímhle vláknem, kde tě Stan rozcupoval na kousky, ale ty se pořád nesmyslně pokoušíš obhájit neobhajitelné jen za cenu bezcenného vítězství.
Reagovat
Fandina
Frenkiess nevím co čteš, ale je to jedno. Papír snese všechno. Nadávat se dá komukoli a shazovat kdokoli. Ty nejsi výjimkou.
Reagovat
smazaný uživatel
Když se někdo chová jako ty, je shazování tímhle způsobem a těmito argumenty oprávněné, a dokonce důležité.
Reagovat
Fandina
Frenkiess až bude nějaké téma, ozvi se, třeba si můžeme popovídat a rozdat si to spolu. Takhle vždycky jen přijdeš a nediskutuješ o věci, ale o mě. Nečekej, že se nebudu bránit, když na mě začneš útočit. Ta jde všechno ostatní stranou a brání se každý.
Reagovat
Fandina
Oprava ... to jde všechno ... To místo Ta
Reagovat
Stan_Borowitz
Ach, ta bohatost a dvojznačnost češtiny. Tak Fandina by si to ráda rozdala s Frenkiess.

To je ovšem hozená rukavice. Bude z toho někde na webu záznam?
Reagovat
Stan_Borowitz
Klidně stačí jen highlights.
Reagovat
Fandina
Stan ... navrhla jsem když už, tak si to rozdat na webu, takže to bude veřejné a celé, bez zkrácené verze ... úsměv
Reagovat
Stan_Borowitz
Před zraky celého aktivního registratoria Tenisportálu? S tím, že kdo bude mít zájem, tak se může přidat?

No, to zní opravdu jako slušnej odvaz. Až by se mi z té představy zamlžily brýle, kdybych byl nějaké nosil.
Reagovat
Fandina
Stan ... ono bude spíš záležet na druhu toho rozdávání, na něco si netroufnu, takže třeba bych ráda nějaké atrktivní téma, nějaké polohy, ale tam si nedovedu představit jasnou výhru, takže bych asi do toho rozdávání ani nešla ... úsměv
Reagovat
smazaný uživatel
Já si to s tebou hodlám rozdávat pouze na téma tvého diletantství a neschopnosti vést kvalitní diskuzi, Fandino. Vše ostatní je pasé, jelikož bys mě svým terminátorským stylem značně frustrovala a o to nestojím.
Reagovat
Stan_Borowitz
Když se najdou dobré polohy, tak je to jasná výhra pro všechny zúčastněné aktéry i nezúčastněné pozorovatele.

A vůbec není potřeba se pouštět do nějakých velkých akcí, jak správně už kdysi při zápisu do oddílu juda upozornil Františka Koudelku trenér Tulpach. Může to být úplně komorní záležitost.
Reagovat
Stan_Borowitz
Neunáhluj se, abys se smetím nevynesl i tiket s jackpotem 364 700 000 Kč (courtesy of Sazka a.s.) A to nejsou malé peníze.

Já kdybych od Fandiny někdy dostal tak otevřenou nabídku, tak bych se rozhodně o takovou šanci nepřipravil nějakým zbrklým odmítnutím.

Mně ale takové štěstí nepotkalo a to jsem vyplácal už tolik slov, že by to stačilo k ukecání ženské armádní jednotky státu Izrael.
Reagovat
Fandina
Stan ... dovedu si představit, že to může být příjemná záležitost pro všechny a soutěžící, pozorovatele. A to je právě to, že si nejsem jistá, že bych takovouhle diskusi uměla. Možná by v tom byl někdo hodně zdatnější a povolanější. Jsou témata, na která si netroufnu a je faktem, že když už, tak opravdu komorně, to se mi moc líbí ... úsměv
Reagovat
Fandina
Frenkiess ... disciplíny, které mi navrhuješ mě neberou a určitě bych v nich neuspěla, takže nic ... úsměv
Reagovat
Stan_Borowitz
Taková komorní, ale přesto živá, tématicky laděná diskuse, při které se nezastaví (podle způsobu jejího vedení) prsty či jazyky diskutujících, ta se jistě dá vést od večera až do svítání. Řečeno policejjní hantýrkou, několikrát a opakovaně.

Doping je při ní sice povolen, ale není potřeba. Není přece důležité vyhrát, ale zúčastnit se.
Reagovat
Stan_Borowitz
A tím se vracíme zpět k tématu článku a nebezpečí hádky bylo zažehnáno...
Reagovat
Fandina
Stan ... díky tobě zažehnáno, šikulo ... kdo umí, umí kdo neumí tak co ... úsměv
Reagovat
Fandina
Stan ... podle mě je potřeba doping kontrolovat, bohužel ve společnosti nejsou všichni tací, co se nechtějí i při fér stanovených podmínkách zvýhodňovat. Do té doby musí být kontrola. Bohužel.
Reagovat
Stan_Borowitz
Amen.
Reagovat
rod_laver
DORSCH: co bych dal za to, abych se jmenoval Roger Federer :)))
Reagovat
Nola
http://www.onthegotennis.com/home/ernests-gulbis-doesnt-like-novak-anymore.html
Gulba sa ti vyfarbil... neznáša Novaka, už je načase si vybrať....
Reagovat
gigin
Není to zase tak horké, jak říkáš. Nesnáší je opravdu silné slovo. Řekl jen, že se Novak změnil od doby, kdy spolu v útlém mládí bydleli a trénovali v Mnichově...

http://www.menstennisforums.com/showpost.php?p=18109433&postcount=117
Reagovat
smazaný uživatel
Ano, zatímco Nole se z kašpara stal prvotřídním profesionálem, Gulbis se tohle ne a ne naučit :-)))
Reagovat
Nola
ešte si zastávaj toho rozmaznaného bohatého fracka :D bulvárny šašo to je :D baby a chlast to je jeho životný štýl :D
Reagovat
gigin
tomasinho - ne a ne, no.. třeba se chytne. Nakonec to tam i píše, no.
Nola - jak jako? Ty mu cpeš do huby, co neřekl! Chlastal ano. A mít nějaké baby a bohatého tatu je nějaké zlo? A že kecá kolikrát nesmysly, to je jasné. Však to tam i píše, že někdy provokuje...
Reagovat
Sonja
Nolo, nedramatizovala bych to:-)... Novak je světová jednička, do úst si ho bere hodně lidí. Jerzy o něm taky řekl, že mu přijde "fake":-D
Jinak úspěchy pochopitelně člověka změní, ale zrovna Noleho si vážím proto, že mi přes všechno, co dokázal, pořád přijde jako hodnej, pokornej kluk, který se zajímá, stará a snaží...:-) Určitě ne žádné povýšené ignorantské hovado:-D
Reagovat
Sonja
*Určitě není...
Což je spousta lidí, který dosáhnou úspěchů a vydělaj si prachy, že už do konce života nemusej dělat nic a maj se jako prasata v žitě.
Reagovat
VlS
Debata je úchylná. Část obviňuje kde koho bez jakýchkoliv důkazů, část by povolila doping jako cestu k odstranění nelegálního dopingu, část by za doping trhala hlavy a skoro nikdo není schopný říct, co doping je a co ne. Je to to, co pánové v Maisson du sport v Lausanne u Ženevského jezera dají na seznam a co ne. Jich se nikdo neptá proč - super mafie podpořená OSN a multilatwrální dohodou států vymáhanou na principu, že kdyby někdo nesouhlasil, tak nesmí pořádat sportovní klání a jeho sportovci tam nesmí jet. Super demokracie a super kšeft, něco jako obchodování s emisními povolenkami. Sice neomezily CO2 v atmosféře ani o miligram, ale vydělaly vyvoleným miliardy, zaplatili to spotřebitelé a zatlačily Evropu mimo konkurenci. Komu to prospělo? Nejvíc Číně, která Kjóto nepodepsala a rozšířila si ekonomiku o výrobu, se kterou tam firmy utekly před eko diktátem. Náhoda nebo skvělej management?
Jak probíhá off competition kontrola antidopingu v Číně? Kdo vyrábí léky na seznamu a kdo ty jiné? Je to rozšiřování seznamu fér nebo je to ovlivnitelné třeba penězi? Kdo rozhodl, že THC na seznamu je a alkohol není? THC tam je z etických, nikoliv lékařských hledisek. Proč tam není alkohol? No kdo by zaplatil lihovou daň?
Já nejsem ani uživatel, ani obhájce mariánky a dalšich svinstev, klidně ať jsou zakázané, ale když se necháme za chvíli zotročit vykladači etiky ( kteří se mohou eticky klidně ožírat) tak nám zakážou Tarantinovi filmy ( za mě klidně, já se na ten hnus nedívám, ale nikomu bych to nezakazoval), porno, voňavky pro holky a začnou nám nařizovat, ve kterýho boha musíme věřit. Po krůčcích směřujeme od svobody k totalitě.
Chcete zrušit dopování? Není nic jednodužšího. Zrušte sport za peníze a sázení na sport a bude po problému. Zadara nikdo chemická kouzla vyvíjet nebude.
Jsem pro kontrulu "DOPINGU", který ovlivňuje výkonnost, jsem proti buzeraci s kapkama na rýmu, práškama na tlak a "eticky" vyloučenejch látek.
Reagovat
Stan_Borowitz
No tak základní spor byl už o samotný princip, tohle jsou technické záležitosti a ty jsou vždy velmi složité a pochopitelně se projevují různé lobbyistické, politické a jiné tlaky. Bohužel vrcholový sport je dnes hlavně těžký showbusiness se vším, co k tomu patří.

S CO2 bych to ale nesrovnával, doping ve sportu je prokazatelný a člověkem ovlivnitelný problém, na rozdíl od klimatických změn.

A to, že sousedi nevychovávají své děti ke slušnosti a čestnosti, pro mne neznamená, že bych na jejich výchovu měl rezignovat i já. Tolik k té Číně.
Reagovat
smazaný uživatel
Zajímavý text, jenom věcná. Jak by ti alkohol pomohl k lepším výsledkům a tím byl účinný jako doping?
Reagovat
smazaný uživatel
Nejlepší příspěvek na tohle téma. :)
Reagovat
VlS
Stane, antidopingové kontroly jsou kšeft, 500 SFr za jeden test.
Reagovat
VlS
Stejně jako mariánka nebo Beta blokátory v lécích na tlak - nijak.
Reagovat
VlS
to bylo pro Vencu
Reagovat
VlS
Stan 2 - CO 2 jsou taky jednoznačně prokazatelné, měřitelné a tak dál. Tvůj příměr o sousedovic děckách je mimo misku, neodpovídá na otázku qui bono.
Reagovat
Stan_Borowitz
Já bych měl několi věcných poznámek - alkohol na seznamu je, ale pouze u vybraných sportů, kde skutečně může pozitivně ovlivit výkonnost sportovce. Jinde to nemá smysl, protože by jeho užívání bylo z pohledu dopingového účinku kontraproduktivní. Na seznamu nejsou zakázané léky, ale látky, takže s konspirační teorie s výrobci léků stojí na vratkých nohou.

Dále WADA (World Anti-Doping Agency) nesídlí v Maisson du sport v Lausanne u Ženevského jezera, ale v kanadském Montrealu a není finančně ani organizačně podporována OSN, ale MOV. Na mechanismu jejího fungování a způsobu přijímání opatření a sestavování seznamu zakázaných látek nejsou patrné žádné mafiánské metody. Pokud máš o nich nějaké důkazy, sem s nimi.

K té "buzeraci s kapkama na rýmu, práškama na tlak" bych uvedl faktickou poznámku z empirické zkušenosti, že každý, opakuji každý, sportovec přistižený při dopingu se hájí tím, že o ničem nevěděl, že to bylo v kapkách, energetickém nápoji, v jehněčím mase (Kordův nandrolon) atd. a že je v tom nevinně. Takže tyhle řeči o buzeraci s kapkami na kašel je potřeba brát s jistou rezervou. I kriminály jsou samozřejmě podle tvrzení jejich osazenstva plné nevinných, na které "to někdo ušil"...

A krůčky směřující od svobody k totalitě (přičemž rozhodně nepopírám jejich existenci, naopak) bych hledal určitě jinde než v antidopingových iniciativách a pravidlech uplatňovaných v rámci poměrně uzavřené komunity osob, které se rozhodly za určitých podmínek ve veřejném prostoru vykonávat nějakou (výdělečnou) činnost, a jsou tedy zákonitě vystaveny veřejnému dohledu a kontrole. Pokud si ji budou provozovat ryze soukromě, nikdo je omezovat nebude a budou si moci užívat zakázaných i jiných látek dosyta.
Reagovat
Stan_Borowitz
Dodatečně a v rychlosti:

Kdo platí těch 500 SFr za test? Testovaný sportovec?

CO2 se sice lidskou činností prokazatelně do ovzduší uvolňuje, ale nikdo zatím nedokázal, že by měl CO2 pocházející z antropogenní činnosti zásadní vliv na klimatické změny. Vliv zakázaných látek na výkonnost sportovce je podstatně lépe vědecky uchopitelný a hůře politicky či jinak ovlivnitelný problém.
Reagovat
smazaný uživatel
Nejlepší příspěvek na tohle téma. :)
Reagovat
Stan_Borowitz
ještě jsem zapomněl reagovat na toto. No, vrcholový sport je skvělý generátor peněz pro všechny zainteresované subjekty. Jeho bezchybná činnost je ale podmíněna stále se zvyšujícím (nebo alespoň neklesajícím) zájmem diváka, který celý ten cirkus platí. Ten je ve svém přístupu ovšem poněkud schizofrenní. Na jednu stranu požaduje stále lepší a větší výkony, na druhou stranu ale chce, aby jich bylo dosaženo "čistě" (po zkušenostech z jiné debaty se záměrně vyhýbám slovu férově). Proto byl přijat WADC a založena WADA, proto byla pod záštitou UNESCO přijata mezinárodní úmluva o boji proti dopingu. V čí prospěch? Ne ve prospěch diváka (tj. veřejnosti), ale ve prospěch toho skvěle fungujícího stroje na peníze. V jeho zájmu je potřeba veřejnost uklidnit, dokud to jde. Jakmile už začne být iluze "čistého sportu" neudržitelná, začne se spinovat ve prospěch legalizace dopingu. Zatím se vypouštějí testovací balónky, jestli by to veřejnost zkousla a nechala se tím generátorem peněz dojit i přeto, že by přišla o svou iluzi čistého sportovního zápolení. Možná i celá aféra Armstrong byla spuštěna jako takový lakmusový papírek...
Reagovat
VlS
V Maison du Sport tu a tam bývam a WADA tam sídlí. Mezinárodní úmluva, na základě které je přijetí antidopingových kontrol státy fakticky vymahatelné je přijatá na bázi OSN a nikoliv MOV, protože na bázi MOV by neměla právní účinnost. MOV stejně jako jakejkoliv spolek padlejch holek má nulovou závaznost pro státy.
Projdi si seznam látek. Alkohol je zakázaný u sportů FIA a FIM ( auta a motorky) a FAI ( letectví)
kvůli negativním účinkům alkoholu na organizmus stejně jako v běžném silničním prozu a v civilním letectví, ne tedy z důvodu regulace pozitivního působení( a asi i v nějakých dalších, kde jde v principu o život).
Znovu zopakuji, že nemám nic proti kontrole dopingu, otázkou je míra. Jestli považuješ za normální systém off competition kontrol s taháním lidí z postele, omezováním osobní svobody a tak dál, tak já to považuji za úchylné, zvlášť, když se WADA rozlézá už i do amatérských sportů. Větší počet kontrol nic nevyřeší, přinese jen stále sofistikovanější metody podvádění. Problém jsou miliardy, které se v show paradoxně se odvolávající na Olympijské principy točí.
Avery Brundage by se dnes otáčel v hrobě, ne z dopingu, ale z toho kšeftu který se ze sportu stal.
Reagovat
VlS
Konstatuji že se v principu shodujeme. Problém není doping, ale motivace k dopingu a finanční zázemí dopingu jako " průmyslového" odvětví. WADA a vše kolem ní možná bojuje s následky, příčina zůstává nedotčena či dokonce posiluje.
Reagovat
Stan_Borowitz
Ano, v tom zásadním pohledu, tj. na příčiny, se určitě shodneme. S těmi mimosoutěžními kontrolami to je samozřejmě složitý problém, to je jasné. Obzvlášť v dnešní společnosti, kde má každý mraky práv a nějak se zapomíná na povinnosti a odpovědnost.

Já si občas nostalgicky vzpomenu na raná dětská léta, kdy pro mne sportovci jako Rod Laver, později třeba Bjorn Borg nebo náš Ivan Lendl znamenali symbol toho, že pomocí píle, úsilí a jisté dávky talentu a štěstí se lze dostat mezi ty nejlepší, najít cestu do země za zrcadlem (v moderní podobě "za televizní obrazovkou"). A vím, že spousta dnešních dětí se stejnou nadějí a vírou upírá zrak k Nadalovi, Federerovi nebo Djokovičovi. Možná je to dnes jen iluze, že to je už z větší části jen záležitost chemie, ale čím déle tu iluzi pro naše děti a vnoučata udržíme, tím podle mne lépe pro nás pro všechny. Protože není pro společnost nic více zničujícího než mladá generace bez pozitivních vzorů a snů o vlastním velkém úspěchu, jehož základem je poctivost a pracovitost. Taky by se mi asi dvakrát nechtělo čurat pod bdělým okem dopingového komisaře, ale bral bych to jako svůj skromný přípěvek k zachování té iluze. Pokud bych byl "čistý", samozřejmě. Svým způsobem povinnost, společenskou odpovědnost...
Reagovat
Mayo
ja by som doping povolil...a koniec koncov dneska dopuje hocikto
Reagovat
Berny
Neni mi dobre, beru ted paralen ale ze bych si vzal dneska halucigeni drogu to asi ne. Avsak prijde mi to jako jedine mozne vysvetleni, pac to co tady ctu mi prijde out of reality. Jediny snad Stan_Borowitz to ma v hlave v poradu srovnane. Lidi jste vpoho ?
Reagovat
smazaný uživatel
Přesně tak, je to hrůza, jak se rozvolňujou pravidla všeho a ve všem. Sport, kde se oficiálně povolí doping už není sportem.
Reagovat
Stan_Borowitz
Jsem samozřejmě realista, tak mne napadlo případné kompromisní řešení - ať si ti, co berou a chtějí brát, udělají vlastní soutěže "mutantů", kde budou moci soutěžit legálně s pomocí podpůrných prostředků a metod. Sport, včetně názvu této činnosti jako takové, ať nechají těm, kdo chtějí bojovat čestně.

Byly by prostě souběžně vedle sebe soutěže lidí a soutěže oblud.
Reagovat
spaniel
Souhlas. Souboj laboratori. Tve dite zacne hrat, a ty mu v 10, 15 letech (nebo snad 5?) začneš cpát svinstva, aby mel sanci a držel krok.
Reagovat
Stan_Borowitz
Přesně tak. Nechápu, že tyto souvislosti někomu nedocházejí.
Reagovat
gigin
Panebože! To chceš jako říct, že kdyby byl doping povolený, tak začneš rvát svýmu dítěti sračky?? Nebo kdyby si hrál vrcholově, že to budeš zobat taky?
Reagovat
Fandina
Ono je to tak, že společnost nechce žádnou soutěž mutantů. Chce jen těch čistých. A protože se obává, že mnozí nechtějí být čistí, tak je jeden sport a musí se kontrolovat jeho čistota.
Reagovat
spaniel
Ne gigine, nemusel bys. Ale jini by kvuli svým snum klidne obětovali ďecka. A ty, kdybys nezobal, taky v poho. Jen bys hral max okresni ligu.
Reagovat
Stan_Borowitz
Gigine, to jsi nějak špatně pochopil. Spaniel klade zásadní otázku - kde je ta hranice. Protože je naprosto evidentní, že v případě povolení dopingu ve sportu by někteří "ambiciózní" rodiče vůbec neváhali "zajistit svému dítěti ty nejlepší možné podmínky k tomu, aby bylo schopno rozvinout svůj talent a odpovídajícím způsobem se prosadit".
Reagovat
gigin
spaniel - fakt si myslíš, že by toho byl někdo schopen? Myslím nechat zobat děcka...
Stan - neváhali??
Kluci, tvl, já vás mám rád, ale jako tady se mi to zdá hodně ustřelené... Tak ale my drni, co sme sa narodili v bedně od zemáků, to máme asi jinak no :)))
Reagovat
Fandina
Rodiče, kteří budou chtít své dítě vystavit drogám, to dělají i nyní. Ten kdo to nebude chtít dělat, nedělá to dnes a nebude to dělat nikdy.
Reagovat
gigin
Ale zase na druhou stranu, když vidím, čím někteří rodiče krmí svoje děcka a jaké sračky jim kupujou v hyprech (špičkové párky za 30 kaček kilo a jiné parády), tak bych tomu aj věřil...
Reagovat
gigin
Tak jsem to konzultoval s jednou známou a máte pravdu. Je to možné.
Reagovat
Stan_Borowitz
Ty jsi asi nikdy nebyl jako doprovod na žádném žákovském turnaji, že? To bys nevěřil, čeho všeho jsou někteří rodiče schopni. Často to je na hranicí § 215 trestního zákona (týrání svěřené osoby). Ti by s nějakým "podpůrným" prostředkem neváhali ani vteřinu a jen to, že jim za to v současnosti hrozí trest je (ve většině případů) od toho odrazuje.

Povolení dopingu znamená jediné - že ti, kdo nebudou svoje děti "krmit", se budou muset smířit s tím, že kariéru ve sportu prostě jejich děti neudělají, přestože budou třeba talentovanější a pracovitější než nadopované děti. Pak jednou příjde zákonitá otázka -- tatínku, proč mi taky nedáváš ty hezké růžové pilulky, abych pořád neprohrával(a)?
Reagovat
spaniel
Mne staci, kdyz vidim jak různé kreatury kvuli 20 tisícům protahnou decka nejakou výměnou manželek. Co by takoví udelali s vidinou milionu...
Reagovat
Stan_Borowitz
Tak vidíš :-)
Reagovat
gigin
Byl. Máš pravdu, uznávám...
Svět sa v kravskú piču obracá...
Reagovat
Stan_Borowitz
Některé názory v této diskusi mne upřímně děsí a jen ukazují v obrovském morálním bahně se část společnosti nachází, pokud někteří považují podvod - neboť ničím jiným než podvodem doping ve sportu není - za regulérní cestu k vítězství, bohatství a slávě.
Reagovat
Stan_Borowitz
"v jak obrovském"
Reagovat
smazaný uživatel
Asi nejen naše společnost. Ale celý třeba i americká
http://www.nytimes.com/roomfordebate/2012/08/07/should-doping-be-allowed-in-sports/permit-doping-so-we-can-monitor-it

Zlaté 19. století.
Reagovat
Fandina
Používání drog ve sportu je podvod, protože se společnost dohodla, že se to dělat nemá. Tím to končí.
Reagovat
Stan_Borowitz
Já myslel společnost obecně, bez rozdílu zemí či kontinentů.
Reagovat
Rafaeoli25
Fakt se musím tomu moralizování smát..já si Armstronga vážím stejně jako jsem si ho vážil před deseti lety, Hnízdil má naprostou pravdu. A znovu opakuji, ve sportech jako je cyklistika a atletika, kde jde jen o fyzický výkon říkám dejme tomu, tenis je ale hlavně o technice a žádný sebelepší doping neudělá z nemehla bez talentu dobrého hráče. Každopádně trestat někoho za kapky na kašel nebo třeba trávu to je vážně k smíchu, ale spíš k pláči..
Reagovat
smazaný uživatel
Já jsem taky spíš pro zrušení dopingu, ale vidíš to dost jednorozměrně.
Doping není jenom pro zlepšení fyzického výkonu, ale i na psychiku, regeneraci... + celá ATP se posunula nahoru co se týče fyzičky. Takže i doping na zlepšení fyzičky má smysl.

A jsi připraven, že v průběhu sezony se rozloučí s karierou okolo 5ti 25ti-letých tenistů, aby potom za pár let zemřeli?

tráva je ok, bonbony na kašel ok, ale doping může být taky pořádné svinstvo.
Reagovat
spaniel
Nejde o moralizování, je to snad jednoduché jak facka, člověk se nad tím nemusí ani zamýšlet. Co bude pak? Bude pro tebe odmítání násílí jen moralizování k smíchu?
A není doping jako doping. Jeden do sebe bude cpát nejlevnější steroidy a druhý bude mít peníze na to nej na trhu, krevní transfuze, regeneraci atd a ten první bude, tam kde by byl i teď.
Reagovat
Rafaeoli25
Zas to tolik nedramatizuj..umřel Armstrong, Kratochvílová, východoněmecký atletky/i? Ne a to východní Němci brali o sto šest. To je daleko větší pravděpodobnost, že sportovec zemře na skrytou srdeční vadu jak se ukazuje..
Reagovat
smazaný uživatel
Protože není doping povolený. Když se povolí, tak to budem zírat.
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_drug-related_deaths

No aspoňs pochopil, že jsou různé druhy dopingu, které se v tenise mohou uplatnit.
Reagovat
Rafaeoli25
Tak stejný názor na doping má i jeden z nejlepších lékařů v této zemi, tak nevím proč bych se za něj měl stydět. Jinak srovnávat doping s násilím to si snad děláš srandu..
Reagovat
smazaný uživatel
Ale jak si myslím "pokrok" nelze zastavit.

A lepší, když vidíš, co sportovci berou. Než to brát někde potají. Možná by se mohly pak i částečně zmírnit vedlejší účinky, když by ten doping nemuseli brát nárazově + ještě větší prachy by do toho šly.
Reagovat
Rafaeoli25
Přesně tak..
Reagovat
Stan_Borowitz
Hnízdil je sebestředný psychopat, považovat ho za jednoho z nejlepších lékařů v zemi je urážka všech dobrých lékařů.

Takže - pokud tomu rozumím správně - ty chceš diskriminovat sportovce, kteří žádné svinstvo brát nechtějí a rádi by soutěžili čestně? Proměnit to, co ještě zbylo ze sportu v tzv. vrcholovém sportu v souboj chemických laboratoří? Copak jste už někteří opravdu z toho showbusinessu zešíleli? Zapomněli jste, jaký byl původní účel sportu, jaká byla původní olympijská hesla?
Reagovat
Fandina
Pokud by se dohodlo, že bude povolen ve sportu doping, tak by odpadly záležitosti a problémy s jejich zjišťováním. A zároveň by neexistovala možnost neporušování pravidel ze strany sportovců a jejich moralizování. Z tohoto hlediska by byla soutěž fér. Co se týká financování drog, tak tam je to stejné, jako s financováním, trenérů, psychologů, fyzioterapeutů jako je to dneska. Jedni na to mají, druzí ne. Otázkou zůstává, co by to udělalo se zdravím sportovců.
Reagovat
Stan_Borowitz
Co to je za nesmysl? Jak by to proboha mohlo být "fér"? Chápeš vůbec význam toho slova? Jak by to mohlo být fér z pohledu lidí, kteří chtějí ve svém sportu soutěžit a být úspěšní výhradně pomocí vlastních sil a odmítají do sebe cpát nějaká svinstva nebo být pokusnými králíky chemických/biologických/genetických laboratoří?
Reagovat
Fandina
Pokud se někdo dohodne na tom, že se povoluje používání drog, tak jeho používání není prohřeškem. Nikdo není nemorální. Soutěž je fér. Otázkou je, co používání drog udělá s tělem sportovce.
Reagovat
Fandina
Za současného stavu je používání drog porušování pravidel. Je to nemorální.
Reagovat
Stan_Borowitz
Taková soutěž nemůže být nikdy fér, protože diskriminuje ty, kdo drogy/podpůrné prostředky užívat nechtějí a chtějí soutěžit jen pomocí vlastních schopností, což je původní smysl soutěžního sportu. To je naprosto jednoduché a logické a nevidím v tom prostor pro žádné manévrování.

Pokud někdo chce soutěže mutantů, ať si je založí a provozuje separátně, ale ať tomu neříká sport.
Reagovat
Fandina
Stan ... pokud stanovím nějaká pravidla, tak jejich dodržování je fér. Pokud v těch pravidlech bude i používání drog, jako je pití kávy, kouření, tak s tím nic nenaděláš. Bude to fér.
Reagovat
Fandina
Teď můžeš pít kávu, jeden to používá, povzbuzuje se, jiný ne a je to povoleno. Není to nefér. Stejně tak mohou být povoleny drogy. Zatím nejsou, protože škodí lidskému zdraví, tak proto tam nejsou. Ale káva tam je, kouření také, také škodí lidskému zdraví a přesto to můžeš dělat.
Reagovat
Fandina
Co je a není morální si určuje sama společnost. Když se dohodne, že drogy neškodí, braní nebude nemorální. Bude v rámci pravidel.
Reagovat
Stan_Borowitz
Tohle je nepřípustná relativizace morálních hodnot s nebezpečnými důsledky. V podstatě říkáš, že například vyvražďování Židů nacisty za druhé světové války bylo v rámci Německa "fér", protože se na tom nacisti dohodli a měli dostatečnou moc to realizovat.
Reagovat
Fandina
Stan ... říkám, že si pravidla určuje společnost. Nic jiného jsem neřekla.
Reagovat
Stan_Borowitz
Ale jo, řekla jsi něco víc - že to bude fér. Několikrát to opakuješ a právě s tím já zásadně nesouhlasím.

Podle souladu společenských pravidel se základními morálními hodnotami (neboli tím, co nás činí lidmi) se přece hodnotí vyspělost společnosti. Pokud si společnost například určí pravidla (a taková skutečně existují), podle nichž se žena nesmí vzdělávat, musí chodit na veřejnosti kromě očí kompletně zahalená, za odmítnutí sexu manželovi je možno ji beztrestně zbít a naopak za nevěru je možno ji veřejně ukamenovat, pak taková pravidla samozřejmě v rámci této společnosti platí, ale takovou společnost asi nebudeš jako žena považovat za dobrou a tato pravidla za "férová". Nebo snad ano? Já jako muž rozhodně ne.
Reagovat
Fandina
Stan ... asi si nerozumíme. Já jsem ti napsala, že pravidlo, bez ohledu na to o čem je se musí dodržovat. A je rovné, fér pro všechny. Je jedno, jestli se týká oblečení nebo drog. Může to být nesmysl, ale je to rovná podmínka pro všechny.
Reagovat
Fandina
Stan ... rovné pro všechny fér pro všechny, bez ohledu na obsah, třeba blbost.
Reagovat
Stan_Borowitz
Já ti rozumím, ale nemáš pravdu. Stejná pravidla pro všechny není totéž, co férová nebo správná pravidla. To se pleteš.
Reagovat
Fandina
Stan myslím, že slovíčkaříš. Stejný, rovný, fér.
Reagovat
Fandina
Stan ... pravidlo k dodržování je stejné, rovné, fér pro všechny, jestli je to pravidlo správné to je jiná věc, to zase určuje ta společnost. Správnost se týká obsahu pravidla. Ne toho pravidla samotného.
Reagovat
Stan_Borowitz
Pak možná každý chápeme jinak význam slova "fér". V mém pojetí pochází z anglického "fair" a znamená "čestný, čistý, poctivý". Neznamená totéž, co "pro všechny stejný".

Zkusím jiný příklad. Pokud například určíš pravidla tak, že prohrávající sportovec bude mít právo v zájmu dosažení vítězství soupeře beztrestně zabít, budou taková pravidla zcela jistě pro všechny stejná, rovná, ale nebudou určitě čestná, tedy férová.

S tím dopingem to je v podstatě totéž, akorát to nezní tak drasticky. Ale umírá se přitom také.
Reagovat
Fandina
Stan ... já to fér tady dávám, jako spravedlivé co se týká rovnosti přístupu k pravidlu. Nejedná se o obsah, čistotu toho pravidla. Jedná se o férové přistupování ve smyslu pro všechny.
Reagovat
Fandina
Stan ... férový člověk je ten, který dodržuje pravidla. Pravidlo, které klade všem stejné podmínky je fér.
Reagovat
slacker
Vrazdit je spatne, zabijet je spatne ale klidne vyznamenaji radem letce co setreli 20 letadel (a zabije).
Reagovat
gigin
Fandina má fakt pravdu ale. Kdo hraje podle schválených pravidel, hraje fér. Jako myslím opravdu schválených. Né, že se někdo jako rozhodne, že teď platí takové a takové pravidlo a davaj...
Reagovat
Fandina
Díky. Už jsem v tom zamotaná. Myslela jsem to tak jak to píšeš. Každý kdo dodržuje pravidla v rámci hry se chová fér.
Reagovat
slacker
pravidla by mela platit pro vsechny kdo se na nich dohodnou
Reagovat
Stan_Borowitz
Ale tak to přece není. To vaše pojetí by platilo, kdyby se ta hra odehrávala v jakémsi totálně izolovaném prostoru mimo realitu, mimo ostatní společnost. Vždyť přece sport je součástí širší společnosti, existuje nad ním společenská nadstavba, morální principy nadřazené pravidlům jakékoli hry. Nemůže být přece fér (čestný, spravedlivý) někdo, kdo doržuje pravidlo, které je ve zjevném rozporu s všeobecně přijímanými morálními principy. A nemůže být fér hra, v níž taková pravidla platí. Vůbec nechápu, co je vám na tom nejasného a proč to nemůžete pochopit.
Reagovat
gigin
"Vždyť přece sport je součástí širší společnosti, existuje nad ním společenská nadstavba, morální principy nadřazené pravidlům jakékoli hry"...

Tak v tom případě by v něm měly platit takové pravidla. A ten kdo hraje podle pravidel..........
Reagovat
Fandina
Stan ... společnost která přijme jakékoli pravidlo, tak jeho dodržování je fér i přístup k němu je fér pro všechny. Morální společnost přijme morální pravidlo. Nemorální přijme nemorální pravidlo, ale dodržování pravidla, chování se v rámci toho pravidla je férové.
Reagovat
Fandina
Stan ... já si nemyslím, že by měly být povoleny ve sportu. Podle mě by se mělo opravdu zjistit, které drogy mají největší význam a ty zakázat. Ale pokud by se povolilo jejich užívání, tak nemohu komukoli kdo je bude používat vyčítat, že je to člověk nefér. Nemorální.
Reagovat
Stan_Borowitz
Není to férové, je to konformní. Dodržování špatného pravidla nemůže být nikdy férové v pravém smyslu toho slova. Viz http://slovnik-cizich-slov.abz.cz/web.php/slovo/fer-fair-fer

Nerad znovu vytahuji ten brutální příklad, ale nikdy nemůže být za férového sportovce považován ten, kdo pro vítězství zabije soupeře, byť by mu to pravidla nakrásně umožňovala. Ty bys ho snad za férového sportovce považovala?
Reagovat
Stan_Borowitz
Jak je vidět, je špatné, když se slova používají v jiném významu, než jaký skutečně mají. Pak z toho pramení mnoho nedorozumění.
Reagovat
Fandina
Stan ... o člověku který zabijí v rámci pravidel řeknu, že na ně přistoupil a zabijí, dodržuje pravidla k nim se chová fér, naopak kdyby mohl a nezabil, tak by je nedodržoval a k nim se nechoval fér. Ve válce se zabijí. Mě se to nelíbí, já bych to nedělala, to je všechno co ti k tomu mohu říct.
Reagovat
Stan_Borowitz
Ale už to vzdávám, zcela jsem vyčerpal své vysvětlovací schopnosti, a pokud to nestačí, víc s tím už nenadělám. Můžu už jen třeba doporučit ke shlédnutí vynikající Krejčíkův (potažmo Drdův) Vyšší princip. Tam je toto téma podáno ve zobecněné rovině velmi syrově a férově :-)
Reagovat
Fandina
Stan ... nerozumíme si v tom, že ty mluvíš o čistotě pravidla a já o dodržování pravidla.
Reagovat
Stan_Borowitz
Ne, nerozumíme si v tom, že ty špatně používáš slovo "fér". Přikládáš mu jiný smysl, než jaký má. Nerozlišuješ mezi dodržováním pravidel a férovým jednáním. Považuješ to za totéž, a to není správně.
Reagovat
Fandina
Stan ... používám fér ve smyslu dodržování pravidel, hraje fér. Rovné podmínky pro všechne, je to spravedlivé, je to fér.
Reagovat
Fandina
Hrát fér je běžně používaný výraz ve sportu. To není můj výmysl.
Reagovat
Stan_Borowitz
Jojo, to chápu a to je v pořádku. Ale ve sportu se používá v tomto zúženém smyslu proto, že se automaticky očekává a předpokládá, že pravidla budou nastavena tak, aby zajišťovala "fér" (čestný, rovný, spravedlivý) boj o to, kdo je nejlepší. Právě proto, že sport byl vybudován (kdysi) na principech čestného zápolení a od toho se odvíjela jeho pravidla.

Povolení dopingu by znamenalo vážné narušení tohoto principu čestného zápolení a taková pravidla by nemohla být fér (z důvodu rozporu s těmito principy) a stejně tak jejich dodržování.
Reagovat
Reti64
Souhlasím se Stanem. Ze zmíněného výborného filmu Vyšší princip s nezapomenutelným Františkem Smolíkem alespoň dvě krátké ukázky:

http://www.youtube.com/watch?v=yuHVphfXtmI

http://www.youtube.com/watch?v=7xoPOM1dNJI
Reagovat
Fandina
Stan ... konečně. Celou dobu tu mluvím o tom, že fér hra je dodržování pravidel. Dodržuji hraji fér. Jaké je to pravidlo, je věc jiná. To záleží na morálce té společnosti.
Co se týká drog, už jsem ti to psala výš. Vytipovat nevýznamnější, ty kontrolovat.
Reagovat
Stan_Borowitz
Jsem rád, že jsme se tedy shodli na tom, že fér hra je dodržování pravidel odvíjejích se od ustálených a uznávaných morálních hodnot společnosti. Že to není slepé dodržování *jakýchkoli* pravidel.
Reagovat
Fandina
Stan ... napsala jsem to hned na začátku téhle debaty. Společnost stanoví pravidla a jejich dodržování je fér. Jaká jsou to pravidla se odvíjí od její morálky.
Reagovat
Stan_Borowitz
To je ovšem (zase) špatně. Jedinec nemůže svá morální selhání omlouvat dodržováním pravidel stanovených společností. Měl jsem chvíli pocit, že už to chápeš, ale asi ne.
Reagovat
Reti64
http://www.befun.cz/film/5548/vyssi-princip-sd-munk
Reagovat
Fandina
Stan ... pokud jsou stanoveny pravdila, že se ve hře zabijí třeba býk, tak ten kdo tam jde, účastní se toho sportu a pravidla té hry dodržuje, chová se fér. Já považuji zabijení za amorální, nikdy bych nešla do takové hry, protože bych z morálních důvodů nemohla fér dodržovat její pravidla.
Reagovat
Fandina
Stane ... pokud se stanoví pravidla tak každé dodržování těchto pravidel je férové. Jaká jsou ta pravidla je věc jiná. Mohou být morální nebo nemorální, ale jejich doddržování je fér.
Reagovat
Stan_Borowitz
Ne, tak to není. Nikdy nemůže být fér dodržování neférových pravidel. To je logický protimluv, stejně jako tím, že po někom opakuješ lež (byť v dobré víře), nestane se ze lži pravda.
Reagovat
Fandina
Stan ... asi se neshodneme, znovu opakuji, když někdo stanoví pravidla a já je dodržuji, ve vztahu k těm pravidlům se chovám fér. Jestli jsou ta pravidla nemorální, nemám na tu hru vůbec přistupovat. Ale když už přistoupím, tak je musím dodržovat. Chovat se k nim fér.
Reagovat
slacker
Muze byt pravidlo, ze hrac cislo jedna vzdy vyhrava. je to ferove?
Reagovat
smazaný uživatel
Liga majstrov

Kto dnes ide do Plzne na futbal?
Reagovat
W.G.M.
http://sport.aktualne.centrum.cz/advokat-boj-s-dopingem-je-zastaraly-a-prave-viniky-miji/r~184c91cc089c11e2807c0025900fea04/
Reagovat
smazaný uživatel
Tak všetko najjlepšie Berdychovi
k 28 narodeninam
Reagovat
Sonja
https://scontent-b-mxp.xx.fbcdn.net/hphotos-prn2/1240545_10151913409903615_1827061012_n.jpg
Reagovat
smazaný uživatel
čas leti jak blazen
on vlastne včera porazil Federera v Atenáach 2004
:DDD
Reagovat
smazaný uživatel
No jo, z Tomíka nám roste pěknej chlap :)) Taky se přidávám ke gratulaci..:)

Sonjo, hezká fotka :)
Reagovat
marika
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=591555810908205&set=a.578256722238114.1073741828.110484985681959&type=1&theater
Reagovat
smazaný uživatel
Som si istý, že vacsina odsúdených športovcov dostala dištanc oprávnene, no určite sa nájde aj nemalá skupina tých, ktorá zobrala tie povestné kvapky do nosa nevedome..Možno je v nej aj Marin Čilič..Celkovo si myslím, že tenis nie je zrovna šport, kde by si doping našiel vacsie uplatnenie..Áno, moze pomoct fyzicky, ale je to hra najma psychiky a keď je niekto nervný a technicky nevyspelý, tak tú nevynútenú chybu spraví aj s kubíkom koksu vo vrecku..

Ale aby som sa vrátil k načrtnutému..Prečo sa taký Cilic sám neponúkne na detektor lži?..Viem, že to zariadenie nie je stopercentné a v súdnej legislatíve sa neberie za relevantné, no myslíte, že ak je jeho úspešnosť 90%, tak by to vinnik Cilic riskoval?..Nemyslím..

Trest by mu to neznížilo, no v prípade úspechu na detektore by sa aspon ocistil v ociach verejnosti a kto vie, možno by aj ATP brala na to drobný ohlad a pár mesiacov by mu odpustila..Osobne by som v prípade dopingovej krivdy išiel urcite touto cestou..Samozrejme v prípade, že by som bol nevinný..
Reagovat
spaniel
Tak zrovna Čilič se mně zdá jako férový hráč, u něj bych i věřil, že to bylo omylem. Ten polygraf by byl řešením. Když tu můžou používat banky u zaměstnanců, proč by nemohli sportovní organizace. Klidně i ve fotbale na nagelované simulanty.
Reagovat
smazaný uživatel
Že Cillic ferový hráč
prosim Ťa veď tie jeho kolisave vysledky hovorili o všetkom

zaslužený trest bral doping a k tomu bol ešte aj oyebovak
chvala Bohu neznašam ho mohol dostať aj 9 ročný trest
Reagovat
Fandina
Já myslím, že výrok komise jednoznačně napsal, že Marin si nevzal nic úmyslně. Viz v článku citace z rozhodnutí. Je to dostatečně jednoznačné vyjádření. Trest byl, ale ne za úmyslné vzetí. Není co řešit.

Viz citace z článku v prvním odstavci pod úvodem článku:
Podle nezávislé vyšetřovací komise si Čilič zakázaný stimulant vzal nevědomky v tabletách s glukózou. Neudělal to tedy proto, aby si pomohl k lepším výkonům, citovala agentura AP prohlášení ITF.
Reagovat
tito
Směšné. Nevím, jak dalece může niketamid ovlivnit sportovní výkon, když sama dopingová komise jej bere jako lehčí stimulans ( max. přerušení do jednoho roku) zároveň jiná lehká stimulacia jsou povolena- kofein. Navíc ještě v souvislosti s náhodným užitím, které komise sama potvrzuje, nakonec vyměří devítiměsíční trest?
Podobný fraškovitý trest byl vyměřen Barboře ZS se sibutraminem- u nás např. známá Meridia. Domnívám se, že dopingová komise potažmo MTF je sebestředná instituce, která zařazuje do seznamu ZL látky, jejichž možnost ovlivnění sportovního výkonu je více než diskutabilní a pranýřování sportovců za jejich náhodné užití je nesmyslným honem na čarodejnice. A to nemluvím o tom, jaká je v případě takových precedentů ( trest za náhodné užití) možnost poškození konkurenčního sportovce! Samosebou o anabolicích a jiných skupinách, které prokazatelně!!! zvyšují výkon sportovce nediskutuji. Tam je trest namístě.
Reagovat
Fandina
Kokain je tam také, přitom může mýt na výkon sportovce ještě menší vliv než kofein. Přitom je kokain dobrý jen tak, že se chvíli v mysli vznášíš ... úsměv
Reagovat
Sonja
mÝt snad ne...
Reagovat
Fandina
Sonja ... mít nebo mýt? Zkoušku z pravopisu tu nedělám a hovorově to vyjde na stejno. Samozřejmě pravopisná chyba. Za uši mě to netahá, stejně tak jako mě nebo mně, slyším to stejně. Mě třeba tahá tady některé výrazy hodně používané, jako sympatickej místo sympatický. To zase vadí mě. Jinak samozřejmě jsem udělala pravopisnou chybu. Omlouvám se.
Reagovat
Fandina
Sonja a ještě dodatek. Já tu píši pro zábavu, nejsem žádná instituce, takže rychle napíši a jdu dál. Neživím se pravopisem, ani psaním, to bych si samozdřejmě musela na to dávat pozor.
Reagovat
Sonja
Zase jsi pokrytecká...

15.09.2013 01:02Od: Fandina
Sonja nauč se pravopis
Reagovat
Fandina
Sonja naštvala si mě, tak sem ti to chtěla vrazit. Neútoč na mě, nebudu ti to vracet.
Reagovat
kohlik
Co to vyvádí zakopalová?
Reagovat
smazaný uživatel
predala zapas
Reagovat
Roger_Federer
:).Tak urcite bych to povolil..at se každy tenista před zapasem pořadne našnupe a jedem..to bude parada..I koks bych jim povolil.:)
Reagovat
Rafaeoli25
Ať už jdou všichni do háje s moralizováním ohledně dopingu. Jsem pro jeho povolení..jak říká dr.Hnízdil, Armstronga si váží stejně jako před deseti lety, nic se nezměnilo. Tak to mám i já a u tenisu je mi to putna ještě víc, protože v něm jde hlavně a jen o talent. Je mi tudíž fuk, jestli někdo bere nebo ne..no a případ Čilič? To snad nemyslí vážně, aby se trestaly kdejakej lék, co obsahuje látku, co dali na seznam. Za chvíli aby si hráči báli vzít i kapky do nosu bonbony proti bolesti v krku..taková komedie!
Reagovat
Stan_Borowitz
To jsi psal sjetej?
Reagovat
spaniel
U Nadalovce mě takový názor ani nepřekvapuje...
Reagovat
smazaný uživatel
Ne že bych byl extra proti dopingu, kŕ bonbonum do nosu nebo tak. Ale celkem mě mrazí na zádech představa, že v 25ti budou tenisti zkapávat, jak mouchy.
Reagovat
Gulbis
Naprostej souhlas, v případě že hráč veme doping vědomě, hazarduje on sám se svým zdravím. Když budou brát všichni, utichnou dohady o tom kdo bere a kdo ne a bude to férovej sport.
Reagovat
smazaný uživatel
plati to pre všetkých rovnako
zasluži si to podvodnik
Reagovat
gigin
Přesně v tomto duchu se vyjádřil i McEnroe. Nakonec máte recht ogaři, oba :)
Reagovat
smazaný uživatel
To je trošku úlet, nemyslíš..

Nevytratila by sa z tenisu základná idea športového zápolenia?..

A ak by brali vsetci, stále by sa nenaplnila myšlienka, že sú si všetci rovní..Taký slovenský tenista Andrej Martin, miliontý hráč rebríčka by určite nemal také finančné prostriedky na kvalitný doping ako napríklad Federer, ktorý by si za svoje úspory mohol zriadiť už aj súkromné laboratórium, špecializované na výskum nových podporných prostriedkov..Jeho šance na úspech v prípadnom vzájomnom dueli by teda oproti súčasnosti este klesli..
Reagovat
gigin
No ale vytratily by se spekulace o Rafovi a Troicki by mohl hrát. Já to beru pozitivně :DDDD
Reagovat
smazaný uživatel
Čo ste na hlavu pustiť doping

som si myslel že taku glupotu by na tejto stranke nikto nikdy nenapísal, ale som sa mýlil
Reagovat
gigin
http://www.profiboxing.cz/profiring/komentare/nazor-povolit-doping-ve-sportu-a-nakonec-proc-ne
Reagovat
Pe3k
No, že potopili zrovna jeho, mě hlava nebere. V budoucnu se ještě uvidí, kdo že byl vlastně čistý a kdo ne.
Reagovat
Mayo
čistých tam je menej ako "špinavých" ... ako asi v každom športe :D ... nič prekvapivé
Reagovat
smazaný uživatel
A víte, jakou si vymyslel výmluvu? Prý mu ty prášky koupila matka. Chudák maminka. Marin mě zklamal.
Reagovat
Mayo
a taký milý chlapec to bol
Reagovat
hatatytla
Nevím proč s tím tak fixlujou, jeho odstoupení z Wimbledonu bylo naprostým výsměchem, prý naražená noha nebo co :), že se nestydí.
Akorát to potom nahrává spekulacím jak to bylo s Nadalem, Henin nebo koneckonců Bartoli.
Reagovat
Bob
Bartoli?
Reagovat
Berny
Asi se nema smysl ptat, ale naivne to zkusim. O jakych spekulacich mluvis ? O internetovych blogerech nebo mas nejaky vazny dukaz na to ze Nadal byl nekdy pozitivne testovany ? Nejake o dukazy o Henin ?
Reagovat
Mayo
my máme radi aj nadopovaného Rafu :)
Reagovat
Roger_Federer
Henin je veřejnym tajemstvim..Nadal..jo, řikase to..:)
Reagovat
VlS
Samo se nic neříká, čili " říká se to " je blbost. Buď je potřeba říct kdo co říká, nebo nešířit drby.
Reagovat
hatatytla
spekulace je většinou o něčem nepodloženém, vzhledem k tomu jak ted Marina donutili k vymýšlení si nějákých zranění, tak bych se nedivil ničemu. osobně si myslím, že Rafa je čístý. Ale kdyby teoreticky nebyl, tak motivace ATP je zjevná. Jednalo by se o absolutní diskreditaci tenisu, kdyby odhalili někoho jako je Nadal.
Reagovat
smazaný uživatel
R_F nepreučíš, on špekulácie pokladá za "Božie slovo", sám ich šíri, verí im a podkladá ostatným..Čo na tom, že dokazy nie sú, práve naopak sám Nadal priznal, že je testovaný na každom druhom turnaji..

Ak sa šíri konšpirácia o Nadalovom dopingu, prečo sa nešíri aj tá o Rogerovom...Vyhrať toľko GS za štyri roky je predsa podozrivé, urcite musel dopovať, len ATP ho kryje, lebo by povesť tenisu utrpela..

No vidíte, rovnaká blbosť..
Reagovat
spaniel
Federer hraje útočný tenis, jeho výměny trvají kratší dobu, tráví na kurtu mnohem méně času.
Federer neběhá hodiny za zákl.čarou jako motorová myš.
Federer nemá zrovna velké svaly a taky jeho váha nekolísala během roku (s výjimkou pupku, který letos měl). Nadal má velké výkyvy ve svalovině.
Nadalova kritika dopingových kontrol, Federerovo vyhlášení, že je potřeba zavést bip pasy a víc kontrol.
----------------
Nejde o to, že to znamená, že Nadal dopuje a Federer ne. Jde mně o to, že u Nadala to, vzhledem k výše uvedenému, asi člověka spíš napadne, možná proto se ty zvěsti šíří...
Reagovat
tito
jen drobná poznámka. Roger je atletický(štíhlý) typ, Rafa spíše podsaditější. Pokud jsi někdy chodil do posilovny, tak tam jsi si mohl všimnout, že jsou muži, kteří mohou cvičit denně a za 2 měsíce na nich nic nepoznáš, přesto, že se ládují potravinovými doplňky jak o život. A na rozdíl od toho jsou jiní, kterým stačí "zvednout" činku a do měsíce vidíš znatelný nárůst svaloviny. Když se podívám na Rafu a Rogera, tak tam vidím odlišné přirozené dispozice.
Reagovat
spaniel
Mas recht, ektomorf, endomorf a mezomorf. Ja jen napsal, ze to mohou byt důvody, proc to tak nekdo vnímá.
Reagovat
smazaný uživatel
chvala Bohu
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist