Tvrdý trest pro Troického: Neodevzdal vzorek krve a 18 měsíců nesmí hrát

25. 7. 2013, 22:56
Aktuality 54
Srbský tenista a daviscupový reprezentant Viktor Troicki nesmí za porušení antidopingových pravidel 18 měsíců hrát. V dubnu při turnaji v Monte Carlu odevzdal při kontrole pouze vzorek moči a nikoli krve, což po něm dopingoví komisaři také požadovali. Trest dnes oznámila federace ITF.
Profily hráčů
Viktor Troicki

Viktor Troicki údajně krev v Monte Carlu, kde v dubnu vypadl v prvním kole po hladké prohře 1-6 2-6 s Finem Nieminenem k analýze neposkytl proto, že se ten den necítil dobře. Před nezávislou komisí později tvrdil, že byl dopingovým komisařem ujištěn, že při zdravotní indispozici krev dávat nemusí. Tento argument ale odborníci nepřijali. 

Sedmadvacetiletý Srb, který byl v létě 2011 na dosah elitní desítce žebříčku na 12. místě, je momentálně 53. hráčem světa. V tomto týdnu startoval na turnaji v chorvatském Umagu, kde dnes vypadl ve druhém kole po prohře 0-6 4-6 se Španělem Robredem. Na okruhu ATP získal jediný titul, když před třemi lety triumfoval v moskevské hale. V posledních dvou sezonách je však jeho maximem čtvrtfinále.

V Davisově poháru Troicki odehrál 26 zápasů, z toho 16 vítězných. Loni ve čtvrtfinále v Praze se představil v obou singlech, ale jak Tomáši Berdychovi, tak Lukáši Rosolovi podlehl. V roce 2010 ale ve finále proti Francii vybojoval vítězný bod proti Michaelu Llodrovi. Srbové díky němu slavný pohár poprvé získali. 

Trest Troickému vyprší 24. ledna 2015.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

54
Přidat komentář
slacker
Odber krve ja zasah do soukromi, kdo mi zaruci ze mi pri opakovanych odberech nerozpichaji zily a nezavlecou nejakou infenkci?
Reagovat
Fandina
Je to o důvěře a o volbě každého, jestli chce nebo nechce uvedené věci podstoupit. Nikdo nikoho nemůže nutit, to je jasné.
Reagovat
slacker
Davat 18 mesicu za neodevzdany vzorek mi jako projev duvery neprijde :-)) Duvera musi byt oboustranna, stejne jako respekt nebo laska
Reagovat
J.M.
Úkolem dopingové komise opravdu není důvěřovat, ale prověřovat. Důvěra, láska ani respekt nemusí být oboustranné, to je jenom hloupý mýtus. Respekt má ten, kdo si ho zaslouží, nikdo není povinen mu jeho respekt (důvěru, lásku) opětovat.
Reagovat
slacker
Pokud jsou tyhle veci jednosmerne nebo vyrazne asymetricke tak se temer vzdy jedna o pruser. :-)
Reagovat
J.M.
Ten průser ale nezavinil ten, kdo důvěru (respekt, lásku) neopětoval. Pokud někdo předpokládá, že když někomu projeví respekt (důvěru, lásku), zavazuje ho automaticky k tomu, aby vůči němu projevil totéž, potom je to blb a za případný průser může sám. Předpoklad, že respekt, důvěra a láska musí být symetrické, je prostě hloupý.
Reagovat
slacker
"Vina" neni nikdy jednostranna, je to spojita nadoba. To je jen takova manie "vinu" koncentrovat na jedno misto a zbytek (casto sam sebe) vyvinit.
Hloupe je povazovat asymetrii za nepruserovou a v podstate za beznou nebo zadouci. Nebo by tu byli nejake priklady jednostrane duvery, respektu nebo lasky co jsou "dobro"?
Reagovat
J.M.
Naopak, mánie, nebo spíš tradiční hloupé klišé, je, že "vina je vždycky na obou stranách". To je taková populární pseudovyzrálá rádobymoudrost kvazimudrců, kteří nemají co říct. Prázdná fráze.

Vina je tam, kde je. To, kde je, je věc posouzení, a k posouzení je potřeba věc posoudit. Někdy je výhradně na jedné straně, někdy na druhé, někdy na obou rovným dílem, a někdy více na jedné a méně na druhé. Kdybychom se spokojili s automatismy a zajetými klišé typu "vina je vždycky na obou stranách", nemuseli bychon nikdy hodnotit a posuzovat nic a život by běžel automaticky tak jak jsme ho jednou provždy nalinkovali.
Reagovat
J.M.
Když mi nějaký blbec projeví respekt s tím, že mi bude lichotit, jak mluvím rozumně a moudře, přitom budu vědět, že je to blb, který dlouhodobě ukazuje, že rozum ani moudrost nepobral, potom mu respekt opětovat nebudu. Pokud bych se nechal unést falešným pocitem polichocení s tím, že "kdo je na mé straně, je můj přítel", potom bych byl sám blb, slabá osobnost bez nezávislé vůle, která si respekt nezaslouží. Respekt není automaticky oboustranná záležitost. Respekt má ten, kdo si ho zaslouží, respektive "příjemce", o kterém tak "dárce" usoudí podle svého uvážení. Na respekt nemá nikdo automatický nárok. Například chronický gauner si můj respekt nezaslouží, i kdyby mi svůj respekt vůči mně přinesl na zlatém podnose.
Reagovat
J.M.
Totéž důvěra. Pokud já například důvěřuji státu a jeho aparátu natolik, že v něm dobrovolně žiji jako jeho občan, pak například důvěřuji policii, že mě může na dálnici zkontrolovat, jestli jsem neřídil pod vlivem alkoholu, a že to posoudí spravedlivě, nebude nic záměrně falšovat. Moje důvěra ale nijak nezavazuje policii, aby věřila mému slovu: "nic jsem nepožil, nemusíte mě kontrolovat". Na opětování důvěry nikdo nemá nárok. Ani já, ani Viktor před dopingovými komisaři. Pokud by ho měl, ztratila by dopingová kontrola jakýkoli smysl.
Reagovat
J.M.
A o neopětované lásce bylo napsáno asi milion románů, písní, básní, skladeb i scénářů. Láska skutečně není povinně symetrická. Na opětování lásky nemá nikdo nárok. Když se do někoho zamiluji, nemám nikde zaručeno, že se protějšek do mě taky zamiluje, a už vůbec nemám žádné právo si to po protějšku vynucovat. A dokonce na tom není ani nic nefér. Pokud je láska opětována, super, pokud ne, to je holt život.
Reagovat
J.M.
Pro názornost si ještě můžeme svět podle mudrců, zastávajících teorii symetrie, shrnout do jednoho příběhu. Mohl by z toho být zajímavý film...

Zloděj ukradne hlavnímu hrdinovi auto. Hlavní hrdina sice namítá, že je proti, ale zloděj mu odvětí: "Já respektuju tvoje právo žít, tak ty respektuj moje právo krást." "OK, respekt, chlape", odpoví mu postižený, protože ví, že v přísně symetrickém světě respekt musí být oboustranná věc.

Zloděj jde úspěšnou krádež zapít třiceti pivy do hospody. Když vyjede na silnici dvousetkilometrovou rychlostí a šňeruje si to od krajnice ke krajnici, policie ho zastaví a chce mu zkontrolovat dech. "Hele, já vám věřím, že vás můj dech zajímá, tak vy zas věřte mně, že jsem v pohodě a nic měřit nemusíte", zamumlá. Policie ho nechá být, protože důvěra je věc oboustranná, jinak je to vždycky průser.

Zloděj se vřítí maximální rychlostí na přechod pro chodce, kde srazí zrovna procházejícího hlavního hrdinu, kterého navždy těžce zmrzačí. Oba dva, zloděj i postižený, za to ještě týž den vyfásnou stejný flastr, dvacet let natvrdo, protože soudy nejsou potřeba (to se ušetří peněz!), věci se řeší automaticky - v symetrickém světě je vina vždy na obou stranách, to jsou spojité nádoby. Zloděj neměl postiženého přejíždět, postižený zase neměl co chodit po přechodu, kór na zelenou... I tak se ale oba ve vězení na společné cele mají rádi - hlavní hrdina se, po vzoru stockholského syndromu, do svého zmrzačitele zamiluje, a tomu nezbývá než lásku opětovat, protože v symetrickém světě musí být všechno vzájemné, jinak je vždycky průser. Takže zaplaťpánbůh, že tady žádný průser nenastal, příběh má díky symetrii svůj happyend.

Přihlaste se, kdo chce v takovém světě žít, zvedejte ruce...
Reagovat
slacker
pekne romany, ale ja v tom nemuzu najit to "dobro" te asymerie, ty radeji misto toho utocis na symetrii :-)
Reagovat
J.M.
1. V tom románu to dobro asymetrie je, chce to jen pochopit (není to vůbec těžké).

2. O dobru asymetrie tato debata vůbec nebyla. Celá debata byla pouze o tom, že symtrické vidění světa je totální pitomost.
Reagovat
slacker
1. Ja v tom ctu o blbcich, zlodejich a gaunerech :-)
2. Na to dobro asymetrie sem se vyslovne zeptal.

Symetrie se odrazi v rcenich. Nad nikoho se nepovysuju pred nikym se neponizuj, Nedelaj druhym co nechces aby tobe delali jimi. Co mi neni rovno potom je mi ho.no.

Respektujes nekoho kdo nerespektuje tebe? Duverujes nekomu kdo neduveruje tobe? Milujes nekoho kdo nemiluje tebe? Libi se ti to? Hykas blahem?
Reagovat
Bob
To je šílený! Taková dlouhá doba. Je to pakůň. Bůh ví proč ten vzorek nechtěl odevzdat. Ale přijde mi to strašně dlouhá doba, 24. ledna 2015? To už může být všechno jinak.
Reagovat
George_Renel
Kdyby každý řekl: Ne, dneska ne, necítím se na injekci - to by v tom byl pěkný binec... Trest je naprosto oprávněný. Pravidla jsou jednou dána a musí se dodržovat.
Reagovat
Fandina
Škoda toho odmítnutí, teď není jasné, jestli tam něco bylo nebo ne a považuje se že ano. Tohle Viktor projel, ale určitě je možné se odvolat a usilovat o změnu rozhodnutí. Jinak je to samozřejmě velká škoda pro Viktora.
Reagovat
Sonja
Viktor si za to může jen sám, to je pravda...i kdyby byl nevinný, už mu to málokdo uvěří:-(
A pokud fakt něco bral, tak akorát ukázal ostatním, že to nestojí za to- vždyť se celou sezonu žebříčkem naopak propadá...
Reagovat
Reti64
Viktor je nevinný, vůbec o tom nepochybuju. V té osudné chvíli si zjevně vůbec neuvědomil, co všechno se může stát...

Malá vzpomínka na lepší časy:

http://www.youtube.com/watch?v=UYV9zFC2VbA
Reagovat
smazaný uživatel
Viete prečo je za neodovzdanie vzorky rovnaký trest ako za doping ? Lebo potom by dopujúci hráč mohol jednoducho neodovzdať vzorku a skrátil by si tým istý trest.

Troicki neodovzdal vzorku, bodka. Aj keby mu to poradil duch svätý, nemal byť hlúpy a ak bol skutočne čistý - mal dať aj tých pár kvapiek krvi, lebo presne toľko stačí na vzorku.

To čo už rozpráva on je báchorka pre tenisových fanúšikov, zrejme nariadená od ATP - aby sa to všetko zvalilo na akože doktorku, pritom Vik si trest "odsedí" aj tak.

Bez vetra sa ani lístok nepohne, Karol Beck by vedel rozprávať.

Toto je prvá lastovička z tých vyššie postavených hráčov v posledných rokoch (Gasqueta nerátam - hoci by sa mal), dúfajme že prídu na rad aj ďalší, aby sa KONEČNE očistil inak zvaný "biely" šport.
Reagovat
smazaný uživatel
presne, treba soi hlavne posvietit na kolegu srba Djokovica, ci to bude tou stravou a o Nadalovi ani nehovorim...
Reagovat
smazaný uživatel
*si
Reagovat
smazaný uživatel
*si
Reagovat
Sonja
Nechce se ti věřit, že někdo může bejt tak skvělý bez dopingu, viď?:-)) chudacik
Reagovat
Amputace
Nechápu ty neustálé řeči kolem Nadala a dopingu. Co je podnítilo? To, že má v porovnání se zbytkem špičky udělanou postavu? Zkuste mi to objasnit - máte nějaký reálný důkaz či alespoň oprávněné podezření, že bere? Pokud ano, odkažte mě na nějaký článek, nebo mi alespoň zkuste ozřejmit, co tyto fabulace odstartovalo. Díky.
Reagovat
smazaný uživatel
Nežiješ ty náhodou v bubline ? :)
Reagovat
Amputace
Tak mi odpověz a dostaň mě z té bubliny. Budu ti zavázán.
Reagovat
Sonja
Nevíš, že 1000x opakovaná lež se stává pravdou?:-P:-D
Reagovat
smazaný uživatel
Len aby nedošlo k nedorozumeniu, Amputace svoju odpoveď dostal ;)
Reagovat
Sonja
To se mně ulevilo.
:-)))
Reagovat
spaniel
Prijde mne trochu zvlastni, ze Gasquet za pozitivni test na kokain dostane 2,5 mesice a Troicki za odmítnutí krevního vzorku (přičemž moč dal a byl uveden v omyl) dostane 18 měsíců. Navic kdyz par dnu na to krev dal a byl čistý. Treba by se ho mel zastat Nole, tak jak se Nadal zastával Gasqueta a jeho trapne story.
Reagovat
Fandina
Kokain Gasquet vzal, aby si užil, ne aby se zvýhodnil oproti jiným. Samozřejmě je to špatně, ale k výkonosti, lepší hře ti kokain stejně nepomůže.
Reagovat
smazaný uživatel
Nemám mnoho skúseností s drogami, ale kokaín zlepšuje motoriku, uvoľňuje organizmus a myslím, že môže dosť pomôcť vo výkone.
Opravte ma ak sa mýlim, ale veď aj tak všetci vedia, že Gasquetova story je blábol.
Reagovat
Fandina
Kokain vyvolává vzrušení a euforii a působí krátce půl hodiny maximálně hodinu. Není to žádná droga, která napomáhá k zvýšení výkonu, hlavně fyzického, spíš naopak.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak to je drsný :(
Reagovat
Heather_Fedex
dost krutarna
Reagovat
smazaný uživatel
To je strašný...na French open jsem ho viděl, jak krásně vyklepnul Marina a zrovna jsem ho začínal mít rád. Docela by mě zajímalo, jestli fakt něco vzal, protože jestli ne a bylo to jen nějaká byrokratická srač.a, tak to je neuvěřitelná nespravedlnost
Reagovat
smazaný uživatel
Jaká nespravedlnost? Porušil pravidla? Porušil, tak jaképak copak. I kdyby tam neměl nic, je povinen vzorek odevzdat.
Reagovat
smazaný uživatel
Jako jenom za to že jednou neodevzal vzorek, navíc když mu údajně komisař řekl, že při nemoci ho dávat nemusí dávat dávat trest na rok a půl a prakticky tak ukončit jeho kariéru, to mi připadá dost přehnaný...
Reagovat
smazaný uživatel
:DDD
odmítnutí krevního testu = byrokratická srač.a :DDD
Reagovat
smazaný uživatel
Jak jsem se nejdříve smál, tak je mi ho i trochu líto. Ale znáte to: kdo chce kam...

Chybět mi rozhodně nebude.
Reagovat
smazaný uživatel
za taku blbost prist prakticky o karieru...ono treba pouzivat aj mozog a nie len bit do lopticky...
Reagovat
smazaný uživatel
Jojo, hrát jednoručák,tak se mu to nestane.
Reagovat
Sonja
"Troicki later did the blood test, but we don't know the exact date, from 1 to 3 days later, and he wasn't found positive."
Reagovat
rod_laver
Poločas rozpadu je u některých látek takový, že hrají roli i hodiny, např. efedrin injekčně nebo růstový hormon, tyhle látky by mohly být pro tenisty velmi užitečné .-)
Reagovat
smazaný uživatel
Aspoň že jsem viďel jehocposlední zápas. Chce někdo fotky? :/
Reagovat
Sonja
Jo:-(
Reagovat
smazaný uživatel
Zítra večer dojedu tak hned je sem dám
Reagovat
Sonja
Díky...
Reagovat
kada.tom
No, je to smutné, ale nejspíš si to pohnojil sám, no ... co se dá dělat, snad se vrátí v jakž takž formě, ale nevím nevím ...
Reagovat
smazaný uživatel
Zákáz činnosti na osmnáct měsíců mi přijde jako extrémní doba, do koloběhu ATP se bude vracet už jed horko těžko!
Reagovat
smazaný uživatel
Nebál bych se to přirovnat ke konci Viktorovi profesionální kariéry, čas a pokrkok v tenise zastavit nelze!
Velká škoda!
Reagovat
Sonja
Achjo:-(((((
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist