Jsem nevinný a zničený, tvrdí Troicki. Obrátí se na sportovní soud

26. 7. 2013, 13:08
Aktuality 57
Srbský tenista Viktor Troicki se pokusí u sportovního arbitrážního soudu CAS vybojovat zrušení trestu za porušení dopingových pravidel. Za to, že na dubnovém turnaji v Monte Carlu neodevzdal vzorek krve, má přijít o rok a půl kariéry. Troicki poukazuje na oba negativní vzorky moči a dušuje se, že je nevinný.
Profily hráčů
Viktor Troicki

"Obrátím se na sportovní soud a doufám, že pravda vyjde najevo," napsal sedmadvacetiletý vítěz Davis Cupu z roku 2010 a 53. hráč světa na své internetové stránce. O zákazu činnosti na 18 měsíců od tenisové federace ITF se dozvěděl ve čtvrtek během turnaje v chorvatském Umagu, kde ve stejný den prohrál ve druhém kole.

Troicki podle ITF porušil pravidlo antidopingového programu "odmítnutí, nebo nedostavení se na kontrolu bez přesvědčivého důvodu k odebrání vzorku". Při kontrole 15. dubna v Monte Carlu poskytl jen moč, krev nikoli s omluvou, že se necítí dobře. Podle svých slov ho dopingová pracovnice ujistila, že toto vysvětlení je akceptovatelné.

Nezávislý tribunál ale rozhodl, že ve skutečnosti mu dopingová komisařka nemohla toto poradit. "Žádné takové ujištění mu nedala a jeho vysvětlení nebylo přesvědčivé," konstatovala ITF.

"Jsem nevinný. A taky zničený, nelhal jsem. Zachází se mnou jako se zločincem, přitom jsem žádný zločin nespáchal. Mám hrůzu z injekcí a vždycky velké problémy krev dát," dodal Troicki. Trest má do 24. ledna 2015. Navíc přijde o všechny body i prémie od turnaje v Monte Carlu, kde vypadl hned v 1. kole.

pva, ČTK

Komentáře

57
Přidat komentář
Sonja
prý dostal 3 měsíce...za "careless consumption of glucose"
Reagovat
smazaný uživatel
Už zrušte ty dopingové kontroly. Dyk je to šaškárna.

Gigine, toho Gulbu jsem tlačil (nevsadil jsem na Háječka). Škoda páč Feďu by dal.
Reagovat
gigin
Jj, díky janekdo. Tys solidní uživatel.
Reagovat
Reti64
http://www.thenewstribune.com/2013/07/26/2697351/troicki-appeals-ban-for-skipping.html
Reagovat
Reti64
Dopingový komisař je před každou kontrolou vždy povinen sportovce seznámit s důsledky odmítnutí kontroly. To je jeho povinnost. Stalo se to?
Reagovat
smazaný uživatel
Vzhledem k tomu, že proti tomu ani jedna strana nic nenamítá, tak zřejmě ano.
Reagovat
slacker
Zrejme asi povinnen neni nebo je ale neudelal to, informace z clanku naznacuji ze dokonce komisar byl benevolentni podle vyjadreni. Nicit neci zivot kvuli "procesnim" chybam je proste zlo
Reagovat
smazaný uživatel
V první řadě nikdo nikomu život neničí, v druhé řadě není relevantní důkaz, že k nějaké procesní chybě došlo, v třetí řadě neodevzdat krevní vzorek je něco tak nestandardního, že pokud mu to fakt někdo dovolil, měl si to svolení nechat potvrdit písemně.
Viktor si to zvoral sám.
Reagovat
Sonja
He (Troicki) asserted to an independent tribunal that he was assured by the Doping Control Officer (DCO) that it would be acceptable not to provide a sample on account of him feeling unwell that day. However, the tribunal concluded that the DCO told Mr Troicki that she could not advise him as to whether his reason for not providing a blood sample was valid, and that no such assurances were given by her.
Reagovat
slacker
Zakaz vykonu lukrativniho povolani je proste niceni osobniho zivota. Niceni totalni zniceni. Pozor na tyhle falesne projekce
Reagovat
slacker
Niceni nerovna se totalni zniceni
Reagovat
Reti64
Přece pokud by byl Viktor dopingovou komisařkou seznámen s důsledky odmítnutí odběru krve, jistě by ji dal. Je znám nějaký precedens?
Reagovat
smazaný uživatel
I kdybych připustil, že se jedná o ničení života, pořád to nemění nic na tom, že si to zavinil sám.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak snad to nebyla jeho první dopingová kontrola v životě, aby nevěděl, jak to chodí..
Reagovat
Reti64
Třeba byla. Nejde proboha vůbec o to, jak a co v životě chodí, ale o to zda i druhá strana splnila všechny předepsané povinnosti. Zatím mám dojem, že nikoliv a není vyloučeno, že ho z toho dobrý právník dostane.
Reagovat
Fandina
Je jasné, že když cokoli děláme, existují určité podmínky, pravidla, která musíme splnit, dodržovat, abychom uvedenou věc mohli dělat. Jestli Viktor věřil, že se nic neděje, když neposkytne krev a pracovník ho v tomto smyslu mylně informoval, další instance rozhodne o míře provinění. Uvidíme, jak všechno dopadne.
Reagovat
smazaný uživatel
Já nemám dojem, že by protistrana nesplnila všechny své povinnosti, ostatně nic takového netvrdí ani Viktor.
Reagovat
VlS
A z čeho soudíš, kdo co splnil či nesplnil? ITF vystavila stopku, Viktor se obrátí na soud a ten bude posuzovat důkazy a rozhodne. Bez znalosti skutečností je zbytečné rozvíjet teorie.
Nevím, jestli y něčeho plyne povinnost komisaře někoho na něco upozorňovat a jestli to bylo nebo nebylo splněno, jakým jazykem a s jakou mírou pochopení probíhala komunikace a tak dál. Počkejme si, jestli Viktor žalobu opravdu podá, a jestli ano, tak jak soud rozhodne.
Tvářit se, že nevím, jaké důsledky může mít odmítnutí odběru krve mi připadá naivní, ale nevíme, co mu opravdu komisařka řekla, jakou to má relevaci a jak bude co prokázáno. Toho co nevíme je mnoho a víme málo.
Reagovat
smazaný uživatel
věděl kolik riskuje, a výmluvy, že nesnáší injekce?, a že mu bylo špatně?, za to riskovat 18 měsíců a od Monte Carla mu seberou všechny prachy...
asi nebyl čistej, tohle se neriskuje
Reagovat
Sonja
Já teda nevím, kde se vzala informace, že mu vezmou všechny prémie a body OD Monte Carla...já jsem četla, že mu vezmou jen to, co si vydělal v MC a body, co v MC nahrabal.
Reagovat
slacker
Muzu dotaz? Zasatvi vas policie a prestoze jste uplne strizlivej tak vas bude chtit odvest na odber krve kvuli testu na alkohol. Somozrejme jim jen nafoukate ale krev odmitenete. A seberou vam ridicak, prestoze jste nic nepil. Neni to stejna situace?
Reagovat
smazaný uživatel
Já tedy nevím, ale mám pocit, že body a prémie se odebírají od okamžiku, kdy došlo k prohřešku, Bára to ostatně měla stejně..
Reagovat
smazaný uživatel
Není.
Reagovat
slacker
Zdrz se jakykoliv reakci vuci mym prispevkum. Dekuji
Reagovat
Sonja
Není:-(:-D
Reagovat
slacker
A v cem se obe situace principialne lisi?
Reagovat
Sonja
Některý doping nezjistíš jen pomocí vzorku moči (teda údajně, já se v tom nevyznám)...zatímco když nic nenafoukáš, je jasný, žes nepil. Nevím, proč by si tě policajti brali na stanici:-D
Prostě antidopingová kontrola je součástí povinností tenisty. Viktor tuhle povinnost nesplnil a je v pořádku, že dostal trest...může si za to jen sám:-(
Reagovat
slacker
Pockat, s dovolenim se pokusim to narovnat.
Foukani je jen kvuli alkoholu, ridit pod vlivem jinych latek se take nesmi ale zjistuje se to dost spatne bez rozboru krve. Ja proste podobne situace povazuji dost za sikanozni a hrozne nerad prepoustim druhym takhle o me rozhodovat za souhlasneho kyvani rado se podrobujici vetsiny. Ja si proste myslim ze NEVEDEL co v ten moment riksuje kdyz se odmitne podridit vuli "autority"
Reagovat
slacker
Dojit mu to mohlo do druheho dne, ale "autorita" se zacne mstit a uz neni moznost napravy
Reagovat
Sonja
Je jasně daný, že tenista musí odevzdat jak vzorek moči, tak vzorek krve...ta krev není nic "navíc", prostě je součástí antidopingové kontroly. A nemyslím si, že by to bylo "šikanózní", nechtěli po něm nic neobvyklýho.
Je to koneckonců kontrola těch hráčů, tedy nic, co by jim mělo jít pod ruku...jak by to pak vypadalo?:-O
Viktora neznalost neomlouvá...
Reagovat
smazaný uživatel
Řidič ale nemá žádnou povinnost se podrobit krevním testům, sportovec ano. Ale obecně - pokud řidič odmítne test na alkohol, je na něj pohlíženo jako na někoho, kdo pil. Stejné je to u sportovce - odmítne-li test na doping, je na něj pohlíženo jako by měl pozitivní nález. Nic šikanźního na tom není, naopak je to naprosto logické. V opačném případě by totiž jak řidič, tak sportovec mohli v případě vědomého prohřešku testy odmítnout a celá kontrola by tak postrádala jakýkoliv smysl. Btw. vzorky dodané druhý den po incidentu jsou k ničemu v obou případech.
Reagovat
Roger_Federer
Je to asi tak, udelaji z nej exemplarni připad..Rozhodne přijde o vše od MC a myslim, že dobře vedel co bude nasledovat, když odmitne krev..No o duvodu proč to odmitl, mužeme zatim jen spekulovat..
Reagovat
slacker
Trest je hlavne za "neposlusnost" ne za dopink. Byl tu jinde zminen priklad trestu za kokain na 3 mesice. Opravdu si nemyslim ze tenis je sport kde si nejakym rafinovanym dopingem nekdo pomuze.
Presumce viny je neco neprijatelneho
Reagovat
smazaný uživatel
Jaká presumpce viny? Měl možnost se bránit odevzdáním vzorků? Měl. Využil ji? Nevyužil, jeho chyba. Dělat z něho obětního beránka je nesmysl, zavinil si to sám. Pravidla a tresty jistě velice dobře zná sám.
Reagovat
Sonja
Trest je za to, že odmítl poskytnout vzorek krve z důvodu, který nebyl uznán. Když ho odmítneš poskytnout, bere se to jako bys dopoval. Vždyť by pak přece mohl každý beztrestně dopovat, kdyby stačilo jen odmítnout kontrolu...
No a to, že si tím dopingem tenista/tenistka v zásadě moc (nebo možná vůbec?) nepomůže, to už je jiný téma...
Reagovat
slacker
Me proste vynucovat si napichovani zil neprijde moc dustojne
Reagovat
Sonja
Tak bys asi nemohl být tenista, když jsi tak citlivý:-)... Vždyť ti komisaři chodí i v různou denní dobu, taková Domča Cibulková jednomu otevřela nahá v domění, že jde přítel...:-D
Ale všechno mi to přijde v pořádku. Přece si tenisti nemůžou určovat, kdy budou kontrolováni, to by pak kontrola postrádala smysl. Pokud se jim ten systém nelíbí, můžou jít dělat něco jinýho...co?ne?:-)
Reagovat
Sonja
Tak já nevím no, řídím se tím článkem z atpworldtour.com...
"It was also determined that Mr Troicki?s results at the 2013 Monte Carlo Rolex Masters event should be disqualified, with resulting forfeiture of the ranking points and prize money that he won at that event."
O jiných turnajích se nepíše...

Jinak nejsem si právě jistá, jestli věděl, co bude následovat... mě by u něj nepřekvapilo, kdyby to fakt nevěděl, při jeho lehkovážnosti:-/
Reagovat
slacker
Jen pockej az ti pokazde na letisti budou delat prohlidku konecniku jestli nepasujes nejake drogy? a za odmitnuti vyfasujes automaticky flastr jak za pasovani heroinu nejlepe treba v Thajsku na 25 let?
Takhle absurdni me soucasne antidopingove kontroly pripadaji.
Reagovat
slacker
Taky muze prijit doba ze krev jim bude malo a budou odebirat treba mozkomisni mok
Reagovat
smazaný uživatel
Co je tak složitého na pochopení toho, že kdyby se odmítnutí kontroly nepovažovalo za pozitivní nález, byla by jakákoliv kontrola zbytečná?
Reagovat
Sonja
Ty máš rád extrémy, viď:-DDD
Já s tebou absolutně nesouhlasím, ale už se asi nebudu rozepisovat, napsala jsem všechno, co jsem měla na srdci;-)

Závěrem: Viktora je mi hodně líto, mám ho ráda a bude mi na okruhu chybět. Pořád doufám, že mu trest ještě zmírní...Ale nemůžu si pomoct, v mých očích si za to může jedině sám:-(
Reagovat
slacker
No rekneme spise ze nemam rad "autority" :-).
Pokud tu mame testovaneho sportovce, komisare, pravidla a organizaci, tak je vina rozprostrena mezi vsechny aktery. Chybna reakce sportovce, rozhodnuti komisare testovat zrovna jeho, pravidla jak ze stredoveku a organizace ktera rozhoduje o cizim osudu.
Reagovat
smazaný uživatel
Tadyta organizeace neni zadna "autorita". Je to stejna organizace jako vsechny ostatni ale je vytvorena proto, aby sportovce kontrolovali na pritomnost nepovolenych latek v tele (doping). Ber je proste jako napriklad revizory, policii,...
To jsou uplne stejne pripady - vytvoreny pro udrzovani pravidel v MHD/na silnicich.

A prirovnavat kontrolu na doping ke kontrole analni diry, tak to uz je vazne ulet :-D Ber to tak ze (pokud uz to chces prirovnavat k letisti), brani vzorku krve a moce muzes na letisti prirovnat k prochazeni ramem (povinna prohlidka). Jak odmitnes projit ramem, tak se automaticky bere, ze mas neco nepovoleneho usebe a berou te jako nevyhovujiciho a vtom pripade ti muzou udelat prohlidku konecniku. Zde je to samy, odmitnes dat krev a daji ti trest.

Tady musim rict, ze ikdyz mu to nepreju tak si zato muze sam. Jinak trest se mi zda dost veliky ale pravidla maji tak nastaveny.
Reagovat
slacker
brani moce = prochazeni ramem, brani krve = analni pruzkum. odber moce te nijak nezatizi (mocis bezne) ale nedobrovolny vpich jehly je naruseni organismu.
Reagovat
slacker
Vsak prohlidka na letistich je nechutna buzerace, vylevani napoju vyhazovani nepatricnych predmetu co zapomenes v prirucnym zavazadle, ble fuj tajbl tohle nema se svobodou a respektem k jedinci nic spolecneho.
Reagovat
smazaný uživatel
jsi pro dfavaci ktory pusti zapasy a pr oto vykap 18 mesicov som rad a dufam ze po tebe pridu dalsi
Sisling, Dolgopovov a vsetky ti balkansky a rusky kok.ti
Reagovat
Mayo
to vieš komu hovor šašo balkánsky :)
Reagovat
Amputace
To je cyp :D
Reagovat
carolyn
Viktore, nebud tak Tragicki :-D To se vyřeší :-))
Reagovat
MarcelPersch
Typičtí Srbové, hned to svalit na někoho jiného. Hlásají, ať radši prověří cituji ,,opici Nadala"
Reagovat
gigin
Všichni Srbové to hlásají.
Reagovat
Sonja
Ty víš houby o "typických Srbech":-)
A nevím, odkud to cituješ...?
Reagovat
MarcelPersch
koukni na komentare na giginove odkazu.
Reagovat
Fandina
Instituce odvolání existuje, to je jasné, samozřejmě přeji, aby se věc vyřešila co nejdřív.
Reagovat
gigin
Já ti věřím, jak cyp!!!!! Viktore, ne daj se!!! Naravno da ce dokazati, jer je NEVIN! Neka provere malo Nadala... a tak dál, no :)))
Reagovat
gigin
https://www.facebook.com/JankoOfficial/posts/666965509998455?notif_t=notify_me
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist