Clijstersová neproměnila mečboly, v Paříži končí!

26. 5. 2011, 13:30
Aktuality 19
Málo vídaný kolaps předvedla na French Open jedna z největších favoritek turnaje Kim Clijstersová. Druhá nasazená hráčka dnes vedla nad Nizozemkou Arantxou Rusovou 6-3 a 5-2 a měla dva mečboly. Náskok ale ztratila a s Paříží se po dvou hodinách rozloučila.
Kim Clijstersová (© rolandgarros.com)

Přitom se zdálo, že Kim Clijstersová, vítězka posledních dvou grandslamů - US Open a Australian Open - dnes postoupí podle očekávání bez potíží. V souboji se 114. hráčkou světa Arantxou Rusovou sice v úvodním setu měla problémy s vlastním servisem a zahrála pět dvojchyb, své soupeřce ale třikrát sebrala podání a sadu vyhrála 6-3.

Ve druhém setu navíc vedla rychle 5-2, ale pak se její hra náhle "rozsypala". Ztratila jistotu a bála se do míče pořádně udeřit. Belgičanka nevyužila dva mečboly, prohrála pět gamů v řadě a diváci se dočkali třetí sady.

"Začala jsem trošku pochybovat. A když si přestanete věřit, tak na každém povrchu, a u mě především na antuce, je to ta nejhorší varianta," komentovala čtyřnásobná grandslamová vítězka svůj kolaps v utkání.

V rozhodujícím setu začala Clijstersová lépe, udržela si podání a při servisu Rusové měla tři brejkboly. Nizozemka ale všechny odvrátila, a od té doby na kurtu kralovala. Vyhrála dalších šest her v řadě a bývalou světovou jedničku, která udělala dohromady 65 nevynucených chyb, porazila 3-6 7-5 a 6-1.

"Soupeřka si začala postupem času víc věřit, hrála mnohem lépe a tlačila mě do úzkých. Ve třetím setu už jsem nedokázala hrát svůj agresivní tenis," řekla Clijstersová. "Chtěla bych hrát každý den jako dnes," řekla na kurtu Rusová, která odvrátila první mečbol ve druhé sadě za stavu 2-5 a druhý v desáté hře.

Finalistce pařížského grandslamu z let 2001 a 2003, která hrála na Roland Garros poprvé od roku 2006, se tak nevydařil návrat po zranění. Před French Open hrála Clijstersová naposledy v březnu v Miami. Od té doby léčila rameno a zápěstí a měla vymknutý kotník z bratrancovy svatby začátkem dubna, na které se zranila při tanci naboso.

"Kotník byl v pohodě, ten neměl s prohrou nic společného. Kdyby se necítila připravena hrát těžké zápasy, tak bych sem nejezdila," řekla matka tříleté dcery Jady.

Dvacetiletá Rusová, vítězka dvouhry juniorek na Australian Open v roce 2008, postoupila do třetího kola na grandslamovém turnaji poprvé v kariéře.

Namále měla Maria Šarapovová, jež v duelu s domácí sedmnáctiletou nadějí Carolinou Garciaovou prohrávala už 3-6 a 1-4 a soupeřka navíc podávala. Ruská favoritka pak ale získala jedenáct her v řadě a nakonec potvrdila roli favoritky.

 

Výsledky - French Open - ženy (antuka, dotace 17,52 milionu eur):

Dvouhra - 2. kolo:
Rusová (Niz.) - Clijstersová (2-Belg.) 3:6, 7:5, 6:1, Azarenková (4-Běl.) - Parmentierová (Fr.) 6:0, 6:1, Li Na (6-Čína) - Solerová (Šp.) 6:4, 7:5, Šarapovová (7-Rus.) - Garciaová (Fr.) 3:6, 6:4, 6:0, A. Radwaňská (12-Pol.) - Mirzaová (Indie) 6:2, 6:4, Kanepiová (16-Est.) - Watsonová (Brit.) 6:1, 6:3, Wickmayerová (21-Belg.) - Moritaová (Jap.) 6:4, 7:5, Gajdošová (24-Austr.) - Medinaová-Garriguesová (Šp.) 7:6 (7:4), 6:4, Kirilenková (25-Rus.) - Scheepersová (JAR) 6:1, 6:4, Cirsteaová (Rum.) - Dulgheruová (27-Rum.) 6:2, 7:5, Vinciová (30-It.) - Brémondová (Fr.) 6:3, 6:4, Chan Yung-Jan (Tchaj-wan) - Craybasová (USA) 6:1, 6:4, Kingová (USA) - Baltachaová (Brit.) 4:6, 6:1, 6:4, Makarovová (Rus.) - Larssonová (Švéd.) 6:3, 7:6 (7:5).

 

pva, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

19
Přidat komentář
smazaný uživatel
Citace: České přechylování nečeských jmen je směšné a matoucí a nositelky jmen by je nepoznaly. Stejně tak by se Angláni mohli taky naučit některá jména a přestat je potvořit. Caroline je foneticky Vozňacki a ne Vozňaki, Sabine je Lisicki a ne Lisiki a Berdych není Berdyč.

Šeredně se pleteš! Kopíruju text, kterým jsem jednomu čtenáři danou věc vysvětloval:

Ve skutečnosti nejde o dánštinu, ale o zásadu platnou ve všech civilizovaných zemích. Co se týká výslovnosti, je rozhodující přání (nebo rodinné zvyklosti) nositele jména. Správná výslovnost u německé tenistky s polským jménem Lisicki je Liziki.
Příklad: V německé fotbalové reprezentaci hrával jakýsi Matthäus, kterého na jeho přání (a v rozporu s požadavky na výslovnost tohoto německého jména!) vyslovovali jako Mateus.
Loni jsem po skončení finále turnaje v Kodani koukal i na vyhlášení vítězky a rodilý Dán bez sebemenších pochybností vyslovoval Wozňáki.
Reagovat
VlS
Broži, a jak to vyslovuje Polák, ne dán. Je to Polský jméno.
Reagovat
smazaný uživatel
...Polský jméno, Český tenista, Italské auto, Americký zpěvák?

Polák? Na tom pendrek záleží. Třeba Wozňacka, nevím. Její příbuzná v Polsku taky nemá mužskou koncovku -cki, ale ženskou koncovku -cka. Ona v DK žila od narození, chodila do dánských škol, z pochopitelného důvodu si proto říká Wozňáki a to platí. K takovému posunu dojde dřív nebo později u všech emigrantů (někdy první generace, někdy až další). Tohle zpochybňují akorát čecháčkové, jak v TV, tak v písemné formě.

V případě Lisicki jsem jednou slyšel vysvětlení přímo na německém Eurosportu. Všichni tam vědí, že polský originál se vyslovuje jinak. Ona je ale Němka, na německou výslovnost Liziki si dávno zvykla a toto žádá od komentátorů i rozhodčích.
Reagovat
VlS
Broži, a myslíš, že německá výslovnost je Liziki? Schválně si její jméno nechej přečíst od nějakýho Němce a možná se budeš divit.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak tohle snad nemyslíš vážně! Kdo tedy komentuje na německém Eurosportu? Maďaři? Vždyť u nich Liziki slyším neustále. Pravda, občas tam mluví taky rakouský komentátor, ale jejich legrační dikce a trochu odchylná výslovnost je rozeznatelná po jedné dvou větách.
Reagovat
smazaný uživatel
Výborně Švábová! Carol asi bude jednička minimálně do Wimbledonu i při kombinaci propadáku v příštím kole a titulu Zvonarevky. Škoda včera tý Sabiny, už mohlo být vše jasné.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak Caroline si to místo podrží ještě dýl.. A třeba i obhají do konce roku, uvidíme, jak to bude letos s Marií a Victorii.. protože Vera se nedostane daleko s touto formou a myslím si, že nebude mít šanci ani obhájit finále wimbledonu a Clijsters s jejím objížděním turnajů se taky nedostane na 1. místo..
Reagovat
smazaný uživatel
Pokud se Kvitová v létě zase psychicky nerozloží nebo pokud nepřijde zranění, v dohledné době obě sirény přeskočí. Vypadá velmi nadějně. Wimbledonské finále za současné situace v ženském tenise je reálné.
Reagovat
smazaný uživatel
ano na tu jsem zapomněl, ale mohla by taky prorazit daleko, ale záleží na to, jak se jí bude dařit v prvních kolech na turnajích a jak jí podrží zdraví a kondice..
Reagovat
VlS
Já Petře fandím, ale pozor, abyste jí za chvíli nezatracovali, pokud se jí přestane na chvilku dařit.
Reagovat
smazaný uživatel
Koukáš na tu druhou Caroline? Evidentně má španělský původ, nejen podle příjmení. Je hodně hnědá a ještě se povzbuzuje slovem vamos :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Tak Wozniacká určitě eště nějakou dobu na místě č. 1 zůstane; jestli si ale nenahrabe body na RG a Wimbledonu, bude to pak mít těžký, protože po Wimbledonu obhajuje obrovský množství bodů a těžko si to tenkrát nadežene hraním ještě většího počtu turnajů. Plus jestli se vrátí Serena a Venus ve formě + Vika, Petra, Maria i Julia (atd.) budou hrát v dobré formě, bude to mít o to těžší.
Reagovat
smazaný uživatel
Já na ní koukám. Na to, že je ještě juniroka, hraje fantasticky. :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Jistě že nedožene. Limitem je 16 počítaných výsledků. Aktuálně se Karolíně dokonce nepočítá titul z loňské Kodaně (280 b.) a 2x 320 bodů za letošní finálové prohry v Doha a Stuttgartu !!!

Mimořádně důležité pro vynikající ranking je uhrávat velké body na GS a na Premier mandatory turnajích, které z žebříku nevypadnou za žádných okolností (např. při propadáku v 1. nebo 2. kole).
Reagovat
VlS
Před UO prakticky není šance, aby spadla z jedničky dolů a můj typ je, že tam vydrží dlouho.
Reagovat
smazaný uživatel
Jasně, že je -- když Zvonareva vyhraje Wimbledon i RG. :-)
Reagovat
smazaný uživatel
to se ale s největší pravděpodobností nestane, takže se tam bude držet poměrně dlouho.. bohůžel..
Reagovat
smazaný uživatel
Ono by stačilo, kdyby Wimbledon vyhrála Clijsters (do té doby může být v pohodě) a Carol prohrála s Hantuchovou (docela bych tomu i věřil) a pak ještě tradičně nic neuhrála na trávě a jsou na tom prakticky stejně. Ty Kodaně a Stuttgarty jí jsou momentálně úplně k ničemu.
Reagovat
smazaný uživatel
Jo, ale to už mi upřímně řečeno připadá pravděpodobnější, že Zvonareva vyhraje RG, než že Kim vyhraje Wimbledon. Na trávě hraje nic moc + od AO v podstatě žádný dobrý výkon nepředvedla + ta zranění.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist