Fed Cup: Clijstersová proti Češkám nenastoupí

5. 4. 2011, 15:11
Aktuality 96
Šance českých tenistek na postup do finále Fed Cupu se výrazně zvýšily. V belgickém Charleroi proti nim příští týden v semifinále nebude hrát druhá hráčka světa Kim Clijstersová, kterou zranění vyřadila na měsíc ze hry.
Kim Clijstersová

Vítězka letošního Australian Open Clijstersová uvedla, že náročný program na začátku sezony si vybral daň na jejím zdraví. Clijstersová nedohrála březnový turnaj v Indian Wells, kde skrečovala osmifinálový zápas v druhém setu. Od té doby si stěžovala na bolesti ramena, v Miami naposledy vypadla ve čtvrtfinále.

O postup do finále týmové soutěže budou Belgičanky a Češky hrát 16. a 17. dubna v Charleroi. Lékaři odhadli dobu její rekonvalescence na měsíc. Clijstersová proto nenastoupí příští víkend proti českým tenistkám v semifinále Fed Cupu; vrátit by se chtěla druhý týden v květnu v Římě, kde se bude moci připravit na French Open.

Clijstersová měla být hlavním trumfem domácího výběru, nyní roli belgické jedničky převezme Yanina Wickmayerová, v současné době třiadvacátá hráčka žebříčku WTA. Další očekávané singlistce Kirsten Flipkensové patří až 103. místo.

"Je to velká škoda. Na Fed Cup jsem se opravdu moc těšila, ale bohužel už toho bylo moc. Měla jsem jedno drobné zranění za druhým, pořád se to nelepšilo a já nechci, aby to pak přerostlo v chronické problémy," uvedla Clijstersová na svém webu s tím, že chce být především připravena na grandslamové Roland Garros.

"Je to pro mě překvapení. Určitě jsem to nečekal," reagoval český kapitán Petr Pála na zprávu o neúčasti Clijstersovén na profilu českého fedcupového týmu na sociální síti Facebook. "Rázem se vše otočilo. Žádné schovávání, je třeba přijmout roli favorita zápasu, kterým jsme se absencí Clijstersové stali," řekl.

Pála oznámil nominaci už minulý týden: finále se pokusí vybojovat Petra Kvitová, Lucie Šafářová, Barbora Záhlavová-Strýcová a Iveta Benešová. "Je to pro nás dobrá zpráva, ale i tak mají s Wickmayerovou dobrý tým, takže je nesmíme podcenit. Teď jsou naše šance na finále větší, ale pořád to bude v Belgii těžké," uvedla osmnáctá hráčka světa Kvitová z kondičního soustředění v Turecku. 

České tenistky jsou potřetí za sebou v semifinále Fed Cupu, ale loni ani předloni do finále nepostoupily. Finále ženské obdoby Davisova poháru hrály naposledy v roce 1988; tehdy se z titulu radovaly Jana Novotná s Helenou Sukovou. 
V jediném dosavadním vzájemném duelu Belgie v roce 1989 prohrála s tehdejším československým výběrem v prvním kole v Tokiu všechny tři zápasy.

pva, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

96
Přidat komentář
smazaný uživatel
VIS: No to je opravdu zajímavá otázka. Jít na doktorské studium, tak bych si to určitě zvolil jako rigorózní práci, ale otázkou je jestli by to nebylo nad rámec mých schopností :-)) Přesto si troufnu tvrdit, že o všem v dnešní ekonomice rozhoduje kupní síla. Vždyt na vlastní oči každou chvíli čtu jak současná světová recese způsobila odliv řady obchodních partnerů některých sportovních klubů (fotbalových nevyjímaje). A pokud se k tomu připočtou případné sportovní i mimosportovní neúspěchy, či problémy klubu, či konkrétního hráče a pokles zájmu médií a fanoušků, tak je najednou problém na světě. Ale toto je rozhodně mnohem více komplikovanější, ale o to více pro mě lákavější :-)

Matěj: No u mě je to po pravdě úplně stejné jako u tebe. Ale můžu tě ujistit, že u každé marketingové aktivity ze zpětně počítá návratnost a pokud to není efektivní, tak se to většinou nevyužívá. Víš, ono je více druhů spotřebitelů a ti náročnější si chtějí kupovat věci, které jsou ted zrovna in a jsou značkového rázu, případně jak jsem již dříve zmínil, se chtějí se sportovními hvězdami ztotožnit. Aspoň tak nám to říkali ve škole :-) Někdo prostě kouká jen na cenu a reklamy ho ovlivní v tomto případě jen minimálně a někdo zase na prestiž a zejména na tyto jsou tyto marketingové akce cíleny. Ale jak říkám cílem marketingu rozhodně není jen prodávat, ale také budovat image, poskytnout informace, nebo např. odlišit se od konkurence.
Reagovat
smazaný uživatel
Omlouvám se, spletl jsem si vlákno :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Kurňa, teď mi teda nasadili pořádného brouka do hlavy. Fernanda bych chtěl určitě vidět. No, asi se budu muset vydat do Prahy. :-) Anebo doufat, že Češi v baráži DC chytí Chile.
Reagovat
smazaný uživatel
Stejně to prodá hned v 1. kole, není o co stát...
Reagovat
smazaný uživatel
Já bych si nejprve počkal, v jaké formě se vrátí, protože cestovat až do "daleká Prahy" jen kvůli tomu, jak se bývalý vynikající tenista na kurtě trápí, to by tě asi moc nepotěšilo.
Reagovat
taffer
Co to je za informaci? Odkud? Gonzalez bude v Praze? Nějak jsem to nepobral ...
Reagovat
smazaný uživatel
Bude hrát pražský challenger na začátku května. Viz expres zprávy...
Reagovat
taffer
Jo, sorry, už to vidím v Expres zprávách. Omluva za spam :-)
Reagovat
smazaný uživatel
HM, tak Voráčová to bohužel neustála a nakonec s Lisickou prohrála 6:3, 4:6, 2:6 za cca dvě hodiny.

Zajímavě se vyvíjí souboj mezi Bárou a Andreaou, je to 4:3 pro Andreu ve třetím setu, byla break navrch, ale prohrála své podání.
Reagovat
smazaný uživatel
Co se týče toho zmíněného zápasu Strýcové s Hlaváčkovou, tak to mě moc mrzí, že žádný stream nevysílá, tento zápas může být zajímavý..
Reagovat
smazaný uživatel
Ono je to bohužel jako u každého turnaje, kde mají nejvýše nasazené hráčky "bye" v prvním kole: vysílá se až od druhého kola. Nicméně je poměrně jasné, že i kdyby 1. kolo Charlestonu bylo na streamu, jistě by Američani nezvolila zápas mezi Strýcovou a Hlaváčkovou, protože obě dvě jsou pro ně "no name".
Reagovat
smazaný uživatel
No, Andrea teď za stavu 5:3 podávala na vítězství v zápase, ale podání klasicky neudržela, jak je to ve WTA běžné. Ted bude mít asi větší šanci při Bářině servisu. :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Ty naši tenisti se ale zase předvedli!:) Hájek ten at si jde laskavě píchat se svojí manželkou, ale at prosím nedělá ostudu našemu tenisu!
Pospíšil je ubohej tenista, proti kterýmu prostě pár hráčů prodalo a on se tak dostal nahoru
A Rosol? Ten se posral ještě předtím, než ten turnaj začal :D
O Berdychovi se radši ani nebavím...
Reagovat
smazaný uživatel
Nejsi ty ten rádobyfanda českých sportovců a vyšinutý vlastenec, co tady dřív "působil" pod nickem respekto?
Reagovat
VlS
Pane, věnujte prosím pozornost pánovi s nickem Andyrespect. Právě se zde dopustil trestného činu hanobení národa a rasy. Oznámíte to státnímu zastupitelství sám, nebo to mám udělat za Vás. Je jisté, že i člověk skrytý nickem je snadno dohledatelný.
Reagovat
smazaný uživatel
Třinéééééc!!!!

Já vím, že to sem nepatří, ale nemůžu si pomoc. :-)))
Reagovat
smazaný uživatel
Krásně :-) Titul už je blízko.
Reagovat
smazaný uživatel
ja mam s zenskym tenisem veliky problem. Mam rad Clijstersovou, Heninovou, Steffku, Navratilku, Williamsky. Jenze co ty ostatni nadhery? Zensky tenis je vetsinou nekoukatelny a kvalita podani zen je vetsinou priserna. Dale hekani Sharapove atd. strasne podkopava dustujnost zenskeho tenisu, ktery muzskemu nesaha ani po kotniky. Jde o to, ze zeny jsou jeste tak drze, ze chteji stejne penize jako muzi. Ale jak muzou chtit takove penize, kdyz hraji nekvalitne a casto se chovaji na kurtu jako histerky? A navic na GS hraje jen na 2 vitezne sety. To je otresne. A jestli chteji penize za to ze predvadi sve krivky na kurtu, tak to si muzu zajit do strip baru. Jednoduse receno jsem zklaman timto chovanim a na zensky tenis koukam jen zridka, protoze klesa niz a niz. :(
Reagovat
VlS
To už tady párkrát bylo.
1. O tom, kolik kdo dostane peněz nerozhodují hráči, ale obchodníci s tenisem (i jinými sporty)
2. Peníze za tenis nejsou peníze za fyzický výkon, to by horník nebo dřevorubec musel brát víc
3. Běž si zkusit některou z druhý nebo 3. stovky porazit
4. Je normální, že ženy nesleduješ, když tě to nebaví, taky se nedívám např. na wrestling nebo na Růžovou zahradu
Reagovat
smazaný uživatel
ale kdyz to porovnas vzhledem k muzum, tak to nesmyslne je, kolik dostavaji. Prace drevorubce nikdy nebude tak ocenena jako tenistu, takze to bych sem radsi netahal. Kdyz ovsem porovnam TOP muze a TOP zeny, tak zkratka ty TOPky zeny nemuzou dostavat tolik jako spickovi teniste muzi.

A zenske prave tlacili hodne dlouho na sponzory a dalsi subjekty, aby dostavali stejne penize jako muzi. Takze ony v tom ty cizoloznice nebudou tak nevinne. :-/
Reagovat
smazaný uživatel
Jen faktická poznámka:

Pozoruhodné, že teď v IW i Miami Azarenka i Wozniacká dostaly za výhru podstatně více než Djokovič (u ženských turnajů jde z nějakého důvodu větší část prize money pro účastníky závěrečných kol na úkor účastníků předchzích kol.

Azarenka coby vítězka Miami brala 700 000 dolarů, zatímco Djokoviči inkasoval "pouze" 611 000 dolarů. Nadal měl za prohru ve finále o 50 000 dolarů méně než Šarapovová. Na druhou stranu, muž, kt. prohrál v 1. kole, bral 7 115 dolarů, zatímcco u ženských to bylo o "celých" 65 dolarů méně. :-)

Viz: http://www.menstennisforums.com/showthread.php?t=180064
Reagovat
smazaný uživatel
I kdyby to bylo v korunách, tak ženský jsou vzhledem k tomu, co předvádějí na kurtu, neskutečně přeplacené. S ATP se to vůbec nedá srovnat (chlapi jsou taky přeplacení, ale vzhledem k popularitě tenitu je to pochopitelné).
Reagovat
VlS
Tak pošli manželku hrát tenis, když jsou tam ty prachy tak na zemi. Osobně mi vadí, že vůbec sportovní a kulturní (skoro mě to slovo v tomto smyslu bolí) celebrity jsou přeplácené, ale prostě je to tak a nic s tím nenaděláme. To je důsledek reklamy a sázek, které tvoří sportovní bussiness. Srovnej to například s nějakou modelkou, která v principu sklízí pouze plody genetické výbavy od rodičů a to, že dokáže nežrat.
Nehledej spravedlnost tam, kde ji prostě nemůžeš najít a nekaz si tím radost z fandění, dívání, diskutování a tak dál.
Prostě mě je líto špičkovýho doktora, kterej musel makat 4 roky na gymplu a 6 let na medině, pak 10 let za pakatel jako začínající doktor, nese riziko, že ho advokát kde kterýho pacienta bude honit po soudech pro zanedbání péče, a ještě po něm chceme, aby byl milej, lidskej a spokojenej. (Nejsem MUDr aby bylo jasno)

Ještě k Nadalistovi: statisticky na každou cizoložnici připadají dva cizoložníci a cizoložnice bez cizoložníka je tak nějak nesmysl.
Reagovat
smazaný uživatel
Marfuša jen heká? To myslíš vážně? Laskavě rozlišuj mezi hekáním, dvoufázovým hýkáním (Schiavone, Kuzna) a řvaním.
Reagovat
smazaný uživatel
To jsi napsal více než trefně, zrovna jsem dopsal diplomovou práci na problematiku sportovního marketingu a můžu se pod tento názor plně podepsat..
Reagovat
VlS
Dík, já jsem prostě přesvědčenej, že nemá smysl srovnávat nesrovnatelný. Mistrini světa na 1500 m předběhne kde jakej dorostenec a nikdo to něřeší, tak proč chceme srovnávat tenisty a tenistky, to už můžeme rovnou začít srovnávat tenisty a tenisky :-))
Reagovat
VlS
pardon češtino mistryni světa
Reagovat
smazaný uživatel
Zajímavé by bylo srovnání co do popularity, divácké návštěvnosti a sledovanosti. To má totiž primární důležitost.
Reagovat
VlS
Určitě by to bylo zajímavé, ale je třeba k tomu přidat také příjmy z reklamy a podobně. Faktem asi je, že ženskej tenis bude třeba pro oděvní firmy zajímavější, než chlapskej. Nevím jak ty, ale mě je fuk, jestli na sobě mám trenýrky Addidas neba od Větnamců, pokud mne nebudou škrtit a nebudou praskat. U holek tohle funguje jinak (zkoumám to už skoro 40 let a furt tomu nerozumím :-)
Reagovat
smazaný uživatel
To rozhodně, každopádně co se týče celkově finanční podpory špičkového sportu (ať už dotace jednotlivých turnajů, či odměny hráčů), tak je to opravdu začarovaný kruh, se kterým normální smrtelník nic moc neudělá a musí to brát takové jaké to je. Proč když se pořádá Miss ČR, tak se sponzoří doslova předhání o podporu této akce a když pořádá nějaká nevýdělečná organizace PR akci, tak není schopna sehnat žádné lukrativní sponozory? Proč má Šarapka na každém prstu 5 sponzorů a 50 zájenců o sponzoring a takový Davyděnko neměl donedávna žádného lukrativního sponzora? Finance se vždy točily, točí a točit budou u exkluzivních akcí, která přenáší média, mají hodně příznivců, pozitivní image a za zády silný zájem médií.
Takže rozhodně platí, že o tom, kolik kdo dostane peněz nerozhodují hráči, ale zájem ze strany veřejnosti, se kterou přímo souvisí zájem sponzorů.
A zároveň také tvá zmínka, že peníze za tenis nejsou peníze za fyzický výkon, to by horník nebo dřevorubec musel brát víc..na dřevorubce se jen těžko přijdou podívat fanoušci a jen těžko na své pracovní výkony naláká nějakou osobu z médií.
Reagovat
smazaný uživatel
Příjmy z reklam ale dozajista korelují se sledovaností a návštěvností.

Nevím, velká většina tenisových fanoušků (i diváků) -- obzvláště těch vášnivých -- jsou pravděpodobně muži, takže spíše než nějaké ženské oděvní firmy jsou tu relevantní jiná zadavatelé reklam.
Reagovat
VlS
Jo Matěji, chlapi se budou koukat na tenis a baby půjdou utrácet do butiků a o tom to je.
Reagovat
smazaný uživatel
Ano Matěji, příjmy z reklam opravdu ve většině případů korelují se sledovaností a návštěvností.
Co se týče zmínky o ženských oděvních firmách, tak určitě i to má svůj význam a své opodstatnění co se týče marketingového zacílení. Ono totiž nejde jen o samotné zápasy tenistek, které pravda sledují zejména muži, ale součástí marketingu jsou také fotografie, či záběry z jednotlivých zápasů, tréninků, tiskových konferencí, které se následně objevují v časopisech, novinách, na internetu, ve zprávách atd. A fanoušci, i z řad žen, se chtějí se svými modlami ztotožnit a nejjednodušší formou ztotožnějí je právě oblečení :-) Vždyt nejedna žena by chtěla vypadat a být muži obletovaná jako Šarapka :-) (I když já sám Šarapku teda vůbec nemusím)
Reagovat
smazaný uživatel
A ono v tomto případě jde zejména o samotnou značku oblečení. Například Nike si docela slušně buduje image mimo jiné pomocí některých úspěšných tenistů (např. náš Berdych). A už některým příznivcům uniká, v jakých někdy až nelidských podmínkách, bylo dané oblečení vyrobeno.
Reagovat
VlS
Jo mám s tím osobní trpkou zkušenost, spolupořádal jsem jedno mistrovství světa v jednom absolutně netelevizním sportu a sehnat prachy byl horor. Má to ale i svoje výhody. Nejsem zastánce Averyho Brundage, ale jistá nezasviněnost sportu penězi má také svoje kouzlo - ale každý sportovec v oblasti chudého sportu by je rád vyměnil za prachy a neb jak zpívá Vlado Muller, štěstí je ta krásná, přepychová věc, ale prachy si za něj nekoupíš. (protože teď píšeš diplomku, tak možná nebudeš vědět, že Avery Brundage býval předseda MOV, který ještě na olympiádě v Saporu vylučoval sportovce za reklamu, odnesl to tehdy chudák Karl Schranz, vynikající sjezdař, Averymu se to kázalo o amatérismu, když byl milionářský Americký synek, který nemusel řešit, jak se vedle sportu ještě uživí.).
Reagovat
smazaný uživatel
No, já jen narážím na fakt, že neznám skoro žádnou ženu, kt. by byla vášnivým sportovním fanouškem. Poměr může být tak 10:1, ne-li vyšší. takže spíš než že by si žebny kupovaly šaty, kt. nosí Šarapka či Wozniacká, bych věřil tomu, že muži svým ženám kupují šaty, kt. nosí jejich oblíbené tenistky. :-))

Ostatně to vidíme i na tomto foru. kolik je tu přispívajících žen? Čtyři až pět? :-)
Reagovat
smazaný uživatel
To máš jako s florbalem. U nás skoro všichni špičkoví hráči vedle toho mají i hlavní zaměstnání, jakž takž uživit se jde jen ve Švýcarsku a ve Švédsku.

Mně komercionalizace sportu vůbec nevadí, vadí mi pak jen, když si někdo z nějakého důvodu vybuduje asi tak stokrát větší pověst, než jaká by odpovídala jeho skutečných tenisovým výsledkům. příkladem za všechny budiž Kurnikovova, kt. v tenisu dokázala jen relativně málo (dokonce ani nikdy v životě nevyhrála žádný turnaj WTA).
Reagovat
VlS
Ani po víc než 30 letech manželství bych si nedovolil své ženě koupit oblečení, protože by to určitě bylo blbě.
Podívej se schválně někdy na kolonu cykloturistů. Většina dam sedne na kolo tak o dovolené na 10 km projížďku kolem hotelu s 5ti zastávkami. A mají horší kolo, hadry, přilby a já nevím co ještě než jejich chlapi?
Podívej se na lyžařskou výbavu na horách, kde je poměr zhruba 1:1,
podívej se kolik stojí pánský plavky a kolik stojí dámský plavky a to je na těch pánskej asi 99x víc materiálu :-))
Reagovat
VlS
Jo, ale její manažeři z ní vytvořili Brand, značku, která prodává, osobně si nemyslím, že na tom sama měla nějaký výrazný podíl. Prostě se vytvořila pohádka o bohatém úspěšném hokejistovi, který enthusiasticky podporuje mladou, krásnou a talentovanou tenistku. Noviny to žraly i s navijákem a Obchodní značka byla na světě a kšeft se točil.
Reagovat
smazaný uživatel
Ano, co se týče toho hledání sponzorů na méně divácky sledovaný sport, tak tomu 100% věřím. Já sám hraji již více než desátým rokem závodně stolní tenis a je mi někdy smutno z toho, když vidím, že naši reprezentanti jezdí na mezinárodní turnaje jako úplní samoplátci a naproti tomu mám kamaráda, který hraje fotbal za jeden divizní klub a fotbalem se živí :-) Na druhou stranu si můžu říct, že je mnohem pěknější a chvályhodnější dělat sport ve volném čase čistě pro radost a potěšení a ne se honit za penězi. Peníze také nejsou všechno a štěstí člověku nepřinesou.
Jinak moc děkuji za více než zajímavé informace, Avery Brundage jsem doteď neznal, určitě si o něm přečtu na internetu.

Matěji já to právě myslel tak, že ženy si sice třeba nekoupí stejné šaty jako Šarapka, ale pokud uvidí dvě prakticky stejné šaty, tak to může ovlivnit jejich preference při případném výběru, jelikož to viděli v televizi, či na internetu. A zejména ženy jsou emocionální stvoření, takže to může mít určitě vliv na jejich podvědomí. A navíc konkrétně u žen (oproti mužům) se kolikrát častěji řeší co měli na sobě, než jejich samotné tenisové výkony. A firmy chtějí být vidět...A o čem se mluví, to je i vidět :-)
Reagovat
VlS
To asi nepatří na tenisové fórum, ale i státní politika podpory sportu a státní reprezentace je tak nějak podivná. Má několik rovin hodnocení a jedním z hlavních je televizní sledovanost. Protože v televizi je furt fotbal (pokud možno i 3 liga Panenskejch ostrovů), tak prostě na fotbal nikdo nemá a fotbal prostě vyžere skoro všechno. Ještě zbude něco na hokej a na atletiku, ostatní berou drobečky. A proč je v televizi pořád fotbal? Protože se na něj hodně sází a sázkařský firmy si umí zařídit, aby byl v televizi furt.
My jsme si o našem malém sportu museli zaplatit výrobu asi 20 minutového filmu, který pak ČT 24 sport milostivě promítla někdy v deset ráno nebo ve 2 ráno. Ale to je fuk, já se sportem neživím, já se jím bavím.
Reagovat
smazaný uživatel
Nevím, v principu jde o následující problém: ženy si jistě kupují spoustu oblečení a jiných hadrů, ale neznám-li Wozniackou / Šarapovou, nevím, proč by si zrovna měly kupovat oblečení, na kt. reklamu dělají tyto tenistky? pokud by se řídily podle krásy a věhlasnosti "modelky" v reklamě, tak je maria nebo karolína těžko osloví v konkurenci daleko krásnějších a obecněji známější -- já nevím -- filmových hereček a jiných celebrit.
Reagovat
VlS
Nevím, to řeší spousta agentur a podagentur a marketingových poradců, marketingových oddělení, je v tom spousta špíny a korupce,je v tom státní podpora sportu (zdaleka ne jen v ČR, Francie je v tomhle králem) jsou v tom soukromé i státní televize, internet a nevím co ještě. Vím jen, že to nemůžu ovlivnit a tak si z toho prostě chci vzít to, co se mi na tom líbí a co mě na tom baví a tím ostatním se nestresovat.
Ale tahle debata teď mi přišla jako zajímavá a bavil jsem se, takže palec nahoru :-))
Reagovat
smazaný uživatel
VIS - Tak to je přesně záležitost, kterou jsem řešil v rámci své diplomky a dospěl jsem k závěru, že politické strany budou vždy preferovat ve finanční podpoře sportu velké sporty - fotbal a hokej, jelikož prostřednictvím této podpory budou nejen "nejvíce vidět", ale také zacílí na co nejvíce fanoušků a získají plusové body u svých voličů. Co se týče zájmu médií, tak zejména komeční média vždy budou řešit a vysílat věci, které zasáhnou nejširší masu diváků a tím pádem budou mít vysokou sledovat = vysoké příjmy z reklam. Když bude mít atletika vyšší sledovanost než fotbal, tak se zvýší podpora tohoto sportu zejména ze strany médií a sponzorů. A navíc o fotbalu umí kecat praktický každý. Jak říká můj strýc - tenis je sport pro inteligenty a něco na tom možná bude.

Matěj - tak on je samozřejmě prvotní cíl každé reklamy prodat, ale není to také jediný. U modelky se to tak nějak očekává, ale u sportovkyň to může být trošku jiné. Například může Nike ve svých sloganech prohlašovat: Oblékáme nejlepší sportovce světa v čele s mužskou a ženskou světovou tenisovou jedničkou a hned mají konkurenční výhodu.
Reagovat
smazaný uživatel
Ještě si dovolím zmínit jednu takovou zajímavost:
Česká republika patří mezi země s nejnižší finanční podporou sportu ze strany státu v Evropě. A to jak v porovnání veřejných výdajů na sport měřených na jednoho obyvatele, tak také v porovnání veřejných výdajů na sport vs. procento HDP dané země. Stát tedy investuje do sportu méně peněz, než ze sportu zpět do státního rozpočtu obdrží.
Reagovat
VlS
Víš, a to by bylo na Nobelovku za ekonomii - jak prorůstá politika a bussiness a politika a sportovní bussiness, co je motor, jestli popularita, nebo peníze a jestli se mění paníze daňovejch poplatníků za popularitu nebo peníze daňovejch poplatníků za peníze pro sebe, nebo obojí dohromady, ale to už je opravdu nad rámec tohoto portálu
Reagovat
smazaný uživatel
To je další pozoruhodná otázka. Mě by zajímalo, nakolik jsou takové reklamy vůbec účinné (tj. zda se vůbec vynaložené prostředky navrátí). Já si např. sportovní obuv kupuju zásadně jen při sezonních slevách a je mi úplně šumafuk, jestli je to Adidas, Nike nebo něco podobného. A jinak jedinej sportovec, kt. ho mám spjatého s nějakou značkou, byl Michael Jordan. te´d jsem sice v praze na nějakých billboardech zaznamenal Andyho murraye jako součást Adidas teamu (??), ale jen proto, že mě to vzhledem k jeho aktuální výkonnosti dost pobavilo. :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Ad: "Stát tedy investuje do sportu méně peněz, než ze sportu zpět do státního rozpočtu obdrží."

To je možné, ale tento závěr rozhodně nevyplývá ani z jednoho předcházejících tvých výroků, v nichž tvrdíš, že Česká Republika vydává na sport méně peněz z veřejných rozpočtů než ostatní evropské země, "a to jak v porovnání veřejných výdajů na sport měřených na jednoho obyvatele, tak také v porovnání veřejných výdajů na sport vs. procento HDP dané země."

Tady bys musel porovnávat daňové výnosy ze sportu v ČR s veřejnými výdaji na sport.
Reagovat
VlS
Matěji, ale to tak opravdu je, taková analýza existuje a viděl jsem ji, ale jako u každé statistické analýzy plati Churchilovo "věřím jen té statistice, kterou si zfalšuji sám" :-))
Reagovat
VlS
Jsem přesvědčený, že kdyby se reklama nevyplácela, tak do ní firmy nebudou peníze dávat. Protože 99% těch firem je soukromých, tak šance, že bude soukromník prodělávat se blíží 0. Jen to bohužel není ložené jednoduše na papíru a posuzují se v tom spíše trendy než úplně konkrétní účinek jedné reklamy a měřítkem je podíl na trhu. Jestli je pravda, že podíl na trhu je přímo úměrný investicím do reklamy nevím, určitě v tom hraje taky roli pověst značky a výše zmiňovaný Brand. Zavést novou značku na trh stojí neuvěřitelný peníze - podívej se na auta. Na Hyunday a Renault jde jedna reklama za druhou, na Mercedes statisticky 0 a stejně každej chlap touží po Medvědovi a ne po I30. A to je právě ten Brand, kterej ale nevznikl za rok, naopak, někdo na něm maká skoro sto let a drží laťku vysoko.
Reagovat
smazaný uživatel
Která analýza? Účinnosti reklam, nebo ohledně těch veřejných výdajů do sportu v ČR?

Obojí jistě existuje, ale není studie jako studie a člověk si nejprve danou studii musí přečíst, aby mohl posoudit, nakolik je smysluplná atd. zejm. pokud taková studie byla objednána ČSTV nebo podobnou nátlakovou skupinou, tak dokud si nepřečtu její obsah, je pro mě a priori spíš nedůvěryhodná.
Reagovat
smazaný uživatel
VIS: No to je opravdu zajímavá otázka. Jít na doktorské studium, tak bych si to určitě zvolil jako rigorózní práci, ale otázkou je jestli by to nebylo nad rámec mých schopností :-)) Přesto si troufnu tvrdit, že o všem v dnešní ekonomice rozhoduje kupní síla. Vždyt na vlastní oči každou chvíli čtu jak současná světová recese způsobila odliv řady obchodních partnerů některých sportovních klubů (fotbalových nevyjímaje). A pokud se k tomu připočtou případné sportovní i mimosportovní neúspěchy, či problémy klubu, či konkrétního hráče a pokles zájmu médií a fanoušků, tak je najednou problém na světě. Ale toto je rozhodně mnohem více komplikovanější, ale o to více pro mě lákavější :-)

Matěj: No u mě je to po pravdě úplně stejné jako u tebe. Ale můžu tě ujistit, že u každé marketingové aktivity ze zpětně počítá návratnost a pokud to není efektivní, tak se to většinou nevyužívá. Víš, ono je více druhů spotřebitelů a ti náročnější si chtějí kupovat věci, které jsou ted zrovna in a jsou značkového rázu, případně jak jsem již dříve zmínil, se chtějí se sportovními hvězdami ztotožnit. Aspoň tak nám to říkali ve škole :-) Někdo prostě kouká jen na cenu a reklamy ho ovlivní v tomto případě jen minimálně a někdo zase na prestiž a zejména na tyto jsou tyto marketingové akce cíleny. Ale jak říkám cílem marketingu rozhodně není jen prodávat, ale také budovat image, poskytnout informace, nebo např. odlišit se od konkurence.
Reagovat
VlS
Slyšel jsem řadu definic co je to marketing a nejvíc se mi líbila tahle:
"Marketing je výroba předem prodaného zboží"

Matěji, ta analýza byla o státní podpoře sportu a zpracovávaly ji univerzity na společenskou objednávku tuším že parlamentu. Někde ji mám, ale protože mám asi 4 počítače na různejch místech, tak nevím ve kterým, ale určitě ne v tomhle. Bohužel. Jinak způsob rozdělování dotací na státní reprezentaci je na stránkách MŠMT, tak se dá metodika najít a na stránkách Ministerstva financí zase najdeš, kolik kdo dostal.
Reagovat
smazaný uživatel
Teda přiznám se, že za své pětileté studim jsem slyšel desítky různých definic pojmu marketing, ale tato je všechy trumfla. Palec nahoru! :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Tady přikládám článek ohledně financování sportu v ČR. Je sice dva roky starý, ale nutno podotknout, že k žádným závratným změnám nedošlo.

http://finance.bleskove.net/clanek/financovani-sportu.html
Reagovat
smazaný uživatel
tak z amatérských sportů nemá stát téměř žádný dodatečný daňový příjem (tedy v porovnání s tím, kdyby člověk peníze za boty, florbalovou hůl apod. místo toho vynaložil na něco jiného), takže jestli do těchto oblastí směřují dotace, jsou tyto sporty "čistými daňovými příjemci". Jinak to bude asi u tenisu, fotbalu a hokeju, i když i tam je to ošidné: kolikrát město nebo obec dotuje nový fotbalový stadion apod. (z důvodu tzv. "prestiže obce").
Reagovat
VlS
Matěji, nesmíš zapomínat na naši milovanou DPH. Vezmi si, jaký je obrat na poli sportovních potřeb a služeb a kolik z toho činí DPH, kolik se při sportu spotřebuje benzínu na ježdění do místa konání nebo výkonu sportu a kolik je z toho DPH a spotřební daně, kolik se po sportu vypije alkohoholu a vykouří cigaret (DPH + spotřební daně) a tak dál a tak dál. Kolik DPH stát utrží ze služeb na údržbu sportovišť a ze všeho, kam se podíváš a kolik peněz stát vydělá na sázkách.
A to jsou ty příjmy státu.
Reagovat
smazaný uživatel
Pokud se budeme bavit o fotbalovém klubu na ligové úrovni, tak u celé řady těchto profesionálních klubů je jedním z hlavních akcionářů právě město, či kraj. A finančně podporují například mládež. A to nejen z důvodu prestiže, ale také z důvodu ztotožnění s daným klubem, případně pro budování kvalitnějšího sportovního zázemí, či prezentace města pomocí daného sportu.
Co se týče amatérského fotbalu, tak vím, že některé obce také podporují fotbalové kluby např. na cestovné (samozřejmě v naprosto nesrovnatelných částkách).
Reagovat
tito
Pánové všechna čest, rozepsali jste se parádně. Já jen kratičkou poznámku k výši odměn hráček. Asi je to tak, jak naznačil VIS v případě "brandu" či image a cílové kupní síly. Pokud firmy jako Adidas či Nike chtějí vytvořit image nejkvalitnějšího výrobce sportovní obuvi a oblečení a pokud je cílová skupina žena ve věku 20-50 let tak určitě nechtějí ztotožnit výrobky firmy s noname modelkama ale sportovní elitou. A pokud je kupní síla žen ( kult věčného mládí a krásy ) vyšší než mužů ( kterým je jedno jaká značka hlavně levně a spíše chtějí svého Fendera, Gibsona, Medvěda či Harleye) - tak potom se výši odměn ani nedivím. :)
Reagovat
smazaný uživatel
Češi jsou stejně národ ubožáků!
Reagovat
VlS
Podle sebe soudím tebe, že? Zkus si tohle říct ve svobodných USA o Američanech nahlas a už si v životě nekoupíš ani rohlík, nebo se budeš muset stěhovat na Aljašku.
Reagovat
smazaný uživatel
Zase jeden deb... na portálu,patrně zakomlexovaný chudáček co o píchání je schopen pouze psát.Každopádně se holkám otevírá obrovská šance belgičanky porazit.Kvalitu a partu na to máme.Jarddovi Pospíšilovi to bohužel nevyšlo,snad se mu to ještě podaří a v Paříži si zahraje.
Reagovat
smazaný uživatel
Proč se snižuješ na jeho úroveň (= "zakomplexovaný chudáček, co o píchání je schopen jen psát"?
Reagovat
VlS
Vůbec ho neřeš, to nemá cenu, stejně to psal jen proto, aby se cítil jako chlapák, že to dokáže napsat a nebojí se u toho :-))
Reagovat
smazaný uživatel
No, potvrdil se můj předpoklad, že Rezaiová opět vyhoří, takže má Klára teoreticky otevřenou cestu do SF, ale musí udolat ted v druhem kole Dominguez Lino, což nebude na antuce asi lehké.

Safinova hrála dnes s Rusovou dost otřesně (a ten pohyb!), doufám, že ji porazí Pironkova. A Sveta Kuzněcova hraje taky příšerně, soupeřka v druhém setu podávala na vítězství (a byla dva míčky od výhry, pak ale dala dvojchybu a zatloukla útočný forhend do sítě) a Sveta jej vyhrála v tiebreaku. ale momentálně to vypadá, že to bude boj i ve třetím setu. Její soupeřka -- Němka Mona Barthel -- přitom v hlavní soutěži WTA ještě nevyhrála žádný zápas, ale loni touhle dobou taky hrála výborně, když jako kvalifintka vyhrála 50 000 turnaj a porazil Bojanu Jovanovskou a Rebeccu Marino.

V Charlestonu právě teď bojují tři české hráčky )dvě ovšem proti sobě), Voráčová si zatím vede s Lisickou velmi dobře, vede 4:1.
Reagovat
VlS
Tak Barthel už vede 4:1 ve třetím setu
Reagovat
smazaný uživatel
No, Sveta snížila na 3:4. Přitom tenhle set začal tím, že Sveta breakla Monu, ale pak prohrála 4 hry za sebou.
Reagovat
smazaný uživatel
Kuzna je buldog, ještě bych jí neodepisoval.
Reagovat
smazaný uživatel
A Voráčová vyhrála první set 6:3.
Reagovat
smazaný uživatel
Nikdo ji neodepisuje, však také ten třetí set obrátila a ted bude podávat na vítězství v zápase. Nic to ale nemění na faktu, že hrála dost nepřesvědčivě, Mona rozhodně nehrála nijak fantasticky.
Reagovat
VlS
No a Sveta už vede 5:4 - tedy její hlavu bych opravdu asi mít nechtěl
Reagovat
smazaný uživatel
Však taky myslím, že Kuzna v dalším kole (pokud postoupí) se Szavay prohraje. A jméno Mona Barthel si zapamatuju, jsem zvědavý, kam to dotáhne.
Reagovat
VlS
Teď ještě ustát druhej set
Reagovat
smazaný uživatel
Taky myslím, že ji Agnes dá.

No Mona to asi daleko nedotáhne, je jí 21 let a je zhruba 170. Tipoval bych, ž bude nejvýše tak okolo 80. místa (když tam může být Ondrášková, může tam být časem Mona taky). :-))
Reagovat
VlS
Tak už Sveta vyhrála
Reagovat
VlS
Na Flipkens by holky asi měly stačit, teď ji porazila i Cetkovská. Jinak Lucka s ní prohrála v 2008 na antuce v Estorilu, Petra vloni na hardu v Hobartu. Ale vždy se může něco přihodit. Stejně tak mohou Petra i Lucka dát jak Kerstin tak Yaninu (nehraje teď ani špatně, ale ani zázračně) a může to být 5:0, zrovna tak to může dopadnout 2:3, 1:4 pro Belgii. Uvidíme.
Reagovat
smazaný uživatel
A v IW ji porazila Lucka Hradecká.
Reagovat
smazaný uživatel
"Jaroslavu Pospíšilovi se sen o startu na French Open pravděpodobně nesplní." Kdo to píše??? to snad nemyslíte vážně! vždyt mu chybí jen 30 bodů a ještě je mnoho týdnů a turnajů před námi!! rozhodně se tam dostane!
Reagovat
smazaný uživatel
Až na to, že uzávěrka pro hlavní soutěž je už ted 11. 4.
Reagovat
smazaný uživatel
Až na to, že uzávěrka pro hlavní soutěž je už ted 11. 4.
Reagovat
smazaný uživatel
lopatu netřeba komentovat...
Reagovat
smazaný uživatel
tak postoupí z kvalifikace.
Reagovat
smazaný uživatel
Podobný řeči se tu vedly před DC a viděli jste jak to dopadlo....
Reagovat
smazaný uživatel
Jaký řeči? jenom konstatujeme, že jsme teď papírově favority. To ještě neznamená, že musíme vyhrát, Wickmayer je určitě schopna uhrát dva body a bod Belgičanek ze čtyřhry také není úplně nereálný, že? Koneckonců, nebudou-li mít Petra nebo Lucka náležitou formu, mohou klidně prohrát i s Flipkensovou.
Reagovat
BooOoo
super !! na Flipkens snad uděláme dva body a čtyřhra je určitě naše .. a i kdyby Flipkens jeden zápas vyhrála, tak věřím, že Wickmayer aspoň jednou porazíme
Reagovat
smazaný uživatel
paráda finale s Italkama bysme hráli doma. Ale kde s Ruskama nevím.
Reagovat
smazaný uživatel
No tak zřejmě teď je povinnost udělat dva body proti Flipkensové. I když tedy v H2H jak Lucka, tak Petra s ní prohrávají shodně 0:1. :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Tak tohle mi výrazně zkazilo náladu. :( Jsem se těšil na ty super zápasy, ale teď se nebude na co dívat.
Reagovat
smazaný uživatel
Jestlis viděl Kim hrát v IW a Miami, mělo by ti být jasné, že žádný její zápas by nebyl "super zápas". Absolutně ne.
Reagovat
smazaný uživatel
Oni to stejně holky poserou, at už proti bude stát kdokoliv!! Nemějte strach, Kvitová je schopná prohrát s kýmkoliv a Šafárová píchá s Berdychem a ještě jsem nezažil, že by Berdych dokázal otočit nějakej zápas...
Reagovat
smazaný uživatel
Kvitová je schpná i vyhrát s kýmkoliv a Berdych Fed cup nehraje, tak nevím, co tady meleš s pícháním...
Reagovat
smazaný uživatel
A co třeba s Istominem ve Wimbledonu, kdy prohrával 1:2 na sety? Totéž s Tursunovem na UO 06, se Santorem ve Wimbledonu 06.
Reagovat
smazaný uživatel
nebo s Federerem na olympiádě
Reagovat
smazaný uživatel
Předpokldaám, že AndyResopect nemínil zápasy na dva vítězný sety, páč tam by těch příkladů bylo určitě daleko více.

V loňském roce např. obrátil zápas s Russelem v Memphisu, s Verdaskem v Miami, s Isnerem a Almagrem na WTC.

V roce 2009 mj. s Hewittem a Beckem v Mnichově a se Safinem v Šangaji. V roce 2008 mj. s Roddickem v Tokiu, Verdaskem v Bastadu. V roce 2007 např. s Chelou na WTC, Robredem a Soderlingem v Monte Carlu.
Reagovat
smazaný uživatel
hmm to nám hraje do karet. ale i tak šance jsou stále 50:50 Wickmayer
Reagovat
smazaný uživatel
zase ta lopata :-) to je hlupák největšího kalibru
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist