Djokovič s Federerem opět nezaváhali, byť ztratili set

30. 5. 2014, 17:02
Aktuality 17
FRENCH OPEN MUŽI - Novak Djokovič a Roger Federer postoupili už do osmifinále French Open. Oba dnes museli o vítězství bojovat, když Srb prohrál set s Čiličem a Švýcara donutil do čtvrté sady Rus Tursunov.
Novak Djokovič

Novak Djokovič může na Roland Garros zkompletovat kariérní grandslam, což se dosud povedlo jen sedmi tenistům. Úspěšně už zdolal tři ze sedmi překážek, když dnes porazil po více než třech hodinách boje 6-3 6-2 6-7 6-4 Chorvata Marina Čiliče.

Sedmadvacetiletý Srb s v úvodu oklepal ze ztraceného podání a od stavu 1-3 získal 11 ze 13 gamů. Čilič ale i přes dvousetové manko bojovao zvrat. Ve třetí sadě sice neudržel vedení 4-2 a za stavu 6-5 nevyužil setbol, v tie-breaku si však přeci jen prodloužení zápasu vynutil. Djokovič ve čtvrtém setu neudržel náskok 4-1 a dovolil soupeři vývoj zdramatizovat, ovšem při servisu Čiliče proměnil hned první mečbol a duel ukončil.

"Fyzicky jsem musel tvrdě pracovat, protože on (Čilič) hrál velmi agresivně. Nebylo to snadné, protože jakmile začnete být pasivní, ztrácíte sebedůvěru. A to se mi stalo ve třetím a chvíli i ve čtvrté setu," komentoval Djokovič. "Ale v důležitých momentech jsem udržel nervy na uzdě a jsem rád, že jsem prošel dál."

Djokovič tak vylepšil perfektní bilanci s Čiličem už na 9-0. Stejnou, nebo lepší statistiku má už jen se třemi dalšími hráči: s Italem Seppim 10-0, s Francouzi Chardym a Monfilsem shodně 9-0. 

V osmifinále druhý hráč světa narazí na domácího loňského semifinalistu Jo-Wilfrieda Tsongu, se kterým neprohrál už devět zápasů v řadě a v celkové bilanci nad ním vede 11-5. Na pařížské antuce se už střetli předloni, kdy měl Srb namále a čtvrtfinálový duel vyhrál až po pětisetové bitvě. Tsonga dnes porazil Poláka Jerzyho Janowicze a oplatil mu porážku z loňského Monte Carla.

"Když hrajete s Novakem, musíte si na něj dát pozor ve všech ohledech. Ale hlavně budu muset zaměřit sám na sebe. Musím se soustředit od prvního do posledního míčku, abych mu nedaroval laciné body. Pokud ho chci porazit, budu muset odehrát skvělý zápas," uvědomuje si Tsonga.

Federer překonal další rekord
Také Roger Federer udržel se svým dnešním soupeřem Dmitrijem Tursunovem neporazitelnost a ve vzájemné bilanci vede už 5-0, i on však musel o výhru bojovat více než tři hodiny ve čtyřech setech.

Čtvrtý nasazený Federer přitom za celý zápas čelil jen třem brejkbolům a navíc dokázal všechny odvrátit. Jenže ve druhé sadě za stavu 6-5 a 40-0 při servisu soupeře nevyužil tři setboly, další pak zahodil v tie-breaku a Tursunov vyrovnal na 1-1 na sety. Nicméně další průběh už měl Švýcar pod kontrolou a nakonec zvítězil 7-5 6-7 6-2 6-4.

Dvaatřicetiletý Federer tak na Roland Garros postoupil už podvanácté v kariéře do 4. kola, čímž překonal rekord argentinského šampiona z roku 1977 Guillerma Villase.

"Na začátku mé kariéry nebyla antuka mým oblíbeným povrchem. Nejlepších výsledků dosahuju v hale nebo na tvrdém povrchu, takže si lidé myslí, že jsem hráčem jen na rychlé povrchy. Ale tahle bilanci to vylučuje, za což jsedm rád," řekl Federer.

O postup do čtvrtfinále se vítěz z roku 2009 Federer utká se Štěpánkovým přemožitelem Ernestsem Gulbisem, s nímž odehrál tři vzájemné duely už před čtyřmi lety a všechny zápasy na dva vítězné sety skončili vítězstvím 2-1, přičemž dvakrát se radoval Švýcar.

"Jestli mám herní plán? Nechci odkrýt své karty. Ale herní plán už mám, vím jak s ním budu hrát," řekl sebevědomý Lotyš, jenž na antuce vyhrál už sedm utkání v řadě. "Je zřejmé, že si věří poté, co minulý týden vyhrál turnaj a tady se mu daří také. Jsem si vědom toho, že mám před sebou výzvu. Bude to těžký zápas, pár jsem jsem jich s ním už odehrál," uvedl Federer.

Milos Raonic dnes udolal po setech 4-6 6-3 2-6 6-2 7-5 domácího Gillese Simona a poprvé v kariéře se prodral do osmifinále French Open. O postup mezi osmičku nejlepších se kanadský tenista utká s vítězem klání Slováka Martina Kližana s Marcelem Granollersem, jejichž duel byl za stavu 2-1 pro Španěla kvůli tmě přerušen.

- FRENCH OPEN 2014 muži -
(Francie / Paříž, antuka, 23.968.900 eur)
páteční výsledky (30. 05. 2014)
• Dvouhra - 3. kolo •
Berdych (6-ČR) - Bautista (Šp.) 6:1, 6:2, 6:7 (4:7), 6:4
Gulbis (18-Lot.) - Štěpánek (ČR) 6:3, 6:2, 7:5
Djokovič (2-Srb.) - Čilič (25-Chorv.) 6:3, 6:2, 6:7 (2:7), 6:4
Federer (4-Švýc.) - Tursunov (31-Rus.) 7:5, 6:7 (7:9), 6:2, 6:4
Raonic (8-Kan.) - Simon (29-Fr.) 4:6, 6:3, 2:6, 6:2, 7:5
Isner (10-USA) - Robredo (17-Šp.) 7:6 (15:13), 7:6 (7:3), 6:7 (5:7), 7:5
Tsonga (13-Fr.) - Janowicz (22-Pol.) 6:4, 6:4, 6:3
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

17
Přidat komentář
Pesek12
Peťo dotáhni to prosím do konce.
Reagovat
smazaný uživatel
Nole to pravděpodobně letos dá, bylo by fajn zkompletovat kariérní GS. Jediný kdo ho může v současné době vyřadit je Federer, už se mu to jednou povedlo a letos už ho vyřadil 2x, tak uvidíme.
V případném finále by musel jenom překonat psychický blok z Nadalova vládnutí na RG. Protože ten by měl velkou psychickou výhodu.
Reagovat
steve79
Zitra nas cekaji opravdu zajimave zapasy. Nejzajiamavejsi bude Novak s Tsongou. Tsonga tady Novaka uz malem porazil. A vypada to, ze ma formu. Roger musi predvest lepsi vykon, jinak bali kufry. Gulbis hraje opravdu skvely tenis.
Reagovat
gigin
Ajde Nole!! Všichni víme, že to letos dáš!
Reagovat
Cico93
Staviš sa?
Reagovat
smazaný uživatel
O co? O Čiličův doping?
Reagovat
SwissMaestro
gigin: Jde o utopii, ale nedá mi to se nezeptat. Komu by jsi fandil v zápase Gulbis x Djokovic ? Protože jestli se nepletu tak Ernestovi fandíš, ne?
Reagovat
Cico93
tomas neee Cillic už je predopovany :DDDDD
Reagovat
gigin
Tady, na RG, bych tlačil Noleho. Moc mu to přeju. Jinak Gulbise. Toho dotlačím do top 10 a končím tady :-)
Reagovat
smazaný uživatel
jo, sportovni misionarinu procitene chapu, top 20, top 10... uzasna vyzva, pak ta slast a zadostiucineni, i kdyz v mem pripade - s prerostlym antitenisovym motovidlem, ktere ma jen ten servis ;-) - zatim kraticka a i pozice nejlepsiho Americana ma prichut horkych mandli...) Na zbyvajici casti tve mise uz ale nemam cas ani kvality.. ;-)))
Reagovat
gigin
jo a ještě jeden zajímavý názor..

http://www.tennisnow.com/Blogs/NET-POSTS/May-2014/Ernests-Gulbis-Says-Life-on-the-Pro-Tour-is-Tough.aspx
Reagovat
dorons
Tak to budes mit asi hlavu v smutku,pokud vypadne Nole s Tsongou a Gulbis s RF...
Reagovat
SwissMaestro
Gulbis bude pěkným oříškem!
Reagovat
smazaný uživatel
3. kolo jak remen. Keii, Alexi, co jste to dovolili :-/
Reagovat
Cico93
čo maš proti Petržalke?:DDDD
Reagovat
peRFect
Dojokovic zápas neukončil, ukončila ho dvojchyba!
Reagovat
smazaný uživatel
No a? Slovickareni.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist