Berdych si poradil s Bautistou, Štěpánek proti Gulbisovi znovu neuhrál set

30. 5. 2014, 14:04
Aktuality 27
Radek Štěpánek si své maximum na Roland Garros letos nevylepší. Český tenista ani ve čtvrtém vzájemném utkání s Ernestsem Gulbisem na lotyšského soupeře nevyzrál a po prohře 3-6 2-6 a 5-7 se s Paříží loučí. Naopak Tomáš Berdych zvládl souboj s nepříliš oblíbeným Bautistou-Agutem a postoupil do osmifinále.
Tomáš Berdych

Ve dvouhře mužů z Čechů zůstává ve hře už jen Tomáš Berdych, který dnes na Roland Garros postoupil počtvrté v kariéře do osmifinále. Šestý hráč světa se do něj dostal po výhře nad Španělem Robertem Bautistou-Agutem, kterého porazil ve čtyřech setech 6-1 6-2 6-7 6-4 a připsal si třicátou výhru v sezoně.

Berdych měl s Bautistou-Agutem nepříznivou bilanci jedné výhry a dvou porážek, před prvním soubojem na antuce si však věřil. Na úvod dnešního zápasu s 29. hráčem žebříčku ATP si sice prohrál servis, ale pak soupeře ničil. Hrál rychle, přesně a téměř bezchybně. Získal 12 her ze 14 a rychle vedl 2-0 na sety.

"Dobře jsme si stanovili taktiku, jak na něj. A začátek byl nejlepším obrázkem toho, že to bylo dobře rozmyšlený, a dařilo se mi ji plnit," řekl Berdych iDnes.cz. Ve třetí sadě ale Berdycha přibrzdil déšť. Zápas byl za stavu 2-3 na dvacet minut přerušen a po návratu český hráč set ztratil v tie-breaku.

Ve čtvrtém setu vzal Berdych soupeři poosmé v utkání podání a dostal se do vedení 3-1, ale o výhodu brejku přišel. Nakonec vzal Španělovi podání ještě jednou, využil první mečbol a slavil postup po dvou hodinách a 43 minutách. Berdych v utkání nastřílel 62 vítězných úderů, z toho dvanáct es a udělal 54 nevynucených chyb. "Byl to těžký soupeř. Je to určitě dobré vítězství," řekl Berdych po postupu.

Soupeřem osmadvacetiletého Berdycha v boji o čtvrtfinále bude Američan John Isner, který ve čtyřech setech vyřadil Španěla Tommyho Robreda. Dále než do 4. kola French Open se Berdych dostal pouze v roce 2010, kdy došel až do semifinále. Cestou do něj tehdy deklasoval Isnera, nad kterým ve vzájemné bilanci vede 3-2, drtivě 6-2 6-2 6-1.

Radek ŠtěpánekPětatřicetiletý Radek Štěpánek nastoupil proti o deset let mladšímu Ernestsi Gulbisovi počtvrté v kariéře a turnajové osmnáctce měl co oplácet, protože v minulosti odcházel z kurtu pokaždé jako poražený. Stejně dopadl i dnešní zápas, ve kterém navíc Gulbis znovu nenechal českého daviscupového reprezentanta uhrát ani set.

Štěpánek se v utkání s rychlým a skvěle podávajícím Lotyšem dostal brzy do problémů, když za stavu 2-1 přišel poprvé o podání. Jediný brejk Gulbisovi stačil k tomu, aby vyhrál úvodní sadu, a ani v dalších dvou setech nenašel český tenista na hru 17. tenisty světa recept. Za celý zápas si Štěpánek vypracoval jediný brejkbol, který protivník odvrátil drtivým servisem.

"Nepamatuji si zápas, ve kterém by můj soupeř podával tak dokonale jako on dneska," řekl serveru iDnes.cz Štěpánek, který přes prohru odjížděl z Roland Garros spokojený, protože zde hrál třetí kolo poprvé od roku 2009. "Vyhrál jsem tady dva zápasy. Jeden, v němž jsem byl outsider, druhý jsem otočil z 0:2. Hrál jsem tady výborný tenis," pochvaloval si.

Z Paříže se Štěpánek přesune do Prostějova a příští týden tam bude obhajovat titul na challengeru Czech Open.

"Tohle je poprvé po šesti letech, co jsem v této fázi turnaje jako hráč a ne jen jako divák," vtipkoval po svém postupu Gulbis, který si v roce 2008 zahrál ve čtvrtfinále. "Jsem moc spokojený. Dnes jsem výborně podával, čelil jsem jen jednomu brejkbolu. V průměru jsem měl jsem jedno dvě esa na game, každý soupeř s tím bude mít problémy," pochvaluje si lotyšský tenista svou formu.

Tu bude potřebovat, v boji o vyrovnání svého grandslamového maxima totiž vyzve sedmnáctinásobného grandslamového šampiona Rogera Federera. Se Švýcarem, který si dnes poradil s Tursunovem, má bilanci 1-2, ve všech třech duelech přitom uhrál alespoň jeden set.

"Jestli mám herní plán? Nechci odkrýt své karty. Ale herní plán už mám, vím jak s ním budu hrát," řekl sebevědomý Lotyš, jenž na antuce vyhrál už sedm utkání v řadě.

Výsledky - French Open - muži:
Dvouhra - 3. kolo:
Berdych (6-ČR) - Bautista (Šp.) 6:1, 6:2, 6:7 (4:7), 6:4
Gulbis (18-Lot.) - Štěpánek (ČR) 6:3, 6:2, 7:5
pva, TenisPortal.cz, ČTK, Luboš Zabloudil

Komentáře

27
Přidat komentář
Frick
Hezký retro :-) Nejdřív mne překvapilo, že se jsou Šíp s Kodešem dobří známí / kamarádi, takže to bylo hodně neformální, pak Berdych tam byl pořád jako takovej klučík, celkem mne přakvapilo, že už tehdy dělal Štěpec do Nicole, pak tam přišla řeč na svatby, jaká byla realita, všichni dnes samozřejmě víme. Štěpcova rozpačitě začala (velkolepý cirkus s pachutí nepozvání Toma kvůli údajný nevraživosti Nicole a Lucky) a po 3 letech byla anulovaná. Na tu jejich ani nedošlo. Do červený knihovny by to asi bylo tuze fajn, podle toho, jak se Šíp ptal, tak Lucka do tohoto vztahu asi skutečně šla ještě "neposkvrněná", jenže život není červená knihovna, že? :-) Ale třeba nakonec všichni uvidíme, byť pravděpodobnost je velmi, velmi nízká. Co mne dálo překvapilo, bylo to, že Lucka udájně kolem 14 - 15 let vyrostla o 25 cm/rok, což mi přijde jako naprosto šílený (jeden rok měřit 150 cm a druhý 175cm?!), No a na závěr - je tam evidentní to, že si holka věřila asi výš, než na to, kde byla tehdy a kde je i teď. Nicméně je to asi realita ženskýho tenisu, že ten vrchol nepřijde třeba kolem 26-28 let, kdy tělo ještě není opotřebovaný, hlava je klidnější a zkušenosti značný. Kvítko, Ivanovičová, Vaidišová, Hantuchová, Woziniacki apod. apod. na druhou stranu - zase jiný hráčky dosáhly vrcholu kolem tý 30-tky, jako třeba Novotná nebo teď Li-Na. Tak třeba se to týká Lucka a během těch nějakých cca 5 sezon, co snad má před sebou, chytne "druhou" mízu a když ne TOP 10, tak aspoň TOP 16 (pro lepší nasazení na GS a dalších turnajích)....
Reagovat
Frick
Odkaz: http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10090925908-vsechnoparty/207522161600043/
Reagovat
tommr
myslím si, že Isner je pro Tomáše o něco přijatelnější soupeř než by byl Robredo. Tomáš s ním má příznivou zápasovou bilanci 4:2 (ne tedy 3:2 jak píšou v článku) a poslední dva zápasy s Isnerem letos v Miami a loni v Pekingu poměrně jasně vyhrál. Poslední porážka, kterou utrpěl od Isnera ve Winston-Salemu 2012 byla naopak velice neštastná, protože Tomáš při ní v jasný pozici neproměnil mečbol. Antuka navíc není Isnerovým nejlepším povrchem i když se na ní dost zlepšil. Řek bych proto, že Tomáš bude v osmifinále mírným favoritem ... :)
Reagovat
rib
Dnes jsem viděla naživo Tomáše a beru na milost jeho triko. Vypadá o dost lip než na fotce. A kratasy mají na gumě v pasu Tomášovo jméno, což lehce prosvítá bílým dilem vzadu, hlavně když se předkloní na returnu :-) Hrál krásně a běhal úžasně. A k fanouškům - sice jsem neviděla Čechy fandit Bautistovi, ale chvilku trvalo (cca 2 sety :-)) než se vůbec Češi v hledišti projevili. To francouzští fanoušci Tomáše byli o něco hlasitější, naštěstí :-)
Reagovat
VlS
Podle televize to vypadalo, že tam Tomovi fandilo docela dost Francouzů, bylo to tak?
Reagovat
petrulinka
Nevím, co máš proti Tomovu triku. Podle mě je moc hezké, originální a hodně mu sluší. Já ho nemusím vidět naživo, aby se mi jeho triko líbilo :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Nevím, proč všichni komentují jeho triko, jeho výběr, jeho styl, líbí se mu, tak ať to nosí. Včera jsem si koupil jeho outfit v obchodu HM, sice jiný dres, ale bylo tam i to havajské a rozhodně nevypadalo špatně.. To jen blbí komentují hned jen co to vidí.
Reagovat
smazaný uživatel
Já si zase v HM koupila skvělé růžové tričko :D:D Ale jinak mi přijde, že v těch obchodech zapomínají, že ne každý je hubeňour :D
Reagovat
rib
Jsem holka, hadry mě zajímají :-) A jo, Francouzi na mistě hodně Tomovi fandili. Možná i proto, že tam bylo dost Španělů, kteří křičeli na Bautistu. A Tomáš hrál fakt dobře. Jsem zvědavá, co ukáže s Isnerem.
Reagovat
hluuusa
Berda hral dneska vyborne, musim rict, ze me mile prekvapil, cekal jsem vetsi drama. Skvele returnoval a hlavne v prvnich dvou setech hral fantasticky tenis. Troufam si tvrdit, ze dojde az do semifinale, kde ho po boji zastavi Djokovic. Uz ted se ale na ten zapas tesim...
Reagovat
gigin
Tak to nedám....
Reagovat
smazaný uživatel
Pokud Roger předvede výkon co dnes, tak se ti tvé přání o mém nasrání určitě splní.
;-)
Reagovat
Roger_Federer
Videls Harry Potter ?"mdloby na tebe" tak "Fandina na tebe"...
Reagovat
smazaný uživatel
Bereš mě na chvilku do Gulbisovského tábora? :D Furt si myslím, že je to kripl, ale prostě tenis hraje super.
Reagovat
gigin
Dom: Nestraš mne :-)
Tom: Ale jo, každý cyp do gangu dobrý ;-)
Reagovat
smazaný uživatel
:-) Jsem rád, cypů není nikdy dost.
Reagovat
Denis92
Roger to zvladol, ale ak sa chce dostat do semifinale, tak musi riadne pridat. Teraz ho caka nabudeny Gulbis a potom pripadne skvele hrajuci Berdych.
Reagovat
tommr
s tím Tomášem to ještě není zdaleka jistý. Isner tady hraje taky velice dobře a Tomáš to proti němu bude mít strašně těžký ... :)
Reagovat
Fandina
Roger gratulka. Ve čtyřech setech, druhý nedotahl, ale je to tam!!!
Reagovat
Fandina
Berďa zatím dobře. První set 6:2 ve druhém 4:2, tak dopodávat a ještě jeden. Berďo ... pojď pojď pojď
Reagovat
gigin
I think I prefer Fed for Ernie than Dima. DT knows him too well, he can push all Ernie's bad buttons. Playing Fed will keep Ernie motivated.
Reagovat
gigin
https://twitter.com/rolandgarros/status/472363193722224640/photo/1
Reagovat
gigin
Mám to jméno dobře přechýlené?
Reagovat
Fandina
nemáš, je to špatně
Reagovat
gigin
Anyway, Davai Dima.
Reagovat
Fandina
Go Rogere go go go!!!
Reagovat
smazaný uživatel
:D
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist