Djokovič vrátil porážku Musettimu a je v Monte Carlu po pěti letech ve čtvrtfinále, Medveděv dohrál

11. 4., 17:24
Aktuality 16
Novak Djokovič (36) stejně jako loni narazil v osmifinále na Masters v Monte Carlu na Lorenza Musettiho (22), tentokrát recept na italského protivníka našel a po vítězství 7:5, 6:3 poprvé po pěti letech postoupil v tomto dějišti do čtvrtfinále. O první semifinále po druhém triumfu v roce 2015 se popere s Alexem de Minaurem. V osmifinálové fázi naopak ztroskotal Daniil Medveděv (28) po prohraném derby s Karenem Chačanovem (27).
Djokovič po roce oplatil porážku Musettimu (© Profimedia)

Djokovič – Musetti 7:5, 6:3

Novak Djokovič zahájil své letošní působení na antuce suverénní výhrou nad Romanem Safiullinem. Ruskému tenistovi nenabídl ani jeden brejkbol a sám si v každém gamu na příjmu vypracoval alespoň jednu šanci. Proti Lorenzovi Musettimu to měl dle očekávání mnohem těžší, ale vzájemnou bilanci zvládl vylepšit na 4:1 a oplatil mu loňskou porážku právě z osmifinále v tomto dějišti.

Zatímco proti Safiullinovi se nemusel o vlastní servis obávat, do utkání s Italem vstoupil prohraným podáním a o pár minut později byl proti takřka bezchybnému soupeři kousek od manka dvou brejků. Musetti však vyházel osmý game, v němž nedotáhl náskok 40:0, a ve zbytku zápasu už byl lepším hráčem na kurtu favorizovaný Srb.

Úvodní dějství nakonec Djokovič vybojoval po 66 minutách a ve druhé sadě si navzdory dvěma zaváháním na servisu neustále držel vedení. Musettimu sebral podání celkem třikrát a zápas doservíroval čistou hrou. V utkání využil pět ze šesti brejkbolů.

Djokovič si bude chtít na antukových dvorcích spravit chuť po mizerném začátku letošní sezony. Jeho cílem na nejpomalejším povrchu nebude jen čtvrtý triumf na French Open, ale také olympijské hry v areálu Rolanda Garrose, na kterých bude mít možná poslední možnost zaútočit na první zlatou medaili.

V Monte Carlu se mu po druhém triumfu v roce 2015 vůbec nedaří. Ve čtvrtfinále je po pěti letech a celkově podesáté a na semifinálovou účast čeká už devět let. V Monaku, kde dlouhodobě žije a trénuje, startuje pod novým vedením. Po rozchodu s Goranem Ivaniševičem zkouší spolupráci se zkušeným krajanem, dobrým kamarádem a bývalou deblovou světovou jedničkou Nenadem Zimonjičem a zatím je neporažen.

"Nemyslím si, že už hraju svůj nejlepší tenis. Dneska to byl ale velmi dobrý test proti velice talentovanému hráči. Loni jsem tu s ním prohrál z náskoku setu a brejku a musím říct, že po ztrátě servisu na 4:3 ve druhé sadě jsem si na to vzpomněl. Doufal jsem, že nepřijde stejný scénář jako loni," řekl Djokovič po postupu.

Statistiky zápasu.Statistiky zápasu. (@ Livesport)

O místo v semifinále se utká s Alexem de Minaurem. Také nejlepšímu Australanovi v žebříčku ATP může oplatit porážku, letos s ním i vinou problémů se zápěstím jasně prohrál v lednu v týmovém United Cupu.

De Minaur ve svém prvním osmifinále v Monte Carlu narazil na Alexeje Popyrina. Krajana přehrál 6:3 a 6:4, teprve potřetí v kariéře postoupil do čtvrtfinále na podnicích Masters a zahraje si o své celkově třetí antukové semifinále na nejvyšším okruhu. Po zavedení kategorie ATP Masters 1000 v roce 1990 je teprve druhým australským čtvrtfinalistou tohoto turnaje (Mark Philippoussis, 1999).

Chačanov – Medveděv 6:3, 7:5

Daniil Medveděv se na úvodních čtyřech letošních turnajích dostal minimálně do semifinále. Přesto čeká na titul od loňského května, kdy na Masters v Římě poprvé v kariéře triumfoval na antukových turnajích ATP. Vstup do letošního antukového jara nejspíše nebude hodnotit jako povedený, v Monte Carlu totiž skončil už v osmifinále na Karenovi Chačanovovi.

S krajanem vyhrál poslední čtyři souboje a solidně rozehrál i ten premiérový mimo betony. Favorit však nedokázal potvrdit brejk z prvního ani třetího gamu a ve zbytku úvodního dějství uhrál už jen jeden game. Ve druhé sadě byl první brejkbol k vidění až v devátém gamu, Medveděv ho zlikvidoval a v následující hře disponoval setbolem. Ten však nevyužil a od stavu 5:5 získal už jen tři body.

V koncovce utkání navíc schytal trestný fiftýn kvůli výbuchu vzteku kvůli spornému dopadu míčku. "Otevři oči, otevři už ty zatracený oči. To bylo venku," rozčiloval se Medveděv v hádce s umpireovým sudím. "Ten rozhodčí nepotřebuje žádné brýle, protože stejně nevidí. Vůbec by neměl být rozhodčím," pokračoval v tirádě.

Chačanov po skalpu světové čtyřky upravil svou katastrofální bilanci se zástupci TOP 5 žebříčku na 4:29, i čtvrté vítězství si připsal na podnicích Masters a někoho z elitní desítky porazil téměř po roce. V Monte Carlu postoupil do čtvrtfinále poprvé, alespoň jednu čtvrtfinálovou účast zaznamenal na šesti z devíti tisícovek. Na antukových Masters je takto daleko teprve podruhé.

O znovu vylepšení svého maxima v Monackém knížectví bude usilovat proti Stefanosovi Tsitsipasovi. Šampion ročníků 2021-22 ve druhé sadě zahodil vedení 5:0 se dvěma mečboly, ale nakonec set urval v tie-breaku a vzájemnou bilanci s Alexanderem Zverevem upravil na 10:5.

Vysoce pozitivní bilanci má také s Chačanovem. S ruským tenistou vyhrál sedm z předchozích osmi soubojů, neuspěl pouze loni v Miami, nicméně porážku mu oplatil na konci sezony v Paříži.

Struff – Sinner 4:6, 2:6

Jannik Sinner pokračuje na Masters v Monte Carlu ve skvělé letošní formě. Žádné výraznější komplikace nepřipustil ani v osmifinále s Janem-Lennardem Struffem a nyní ho dělí už jen jedna výhra od obhájení loňské semifinálové účasti.

Proti loňskému čtvrtfinalistovi, kterého přehrál hladce ve dvou setech také před pár týdny na Masters v Indian Wells, šel už ve třetím gamu do vedení brejku. Ten sice nepotvrdil, nicméně žádné další potíže už řešit nemusel a po demolici chybujícího Sebastiana Kordy si připsal další bezproblémový a rychlý skalp.

Po postupu do čtvrtfinále upravil svou letošní bilanci na 24:1. Ta zahrnuje první grandslamový triumf a také prvenství na pětistovce v Rotterdamu a na Masters v Miami. Jediný nezdar zaznamenal proti Carlosovi Alcarazovi v semifinále tisícovky v Indian Wells.

Dalšího soupeře se dozví po skončení duelu mezi Holgerem Runem a Grigorem Dimitrovem, kteří museli v rámci čtvrtečního programu dohrávat utkání druhého kola. S Runem loni právě v tomto dějišti prohrál a Dimitrova deklasoval v nedávném finále v Miami.

Sonego – Humbert 7:5, 3:6, 1:6

Ugo Humbert startuje v Monte Carlu počtvrté v kariéře a zatímco v předchozích třech letech vypadl pokaždé hned v prvním kole, letos už skolil tři soupeře a postupem do čtvrtfinále vyrovnal své maximum na turnajích Masters 1000.

Ve večerním osmifinále čtyřiadvacetiletý Francouz udolal až po téměř tříhodinovém boji 5:7, 6:3, 6:1 Itala Lorenza Sonega, kterému oplatil loňské vyřazení z Monaka a Roland Garros, a vzájemnou bilanci otočil na 3:2.

Ve svém největším čtvrtfinále na antuce si 15. hráč světa Humbert, který letos vyhrál už dva turnaje (Marseille a Dubaj), zahraje o první semifinále na turnajích Masters s Casperem Ruudem (H2H 3:1). S o rok starším Norem vede ve vzájemné bilanci 3:1, porážku však utrpěl v jediném střetnutí na antuce (Hamburk 2020).

Světová desítka Ruud v osmifinále přehrál v souboji hráčů elitní světové desítky 6:4, 6:2 šest zápasů neporaženého čerstvého šampiona z Estorilu Poláka Huberta Hurkacze, s nímž vyhrál druhý ze tří duelů. I podruhé zvítězil na antuce.


Výsledky turnaje ATP Masters 1000 v Monte Carlu


Článek původně publikován pro
Livesport Zprávy.
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

16
Přidat komentář
Krisboy
Teda Lorenzo...to je vostuda
Reagovat
australan.tenis
"Mark976
10.04.2024
05:02
Lorenzo 2:0, Ty slečinko."

Tak co Marky Mark, kde je ta tvoje přihřátá slečinka? Transgender se tradičně složil jako domeček z karet.

Musetti: "Marečku, podejte mi pero"

Teď už můžeš být hezky tiško, když tvá manželka z Itálie selhala.
Reagovat
Patik
Reagovat
Pe3k
Škoda, Musseti to měl dobře rozehrané v prvním setu, ale DjoCovid to otočil a nakonec dominoval ve dvou...Snad ho tam někdo porazí
Reagovat
turista
Snad ho konečně nikdo na nějakém turnaji neporazí.
Reagovat
Zirluck
Ked som videl dnes Djoka tak si ozaj ani len neviem predstavit ako by mal mat sancu proti niekomu ako je aktualne Sinner. Ved Sinner je uz absolutne vo vsetkom lepsi + je este vyrazne mladsi.. Snad sa teda dockame zapasu Sinner - Djokovic a definitivneho potvrdenia, ze Djokovic ak ma v plane nieco vyhrat bude potrebovat aj priazen dobrych losov..
Reagovat
turista
Na antuce může Djokovič Sinnera porazit. Nemusí se ale ani potkat. Oba se do toho finále nemusí dostat. Novak už ale potřebuje nějaký ten titul. Sinner má letos nahrabano dost.
Reagovat
paddy
a 98 je stále málo
3>98
Reagovat
Pe3k
Ne Novak už nic nevyhraje
Reagovat
Kandinsky1
I kdyby měl objíždět 250, tak to minimálně ke stovce dotáhne.
Reagovat
turista
Vyhraje. Stovku překoná. A může skončit i se 105+.
Reagovat
Pe3k
Ne, fakt ne...
Reagovat
australan.tenis
Na 250 může dominovat easy.
Reagovat
Patik
Ale prosím ta..
Reagovat
australan.tenis
To je 100% Peter Forehand.
Reagovat
enfee
Ve finale porazi Honzu
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist