Federer se po měsíci vrátil a zvítězil. Dál jde i Nadal

13. 10. 2010, 17:39
Aktuality 13
Roger Federer má za sebou první zápas po nevydařeném US Open. Švýcarský tenista si v Šanghaji bez problémů porazil s americkým dlouhánem Isnerem, kterého porazil za hodinu bez komplikací 6-3 6-4. Roli favorita zvládl i Rafael Nadal, který dnes přehrál Federerova krajana Stanislase Wawrinku dvakrát 6-4.
Roger Federer

Rogera Federera čekal po měsíční pauze v Šanghaji nepříjemný soupeř. Američan John Isner před týdnem v Pekingu naznačil, že se mu vrací forma ze začátku roku, třetí hráč světa si s ním a jeho servisem ale poradil.

Isner si proti Švýcarovi připsal pouhých sedm es a v každém setu jednou přišel o podání, zatímco při Federerově servisu neměl jediný brejkbol. Federer tak do třetího kola postoupil za pouhou hodinu a dvě minuty po vítězství 6-3 6-4.

Na rozdíl od bývalé světové jedničky ta současná dorazila do Šanghaje rozehraná. Rafael Nadal přiletěl do Číny jako čerství vítěz z Tokia a po třech dnech odpočinku znovu zvítězil. Jeho obětí se tentokrát stal Švýcar Stanislas Wawrinka, který s Nadalem prohrál už sedmý zápas v řadě.

Zvlášť v prvním setu Wawrinka Španěla potrápil, ani jeden ze svých brejkbolů ale nevyužil. Nadal si při proměňování šancí vedl lépe a za hodinu a 35 minut zvítězil dvakrát 6-4.

"Je to dobrý výsledek," pochvaloval si první hráč světa. "Wawrinka je vynikající hráč a vyhrát bez ztráty setu dnes bylo hodně těžké. Nebylo to jednoduché, ale nebyl to ani jeden z těch nejtěžších zápasů," dodal.

Roddick skrečoval, Berdycha čeká García-López
Jméno svého dalšího soupeře se dnes dozvěděl jediný zbývající český zástupce v Šanghaji Tomáš Berdych. O postup do čtvrtfinále se utká s Guillermem Garcíou-Lópezem. Španělský hráč dnes v druhém kole profitoval ze skreče desátého nasazeného Andyho Roddicka, jenž utkání vzdal kvůli zranění třísla.

Američan Roddick přitom vyhrál první set 6-3, ale v druhém uklouzl, když se snažil změnit směr pohybu, a za stavu 2-3 musel po marném ošetřování skončit. Shodou okolností přes první kolo prošel bývalý nejlepší hráč světa díky skreči Němce Philippa Kohlschreibera, který odstoupil také v druhém setu.

"Je opravdu nepříjemné se zranit a ještě nepříjemnější, když vedete 1:0 na sety a máte brejk k dobru," litoval Roddick, který tak přijde o důležité body do honby za Turnajem mistrů.

Nejlepší český tenista Berdych se tak v Šanghaji utká s druhým Španělem za sebou, do třetího kola postoupil navzdory žaludečním problémům přes Tommyho Robreda. S Garcíou-Lópezem, který před dvěma týdny v Bangkoku vyřadil světovou jedničku Rafaela Nadala a turnaj vyhrál, se dosud utkal dvakrát pouze na antuce s bilancí 1:1.

Roddickova porážka může Berdychovi hodně pomoci ve snaze probojovat se poprvé v kariéře na Turnaj mistrů pro nejlepších osm tenistů sezony. Českému daviscupovému reprezentantovi zatím v pořadí podle letošních výsledků patří šesté místo právě před sedmým Roddickem. Reálnou šanci na předstižení Berdycha má tento týden v Šanghaji už jen v dobré formě hrající Španěl David Ferrer, jenž by ale musel postoupit minimálně do finále.

O Turnaj mistrů bojuje i Francouz Jo-Wilfried Tsonga, který velkou část sezony nemohl hrát kvůli zraněnému levému kolenu. Své šance přiživil dnešním vítězstvím 7-6 6-1 nad Američanem Samem Querreym. Tsonga si sice v závěru první sady dovolil zaváhání, když set neukončil při svém podání za stavu 5-4, a v tie-breaku navíc ztratil vedení 4:0, set ale nakonec přeci jen získal pro sebe a v dalším průběhu zápasu už Querreymu nechal jediný game.

V dalším zápase ho čeká nepříjemný Němec Florian Mayer, který v dnešním nahuštěném programu zvládl dva těžké zápasy. V tom prvním si hladce poradil s Jihoafričanem Kevinem Andersonem a pár hodin nato i s osmým nasazeným Michailem Južným.

Problémy s postupem do třetího kola dnes vedle Federera s Nadalem neměli ani další favorité. Druhý hráč světa Novak Djokovič ze Srbska zdolal dva dny po zisku titulu v Pekingu 6-3 6-3 Chorvata Ivana Ljubičiče. Čtvrtý nasazený Brit Andy Murray zase nedal šanci 465. hráči světa Yan Baiovi z Číny a senzačního přemožitele Radka Štěpánka z prvního kola porazil 6-2 6-2.

"Řekl bych, že je dobrý. Letos hrál jen osm nebo devět turnajů. Kdyby byl Brit, určitě bychom z něj byli hodně, hodně nadšeni," ocenil svého soupeře Murray.

Výsledky - Šanghaj (tvrdý povrch, dotace 3.240.000 dolarů):

Dvouhra - 1. kolo:
Seppi (It.) - Čilič (14-Chorv.) 6:2, 6:2, Monfils (15-Fr.) - Becker (Něm.) 6:1, 7:5, Gasquet (Fr.) - Gulbis (Lot.) 6:1, 6:4, Mayer (Něm.) - Anderson (JAR) 6:2, 6:2, Querrey (USA) - Berrer (Něm.) 6:3, 7:6 (8:6), Bellucci (Braz.) - Ilhan (Tur.) 6:1, 2:6, 7:6 (7:4), Lu Jen-hsun (Tchaj-wan) - Wu Ti (Čína) 6:1, 6:4.

Dvouhra - 2. kolo:
Nadal (1-Šp.) - Wawrinka (Švýc.) 6:4, 6:4, Djokovič (2-Srb.) - Ljubičič (Chorv.) 6:3, 6:3, Federer (3-Švýc.) - Isner (USA) 6:3, 6:4, Murray (4-Brit.) - Bai (Čína) 6:2, 6:2, Söderling (5-Švéd.) - Tipsarevič (Srb.) 6:3, 7:6 (7:5), Zverev (Něm.) - Davyděnko (6-Rus.) 6:4, 7:6 (7:3), Mayer (Něm.) - Južnyj (8-Rus.) 6:4, 6:7 (5:7), 6:1, García-López (Šp.) - Roddick (10-USA) 3:6, 3:2 skreč, Ferrer (11-Šp.) - Bellucci (Braz.) 7:6 (9:7), 6:3, Tsonga (12-Fr.) - Querrey (USA) 7:6 (9:7), 6:1, Melzer (13-Rak.) - Gimeno-Traver (Šp.) 6:3, 7:6 (7:2), Gasquet (Fr.) - Monfils (15-Fr.) 6:4, 3:6, 6:4, Chardy (Fr.) - Dolgopolov (Ukr.) 6:1, 5:7, 6:2, Seppi (It.) - Lu Yen-hsun (Tchaj-wan) 7:6 (7:4), 6:3.

Komentáře

13
Přidat komentář
smazaný uživatel
docela bych vsadil na to ze Berdych prohraje s Djokovicem ve trech setech... jinak v Londyne uz vlastne jednou nohou je
Reagovat
smazaný uživatel
Od Andyho dobrá ironie :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Roddicka mi dnes bylo uprimne lito!
Reagovat
smazaný uživatel
To mně taky, ale já myslel poznámku od Murrayho na konci článku.
Reagovat
smazaný uživatel
brzy světovou dvojku :) ten šašek djoker tam nemá co dělat...:-)
Reagovat
smazaný uživatel
ale prosimtebe :-)
Reagovat
Vojtiik
s prvni casti by se dalo i souha¨lasit.. šašek si ale leda tak ty :)
Reagovat
smazaný uživatel
Jinak... šašek myslím jak se chová... ne herně...:) i když i tam je to občas trochu komedie
Reagovat
smazaný uživatel
Já třeba zvědavý jsem. Oba zápasy, Rafův i Rogerův, byly kvalitní a dobře se na ně dívalo:) Zatím s turnajem spokojenost...
Reagovat
Frantz
A kdo je na svetovou trojku zvedavej?
Reagovat
Vojtiik
Francek miglancek zase prudi :D
Reagovat
smazaný uživatel
já jsem na světovou trojku zvědavej
Reagovat
smazaný uživatel
Ach jo, nepříjemné zprávy. Misha prohrál, bude muset zabrat, pokud se chce podívat do Londýna. Strašně rád bych ho tam viděl. Snad se tam místo Ferrera procpe.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist