Kanada je podruhé ve finále Davis Cupu. Z pozice náhradníka si zahraje o historický triumf

26. 11. 2022, 21:15
Aktuality 7
DAVIS CUP - V březnu už byli ze soutěže vyřazeni, díky suspendaci Ruska však útočí na historický úspěch. Kanadští tenisté dnes znovu po třech letech a podruhé v historii postoupili do finále Davis Cupu. V semifinále ve španělské Málaze otočili souboj s Itálií, když stejně jako v předchozím čtvrtfinále vyrovnal Félix Auger-Aliassime, který pak společně s Vaskem Pospisilem získal i rozhodující bod ve čtyřhře.
F. Auger-Aliassime a V. Pospisil (© AFP)

Kanada na začátku března v Nizozemsku prohrála bez svých opor barážový zápas o postup do skupinové fáze, ale o dva týdny dostala divokou kartu místo suspendovaného Ruska. 

A kanadští tenisté mohou druhou šanci proměnit v historický úspěch. V září ve Valencii prošli těžkou skupinou, když jeden z klíčových bodů získal Félix Auger-Aliassime díky skalpu čerstvé světové jedničky Španěla Carlose Alcaraze, a tento týden ve Španělsku zvládají i závěrečnou vyřazovací část. 

V Málaze Kanaďané ve čtvrtečním čtvrtfinále zdolali Němce a v dnešním semifinále otočili nepříznivý vývoj i proti Italům. 

V úvodní dvouhře opět neuspěl Denis Shapovalov, který po 3 hodinách a 15 minutách boje podlehl 6-7 7-6 4-6 Lorenzu Musettimu. Ale pak přišly chvíle světové šestky Félixe Augera-Aliassimea.

22letý Kanaďan stejně jako proti Itálii zvládl souboj týmových jedniček, Lorenza Musettiho porazil 6-3 6-4, vyrovnal a souboj poslal do rozhodující čtyřhry. Do té tentokrát nastoupil také a společně s Vaskem Pospisilem - stejně jako v září proti Jižní Koreje a Španělsku - rozhodli o vítězství své země.

Auger-Aliassime s Pospisilem v klíčovém deblu zdolali 7-6 7-5 Fabia Fogniniho s Matteem Berrettinim, který nastoupil poprvé od konce října, kdy i kvůli zdravotním potížím prohrál finále v Neapoli.



"Je to úžasný pocit. Neskutečné. Odehráli jsme dnes skvělý debl a postoupili do finále Davis Cupu. Nepopsatelné," radoval se Auger-Aliassime, jenž minulý týden v Turíně debutoval na Turnaji mistrů,

Kanada se do finále Davis Cupu probojovala podruhé v historii jen tři roky poté, co při premiéře v roce 2019 v Madridu podlehla Španělsku s Rafaelem Nadalem. O premiérový triumf se Kanaďané utkají s 28násobnými šampiony Australany, kteří v pátečním semifinále porazili Chorvaty a do finále postoupili po 19 letech.

• DAVIS CUP 2023 •
Málaga (Španělsko), tv. povrch / hala
sobotní výsledky (26. 11. 2022)
• Semifinále •
Itálie - Kanada 1-2
Sonego - Shapovalov 7-6(4) 6-7(5) 6-4
Musetti - Auger-Aliassime 3-6 4-6
Berrettini/Fognini - Auger-Aliassime/Pospisil 6-7(2) 5-7
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

7
Přidat komentář
baba
přeji to hlavně Vaškovi, ten si za výkony v poháru/ právě i před 3 lety / zaslouží nějaký úspěch, když se teď po zranění singlově nechytá.
Reagovat
Nola
tak, tak, Vasek ma velku smolu, zranenia mu znemoznili lepsiu karieru, mily chalanisko
Reagovat
Krisboy
Tak Felda si finále ukradl pro sebe. Jsem rád, že na sebe po dlouhé době upozornil Vašek P., ten se v podprůměru plácá dlouho.
Tak congrats, chvílema to byl špičkovej tenis.
Reagovat
Mark976
Opravdu, i když chcete napsat opravdu "hot news" buďte trošku informováni na tenis portálu at máme pocit, že ten tenis sledujete smile
Reagovat
baba
no nevím, ale ve čtvrtfinále bodoval Aliassime pouze v singlu, debl hrál s Vaškem Denis shapovalov.
Reagovat
Mark976
Máš pravdu:) chyba,tak jako často tady. Příspěvky jsou poslední dobou hodně neprofesionální:(
Reagovat
LubosZabloudil
Ano, byla to chyba. Díky za upozornění.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist