Portorož: Vítězka z roku 2006 Paszeková postupuje

20. 7. 2010, 10:49
Aktuality 1
WTA PORTOROŽ - Talentovaná Rakušanka Tamira Paszeková se po čtyřech letech vrátila na místo, kde získala svůj dosud jediný titul. Letos v Portoroži zahájila vítězstvím nad Chorvatkou Kostaničovou-Tošičovou. Do druhého kola prošla také šestá nasazená Ruska Duševinová.
Tamira Paszeková

Tamira Paszeková v roce 2006 jako šestnáctiletá vyhrála turnaj WTA na rychlém povrchu v Portoroži. V další sezoně už byla v osmifinále Wimbledonu i US Open. Předloni si ještě zahrála finále na Bali. Pak ale její hvězda začala pomalu upadat.

Rakouská tenistka byla loni vyšetřována kvůli dopingu, trest ale nakonec za nepovolenou transfúzi krve nedostala. Nicméně kvůli zranění zad si od Wimbledonu do konce sezony stejně nezahrála. 

Návrat zatím šťastnou pohádku nepíše. Paszeková za první polovinu roku na okruhu WTA vyhrála jen dva zápasy. Tento týden dala přednost turnaji ve slovinské Portoroži před domácím antukovým podnikem v Bad Gasteinu a potřetí postoupila do 2. kola, když porazila 7-5 6-2 Chorvatku Kostaničovou-Tošičovou.

"Pro mě to byl velmi důležitý zápas. Nehrála jsem skoro sedm měsíců a v žebříčku jsem spadla z 50. místa někam na chvost třetí světové stovky," řekla Paszeková. "Je to krásné být zpět. Byl to můj první turnaj, který jsem vyhrála. Zítra potrénuju a připravím se na další kolo," dodala dvacetiletá Rakušanka.

O první čtvrtfinále od loňského dubna může bojovat proti druhé nasazené Češce Petře Kvitové.

Postoupila také šestá nasazená Ruska Věra Duševinová, jež si poradila s krajankou Annou Lapuščenkovovou. Favorizovaná hráčka sice zápas začala esem, první set však nakonec prohrála 2-6. Nicméně zápas dokázala otočit, když soupeřka na mečbol udělala dvojchybu.

"Byl to těžký zápas, s Annou se známe od našich osmi nebo devíti let, vyrůstali jsme spolu," přiznala třiadvacetiletá Ruska, jež je jen o pár týdnů starší než Lapuščenkovová. "Nakonec, bylo to velmi těsné vítězství. V prvním setu se to nevyvíjelo vůbec dobře, ale ve druhém jsem našla svůj rytmus a bylo to lepší. Ale v příštím kole budu muset hrát více útočně," dodala vítězka. 

V dalším čistě ruském souboji zvítězila Anna Čakvetadzeová hladce 6-4 6-1 nad Jekatěrinou Makarovovou.

"Dnes jsem hrála opravdu dobře, vyjma několika momentů v prvním setu," pochvalovala si Čakvetadzeová, bývalá světová pětka, jež si už téměř dva roky nezahrála v semifinále. "V minulých týdnech jsem hrála na antuce, tak jsem musela svou hru trochu přizpůsobit povrchu, ale cítila jsem se moc dobře."

"V dalším kole mě asi čeká Erraniová, která tu má fantastickou bilanci, nemám co ztratit," připomněla výsledky Italky, která v Portoroži v roce 2008 triumfovala a loni prohrála až ve finále po boji se Safinovou. Letos plní roli turnajové čtyřky a zahájí proti Gruzínce Tatišviliové. 

Hvězdou turnaje je bývalá světová jednička Jelena Jankovičová ze Srbska, jež bude plnit roli nejvýše nasazená hráčky. Už dříve se kvůli zranění odhlásila šampionka French Open Schiavoneová. Turnajovou dvojkou je tak Češka Petra Kvitová, jež dala letos před antukou přednost delší přípravě na US Open. V úvodním kole se utká se Švýcarkou Vögeleovou.

- WTA INTERNATIONAL PORTOROŽ (Slovinsko, tv. povrch, 220.000 dolarů) -
pondělní výsledky (19. 07. 2010)

Dvouhra - 1. kolo:
Duševinová (6-Rus.) - Lapuščenkovová (Rus.) 2-6 6-3 6-3
De los Ríosová (Par.) - Klepačová (Slovin.) 6-3 6-4
Razzanová (Fr.) - Z. Kučová (SR) 6-2 7-5
Čakvetadzeová (Rus.) - Makarovová (Rus.) 6-4 6-1
Paszeková (Rak.) - Kostaničová-Tošičová (Chorv.) 7-5 6-2

Čtyřhra - 1. kolo:
Kondratěvová/Uhlířová (2-Rus./ČR) - Camerinová/Zecová Peškiričová (It./Slovin.) 6-3 7-5

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

1
Přidat komentář
skott
Chaky vyborne zvladla narychlo prechod z antuky, to je jenom dobre.Bude to potrebovat pred US serii na betonech, kde se loni zacinala dostavat do jakez takez formy a ma na co navazovat, nez ji zastavila smolna zlomneina chodidla v New Yorku.Mrzi me akorat, ze to odnesla zrovna Kata:(
Jinak zajimavy debl s Marinou Erakovic.Tesil jsem se, ze se konecne Anna da opet dohromady s Ksenii Pervak, kdyz jim to tak krasne slo v Pattayi a nemohly si to tenkrat vynachvalit a zatim z toho vic neni:/
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist