Paszekovou vyšetřují kvůli dopingu

23. 7. 2009, 17:26
Aktuality 13
Tamira Paszeková je podezřelá z dopingu. Rakouská antidopingová agentura (NADA) ji začala vyšetřovat kvůli nedávné léčbě problémů se zády, kdy dostala od lékařů transfuzi krve, což regule zakazují.
Profily hráčů
Tamira Paszeková

Na transfuzi upozornila NADA sama Paszeková, která prý nevěděla, že výměna krve není povolená. Devětapadesáté hráčce světového žebříčku to prý řekl až reportér při nedávném rozhovoru.

Osmnáctiletá Paszeková, která má na kontě jeden titulu z okruhu WTA, kvůli potížím se zády skrečovala zápas prvního kola Wimbledonu a od té doby nehrála.

pva, ČTK

Komentáře

13
Přidat komentář
smazaný uživatel
Proboha, to už je jak u jehovistů, jsou to ubožáci. Vadí krev, vadí neškodný kokain, vadí prášky na bolest hlavy. Ale zničit kariéru sportovce umí ti ubožáci dokonale, po 2 letech zákazu je prakticky konec, málokdo se dokáže úspěšně vrátit.
Reagovat
smazaný uživatel
Nezlob se, ale kokain asi nebude to pravé ořechové a čemu se divíš? Skoro všechny léky obsahují nějakou zakázanou látku a komisaři se kvůli tobě budou všech sportovců ptát, co a kdy a kde a proč si bral jaký léky, to by asi dost dobře nešlo. To by byli všichni pořád u výslechu. To zkrátka nejde, je to dost složité a sportu by to nepomohlo, kdyby se doping pořádně nehlídal. Je to velice těžké pro všechny sportovce, ale bohužel se stím musej smířit, protože ti poctivý by pak bojovali nejen proti soupeři, ale také proti látkám, které má v těle pro lepší výsledky a to je nefér. Je pravda, že je pár případů, co jsou v tom nevině, ale tisíckrát víc chytli hajzlů, co podváděli a to je dobře!!!!! Poctivý sportovci to maj těžký, ale to je úděl, dá se to těch pár let vydržet a vše si ohlídat, spousta sportovních velikánů to dokázala, tak snad budeme podporovat SPORT ČISTEJ, NÉ???!!!
Reagovat
smazaný uživatel
Broz: Napsal si povrchní žvást, aniž bys zmínil druhou stranou mince a taky sis mohl nechat ty kecy o "neškodném" kokainu. Ono totiž není jen o Gasquetovi a Paszekové.

Jak se dnes říká "společenská objednávka" na odhalování a potírání dopingu stále existuje, takže antidopingoví pracovníci (ty je nazýváš ubožáky) jen dělají svou práci, podle většiny lidí záslužnou. Jejich prací je třeba i to, aby se nové druhy dopingu totálně nerozšířily mezi rekreační sportovce..viz anabolika mezi kluky v posilovnách. Nehájím všechny jejich kroky, občas šlápnou vedle, když za podobné prohřešky vynesou neporovnatelné tresty. Ale pravidla pro profi sportovce jsou jasná, zakázané látky sepsané a neznalost neomlouvá. Pokud jde o krevní transfuzi, tak je dovolená jen při chirurgickém zákroku, jinak je považována za krevní doping, i když zrovna Paszekové v její situaci asi nijak pomoci nemohla.

Doping nejen že špiní sport, ale v drtivé většině případů má následky na zdraví sportovce. A to jakýkoli doping..ať jsou to stimulancia (čtyřicátá léta nástup amfetaminu) anabolika (masivní nástup v padesátých letech) narkotika..diuretika..beta-blokátory až po krevní a hormonální doping (růstový hormon, EPO). Tenis není sport, který by byl tak zatížený stínem dopingu jako třeba cyklistika, ale i v něm se doping jistě vyskytuje. Ať už látky zvyšující výbušnost nebo vytrvalost..nebo třeba zrychlující regenaraci.

Jsem zastánce toho, že když už bojovat proti dopingu, tak důsledně. U každého případu by se ale mělo přihlédnou ke konkrétním souvislostem, nedávat automaticky tresty podle tabulek.
Reagovat
smazaný uživatel
Tu záslužnou důslednost jsme dobře viděli u zničení kariéry Hingis nebo teď u Gasqueta za mikrogramy, které oba do těla získali kdoví jak. Stejný trest za stopy kokainu nebo za cílené požírání anabolik je ubohost.
Reagovat
smazaný uživatel
Ale já jsem napsal, že nehájím všechny jejich rozhodnutí..je třeba rozlišovat, když je povolená hranice překročena mírně nebo třeba 18x :-). A nemyslím si, že Gasquet by měl zničenou kariéru, to jsou silný slova a sám doufám, že se vrátí s plnou parádou.

A najednou je špatný užívání anabolik? Vždyť si tady hájil Karatančevu, které našli nandrolon a psal si, že testování tenistů je zbytečný :-). Mimochodem nandrolon (u tenistů celkem často identifikovaný) není jen látka pro růst svalové hmoty (pro tenisty zbytečný), ale používá se i pro rychlejší regeneraci, nebo třeba jako prevence proti zraněním (v medicíně má ještě uplatnění u jiných diagnóz). Víš, Brozi, máš na antidopink svůj názor, neberu ti ho, ale nepiš bludy, když o tom asi moc nevíš. Věnuj se satelitům a češtině, to ti jde.
Reagovat
smazaný uživatel
Oni překročení povolené hranice o málo nebo o hodně (nebo závažnost typu dopingu) při trestech nějak rozlišují? Že se jich tak zastáváš. Gasquet ale nebude mít pauzu 2 roky. Sesil tak dlouhý výpadek poznamenal víc než dost. O zbytečnosti testování jsem nic nepsal. Ale ten odběr pod dohledem je nedůstojný. Jestli se ti moje poznámky nelíbí, nemusíš reagovat, stejně jako nereaguješ na ten satelit.
Reagovat
smazaný uživatel
Já vím, že Gasquet nebude mít pauzu dva roky :-D proto nechápu proč píšeš o zničené kariéře..
Mělo by se přihlížet k tomu, jak moc je hranice překročená, i k tomu, když sportovec dokáže jednorázové nevědomé užití nepovolené látky. Někdy se tak bohužel neděje.
A jednou si tu napsal, že tresty za dopink u tenistů jsou zbytečné, což je kec (pokud si to nepamatuješ, najdi si to). Šlo právě o Karatančevu, které prokázali nanadrolon dva testy. Ona se hájila tím, že byla těhotná a pak potratila..ale testy těhotenství vyloučily. A co se týká odběrů vzorků, k tomu se už nechci vracet, podle mě nevíš o čem mluvíš.

Na názory, se kterými nesouhlasím reagovat nemusím, ale když někdo píše blbosti, tak mi to někdy nedá.
Reagovat
smazaný uživatel
*prokázalY nandrolon..
Reagovat
smazaný uživatel
Zničení kariéry v textu z 23:17 se přece vztahuje jen k prvnímu jménu.
Reagovat
smazaný uživatel
OK, pak promiň.
Reagovat
smazaný uživatel
Dík za odpovědi, doufám, že se přidáš častěji, úroveň čtenářských příspěvků tady moc dobrá není. Jinak mě překvapil letošní velký nárůst čtenářů, podle toplistu i teď během prázdnin 12 tisíc, při Wimbledonu to bylo až 18 tisíc. Odhadem 99% z nich ale nikdy nic nenapíše, zajímavé.
Reagovat
skott
Zase ta Karatancheva:-) By me zajimalo kolikrat ji Broz videl hrat nebo cim ho tak fascinuje, ze ji temer obhajuje.Zrovna u ni neni pochybnost, ze podvadela a trest si zalouzila.Neprosla kontrolou dvakrat - jak na FO 05, tak o dva mesice pozdeji pri mimosouteznim odberu pred Fed Cupem v Tokiu.Dva roky byly namiste, akorat mel dostat flastr i jeji otec(zastavajici vsechny funkce kolem ni), ktery o tom musel vedet a byl pravdepodobne tim, kdo ji k dopingu privedl i ho obstaraval.
nepofata: nerekl bych, ze nandrolon je pro tenisty zbytecny, protoze Karatanchevove, jako patnactilete, mohl tehdy dost pomahat ziskat silu, ktera ji proti starsim souperkam chybela.
Reagovat
smazaný uživatel
Skott: Nepsal jsem, že nandrolon je pro tenisty zbytečný :-). Jen jsem zmínil i jeho jiné účinky (rychlejší regenerace, prevence zranění) protože většina lidí si myslí, že po něm jen rostou svaly a síla :-). Většina tenistů ho neužívala kvůli tomu aby si nabouchaly svaly :-) ale právě kvůli jeho účinkům k urychlení hojení například. Jinak s Karatančevou naprostý souhlas. Výmysly o těhotenství z hlavy jejího otce byly k smíchu :-D.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist