Pospíšil vyletěl o padesát míst a je čtvrtým nejlepším Čechem

27. 9. 2010, 08:11
Aktuality 15
Devětadvacetiletý Jaroslav Pospíšil si v novém vydání žebříčku ATP vylepšil o 50 míst své maximum. Díky premiérovému titulu z challengeru v Trnavě se posunul na 146. příčku a je čtvrtým nejvýše postaveným Čechem. V top 20 ke změnám nedošlo: na sedmém místě zůstává Tomáš Berdych, v čele je Nadal.

Jaroslav Pospíšil za poslední čtyři měsíce nabral životní formu, kterou minulý týden v Trnavě korunoval premiérovým triumfem na challengerovém turnaji.

Díky tomu raketově stoupá žebříčkem. Ze sedmé světové stovky, ve které figuroval ještě v únoru, před týdnem poprvé nakoukl mezi dvě stě nejlepších hráčů světa a dnes své maximum o dalších padesít příček vylepšil. Díky připsaným 90 bodům za vítězství na slovenské antuce se totiž vyhoupl již na 146. místo. 

Před tenistou prostějovského klubu Pospíšilem jsou v hodnocení lépe postaveni už jen tři Češi: daviscupový reprezentanti Tomáš Berdych (7. místo), Radek Štěpánek (37.) a Jan Hájek (93.). Na 149. pozici je Lukáš Rosol.

Titul z posledního antukového turnaje sezony na okruhu ATP v Bukurešti vrátil do první světové padesátky Juana Ignacia Chelu. Jednatřicetiletý Argentinec je nyní na 39. příčce a necelých dvě stě bodů ho dělí od top 30, do které se chce bývalá světová patnáctka vrátit ještě do konce tohoto roku. "Je to mým cílem, Snad se mi bude dařit i v Asii a v evropských halách," prohlásil zkušený Jihoameričan.

Poražený finalista z rumunské metropole Pablo Andujar se přehoupl přes své maximum, které je nyní 77. pozice. Čtyřiadvacetiletý Španěl až dosud nehrál nikdy ani ve čtvrtfinále. Úspěchy sbíral spíše na challengerech, na kterých dosud pětkrát triumfoval.

O osm příček vylepšil své postavení Gilles Simon, který ovládl domácí halový turnaj v Métách. Za týden však o body znovu přijde, neboť nebude obhajovat body za titul v Bangkoku. Chce totiž trávit čas s rodinou, před necelým měsícem se mu narodil syn Timothée. "Méty byly domácím turnajem, ale do Asie teď prostě nepoletím. Kvůli Davis Cupu jsem se svým synem ještě příliš času trávit nemohl," vysvětloval pětadvacetiletý Francouz své rozhodnutí. 

V první světové dvacítce ke změnám nedošlo. V čele je Nadal před Djokovičem a Federerem.

Další turnaje v Kuala Lumpuru a Bangkoku
Tomáš Berdych bude tento týden startovat na turnaji v Kuala Lumpuru (pavouk dvouhry). Česká jednička má v prvním kole volný los, o zopakování loňského čtvrtfinále bude hrát s vítězem duelu Istomin - Ilhan. Největšími soupeři Berdycha budou potencionální čtvrtfinálový soupeř David Ferrer, loňský přemožitel Söderling a Rusové Južnyj s Davyděnkem.

V hlavní soutěži turnaje ATP si po čtyřech letech zahraje také František Čermák, který v Malajsii zvládl kvalifikaci. Jeho soupeřem v 1. kole bude Francouz Roger-Vasselin. Pokud vyhraje, zahraje si se Söderlingem.

Současně se koná také turnaj na rychlém povrchu v Bangkoku (pavouk dvouhry), kde bude největší hvězdou světová jednička Rafael Nadal. Z top 10 se v Thajsku představí ještě další Španěl Verdasco.

Žebříčky ATP k 27. září 2010:

Dvouhra:
1. Nadal (Šp.) 12.025
2. Djokovič (Srb.) 7145
3. Federer (Švýc.) 6735
4. Murray (Brit.) 5035
5. Söderling (Švéd.) 4910, 6. Davyděnko (Rus.) 4150, 7. Berdych (ČR) 3760, 8. Verdasco (Šp.) 3330, 9. Južnyj (Rus.) 3295, 10. Roddick (USA) 3180, 11. Ferrer (Šp.) 3135, 12. Tsonga (Fr.) 2895, 13. Melzer (Rak.) 2605, 14. Čilič (Chorv.) 2540, 15. Monfils (Fr.) 2160, 16. Almagro (Šp.) 2150, 17. Ljubičič (Chorv.) 2120, 18. Baghdatis (Kypr) 2030, 19. Fish (USA) 1946, 20. Wawrinka (Švýc.) 1855,
...37. Štěpánek 1145, 93. Hájek 579, 146. Pospíšil 349, 149. Rosol 329 (všichni ČR).

Čtyřhra:
1. B. Bryan a M. Bryan (oba USA) oba 11.840
3. Nestor (Kan.) a Zimonjič (Srb.) oba 8890
5. Dlouhý (ČR) 4225, 6. Granollers (Šp.) 4115, 7. Kubot (Pol.) 4095, 8. Melzer 4070, 9. Paes (Ind.) 3970, 10. Marach (Rak.) 3960,
...20. Čermák 3240, 65. Damm 1220, 78. Friedl 985, 93. Škoch (všichni ČR) 864.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

15
Přidat komentář
smazaný uživatel
Ano, ja jsem PAN NIKDO ovsem mozna proto ze nehraji profesionalne tenis! Psal jsem s nadsazkou - proto uvozovky a take ve srovnani s Dimitrovem. Vzdyt je o deset let mladsi a ukazal toho podstatne vice! Z Pospisila se dela div tenisu jen proto ze je Cech! Podle me by se melo psat o perspektive, talentu a vetsich uspesich nez je jeden usmudlany challenger ve 29 letech!
Reagovat
smazaný uživatel
...co me zaujalo (i potesilo), bylo vitezstvi Grigora Dimitrova na challengeru v Bankogu, celkove na tretim challengeru v rade, na kterem dokazal Dimitrov triumfovat. Po nevydarenem lete tak muze byt bulharsky tenista spokojen. V souvislosti s Dimitrovem se mi do pameti vryl jeho zapas s Berdychem z unora lonskeho roku. Tam poprve ukazal tehdy sedmnactilety Bulhar sve kvality. V dalsim zapase proti Nadalovi tolik stesti nemel, nicmene za prohru 1:2 na sety s tehdejsi svetovou jednickou (a vlastne i nynejsi) se urcite nestydel. Preju mu hodne zdravi do dalsich sportovnich let, urcite ma na Top 50!
Reagovat
smazaný uživatel
A co to ma spolecneho s tim nasim veteranem!
Reagovat
smazaný uživatel
Hej, martas21! Ses blbej nebo jen neumis cist?! Na zacatku prispevku napsal ze se jeho postreh netyka lojzy Pospisila! Strasne vtipnej tenista ze ktereho e dela poplach jen proto ze je Cech! Ctvrty nejlepsi Cech a nalezi mu 146. pozice :-D :-D :-D Opravdu smekam pred tim co jsme dokazali v Davis Cupu! Pri pohledu na zebricek je tento pribeh neuveritelnym! Dimitrov nema na TOP 50, nybrz na TOP 1 dle nekterych tenisovych odborniku! Pred dvemi lety mu byl predpovidan trun!
Reagovat
smazaný uživatel
a komu to jako cpes? az vyhraje masters tak napis...
Reagovat
smazaný uživatel
to bylo na klebrsna
Reagovat
smazaný uživatel
Jsi omezenec! Pokud by ses venoval tenisu komplexne tak musis umet vyzdvihnout i talent a pocatecni uspechy! Myslis ze kazdy kdo se objevi na tenisove scene ihned zaujme vitezstvim na Masters?! Boze, takove trouby miluji! A proc bych nekomu necpal talent Dimitrova kdyz nam redaktori zdejsiho portalu cpou noumu Pospisila?!
Reagovat
smazaný uživatel
To je bezva zas je tu o magora víc.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak to jsme dva, kteri sleduji tohoto tenistu. Dokonce jedno finale jsem sledovala i na internetu live a hral moc pekne. Myslim, ze ma velkou budoucnost a brzy bude pravidelne obsazovat hlavni turnaje ATP. Pred timto finalem byl 146,tak jsem zvedava jak se posune. Videla bych to nekam kolem 130 mista. Je to rozumne,hrat takto uspesne nizsi turnaje. Dobrych 80 az 90bodu za vitezstvi.Je vitez juniorky US a Wimbledon,tak snad nezapadne a prosadi se.Je mu 19let, takze tenisova budoucnost pred nim.
Reagovat
smazaný uživatel
Clarcu, vysvetli mi, proc by podle tebe mel mit vahu jenom ten hrac, ktery vyhral turnaj Masters? Podivej se na JDMP, ten nikdy Masters nevyhral, ale byl v SF na Roland Garros a vyhral US Open! Tenhle tenista si taky nezaslouzi, aby se o nem psalo? To myslis vazne?
Reagovat
smazaný uživatel
Dimitrov se může zranit, může ztratit o tenis zájem, nikdo neví co se s ním může stát. Faktem je, že potenciál má kde kdo. Ale až fakta ukáží. Odhadovat co v kom je se sice vždy budem, ale těžko říct, jak to bude. Může se objveit větší talent. A taaky v popředí v top 10 jsou mladí hráči. Del Potro má velký potencionál, nedá se vyloučit u ěho i dopink, neb kolik tenistů z Argentiny na dopink dojelo a dneska už si na ně nikdo nevzpomene a před pár lety byli v první či druhé desítce.
Ale to už jdu do moc témat... Zdravím. A chlapci pěkně se bavte. Bez provokací.
Reagovat
smazaný uživatel
Potencial ma mozna kde kdo, avsak ne kazdemu i odbornici na slovo vzati skrz tenis, predpovidaji velkou budoucnost! My odhadujeme na zaklade toho, co jsme meli moznost jakozto laikove zhlednout pri jeho hre ci skrz vysledky. Berankis, Harrison, Dimitrov, Tomič či Nishikori jsou dle meho nazoru nejvetsi tenisove nadeje! Zraneni zabrzdilo prave Nishikoriho, skoda. Zraneni je vzdy problemem, zminovaneho Del Potra take pribrzdilo. Gasqueta (dalsiho velkeho talenta, ne-li vubec nejvetsiho po Federerovi) zase kokainova afera. Prilis nastrah pro mlade tenisty jest, zalezi na vuli chtit se zlepsovat, nenabazit se prvnimi uspechy! Rozhodne se vsak divam do budoucna a Pospisil je pro me "PAN NIKDO", proto radeji uznam uspechy Bulhara!
Reagovat
smazaný uživatel
Gasqueta přibrzdila jeho palice ještě daleko před kokainovou aférou..a taky zranění. Na Gasqueta byly vždy kladeny ty nejvyšší nároky, jako na největšího talenta francouzského tenisu poslední doby. Už od juniorů se od něj čekaly zázraky. Nikdy se s tim nesrovnal, nemá silnou psychiku. Což je samozřejmě škoda, protože pokud jde o techniku, tak malokomu bylo do vínku dáno víc.
Reagovat
smazaný uživatel
hosi vy to tady asi HODNE zerete ze? mne je uplne ukradene kdo z nich co vyhraje a ani to tady neminim resit formatem slohovym. myslel jsem to tak, ze zatim nebyl na nove jako borec na konec, takze neni az tak zajimavy... (a to prosim zase neberte doslova)
Reagovat
smazaný uživatel
btw PAN NIKDO jsi tady ty. az neco vyhrajes TAK NAPIS...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist