Životní forma Pospíšila: Až v 29 letech získal první challengerový titul

26. 9. 2010, 23:48
Aktuality 6
CHALLENGER TRNAVA - Český tenista Jaroslav Pospíšil se v životní sezoně dočkal premiérového triumfu na challengerovém turnaji. Na slovenské antuce v Trnavě nenašel přemožitele a po finálovém vítězství nad Kazachem Ščukinem se může těšit na posun mezi 150 nejlepších hráčů světa.
Jaroslav Pospíšil

Největším úspěchem Jaroslava Pospíšila bylo dlouho semifinále challengerového turnaje, které si zahrál poprvé a celkem třikrát v roce 2008. Tehdy už bylo prostějovskému tenistovi již 27 let. Loňská sezona se mu vůbec nepovedla a letošní rok zahajoval jako hráč sedmé světové stovky.

Startoval na malých podnicích kategorie Futures, než dostal divokou kartu na challenger v Prostějově, který se konal na jeho domácích tréninkových kurtech. Pospíšil tam porazil i dva hráče top 100 - Portugalce Gila a Američana Russella - a zastavil se až v semifinále. To zopakoval i na následných dvou antukových podnicích v Bytomu a Marburgu. Další tři turnaje se mu nepovedly, ale po 'výletu' na newyorskou kvalifikací se vrátil ve skvělé formě. 

V rumunském Brašově na sedmý pokus prošel do premiérového finále, pak si zahrál semifinále v bosenské Banja Luce a ve žebříčku ATP poprvé nakoukl do druhé světové stovky.

Po týdnu volna a přípravy se vydal na klání do Trnavy. Na Slovensku startovalo dalších deset Čechů, z nichž tři byli nasazení - Jan Hájek byl jako 96. hráč světa turnajovou jedničkou. Přesto se překvapivým vítězem stal Pospíšil.

Devětadvacetiletý tenista se mj. nezastavil na sedmém nasazeném Hernadezovi, v semifinále na Dušanovi Lojdovi a v dnešním deštěm přerušovaném finále zdolal 6-4 4-6 6-3 třetího nasazeného Jurije Ščukina.

Dočkal se tak svého premiérového triumfu na challengerovém turnaji, za který vyinkasuje 9.200 dolarů a do žebříčku si připíše 90 bodů. Znovu tak vylepší své maximum a ze 196. místa se posune zhruba o 50 míst vzhůru. Měl by se tak stát čtvrtým nejvýše postaveným českým tenistou.

Poražený finalista Ščukin by se mohl v únoru příštího roku představit také v Česku, neboť je členem kazašského daviscupového týmu. Právě proti Kazachstánu budou hrát Češi o postup do čtvrtfinále Davisova poháru.

Dimitrov vyhrál tři challengery v řadě
Ještě lepší formu má v poslední době Grigor Dimitrov. Devatenáctiletý Bulhar totiž vyhrál už třetí challenger v řadě. Podruhé během 14 dní triumfoval na sérii dvou turnajů v thajském Bangkoku, čímž navázal na titul z antuky ve švýcarské Ženevě.

Dimitrov v roce 2008 vyhrál juniorku Wimbledonu i US Open. Loni pak na sebe poprvé upozornil na okruhu ATP, kdy v hale v Rotterdamu porazil Berdycha a potrápil i Nadala.

- CHALLENGER TRNAVA (Slovensko, antuka, 64.000 eur) -
nedělní výsledky (26. 09. 2010)

Dvouhra - finále:
Pospíšil (ČR) - Ščukin (3-Kaz.) 6-4 4-6 6-3

- CHALLENGER BANGKOK 2 (Thajsko, tv. povrch, 35.000 dolarů) -
nedělní výsledky (26. 09. 2010)

Dvouhra - finále:
Dimitrov (Bul.) - Kudrjavcev (Rus.) 6-4 6-1

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

6
Přidat komentář
smazaný uživatel
Russell a Gil = TOP 10? ? ?
Reagovat
smazaný uživatel
Neber vazne zdejsi clanky! Redaktori zde nasekaji chyb az to hezke neni-bohuzel! Zajiste by hraci top ten jeli do Prostejova. Ti ani nevi kde se nachazi! :-D U Pospisila jsme svedky totalniho vlasteneckeho prehaneni, hnus.
Reagovat
smazaný uživatel
Sleduji tohoto hráče již roky a těším se z jeho úspěchů. Je taky důkazem o tom, že přes velké množství frustrací a boje sám se sebou, tak se mu podařilo ve zralém tenisovém věku zužitkovat svůj letitý trénink, nevzdat to, a doufám, že se mu podaří ještě několkrát takhle uspět, a že vydrží hrát tenis na podobné úrovni (aspoň dvě, tři semifinále na podobně dotovaném turnaji ročně), ještě tak pět let. Když to bude deset, tak ještě lépe. Díky Honzo za radost, kterou jsi nám fanouškům, co Ti držíme palce v Tvé kariéře - udělal. Ať už bude Tvá tenisová buducnost jakákoli, tak potěchu jsi nám ze své hry dal, a to není málo. Hodně zdraví a bojuj dál. J.F.
Reagovat
smazaný uživatel
:-D Pobavil jsem se!
Reagovat
weak
...jakého ře HONZU to celé ty roky sleduješ?... :)
Reagovat
smazaný uživatel
Uz to neni zadny tenisovy mladik,ale kazdy uspech potesi,gratuluji a at se dari dale.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist