Preview: Turnaje WTA v Praze a Palermu

13. 7. 2009, 09:15
Previews 0
Dva antukové podniky kategorie WTA International dnes startují v Praze a v italském Palermu. V metropoli Česka se představí sedm domácích tenistek včetně jedničky Ivety Benešové nebo Nicole Vaidišové. Na Sicílii Češky nehrají, turnajovou jedničkou je Italka Pennettaová a dvojkou Schnyderová ze Švýcarska.

Turnaj WTA Praha
Na pražské Štvanici dnes začne turnaj tenistek ECM Prague Open. V hlavní soutěži podniku WTA se představí sedm domácích hráček včetně české jedničky Benešové.

Iveta Benešová se v prvním kole střetne v českém souboji s nadějnou Karolínou Plíškovou. Benešová obhajuje loňské čtvrtfinále, letos by v něm mohla narazit na kamarádku Petru Kvitovou. Ta se na úvod potká s Ruskou Lapuščenkovou. Duel Benešová - Kvitová je podle papírových předpokladů velmi reálný.

Na štvanické antuce se objeví také bývalá světová sedmička Nicole Vaidišová. Dvacetiletá Češka však už přes rok zápasí hlavně sama se sebou. Výrazný pokles formy jí v žebříčku sráží do hlubin a po Wimbledonu spadla až do druhé světové stovky. V prvním kole ji čeká Ruska Alla Kudrjavcevová, kterou v obou vzájemných soubojích porazila. Poprvé se ale potkají na antuce.

Fakta:
Praha (Česko)
ECM Prague Open
International
13. - 19. 07. 2009
povrch: antuka
dotace: 220.000 dolarů
draw: 32 hráček
oficiální webová stránka
single draw

Loňská semifinalistka Klára Zakopalová narazí na Slovinku Polonu Hercogovou. V Praze se pokusí přerušit sérii čtyř porážek v řadě. Se svou soupeřkou se už ale letos na antuce utkala a hladce prohrála. V dalším zápase by navíc narazila na nejvýše nasazenou Schiavoneovou, nebo rovněž silnou Izraelku Peerovou, jež v Praze před třemi lety vyhrála.

Lucie Hradecká loni doplatila na těžký los, když už v úvodním kole vypadla s pozdější vítězkou Zvonarevovou. Letos ale zahájí proti kvalifikantce a v případném druhém kole se utká s lepší z dvojici Maleková - Špremová.

Na Barboru Zahlavovou-Strýcovou čeká Slovenka Kučová, v případě postupu si může zahrát s nasazenou Španělkou Suarezovou.

Poslední vítězky:
2008 ... Věra Zvonarevová (Rus.)
2007 ... Akiko Morigamiová (Jap.)
2006 ... Šahar Peerová (Izr.)
2005 ... Dinara Safinová (Rus.)

Do Prahy nakonec nedorazí Slovenka Dominika Cibulková, která měla být hlavní favoritkou turnaje. Dvanáctou hráčku světa a semifinalistku letošního Roland Garros na antukové kurty nepustí zranění stehna. V roli turnajové jedničky ji zastoupí již zmíněná 28. tenistka žebříčku Francesca Schiavoneová z Itálie.

Před nedělním finále dvouhry se uskuteční exhibice bývalého wimbledonského vítěze Pat Cashe a finalisty Roland Garros Henriho Leconta, které posléze pro čtyřhru doplní tenisový kouzelník Mansúr Bahramí a Bohdan Ulihrach.

Fakta:
Palermo (Itálie/Sicílie)
Internazionali Femminili di Tennis di Palermo
International
13. - 19. 07. 2009
povrch: antuka
dotace: 220.000 dolarů
draw: 32 hráček
oficiální webová stránka
single draw

Turnaj WTA Palermo
V Palermu Češky nehrají, turnajovou jedničkou je Italka Pennettaová a dvojkou Schnyderová ze Švýcarska.

Flavia Pennettaová turnaj v domácím prostředí ještě nevyhrála. Dvakrát byla v semifinále, jednou ve finále. Na titul čeká už od loňského únoru, další tři finálové účasti proti soupeřkám první světové desítky nezvládla. Nyní přicestovala se slušnou formou z Bastadu, kde v semifinále potrápila Wozniackou a vyhrála po boku Dulkové soutěž deblistek. V Palermu ve své polovině pavouka nemá extrémně těžkou soupeřku, a tak by jí finále uniknout nemělo.

Zastavit se jí v semifinále může pokusit třetí nasazená Francouzka Alize Cornetová, jež ale bojuje hlavně sama se svými kolísavými výkony a psychikou. Ve čtvrtfinále by si Pennettaová mohla zahrát s Rezaiovou, vítězkou turnaje ve Štrasburku.

Poslední vítězky:
2008 ... Sara Erraniová (It.)
2007 ... Agnes Szavayová (Maď.)
2006 ... Anabel Medinaová Garriguesová (Šp.)
2005 ... Anabel Medinaová Garriguesová (Šp.)
2004 ... Anabel Medinaová Garriguesová (Šp.)

Na druhé volné místo ve finále je tlak rozhodně větší. Druhá nasazená Patty Schnyderová, jež včera hrála finále v Budapešti, se na úvod střetne s kvalifikantkou. Ve čtvrtfinále se reálně může potkat s Giselou Dulkovou, která hrála v dobré formě minulý týden v Bastadu.

Čtvrtou nasazenou bude Ruska Pavljučenkovová, jež zahájí proti domácí Briantiové. O semifinále si může zahrát s obhájkyní titulu Sarou Erraniovou. Dvaadvacetiletá Italka loni v Palermu získala premiérový titul, když následně triumfovala i v Portoroži. Nyní se ovšem potýká s poklesem formy. Od března vyhrála z třinácti utkání jen tři.

WTA Praha a Palermo (International):
vítězka ... 280 b. (37.000 dolarů)
finále ... 200 b. (19.000 dolarů)
semifinále ... 130 b. (10.200 dolarů)
čtvrtfinále ... 70 b. (5.340 dolarů)
2. kolo ... 30 b. (2.950 dolarů)
1. kolo ... 1 b. (1.725 dolarů)

Jako nenasazená může překvapit Španělka Maria Jose Martinezová Sanchezová, jež v sobotu zaslouženě vyhrála turnaj v Bastadu. V prvním kole proti trápící se Cornetové rozhodně není bez šance.

Trojnásobná vítězka Anabel Medinaová Garriguesová ze Španělska kvůli zranění kolena startovat nebude.

Příští týden se tenistky přesunou na turnaje do Portorože (tv. povrch) a na antuku do rakouského Bad Gasteinu.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

0
Přidat komentář
Zatím nebyly přidány žádné komentáře.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist