Sinner v Monte Carlu vyhrál odvetu s Runem, Djokovič se stal nejstarším semifinalistou

12. 4., 16:21
Aktuality 38
ATP MONTE CARLO - Jannik Sinner (22) na Masters 1000 v Monte Carlu zdolal Holgera Runeho (20) 6:4, 6:7, 6:3, oplatil mu rok staré vyřazení a postupem do semifinále obhájil loňský výsledek. O své největší finále na antuce se italský tenista utká s dvojnásobným šampionem Řekem Stefanosem Tsitsipasem (25). Po devíti letech je v Monaku mezi nejlepší čtyřkou dvojnásobný šampion Novak Djokovič (36), který se stal nejstarším semifinalistou v historii turnaje.
Jannik Sinner během půl roku vyhrál 14 zápasů nad hráči TOP 10 (© Profimedia)

Rune – Sinner 4:6, 7:6, 3:6

Jannik Sinner letos vyhrál tři ze čtyř turnajů, na Australian Open získal první grandslamový titul a skvělou formu potvrzuje i na první antukové akci v Monte Carlu. Ve třech duelech ztratil pouze jednou své podání a postupem do semifinále obhájil loňský výsledek.

Před rokem v Monackém knížectví skončil na raketě Holgera Runeho, kterému letos porážku o kolo dříve oplatil. O dva roky mladšího Dána zdolal 6:4, 6:7, 6:3 a vzájemnou bilanci vyrovnal na 2:2. I počtvrté o vítězi musel rozhodovat závěrečný třetí set.

Sinner prošel zápasem bez ztráty servisu, přesto postup vybojoval až po 2 hodinách a 40 minutách boje. Ve druhé sadě totiž na returnu dvakrát neudržel vedení 40:0, zahodil všech šest brejkbolů a v tie-breaku dokonce neproměnil dva mečboly.

Dvaadvacetiletý Ital si připsal devátou výhru v řadě a letošní bilanci upravil na 25:1, přičemž 20 zápasů vyhrál bez ztráty setu a jedinou porážku trpěl s Carlosem Alcarazem. Od loňského října vyhrál 14 ze 16 zápasů proti hráčům TOP 10.

Sinner má velkou šanci stát se během antukového jara novou světovou jedničkou. V této části sezony obhajuje o téměř 2 000 bodů méně než současný lídr Novak Djokovič, na kterého aktuálně ztrácí 1085 bodů.

Rune si dnes proti sobě poštval fanoušky, které se v průběhu 11. hry druhého dějství snažil utišit gesty a dostal za to varování od umpireového rozhodčího. V pondělí vinou neobhájení bodů za loňské finále vypadne z TOP 10.

Sinner bude v sobotu útočit na celkově 18. finále, v nichž má skvělou bilanci 13:4, z toho 2:2 na turnajích Masters 1000. Jediné finále na antuce si zahrál v Umagu 2022 a po skalpu Alcaraze slavil triumf.

Tsitsipas – Chačanov 6:4, 6:2

O teprve druhé a dosud největší antukové finále si Sinner zahraje se Stefanosem Tsitsipasem. S o tři roky starším Řekem prohrává ve vzájemné bilanci 3:5, z toho 1:3 na antuce. Poslední dva duely loni v Rotterdamu a na Turnaji mistrů ale vyhrál italský mladík 2:0 na sety.

Pětadvacetiletý Tsitsipas, který v Monte Carlu v letech 2021 a 2022 získal oba své tituly z turnajů Masters 1000, ve čtvrtfinále přehrál 6:4, 6:2 Rusa Karena Chačanova, vedení ve vzájemné bilanci zvýraznil na 8:1 a turnajem dál prochází bez ztráty setu.

Djokovič – De Minaur 7:5, 6:4

Dvojnásobný šampion Novak Djokovič si v Monte Carlu zahrál po pěti letech ve čtvrtfinále, Alexe de Minaura porazil ve fyzicky náročném souboji 7:5, 6:4, Australanovi oplatil porážku z lednového United Cupu a poprvé od svého druhého triumfu v roce 2015 v Monaku postoupil do semifinále.

Šestatřicetiletý Srb získal první set bez ztráty podání. Ve druhé sadě ale nedokázal třikrát po sobě potvrdit brejk a s úbytkem fyzických sil čím dál častěji kazil. Když už se ale de Minaurovi podařilo vyrovnat na 4:4, Djokovič získal 8 z 9 posledních fiftýnů a duel po více než dvou hodinách boje ukončil.

"Pro oba to bylo hrozně těžké utkání. On je jedním z nejrychlejších hráčů na okruhu. Spoustu míčků vám vrátí zpátky do kurtu... Několika obranými údery mě překvapil, hlavně ve druhém setu, když jsem měl brejk. U sítě mi pak řekl, že to byl ošklivý druhý set a myslím, že musím souhlasit. Nehráli jsme tenis na vysoké úrovni, udělali jsme spoustu chyb. Ale výhra je výhra a jsem rád, že jsem postoupil dál," komentoval Djokovič.

Rekordman v počtu grandslamových trofejí a majitel rekordních 40 titulů z podniků Masters hraje první turnaj pod vedením krajana, dobrého kamaráda a bývalé deblové světové jedničky Nenada Zimonjiče. Ten zatím na zkoušku na postu hlavního trenéra nahradil Gorana Ivaniševiče, s nímž Djokovič před pár dny ukončil zhruba šestiletou spolupráci.

V Monte Carlu šampion z let 2013 a 2015 útočí na trojitý Golden Masters. Jako jediný v historii dokázal ovládnout všech devět akcí série Masters a tento týden to může dokázat již potřetí. V Monte Carlu hraje posedmnácté v kariéře a poosmé a jako nejstarší v dějinách turnaje je mezi kvartetem nejlepších.

Djokovič se během antukového jara snaží spravit si chuť po mizerném vstupu do sezony. Jeho cílem na nejpomalejším povrchu nebude jen čtvrtý triumf na French Open, ale také olympijské hry v areálu Rolanda Garrose, na kterých bude mít možná poslední možnost zaútočit na první zlatou medaili.

O první letošní finále si zahraje v repríze finále loňského French Open s Casperem Ruudem (H2H 5:0), s nímž dosud neztratil ještě ani set. Norský tenista ve večerním čtvrtfinále porazil 6:3, 4:6, 6:1 Francouze Uga Humberta, s nímž vyhrál teprve druhý z pěti vzájemných duelů a opět na antuce.

Výsledky turnaje ATP Masters 1000 v Monte Carlu


Článek původně publikován pro
Livesport Zprávy.
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

38
Přidat komentář
australan.tenis
Takže poté co jsem se vyjádřil ke skandální kauze Novak a dropshots, tak bych se teď vyjádřil obecně k zápasu.

Jestli bude mít Nole dýchací potíže jako vcera, tak je proti Jannickovi bez šance v případném finále. Herně se lepší a lepší, ale fyzicky nevypadá na svém PEAKU ani zdaleka. Snad nezačal zase zobat lepek, jelikož tyto respirační potíže měl před rokem 2011 stále, než najel ke konci roku 2010 na bezlepek. Každopádně jsem rád, že porazil toho australského praskace a spratka De Minaura. Tahle krysa chce využít situace, když je na tom Novak fyzicky špatně a ani to mu nestačilo k vítězství. Haha.

Co dodat k Mínotaurovi...... Neskutečná falešná sketa.... Kyrgios a Kokkinakis jsou proti němu zlatí a aspoň reální. De Minaur je DNO, podobně jako Urban legend Bernie Tomic. Minotaurus mi navíc připomíná takového cuckolda. Metaforicky řečeno ..... Good husband, přijde domu, načapá svou ženu s alfasamcem. Alfa mu oplodní manželku a good boy Minaur ještě poslušně uklidí manželky svatyni od semene svým.... Však vy víte. :))
Reagovat
elsky
Co Vám je?
Reagovat
Krisboy
Neléčená frustrace z "22"
Reagovat
dappe
Nepřidaly se jen některé látky mezi zakázané? Jinak dobré vyjádření k zápasu, člověk má po přečtení pocit, že zápas sám viděl.
Reagovat
HolyMotors
ten klaun se nedá číst, to je něco strašnýho.
Reagovat
paddy
Kamilos by ti určitě doporučil zvýšit dávku Neurolu
Reagovat
australan.tenis
Takže,

Šmíd psal nějaké bullshity o kratasech Noleho před pár dny. Patik na něho reagoval.

Patiku, ve starším článku jsi napsal před pár dny toto:
"Patik
11.04.2024
16:10
Musí byť frustrujúce keď kde kto prináša kvalitné nechytatelne dropshoty a ty ako 24 násobný grandslamovy šampión dáš 9 z 10 dropshotov pred sieťku..holt Djokovic nemá aj napriek všetkému vyvinutý cit na krátke vzdialenosti."

Dneska Djokovic fenomenální dropshots proti De Minaurovi. Tak snad ti udělal radost s citem na krátké vzdálenosti.

Když ho tu Šmíd a Patik tak kritizují, tak by ho měli rovněž pochválit, když se kraťasy daří.

A ještě bych vysvětlil. Djokovic má výborné kraťasy, ale občas je zoufalý v dlouhé výměně, když lapá po dechu, tak zvolí kraťas z nesmyslné pozice, aby ukončil výměnu. To nemá s citem co dělat. To je čistě strategické. Novak má lepší kraťasy než Roger.
Reagovat
paddy
Starý známý Kiks Netovič
Reagovat
Patik
Aj keby dal Djokovic 10 krásnych nechytatelnych dropshotov po sebe stojím si za tým ze na krátke vzdialenosti nemá cit v ruke.. Tie dropshoty nemajú žiadnu istotu.. Je to vidieť hlavne natom ze ich zahráva ako baletka pod skočí častokrát celý telom lebo nevie cit presunúť len do ruky..ale to je v pohode holt proste vyniká inde.. Hra na sieti a dropshoty sú o náhode
Reagovat
Patik
Už to vidím ako sa Djokovic a Slimmer stretnú vo finále Djokovic mu tam nareze v dvoch setoch a všetci budú tvrdiť ako uz bol Skinner unavený..a zmenia rétoriku ako je Djokovic naďalej všade najväčším favoritom.
Reagovat
annah
Však to pořád je. Tu a tam ho někdo sundá, když ma nějaké potíže nebo když dlouho nehraje, ale stejně z něj jde pořád respekt a favoritem je. Nebo třeba teď spolufavoritem se Sinnerem.
Reagovat
Patik
Čítal som tu že už má len na malé tituly.
Reagovat
turista
Kéž by Novak vyhrál aspoň několik malých titulů aby měl aspoň 105 kousků. Sinnerovi by na antuce letos nařezat mohl a měl ať je to kdekoliv.
Reagovat
Pe3k
Na malé tituly nemá motivaci a na velké úroveň...
Reagovat
Patik
Úroveň ma..len to flaka.
Reagovat
annah
Tak dnes dvojnásobná radost! Nedřív Sinner, teď Ruud. Moji oblíbenci.
Na to, jak hrál Humbert agresivně a sebevědomě, je výsledek třetího setu nečekaně jednoznačný.
Nevíte někdo, o co šlo v prvním zápase, jak se Rune hádal se sudím?
Reagovat
Pe3k
Rune říkal, že si na něj rozhodčí zasedl Sudí řekl, nic proti tobě nemám, fakt!
V předchozím zápase Dána oslovil Káspre (asi si jej spletl s Ruudem...) hádali se tam k vůli nějakému autu, Rune furt něco mlel o nedostatku respektu.
Reagovat
Kandinsky1
To jsem rád, že nejsem jedinej, kdo si je pořád plete
Reagovat
annah
Obojí příjmení začíná na Ru...
Reagovat
Kandinsky1
Ještě oba seveřani a do špičky se vyšvihli zhruba ve stejnou dobu.
Reagovat
aape
Tím ale veškerá podobnost končí..
Reagovat
Kandinsky1
Co bys chtěl víc
Reagovat
Tomas_Smid_fan
jasně, runda jako runa
Reagovat
annah
Reagovat
annah
Teď jsem teprve našla nahoře v článku info, že dostal varování od sudího za to, jak se gesty snažil utišit diváky. Vím, že prsty naznačoval směrem k publiku klapání zobáku. Když se po hádce se sudím vrátil na kurt, tak to gesto zopakoval - a sudí už nic. Tak jsem si říkala, že v té hádce asi šlo o něco jiného.
A že by vzápětí udělal znovu něco, za co právě dostal varování? Divné.
Reagovat
Kandinsky1
To už je taky trestný To je fakt strašná doba.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Proč mu dal warning? Prostě protože může
Reagovat
Krisboy
Reagovat
Kandinsky1
Zápasy United Cupu se počítají do vzájemné bilance tenistů ?
Reagovat
turista
Ano.
Reagovat
Kandinsky1
To mi přijde tedy jako pěkná blbost. Vždyť je to takovej pouťák, který tenistům slouží jako příprava před sezonou.
Reagovat
Pe3k
Skinner ve finále porazí Chokowitche.
Reagovat
turista
Pokud se tam setkají tak věřím v opačný výsledek, tzn.ve výhru Novaka Djokoviče.
Reagovat
No-le
Současný Djokovič Sinnera nemůže prorazit ani potrápit. Jsem zvědav jak vydrží hrát na tři vítězné sety..
Reagovat
turista
Na antuce Djokovič Sinnera porazit může.
Reagovat
No-le
Ale ne v MC, tady je dosud rozdíl třídy.
Reagovat
Mistic
Mistic
12.04.2024
20:22
Bolo by to dobré, ale myslím, že v súčastnej forme na Sinera ešte nemá. Neviem či sa zúčastní v Barcelone a Madride, ale forma by zjavne mala vrcholiť v Paríži. A Sinerova neskutočná fazóna raz musí začať naberať klesajúcu tendenciu. Budú to zaujímavé týždne. Novak idemo!
Reagovat
turista
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist