Štěpánek kvůli svalovému zranění vzdal generálku na Australian Open v Sydney

9. 1. 2013, 01:56
Aktuality 5
ATP SYDNEY - Na Radka Štěpánka se v úvodu sezony přilepila smůla. Minulý týden kvůli infekci v oku nehrál v Brisbane a nyní nedohrál kvůli zranění mezižeberního svalu utkání 2. kola v Sydney, kde vzdal po čtyřech odehraných gamech Francouzi Benneteauovi. Z generálky na Australian Open odstoupil i Gilles Simon.
Radek Štěpánek

Radek Štěpánek se brzy po daviscupovém triumfu vrhl během zimní pauzy s velkým elánem do kondiční přípravy a před novou sezonou se cítil být dobře připraven. Rok 2013 mu ale na kurtech zatím nepřeje. Na Nový rok se kvůli infekci v oku omluvil pořadatelům turnaje v Brisbane a nyní byl donucen odstoupit i z generálky na Australian Open v Sydney.

Čtyřiatřicetiletý rodák z Karviné sice v úvodním kole porazil ve svém prvním zápase sezony hladce ve dvou setech Španěla Guillerma Garcíu Lópeze a úspěšně zahájil i soutěž ve čtyřhře. Druhý den v rozpáleném Sydney ho však zradilo zdraví. 

Český tenista k souboji o postup do čtvrtfinále proti Francouzi Julienu Benneteauovi sice nastoupil, po čtyřech odehraných fiftýnech ale ještě v průběhu prvního gamu kvůli nataženému mezižebernímu svalu vzdal. Nenastoupí tak už ani ke čtyřhře s Indem Leanderem Paesem proti španělskému duu Marrero/Verdasco. 

Zdravotní potíže snad nebudou tak vážné, aby Štěpánkovi zabránily ve startu na Australian Open. V Melbourne má být ve dvouhře nasazený a ve čtyřhře ho čeká obhajoba jediného grandslamového titulu.

Tenistův kondiční trenér Marek Všetíček však po prvním vyšetření příliš optimistický nebyl. "Diagnóza je natažení mezižeberních svalů. Radek absolvuje podrobnější vyšetření a na základě jeho výsledků se bude rozhodovat dál, jaké jsou případně jeho šance ohledně Australian Open," napsal Všetíček ČTK.

Isner a Verdasco vypadli, Simon se odhlásil
Loňského finalistu Benneteaua ve čtvrtfinále vyzve překvapivě dvacetiletý Američan Ryan Harrison, který porazil dvakrát 6-4 nejvýše nasazeného Johna Isnera. Zatímco Harrison hrál v Sydney už pátý zápas, pro 13. hráč světa Isnera to byla letošní premiéra na okruhu ATP; v 1. kole měl volný los a minulý týden startoval na Hopman Cupu, kde po porážkách s Tsongou a Andersonem před posledním zápasem ve skupině kvůli zranění kolena odstoupil

"Brzy jsem musel zachraňovat několik brejkbolů, ale pak už jsem podával velmi dobře a byl jsem schopný udržet si rytmus hry," komentoval Harrison. 



V Sydney měli být tři ze čtyř nejvýše nasazených Francouzi, ani jeden ale nakonec do turnaje nenastoupil. Jo-Wilfried Tsonga (třísla) a Richard Gasquet (osobní důvody) se omluvili ještě před losem, Gilles Simon ze soutěže odstoupil pár hodin před svým prvním utkáním. Do souboje posledních dvou šampionů proti obhájci titulu Jarkku Nieminenovi ho nepustily problémy s krční páteří. 

"Jsem smutný z toho, že jsem se ze Sydney musel odhlásit. Doufám, že se sem vrátím, je to krásný turnaj," řekl Simon. "Na zápas s Nieminenem jsem se těšil, protože já tu vyhrál v roce 2011 a on je obhájce titulu. Mohl to být dobrý zápas," dodal Francouz, který si prý zranění přivodil ve včerejším utká čtyřhry, shodou okolností v duelu proti Štěpánkovi.

S Finem Nieminenem se tak ve 2. kole utkal lucky loser Ivo Klec. Dvaatřicetiletý Slovák si v hlavní soutěži zahrál teprve posedmé v kariéře, druhou výhru a premiérové čtvrtfinále ale nezaznamenal. S finským favoritem prohrál za necelou hodinu 3-6 1-6.

Nieminen se ve čtvrtfinále utká s domácí dvacetiletou nadějí Bernardem Tomicem. "Je vždy pěkné zahrát si s někým z nastupující generace. Ještě jsem s ním nehrál, tak se na to těším," řekl Nieminen. Tomic dnes potvrdil slušnou formu, když si poradil ve dvou setech s nasazeným Němcem Florianem Mayerem.

Že favoritům letos v Sydney není přáno, potvrdila po odhlášených Francouzích a vyřazeném Isnerovi i turnajová čtyřka Fernando Verdasco. Španělský tenista prohrál 3-6 4-6 s Uzbekem Denisem Istominem a po Hopman Cupu tak letos prohrál už čtvrté z pěti utkání. Porazit dokázal pouze šestnáctiletého Australana Kokkinakise.

- ATP 250 SYDNEY -
(Austrálie, tv. ovrch, 436.630 dolarů)
středeční výsledky (09. 01. 2013)

Dvouhra - 2. kolo:
Benneteau (Fr.) - Štěpánek (6-ČR) 0-0 (40-15) skreč Š.
Harrison (USA) - Isner (1-USA) 6-4 6-4
Seppi (3-It.) - Millman (Austr.) 6-2 3-6 6-3
Istomin (Uzb.) - Verdasco (4-Šp.) 6-3 6-4
Tomic (Austr.) - Mayer (5-Něm.) 7-6(4) 6-2
Granollers (8-Šp.) - Fognini (It.) 6-2 7-6(4)
Nieminen (Fin.) - Klec (SR.) 6-3 6-1
Anderson (JAR) - F. López (Šp.) 6-3 6-4

Čtyřhra - čtvrtfinále:
Marrero/Verdasco (Šp.) - Paes/Štěpánek (2-Ind./ČR) bez boje

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

5
Přidat komentář
tommr
Štěpec má na začátku sezóny pořádnou smůlu, ale snad to nebude nic vážnýho a dá se do kupy ještě před DC proti Švýcarsku. Bez něho bychom si nejspíš se Švýcarama neporadili ani kdyby za ně nehrál Federer ...
Reagovat
tito
Tak konečně větší skalp pro Ryana ( doufám, že v tom nehrálo roli Johnovo zranění z minulého týdne...). Chápu, že je to pro Tebe trochu trpká radost, nicméně Benneteau ani Anderson by nemuseli být nepřekonatelnou překážkou a mohlo by dojít k vysněnému finále Harrison x Tomic. :-)
Reagovat
smazaný uživatel
mam to pekne tezky, nepredpokladala jsem, ze Ryan s vysledky zacne zrovna u Johna.. :-) Toho jsem kontrolovala uz pri HC s Kevinem, neni to vubec ono.. Jinak dneska jsem se na kluky trochu divala, John spatny pohyb, chybel duraz, Ryan celkem prekvpive mazacky, slusny prislib dal - s Benetkou klidne, na Kevina mu neverim... Prijemna prekvapeni ale muzu.. :-) Odbihalala jsem i k holkam, zajimala me Roberta, palicka BB, s Agou, huuu, jukla jsem i na Dominiku, jen kratce, z ty mam taky jeste pocuchany pericka, no, to byl zase start do noveho dne... psi zivot je to.. :-))
Reagovat
smazaný uživatel
Harrison je pre mňa z potenciálnych top nádejí zatiaľ najväčšie sklamanie, ale snáď sa to zmení v najbližších mesiacoch. Videl som ho hrať v Bratislave tuším v roku 2010 proti Kližanovi a vtedy vyzeral jeho rozbeh sľubnejšie ako tomu je teraz.
Reagovat
smazaný uživatel
Heh, Cibule jede:-D
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist