Stockholm: Vítězný Johanssonův comeback po dvou a půl letech

16. 10. 2013, 10:57
Aktuality 28
ATP STOCKHOLM - Ve Stockholmu se po dvou a půl letech na kurty vrátil obávaný bombarďák Joachim Johansson. A jednatřicetiletému Švédovi se daří, neboť včetně kvalifikace vyhrál už čtyři zápasy a neztratil v nich set, ani podání. V boji o čtvrtfinále vyzve Kanaďana Raonice.
Joachim Johansson

V roce 2004 si Joachim Johansson zahrál semifinále US Open a když v úvodu sezony 2005 získal v Adelaide a Marseille svůj druhý a třetí titul na okruhu ATP, vyšplhal se ve světovém žebříčku na 9. místo. Jenže ještě téhož roku musel na operaci s ramenem a slibně rozjetá kariéra se tehdy v jeho pouhých 23 letech téměř zastavila. 

Přetrvávající problémy s ramenem i loktem totiž poznamenaly i většinu dalších sezon, v nichž švédský tenista neodehrál nikdy víc jak tři turnaje ATP. Na začátku roku 2008 dokonce ukončil kariéru, a i když se ještě na konci téhož roku na kurty vrátil, velký comeback z toho nebyl. Během tří let se představil pouze dvakrát na podniku ATP, na pěti challengerech a dvakrát pomohl Švédům v Davis Cupu.

Právě zápas v týmové soutěži v únoru 2011 proti Rusům byl Johanssonovým předposledním vystoupením na profesionální úrovni. V březnu po postupu do 2. kola turnaje Futures ve Švýcarsku ze soutěže odstoupil a z důvodu "ztráty motivace" s tenisem podruhé skončil

Znovu to ale nebyl odchod definitivní. Pod dvou a půl letech se z tenisového důchodu vrátil na domácím halovém turnaji ve Stockholmu, kde od pořadatelů dostal divokou kartu do kvalifikace. Tou obávaný bombarďák, který svého času držel rekord v nastřílených esech v jednom zápase, prolétl bez ztráty setu a suverénně prošel i prvním kole hlavní soutěže. 

V úterý již jednatřicetiletý Švéd smetl i díky 11 esům za 54 minut hry Kolumbijce Alejandra Fallu, kterého porazil hladce 6-1 6-3.

"Publikum bylo fantastické. Když jsem byl mladší, tak právě tohle byly ty okamžiky, pro které jsem žil. Zkušenost prožít to znovu je úžasná," radoval se Johansson ze svého návratu.

O postup do čtvrtfinále se rodák z Lundu utká s druhým nasazeným Kanaďanem Milosem Raonicem, který bojuje o účast na Turnaji mistrů.

"Je to velmi zábavné hrát proti hráči Top 10 nebo klukům bojujícím o místo na Turnaji mistrů. Oni jsou nejlepší na světě. Bude to pro mě velká výzva a budu se snažit podat svůj nejlepší výkon," dodal Johansson. Zahraniční agentury neuvádí, zda má švédský tenista v plánu i nějaké další turnaje.

Johansson ve čtyřech zápasech ve švédské metropoli odvrátil všech 13 brejkbolů a nasázel 38 es. V duelu proti Raonicovi tak půjde o souboj skvělých podání.

Stockholm uvidí i Björkmana
Stockholm už ve středu čeká ještě jeden velký comeback. Ve čtyřhře po boku krajana Roberta Lindstedta se totiž představí 41letý Jonas Björkman - bývalá deblová světová jednička a čtvrtý hráč singlového pořadí.

"Je to příjemná výzva zahrát si před domácím publikem," oznámil začátkem října Björkman a zároveň odmítl, že by plánoval velký comeback. "Ne, to rozhodně ne. Ale cílem je turnaj ve Stockholmu vyhrát," dodal charismatický Švéd, který si ve čtyřhře na okruhu ATP zahrál 96krát ve finále.

- ATP 250 STOCKHOLM -
(Švédsko, tv. povrch / hala, 600.565 eur)
úterní výsledky (15. 10. 2013)

Dvouhra - 1. kolo:
Gulbis (5-Lot.) - Chardy (Fr.) 6-3 3-6 7-6(3)
Dimitrov (7-Bul.) - Copil (Rum.) 6-3 6-4
Struff (Něm.) - Sekulic (Švéd.) 6-3 6-0
Sock (USA) - Tomic (Austr.) 6-4 6-2
García-López (Šp.) - Langer (Něm.) 7-6(5) 6-3
J. Johansson (Švéd.) - Falla (Ko.) 6-1 6-3

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

28
Přidat komentář
gigin
Tak jo teda nakonec. Zítra s Jerzym.. Hlavně Ernestku nedostaň nějakou těžkou nálož, nebo to tady asi nevydýchám. Paldies...
Reagovat
smazaný uživatel
celkem s nadšením vítám, že v době tenisové krize ve Švédsku se dřívější výborní hráči vracejí na kurty. Ale přece jen by to chtělo zas nějakou novou tvář, hráče typu Soderling, co bude mít alespoň na top 20
Reagovat
Reti64
Jerzymu gratuluju k postupu, ale výsledek naznačuje především to, že Guillermo hrál dneska příšerně. Jerzy 1. servis pouhých 53,5% (23/43).
Reagovat
Sonja
Hmm...tak aspoň ten jeden zápas:-) V dalším kole už nemá šanci.......
Reagovat
gigin
Jj, Sjisling bude konečná...
Reagovat
Sonja
Nn, podle informací níže ho zmasí Mrhač:-)
Reagovat
gigin
A jo vlastně, megahvězda...
Reagovat
Nola
Valencia čaká, ako sa Nole rozhodne, viete niečo bližšie?
http://www.abc.es/deportes/tenis/20131016/abci-djokovic-valencia-nadal-201310161148.html
Reagovat
gigin
Já ne. Bude bude, nebude nebude..
Reagovat
Sonja
Já taky nevím. Doufám, že se na nějakou Valencii vyprdne, měl by toho příliš.
Reagovat
spaniel
Pokud vim, tak odmítl.
Reagovat
Sonja
Jj, s díky odmítl.
http://www.kurir-info.rs/zahvalio-se-novak-ne-igra-u-valensiji-clanak-1038717
Reagovat
smazaný uživatel
sedmnáctiletej řízeček drtí Tipsyho :DD
Reagovat
smazaný uživatel
teď udržet servis Karen :-))
Reagovat
smazaný uživatel
je to tam. Šikovnej hošík, klobouk dolů.
Reagovat
smazaný uživatel
moc hezke, FH return na promenu BB skvostny, dopodaval v klidu.. :-) Videla jsem jen ten zaver, zajimalo me, jak sympaticky je objev, zmineny tady uz skottem, pisu-li ho dobre. Je mi sympaticky, po dnesku dokonce velmi.. :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Nevíte náhodou někdo jak to vypadá s Robinem? Je možné že se ještě i on někdy na kurty vrátí?
Reagovat
Reti64
Konečně jsi zpátky, držím palce!:-)
Reagovat
gigin
Doufám, že proleze aspoň do 3.kola, kde ho Mrhač zmasí.
Reagovat
Reti64
Návraty jsou těžký, mám z toho dneska obavy...
Reagovat
Sonja
omg........
Reagovat
gigin
Nějaký problém??
Reagovat
Sonja
Jj, Jerzy se vrátí po zranění a ty bys ho hned znova zmasil... Po takový době se od něj stejně žádný zázraky (jako vyřazení megahvězdy Gulbise) nečekaj. Tak klídek:-)
Reagovat
gigin
Nech si těch narážek.
Reagovat
Sonja
Začal sis;-)
Reagovat
gigin
:DDDD

http://www.youtube.com/watch?v=T5sYTN9EZzg

Dnes debl s Tursunovem, snad to Dmitrij Igorevič přežije :DDD
Reagovat
smazaný uživatel
Co Stockoholm?
Je tady hodně mladých hráčů. Raonič, Dimitrov, já. .. teda já už mladý nejsem.
Reagovat
gigin
A kolik mám titulů celkem? :DDDD
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist