Vedení WTA přemýšlí nad změnou pravidla pro udělování divokých karet

17. 3. 2017, 10:54
Aktuality 74
Vedení WTA nedávno vydalo prohlášení, v němž uvedlo na pravou míru pravidlo divokých karet. Maria Šarapovová má jako bývalá grandslamová šampionka a vítězka Turnaje mistryň nárok na neomezený počet divokých karet. Šéf Ženské tenisové asociace Steve Simon v rozhovoru pro BBC prozradil, že by se v budoucnu mohlo pravidlo udělování divokých karet změnit.
Profily hráčů

Divoké karty jsou stále nejčastějším tématem na ženském tenisovém okruhu. Příčinou je samozřejmě návrat majitelky pěti grandslamových vavřínů Marie Šarapovové. Ruska už má jistou účast ve Stuttgartu, kde se dne 26. dubna na kurty vrátí, dále v Madridu a Římě. O startu na druhém grandslamovém podniku sezony stále jedná s pořadately.

Rodačka ze Sibiře zatím nemá jistý start ani na britských ostrovech včetně Wimbledonu. Její agent Max Eisenbud se však nedávno v médiích chlubil, že mu pořadatelé všech turnajů volali. Vedení Lawn Tennis Association nicméně okamžitě informaci vyvrátilo. "Zatím jsme divokou kartu na naše turnaje žádnému hráči nenabízeli."

Vše bude údajně záležet na tom, co vítězka 35 titulů předvede ve Stuttgartu, Madridu a Římě. Pokud se totiž minimálně dvakrát probojuje do semifinále, měla by mít možnost startovat na všech britských turnajích (Nottingham, Birmingham a Eastbourne) včetně Wimbledonu.

Vedení WTA nedávno vydalo prohlášení, v němž uvedlo, že jako bývalá grandslamová šampionka a vítězka Turnaje mistryň může Šarapovová obdržet neomezený počet divokých karet. Hráčky, které grandslam nebo Turnaj mistryň nevyhrály, mají počet omezen na číslo šest. Nyní ale šéf Ženské tenisové asociace Steve Simon oznámil, že vedení WTA bude o pravidlu diskutovat a nevylučuje případné změny.

"Vedení často o jednotlivých pravidlech diskutuje a přezkoumává je. Právě pravidlo divokých karet by mohlo být jedním z nich. Pokud nás o to členové rady požádají, samozřejmě to uděláme, tak to u nás funguje. Můj názor je takový, že bychom pravidlo měli změnit buď úplně, nebo vůbec. Rozhodně nemá cenu ho jakkoli přizpůsobovat jednotlivým situacím. Mělo by být pevně dané," uvedl Simon pro britskou televizní stanici BBC.

Simon věří, že si Šarapovová návrat po splnění trestu zaslouží. "Maria byla mimo tenisové turnaje patnáct měsíců, neměla žádný příjem a vrátí se bez jediného bodu v žebříčku. Navíc přišla o body a finanční odměnu za výkony na loňském Australian Open. Takže si dle mého názoru svůj trest odpykala."

Jak již bylo zmíněno, Šarapovová obdržela divokou kartu i na prestižní podnik v Římě. Ředitel turnaje Sergio Palmieri tvrdí, že umožnění startu trojnásobné šampionky je naprosto v souladu s pravidly.

"Upřímně nechápu všechnu tu kritiku. Existují nějaká pravidla a ta by se měla respektovat," poukázal Palmieri na vyjádření několika tenistů, již s udělováním divokých karet dopingovým hříšníkům nesouhlasí. Jedním z nich je například mužská světová jednička Andy Murray.

"Po skončení trestu má sportovec stejná práva jako ostatní. Bez žebříčku a divokých karet by se Šarapovová nemusela dostat ani do kvalifikací nejníže dotovaných turnajů na okruhu ITF, jelikož ostatní přihlášené hráčky většinou žebříček mají," dodal Palmieri.

TenisPortal.cz, Ondřej Jirásek

Komentáře

74
Přidat komentář
EllNino
Doufám, že si nahraje ve Stuttgartu a Madridu a spol tolik bodů, aby mohli jít všichni s divokejma kartama dop*dele, začíám bejt na ní opět alergickej a to jsem jí měl na konci roku 2015 v oblibě ...

Co den, to jinej článek, bla bla bla ...zachvíli bude článek o tom, že Maša po sobě nespláchla, když byla na velké ...
Reagovat
patriks
tedy někteří diskutující tak silně bojují proti divokým kartám pro Marii, tak jak jim připadá spravedlivé, když některé nasazené hráčky nemusí hrát na některých tunajích první kola ? Mě to teda spravedlivé nepřipadá.
Reagovat
VlS
Tak jak kde, třeba v IV a Mia je velmi specifickej pavouk, kde 1. kolo hraje 64 hráček stejně jako druhý kolo, čili něco jako kvalifikce. Těch 32 nasazenejch je nasazenejch podle rankingu, takže na tom nic nefér není. Ono ostatně vždy je nasazování podle rankingu a ranking si hráč/ hráčka zasloužil předchozími výsledky. Volným losem pro 2 - 4 hráčky můžeš hlavně v prostorově a časově problematickejch halách ušetřit trochu času, ale v podstatě všude. Venkovní turnaje mají sice víc kurtů, ale zas tam zasahuje faktor počasí, ltakže i tam se ušetřenej čas hodí.
Oproti tomu divoká karta je off system, je to prakticky marketingovej nástroj pořadatele, aby na jména ( ksichty) nalákal sponzory.
Reagovat
lars
Jmena maji taky lakat divaky
Reagovat
VlS
no, jako divák si koupíš lupen na SF a nevíš, kdo ho bude hrát. Ostatně, na většině turnajů minimálně do QF by ses naučil diváky oslovovat křestním jménem za 10 minut, jak málo jich tam je.
Reagovat
letityfanousek
není to přežitek? Dělají se okolo toho jen čachrymachry. Od čeho jsou kvalifikace?
Reagovat
lars
jak dlouho sledujes tenis? :)
Reagovat
smazaný uživatel
Ostatní hráčky začnou brblat a oni hned začnou přemýšlet nad změnou pravidel? To je fakt směšný... Já můžu jenom souhlasit s tím, že Masha za nepozornost (pokud čerpám z vyjádření CAS) už byla potrestaná víc než dost. Nevidím důvod, proč by měla být trestaná ještě po vypršení trestu tím, že nebude moct dostávat divoké karty, když jich ze své pozice může dostat neomezený počet. Všechny její tituly jí náleží právem, tak co kdo řeší? To ji jako pořadatelé turnajů mají odmítnout, když ten turnaj několikrát vyhrála? Prostě ona si svými výsledky vybudovala nějakou pozici, je to jedna z nejlepších hráček poslední dekády a navíc hodně populární mezi fanoušky. Ať se vám to líbí nebo ne, na tom se ani po meldoniu nic nezměnilo a nezmění.

BTW: Ta anketa tomu dala korunu... No nic, aspoň mám přehled o tom, kolik lidí z TP nechce na RG jeho dvojnásobnou vítězku. Asi se bojí, že to tam vyhraje potřetí. :D
Reagovat
themimone
tak že se na základu reakce hráčů(ček) začne diskutovat nad změnou, v tom bych neviděl nic špatného (spíš naopak, federace by tu měly být pro hráče a ne pro bafuňáře...). Pouze by byl trapas kdyby něco zavedli a začalo to platit jindy, než od nové sezóny
Reagovat
VlS
Zpětně to zavádět nejde, to bude trvat měsíce a kdo ví, jestli se s tím něco vůbec bude dělat. Na Šarapku to reálně vliv mít nebude, ale ta změna by do budoucna byla správná.
Reagovat
Nola
monty, hlasovanie je iba v ramci CR a nejakych fans zo SR, nie je to celosvetova vzorka, tu sa fandi ceskym hrackam, Masha je hrozbou, nie je vylucene, ze ju niektora z nich vyfasuje do 1.kola, pre tvoj pokoj duse, ja som hlasovala za divoku kartu
Reagovat
smazaný uživatel
Tak to já vím, že TP už je skoro jenom fansite českých tenistek...
Reagovat
Nola
mna uz nebavi citat niektore nenavistne prispevky, akoby niekomu vyvrazdila celu rodinu, sport nas ma bavit, mame si ho uzivat, je tu pre nasu zabavu, tak som za, nech vidime na kurtoch to najlepsie, co nam nam tenis moze ponuknut, Caro vycitaju, ze bola NO1 v case absencie Sereny... Andymu detto... niekto dostane vynimku, iny bude pranierovany snad do konca kariery za liek/doping, ktory mozno ani nema taky ucinok, aky mu je pripisovany....
Reagovat
fialka
bezvýhradne súhlasím! Každý má dostať druhú šancu.
Reagovat
dunphy
Jakože úplně každý?
Reagovat
lars
primerenou sanci ano, ale ne protekci
Reagovat
Nola
protekciu ma,ale tu ma aj Genie Bouchard, Masha si tu protekciu vybudovala, ako teenager vyhrala Wimbledon, ma karierny GS, mna blaznovstvo okolo hracok WTA nebavi, ani to, okolo Mashy, preto radsej sledujem ATP, kde si svoje pozicie hraci museli vybudovat, v zenskom tenise staci mat peknu tvaricku....Svetlana, Petra maju 2 GS, ale popularitu ako Genie nemaju...krajina povodu tiez nie je zanedbatelna, Petra totiz nie je ziadna tuctovka
Reagovat
lars
a jakou ma protekci v tenisu Busicka ?
Reagovat
VlS
Ale copak jí někdo bere druhou šanci? To, že všude dostane divoké karty říká něco jiného - vlastně se nic nestalo a důsledky trestu - ztráta postavení v rankingu - se překlene divokej a kartama. Nejde o Marii, jde o kohokoliv - křivý sázení, prodávání zápasů, únyslný zranění soupeře ( rozhodčího) - když bude potrestaná celebrita a po trestu všechno smazáno, nasypeme batoh divošek a jedeme dál? A když něco vyvede necelebrita, no name hráč kolem padesátky - taky mu někdo basype batoh divošek? Leda houby, nedostane nic a bude si to muset odmakat z nuly. Je to, nebo to není fér? Mají mít celebrity větší a speciální práva, než bezejmení? O to totiž jde. Na to mi odpověz prosím.
Reagovat
FulnekUltras
s křiváctvím je nejlíp začít u Horáčka za plotem v Chuchli ;)
Reagovat
Fandina
trapné
Reagovat
FulnekUltras
a jak to ještě chce být prezidentem ;)
Reagovat
Fandina
trapný jsi ty
Reagovat
FulnekUltras
naštěstí začal vekslák svou rádobykampaň předčasně - a vzhledem k ostatním kandidátům myslím, že jezevec ani žádnou dělat nemusí, stačí se dožít... ;)
Reagovat
Fandina
to nemění nic na situaci, že jsi trapný
Reagovat
VlS
Tak jestli od něj čekáš něco jinýho, tak nejsi realista. A proč by měl být něco jinýho?
Reagovat
lars
treba ji dostane na zacatku turnaje Cibule
Reagovat
Fandina
:-)
Reagovat
Nola
Dominika ju po navrate, kedy podstupila operaciu ramena vymazala na RG z kurtu....
Reagovat
Kozoroh
"už byla potrestaná víc než dost. Nevidím důvod, proč by měla být trestaná ještě po vypršení trestu tím, že nebude moct dostávat divoké karty,"

Chlapče, říká ti něco důsledek trestu? Tsonga to vystihl dokonale, nemůžem dávat dítěti bonbón, když jsme mu předtím dali výprask. Shodilo by to tak předchozí trest.
Reagovat
FulnekUltras
už trest samotný byla taková fraška, že ho ještě nějak víc shodit vlastně vůbec nejde
Reagovat
Fandina
trapné
Reagovat
FulnekUltras
a po Krymu v podstatě očekávané
Reagovat
Fandina
trapné jsou tvoje reakce a ubohé
Reagovat
FulnekUltras
svobodně na dřeň ;)
Reagovat
Fandina
já jsem zvyklá mluvit s lidmi na rovinu
Reagovat
FulnekUltras
já to samé
Reagovat
Fandina
já když považuji druhého za trapáka, tak mu to řeknu a tím to pro mě končí
Reagovat
FulnekUltras
já považuji za trapný trest pro Mašu, stejně jako předchozí i současný komerční cirkus kolem ní, a tím to pro mě končí
Reagovat
smazaný uživatel
Správně to řekl ředitel turnaje v Rosmalenu (Hertogenboschi)...
https://twitter.com/Shivank17/status/842531997776035841
Reagovat
VlS
Ředitel turnaje neřeší sport, ale prachy, tak říká, co říká.
Reagovat
smazaný uživatel
Tenhle ředitel turnaje hlavně umí číst...
Reagovat
VlS
Škoda že ty ne
Reagovat
smazaný uživatel
No, já si vyjádření CAS přečetl, na rozdíl od většiny TP...
Reagovat
VlS
Škoda že sis nepřečetl i jiný věci, nebo o nich ani nepřemejšlíš.
Reagovat
smazaný uživatel
A jaký věci? Vyjádření CAS bylo v celém případu rozhodující. To, že se ti nelíbí, je tvůj problém.
Reagovat
VlS
Ty sis ho asi přečetl blbě, ono neřeklo, že nic neporušila, jestli sis nevšiml. Jednoznačně porušila a byla potrestaná.
Reagovat
smazaný uživatel
Nikdo (ani ona sama) přece nepopírá, že udělala chybu. Její jméno ale bylo právě vyjádřením CAS očištěno ("Není to případ podvádějící osoby."), což tady většina lidí není schopná uznat a byli by nejradši, aby už se Masha nemohla pořádně vrátit. Jenže ona se vrátí a už aby to bylo, protože mě už tyhle diskuse fakt nebaví...
Reagovat
VlS
Tak proč po něma pořád zatápíš?
Reagovat
PetaM
Á, dlouho tu nebyl článek o Marii. Tak aspoň tohle.
Reagovat
adalv87
jsem proti tomu aby dostavala karty,ale to same se muze stat petre pokud se letos neuzdravi.vypadla by z rebricku taky.a musela spolehat na divoke karty.takze je to pro a proti
Reagovat
Krisboy
Srovnáváš nesrovnatelné. Petra nikdy nedopovala ani nelhala celému světu. Petra nehraje z úplně jiných důvodů než ta kráva.
Reagovat
smazaný uživatel
Opravím tě, Petra nikdy nebyla chycena.
Reagovat
FulnekUltras
počkej až to praskne na konga, a pak uvažuj o dobytku
Reagovat
Fandina
Nemocný člověk využívá chráněný ranking, to je, že u určitého počtu turnajů startuje na místě, které měl před zraněním a žádné WC k tomu nepotřebuje. Chráněný ranking je pro lidi se zraněním nebo nemocemi.

Potom nastupují WC o které může žádat každá hráčka a to kdykoli a kdekoli, jen musí dodržovat pravidla v jejich počtu, Případně pro GS a TM vítězky neomezeně, a pořadatel nemusí kartu přidělit.
Reagovat
brixner
Proč se všude musí zdůrazňovat, že Zobka je majitelka 5GS titulů? To jí má jako zase otevřít dveře na úkor ostatních??? Jak by se zachovali k takové CSN? Jak by se asi postupovalo v případě(např!!!!!!!!!!!!) Jeleny Dementěvové? GS neměla, ale byla hezká, hezký hnáty, inteligentní...To by jako tyhle a podobné brousily kvaldy? Ty podmínky jsou naprostá fraška, klidně se může operovat tím, že Zobka vyhrála i ty GS za pomoci dopingu! Hezky od nuly, ať si ty body, které jí zaručí, že nebude spoléhat na WC, prostě znovu uhraje! Chce pořád hrát tenis? Ať hraje, ale ať jede od začátku, pak se dá věřit tomu, že je pro ní tenis vším! GS vítězové asi mají jistá privilegia, ale neměli by je mít v případě hnusného podvodu! Když si udělám rekvalifikaci, určitě nepůjdu na místo šéfa po měsíci jen proto, že mám velkou klobásu-chápe to někdo? Až se(třeba...) zjistí, že Serena žrala, tak co-seberou jí všechny tituly? Ne? Protože je jejich vítězkou? Tohle je všechno nechutná šaškárna, stejně, jako lodičky plné nevinných černoušků někde ve Středozemí!
Reagovat
turista
Nevím proč tady tak farizejsky prudíš. Meldonium ve srovnání s opravdu nebezpečnými anabolickými steroidy jsou takové celkem neškodné bombónky. Ječení Mashy je obtěžující, ale na zisk jejích 35 titulů nemohlo mít podstatnější vliv užívání Meldonia. Tituly vyhrála, protože tenis ovládá perfektně. Vím co říkám. Jsem MUDr.,patolog se 32 lety praxe.
Reagovat
brixner
Tvé argumenty přijímám, nehodlám se pouštět do sáhodlouhých diskuzí MUDr vs. skorohorolezec, třeba bych jednou skončil na tvém stole a omylem bys sáhl po Makitě...:-) Já meldonium nechci srovnávat se steroidy, to je přece blbost! Meldonium docela určitě pomáhalo v regeneraci/cích a o tom to přece je! Tenis(a sport obecně) není jen o tom umět šermovat pálkou a řvát u toho jako pavián, ten je také o jistých fyzických proporcích a limitech při jeich regeneracích, jednoduše řečeno - jsem unavený a budu hrát asi špatně, ale hrát chci(musím), ale ne špatně...tak si prostě nějak pomůžu. Kdyby se to mohlo jaksi teoreticky spočítat, násobit a porovnat, možná by za rovnítkem stálo - Zobka mohla za svou kariéru hrát více turnajů, než stejně stará soupeřka, jenž si ale nepovoleně nepomáhala a tudíž byla podvedena jen proto, že se nesnažila za každou cenu ony limity posouvat! Slovo "posouvat" je v tomto případě synonymum "podvádět!!"
To je celé.
Reagovat
turista
S tím souhlasím. Pomáhat si relativně bezpečnými prášky, když to ostatní nedělají je v rozporu se zásadami fair play. To máš pravdu.
Reagovat
Astarin
Tak podle mě si svůj trest odpykala. Navíc pokud by to pravidlo změnili, stejně by se nemělo vztahovat na ni, jinak by šlo o retroaktivitu a to by nebylo fér.
Reagovat
VlS
Než ho změní,( půl roku?) tak bude mít body a karty nebude potřebovat. Pokud je ještě potřebovat bude, tak jí stejně k ničemu nebudou.
Reagovat
George_Renel
Pane Simone.
Je mi opravdu líto, že byla Maria bez příjmu. Asi je o žebrácké holi. Můžete, prosím uvést číslo humanitárního účtu? S radostí jí přispěju. :-D
Reagovat
VlS
:-)
Reagovat
Hector21
Simon je vůbec blábolista...

a jestli si myslí, že Masha někde u nádraží prodává Nový prostor, tak by ho měli hospitalizovat
Reagovat
VlS
Copak, začíná jim docházet, na co si zadělali?
Reagovat
VlS
Ale Marie se to už určitě nedotkne, nicméně do budoucna by to bylo dobře, ono se to určitě stane znovu.
Reagovat
blixa
A na copak si zadělali ?
Reagovat
VlS
Na spoustu pochybností od hvězd počínaje po diváky konče. A neb jak to komentoval Tsonga, jak když dáš děcku za něco na zadek a hned na to bonbón.
Reagovat
blixa
Spíš nepočítali s těmi nejnižšími lidskými pudy.
Reagovat
Stan_Borowitz
Jak mohli proboha nepočítat s tím, že si budou dopingoví podvodníci chtít cestu zpět na výsluní všelijak nečestně zkrátit a zjednodušit? Vždyť už se jednou nečestně chovali, tak je jasné, že ty jejich nejnižší pudy jen tak zázrakem nezmizí...
Reagovat
Fandina
Na to, že nepočítali s přidělováním GS vítězek karet po dopingových prohřešcích.
Reagovat
Fandina
Je to celé zamotané a zvláštní je, že jsem asi před týdnem do rulles koukala a nějak jsem tam formulaci o neomezených našla ale nebyla v takové formě, jako to, co je tam teď, ale může to být hlavně tím, že jsem mohla číst blbě nebo si to špatně vysvětlit. Ale na tom faktu to nic nemění.
Reagovat
VlS
Fandino, celá WTA rules jsou bapsaná strašně složitě. Co se týká divokých karet, je toho tam asi 20 stran a musíš při čtení která regulace se týká pořadatelů turnajů ( kolik karet, jakých a komu může udělit) a co se týká hráčů ( kolik karet a jakých kdo může přijmout) . U turnajů záleží na kategorii turnaje, u hráčů záleží na tom, jestli jde o vítěze TM a GS , nebo ne. Není to na pochopení po jednom zběžném přečtení a nejde to pochopit bez návazností na jiné části pravidel, čili nejlepší je se ba to cykašlat, riziko špatné interpretace je vysoké, ono si s tím WTA poradí. V podstatě bývalý vítěz GS, nebo TM může přijmout neomezený počet jakýchkoliv karet, kdežto nevítěz tri do hlavního pavouka a tři do kvaldy. Hlídat pravidlo si musí hráč!
Pořadatel v podstatě může vítězi nabídnout kartu vždy ( ale nemůže překročit počet udělovaných karet), ale nemusí ji nabídnout. Z hlediska pravidel je s Marií vše v souladu. Jak je to z hlediska etiky je individuální pohled každého. Asi vedení WTA dostalo řadu pidnětů, že je blbě, aby karty dostával hráč, který je bez bodů v rankingu v důsledku trestu. ( podle mě je fuk, jestli byl trest za doping, drogy, sázky, nebo jiný prohřešek) . Pokud se pravidla upraví tak, že potrestaný hráč nemůže dostat WC po dobu třeba jednoho roku od cypršení trestu, bylo by to lepší, ale v pravidlech teď nic takového není a je zbytečné Marii vyčítat, že karty využije. Udělal by to na jejím místě každý. Jiný může být pohled na pořadatele, ale je pitřeba si uvědomit, že profi sport se řídí zákony show bussinessu a jde o peníze až v první řadě a etika je až někde.
Reagovat
Fandina
V pohodě, jak říkám, to byla moje blbost, já do toho jen nakoukla a nic nestudovala. Vím, že je toho tam mraky, i něco o jedničkách atd..

A samozřejmě, že výklad WTA je to, co normálního člověk má zajímat a ne se hrabat v samotných pravidlech, to ponechám pro fajnšmerky :-)), kteří si v tom libují.

Dík za koment.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist