Pořadatelé French Open mají dilema. Musí rozhodnout, zda Šarapovová obdrží divokou kartu

6. 3. 2017, 12:01
Aktuality 231
Francouzská tenisová federace má před sebou nepříjemné rozhodnutí - udělit, nebo neudělit Marii Šarapovové divokou kartu na nadcházející French Open. Vedení tak musí zvážit veškerá pro a proti a nejspíše čelí velkému tlaku okolí. Ruska o účast na druhém grandslamu sezony, který dvakrát vyhrála, evidentně hodně stojí, protože si sjednala s vedením turnaje i Francouzské tenisové federace schůzku.
Profily hráčů
Maria Šarapovová

Vedení Francouzské tenisové federace v čele s prezidentem Bernardem Giudicellim musí cítit ze všech stran, ať už se jedná o média, sponzory a fanoušky, obrovský tlak. Čas totiž letí a brzy musí rozhodnout, zda udělí divokou kartu Marii Šarapovové.

Ruska si naposledy zahrála loni na Australian Open. Poté dostala dvouletý trest za užívání meldonia, jež od roku 2016 figuruje na seznamu zakázaných látek. Sportovní arbitrážní soud nakonec rozhodl o zkrácení trestu na 15 měsíců.

Šarapovová, která se do tenisového kolotoče vrátí po vypršení trestu na konci dubna ve Stuttgartu a už obdržela divoké karty i pro prestižní turnaje v Madridu a Římě, kralovala na pařížské antuce v letech 2012 a 2014. Jistotu startu na druhém grandslamovém podniku sezony ale podle Giudicelliho nemá.

Pětinásobná grandslamová šampionka a bývalá světová jednička totiž nestihne nahnat dostatečný počet bodů a o případné divoké kartě zatím nebylo rozhodnuto. Proto Francouzskou tenisovou federaci kontaktoval její agent Max Eisenbud a sjednal Šarapovové schůzku, k níž má dojít během několika týdnů. Kromě Rusky a jejího agenta se setkání zúčastní i Giudicelli a ředitel French Open Guy Forget.

"Je to komplikované," řekl Giudicelli. "Integrita je pro nás enormně důležitá. Zatím nejsme rozhodnutí, zda zvýšit množství prostředků na boj proti dopingu, nebo umožnit Marii, jež má dopingovou minulost, start na French Open," dodal.

Ke kauze se vyjádřili i další, v tenisovém světě významné osobnosti. Andy Roddick si sám není jistý, jak by se v takové situaci zachoval. "Každá mince má dvě strany. Na jedné je v tomto případě morálka, na druhé byznys. U malých turnajů se ani nedivím, že Marii dají divoké karty, zvýší jim to publicitu. Ale grandslamy jsou jiné. Ony už vysokou úroveň mají a právě na ně je během tenisové sezony upřena největší pozornost," uvedl Roddick.

"Pokud nechce Francouzská tenisová federace Marii divokou kartu dát, je to jejich privilegium. Větší zájem o událost znamená také větší zodpovědnost. Co si budeme nalhávat, nejsou na tom jako malé turnaje, které budou z účasti Marie těžit. O French Open bude obrovský zájem tak jako tak," doplnil.

Většina dopingových hříšníků si musela svou cestu do nejvyšších pater žebříčku prokousávat nejmenšími turnaji. K tomu se přiklání i světová jednička Andy Murray. "Nedával bych jim žádné divoké karty, měli by začít od nuly a prokousávat se zpět malými turnaji," řekl Brit.

Australský bouřlivák Nick Kyrgios má jasno. "Jsem proti všemu, co podporuje výkonnost. Sice nerozhoduju o tom, co se stane dopingovým hříšníkům, nicméně nechápu, jak někdo může takovou osobu podporovat."

Jack Sock zůstává neutrální. "Ani jsem o tom nepřemýšlel. Je to věc turnaje, a nikoli hráče, zda tenistovi/tenistce udělí divokou kartu."

Pokud Šarapovová nedosáhne na potřebné množství bodů ani před třetím podnikem velké čtyřky, bude Wimbledon nejspíše řešit podobné dilema. "To nechte na organizátorech. Jsem si jistý, že o tom budou dlouho a pečlivě přemýšlet. Hodně jim záleží i na názoru lidí. Určitě se případně rozhodnou správně," uvedl Murray.

TenisPortal.cz, Ondřej Jirásek

Komentáře

231
Přidat komentář
turista
Nevím co všichni tady řeší. Masha smázne 2-3 kvalifikantky a bude v hlavní soutěži. Žádný problém to pro ní nebude.
Reagovat
EllNino
nemá ranking, do kvalifikace se nedostane, o to jde ...pokud neuspěje ve Stuttgartu, je bez WC nahraná
Reagovat
Nola
celkom vtipne, ze sa na nazor pytaju zrovna Nicka :D
Reagovat
VlS
Flákání se zatím na seznamu zakázanejch látek není.
Reagovat
Nola
neni, ale trochu humoru vniest do inak srdnatej diskusie tiez nazaskodi, ci?
Reagovat
smazaný uživatel
https://twitter.com/JJlovesTennis/status/839108510222725120

Už aby se vrátily obě. Pak bude ženský tenis konečně zase za něco stát...
Reagovat
misa
Pak ti bude zase stát?
Reagovat
smazaný uživatel
Na co ty furt nemyslíš...
Reagovat
EllNino
:D :D :D
Reagovat
Frick
Teda, Miso, ty se nezdáš. :-D
Reagovat
FulnekUltras
Reagovat
George_Renel
http://sport.idnes.cz/anna-anceliovicova-antidopingova-agentura-rusada-rusko-odstoupeni-11c-/atletika.aspx?c=A170307_114108_atletika_ten
Reagovat
blixa
To nevím pro koho to píšeš, protože nikoho takového jsem tu nezaznamenal. Ruský, státem organizovaný doping je pochopitelně svinstvo. A jestli tím narážíš na Marii, tak seš úplně mimo.
Reagovat
George_Renel
Narážím především na jistého Fulneka....
A jestliže desítky ruských sportovců bylo v rámci tohoto sdělení načapáno na stejném přípravku jako Šarapovová, tak na mém postu není nic nepatřičného. Jak správně píšeš, je to prostě svinstvo.
Reagovat
VlS
Georgi, asi nikdo nerozporuje sviňstvo státem řízenýho dopingu. Nejde jen o Rusko, nezapomínejme na stroj na medaile made in DDR a i u nás by se jistě leccos našlo ( nedávno o tom byl natočený film ), nemyslím, že v nějakém historickém kontextu bys stát bez dopingu hledal těžko.
Ve světě se to kolem let 1990-2000 začalo tak nějak otáčet a holt v Rusku to trvalo do teď, konec konců to uznal i Car Putin.
Nemyslím, že Marie patří do tohohle kontextu, možná "rodinnej doktor" jo, to co následovalo po nálezu na AO 2015 nemá s Ruskem společnýho nic. Největšími obhájci jso kšeftaři s image bez ohledu ba národnost a státní příslušnost. Nejde o medaile a slávu, jde o prachy.
Reagovat
FulnekUltras
Jde o kolektivní nálepky a pošpinění tak, aby to u stáda podvědomě vyvolávalo pocity nenávisti. V zájmu těch, kteří potřebují dlouhodobě odvrátit pozornost sami od sebe a toho, co páchají. Mezi našimi tuzexovými pohrobky tyhle manipulační metody zabírají tradičně spolehlivě.
Reagovat
Fandina
Normálnímu člověku je úplně jedno, jestli nějaká sportovkyně dopuje nebo ne. Zaznamená to a tím to pro něj končí. Je mu to úplně jedno. Mám dojem, že žiješ na jiné planetě.
Reagovat
FulnekUltras
Právě proto MUSELA přijít na řadu i sportovkyně ne jen tak nějaká, aby to už tentokrát zaznamenal opravdu každý.
Reagovat
Fandina
To je tvoje konspirace, kdyby četla maily, tak se problémům vyhla.
Reagovat
VlS
To je teda pěkná mr ha, když si bere prášky, aby vyvolávala mezinárodní nenávist. Kdo by to do tý holky řek?
Reagovat
VlS
Jak ti do toho modelu zapadá Terka Johaugová? Při off competition kontrole jí našli nějakej steroid. Doktor řekl, že to bylo z pomády na rty, kterou jí dal a nezkontroloval bla bla bla. Norskej svaz jí dal stopku ba 13 měsíců tak, aby stihla olympiádu ( měla dvojnásobek množství, za který nějakej cyklusta dostal 15, jednotka je nanogramy). Fis se odvolala k CAS, že je to málo. Tipnu si, že v Korei nebude. Jak to je namířený cíleně proti Rusku? Johaugová v běžeckým lyžování byla určitě víc, než Maša v tenisu, páč ta jak pitká Serenu, tak dostane na budku.
Reagovat
Frick
do finále a dostane se do kvaldy na ranking. A je to.
Reagovat
Fandina
Přesně.
Reagovat
FulnekUltras
by svou výjimečnost mohli raději dokazovat zcela jinými věcmi - např. vyčištěním divokého tábora v Calais a zajištěním deportace veškerého jeho osazenstva zpátky tam, odkud přitáhlo. Uvidíme, jestli k tomu konečně vytvoří předpoklady květnové prezidentské volby.
Reagovat
brixner
Ha, volby ve Frantíkově! Marušku Pennovou přiškrcujou, jak se dá...to nedopadne dobře!
Reagovat
FulnekUltras
Maruška je pevná a kauza Sládek 1998 je už doufám dávno pryč... ;)
Reagovat
brixner
No, nechci pátrat, ale nezavřeli Sládka náhodou do chládku? Tohle se ve Františkově asi přihodí také ,to by Maruš musela někam do exilu - tedy aspoň takhle je nám to předhazováno! Ale Františkov by mohl být začátkem jisté hybné síly, je to v Evropě silný hráč, i když tmavne a tmavne...A moje prdel fialoví a fialoví...si čovek nevybere :-)
Reagovat
FulnekUltras
je třeba udržet imunitu a přežít... ;)
Reagovat
baggik
To jsou kecy. Proc by mela dostavat divokou kartu? Nedostala trest pro nic za nic. Ted muai zacit od zacatku a sama se propracovat zebrickem.
Reagovat
Tuttovka
"Je to komplikované," řekl Giudicelli. "Integrita je pro nás enormně důležitá. Zatím nejsme rozhodnutí, zda zvýšit množství prostředků na boj proti dopingu, nebo umožnit Marii, jež má dopingovou minulost, start na French Open," dodal.

Nenašel jsem původní vyjádření, takže budu věřit, že se jedná o kvalitní překlad. Musím říct, že tohle mi trochu připomíná repliku z kusu v intencích absurdního divadla. Nechápu, jak něco takového může vyslovit člověk, který řídí tak důležitý turnaj. Tím chce naznačit, že si musí spočítat, zda se jim vyplatí dát Máše divokou kartu, aby pak mohli poslat víc prachů na boj proti dopingu :D. Integrita je pro ně asi tak důležitá jako cena vysílacích práv, které tyhle spekulace neustále zvyšují a medializují turnaj, který má být hlavně o sportu.

Kdyby jim tak záleželo na principech a boji proti dopingu, tak by řekli, ať si to odmaká. Musela by si zkrátka počkat až se dostane zpátky do špičky. To by byla rázná odpověď. Ředitel GS nesmí jednat jako ustrašený kupčík. Jde jenom o čistý populismus, protože rázné rozhodnutí v takovéhle situaci by mohlo uškodit turnaji. Náhodou by je za to mohl někdo kritizovat, ať by se rozhodli jakkoliv.

Snad nikdo kdo racionálně uvažuje nemůže pochybovat o tom, že Sharapovova brala to svinstvo záměrně. Na okruhu se muselo dávno mluvit o tom, že to zruší a asi se někdo neprobudil a zrazu po obědě to zakázal. Pravděpodobně se musely někde prezentovat studie a diskutovalo se o tom. Její doktor by jí rozhodně řekl, že se to musí vysadit, neboť se to zakáže. Pokud člověk žije jenom profesionálním tenisem, tak určitě nežije v bublině servisů a returnů, ale sleduje i další věci.
Reagovat
Davor1
+1
Reagovat
Davor1
Neznášam ju a vychutnával som si tie mesiace bez jej nechutného škrekotu, ale nech jej tú kartu kľudne dajú, keď už tak lezie tým žabožrútom do análu. Bude to najlepšie pre všetkých, turnaj vďaka tomu získa výrazne viac pozornosti a aj tak ju v nejakom treťom-štvrtom kole niekto vyklepne, pochybujem, že zrazu nabehne späť do kolotoča a bez toho svinstva dôjde niekde do záverečných kôl, aj keď nepochybujem, že už jej súdruzi vytvorili nejakú podobnú legálnu náhradu :-)
V každom prípade, nezávidím v tomto organizátorom, vždy je ťažké (aspoň pre ľudí s chrbticou) rozhodnúť medzi morálkou a biznisom, navyše keď to rozhodnutie je pod takým drobnohľadom verejnosti...
Reagovat
FulnekUltras
těžké o to víc, když si někdo na tu "rovnú chrbticu" jen hraje...
Reagovat
Empe
Masha by měla zapnout turbo a ty body si uhrát ve Stuttgartu. Tím by byl konec spekulacím.
Divoké karty na turnaje, ale ne na grandslamy, jsou podle mě dobrý kompromis. Na Wimbledon už se beztak kvalifikuje, takže jde dost možná jen o FO. Kdyby jí nezkrátili trest, tak nehraje mnohem déle... jestli WC, tak do kvaldy, ať to nemá úplně zadarmo, i když by mi bylo líto kvalifikantek. :)
Reagovat
smazaný uživatel
Naprosto jednoduše. Trest dostala, trest si odpykala, nic ji nebrání ji hrát. Sice ji nemám moc v lásce, ale má právo dostat druhou šanci. To jak se k tomu staví veřejnost a Mugu už je jejich problém né Marii. Stejně Marii ani nezajímá co nějaká Mugu mele za blbosti
Reagovat
baggik
Trest vyprsel, muze hrat, ale proc by hned mela hrat nejprestiznejsi turnaj? Musi se tam nejprve probojovat a zacit hezky od zacatku, nevidim duvod, proc by mela dostavat nejake ulevy.
Reagovat
Lunej..
Mě osobně nechává klidnou, jestli Masha dostane WC nebo ne. Odpykala si trest, jako jiní, Barča, Marin apod., návrat po takové době nebude lehký a proč jí to nedat.
Reagovat
FulnekUltras
Frantíci se budou ještě chvíli cukat, aby světu ukázali, jak jsou zásadoví a důležití ;))) - Maša na RG hrát samozřejmě bude... ;)
Reagovat
smazaný uživatel
CAS: "Není to případ podvádějící osoby."

Tak jaký dilema? Jestli nechtějí na RG jeho dvojnásobnou vítězku, tak jsou to pěkný vymrdanci...
Reagovat
VlS
Tím, že jsi čím dál sprostší to ovšem věcně nikam neposuneš. Buď jí to dají, nebo ne, co si o tom myslíš ty, já, Gigin, Turista, tommr, Frick a další na to nemá nejmenší vliv a zbytečně se představuješ jako kanál.
Reagovat
smazaný uživatel
Jednoduchá rada: Tak to nečti.
Reagovat
VlS
Asi to píšeš proto, aby to ldi četli, nebo ne? Takže jednoduchá rada - nepiš to.
Reagovat
smazaný uživatel
1. Budu si psát, co chci. 2. Nevím, co věcnýho by sis ode mě ještě chtěl přečíst, když jsem se k tomu vyjádřil asi stopadesátkrát a můj názor všichni znají...
Reagovat
VlS
Tím zbytečnější je psát, co všichni znají a jestli chceš psát sprosťárny organizátorům, tak jim, ti to tady nečtou.
Reagovat
smazaný uživatel
"Tím zbytečnější je psát, co všichni znají..."

Vidíš, tím by ses mohl taky někdy řídit...
Reagovat
VlS
Dívej se hlavně na sebe. Začínáš bejt docela ba prášky, co s tím buďeš dělat? Aby ti to nesedlo na ledviny!
Reagovat
smazaný uživatel
Neměj péči.
Reagovat
George_Renel
Chlapec nastoupil do pracovního procesu. Asi někam k pásu. ;-b
Reagovat
smazaný uživatel
Ne, na úřad.
Reagovat
blixa
No tak to musí bejt peklo ! ;-)
Reagovat
smazaný uživatel
Teď nevím, jak je to myšleno, ale já jsem spokojenej... :D
Reagovat
blixa
Tak to je dobře. Já bych se na ouřadě asi picnul :D
Reagovat
George_Renel
No jo, na Úřadu práce je taková mluva běžná. :-)
Reagovat
smazaný uživatel
To nemůžu vědět, když tam nedělám...
Reagovat
brixner
Monty, příteli, tebe asi čeká další těžké období...
Přeji plno sil i nadhledu!
A kdyby přecejen...já si vobčas zobnu lexaurin a za chvíli mám všechno na párku...
Reagovat
smazaný uživatel
Jinak doporucuji tenhle clanek. Velmi zajimavy.
http://sportsanddrugs.procon.org/view.timeline.php?timelineID=000017

Z clanku bych vypichl rok 1999, zalozeni WADY. Rok 2004, kdy WADA stahla KOFEJN ze seznamu zakazanych latek...coz je fajn, aspon ten sportovec si muze dat tech kafi kolik chce, ze :D)
Dale rok 2003 a tzv. 100 nadopovanych Amiku, ktere ocistili jednou prostou odvolaci komisi...mezi nema i dopujici Mary Joe Fernandez, no nekolik placek z OH bylo, ze...a o Carlu Lewisovi nema snad ani smysl hovorit...;)
Rok 1968, rozhodne tady stoji za pozornost dopujici kun...
jiste take zajimavym pripadem jsou Rekove v 8.stoleti pred Kristem:)
Tvrdy pribeh Marion Jones, ktera dostala 6 mesicu je opravdu k zamysleni, vuci tem jinym sportovcum...je to snad az absurdni...
Clanek jen pro ctenare se znalosti anglictiny a dobrou srdecni cinnosti. Otevrena mysl bych rekl podminkou, jinak se z toho taky clovek muze zcvoknout;)

Jinak to musi byt famozni job...FBI v jednom roce zavrela prez 50 laboratori s matrosem za 6 a pul melounu:D) (a to slo jen o steroidy...)

I prez dost velkou obsahlost clanku jde stejne pouze o stripek toho, co se delo, deje...
Reagovat
VlS
Ono když se podíváš na seznamy antidopingu u nás, tak cca 70% je kulturistů všeho druhu včetně holek aerobiček, z toho zbytku jsou tam většinou vzpěrači a vrhači, čili všechno bobule. U těch ostatních je to takvá spíš náhodná směska, asi všude se může najít náhodnej nešťastník, kterej jinak v amatérským sportu bude v pohodě procházet celej život bez povšimnutí. Standardní tresty jsou 4 roky až doživotí, pod 4 je jich vysloveně pár. Jsem byl celkem udivenej, kolik toho je.
Reagovat
smazaný uživatel
A co slavny nandrolon?
BigMac se priznal, ze to bral, ale proste mel stesti, ze ho nechytli. Tehdy to brala cela spicka ATP.
Nejak nam antidopingovy vybor opomenul CR tenisty.
Kordu chytli a potrestali,
Ulihracha chytli a osvobodili, no ale iluze si nedelam...
Minar flakal do sebe pseudoefedriny, pry na zhubnuti...no nevim...trest tam byl.
...aspon, ze ten Novacek snupal kokajn, tam se neni na co vymlouvat:))) max. na to, ze se s nekym libal:))) ale tady asi snupnul vic.
A jeste se zaradil mezi tak vyznamna jmena jako Wilander, Hingis atd. Jinak me celkem zarazi, ze trebas za ten kokain dostanes 3 mesice...dost divny...v porovnani s nekterymi pripady.

V kazdem pripade doping (at je jakykoliv) je podstata sportu. Nikdo to podle mne nezmeni...a lide budou vymyslet nove a nove veci...a urcite nove pecky jsou uz v obehu, my se to potom budeme dovidat az z tech stripcich na tech chycenych...potrestanych, osvobozenych atd.

Nedavno s kolegou v praci jsme prave o dopingu hovorili. Zabyva se jako antropolog kulturou sportu...btw. obcas mu zavidim, zajimave tema:)
Donedavna hral profesionalne basket. (vsichni tam neco berou, ani nevim co mam na to rict no:)))
Mozna i proto soucasny profi sport defacto vnima jako nejakou patologii a spis se zabyva temi spis tzv. neoficialnimi sporty...
Pochopitelne sbira ruzna temata, ale tim, co me asi nejvic sokovalo, jsou nim zaznamenane pripady sportovcu, kteri trebas nemaji na tzv. spickovou vykonnost ani s dopingem, tak si zamerne poskozuji telo, aby mohli startovat na paraolympiade.
Timto zpusobem u mne nedavno unrela i ta posledni iluze...
Touha sportovce bude proste vzdy vyhravat, a casto za kazdou cenu...tohle zadna komise na Svete asi nezastavi, je to podle mne nezastavitelne, stejne asi jako ta jejich touha:) A tu cenu, co za to ti sportovci zaplati, ta se podle mne neda vyjadrit ani penezi, ani trestem...
Reagovat
VlS
Ale z toho máš jen jedno řešení ( a já nejsem proti) prostě se tím přestat zabejvat. Tu a tam to někde někdo přepískne a tak trochu na to umře ( zas se nezabije v autě), všichni jsou dospělí a svéprávní. Alternatica je to, co je teď. Můžem to přejmenovat, vyměnit všechny lidi, ale bude to to samý - dej volovi ouřad a vymyslí zákaz - to se nezmění. Jen by to v jednom čase mělo bejt stejný pro všechny. Ne bez nehynoucích zásluh o výsledky dostaneš 4 roky, se zásluhama ( a právníkama za spoustu peněz ) 15 měsíců. Za stejnou kravinu s Meldoniem kluk v krajským přeboru ápasu či čeho chytil 4 roky, Maša za to samý 15 měsíců. Kluk není penězotvornej, Maša je. ( mezi náma, 4 roky a doživotí je výsledku to samý a 4 roky je ptákovina. Dával bych rok za hříchy a furt za smrtelný hříchy, sbírání míčku na žákovským turnaji za prkotiny).
Holt se páni politici ve svatým nadšení dohodli jinak a když se tak dohodli, tak ať to platí pro všechny stejně, elév jako šampion.
Reagovat
VlS
Jinak za prokázanej koks má bejt čryřka, i když je to " jen" fet a ne doping.
Reagovat
smazaný uživatel
Hmmm, ale i tak casto dostavali jen 3 mesice.
Jinak koks je pochopitelne doping, pouzival se jeste drive nez se prislo se steroidama. A byl to dost casto pouzivany a dost "dobry" doping.
Dnes se profi sport vlastne bez dopingu neobejde, a defacto stoji na rozhodnuti sportovce do jakeho rizika pujde, a jak velkou "cenu" bude chtit zaplatit.
Jinak vsechny ty komise, seznamy, nezavisle instituce, zavisle, podkomise, vybory, podvybory atd. to je pro me jen politika, ktera fakt uz neni hodna meho drahoceneho casu a ani pozornosti;)
Reagovat
VlS
Ten kodex je napsanej fakt dobře, jasně a srozumitelně. Druhá věc je, že ho někdo nějak aplikuje a dělá to různě, uznává různý polehčující okolnosti atd atd. A tam z toho vzniká maglajz. Další věc je ten slavnej seznam, kterej mimo několika látek s jasným účinkem obsahuje obrovský množství látek s účinkem nejasným.
Zásadní problém je, jak účinek objektivně změřit. Jo, to je těžká písemka. Je dlouhodobej cílenej povyt ve cysokohorským prostředí, kterej zvýší pičet červenejch krvinek doping, nebo není (absurdita, jasně) ? Řada léků - možná i Meldonium, dělají jen to stejný.
Protože je složitý a takřka nemožný změřit, vychází WADA ( ale i spolky před ní ) z úvahy:
Když to lidi berou a nejsou bemocní, je to doping. A můžeme se o tom dohadovat dalších 3278 let ( dál už nevidím, leda bych si zobnul něčeho dobrýho).
Takže vznikne seznam a laboratorně přesně se měří něco, co má velmi nejasně definovanej účinek. To ale neznamená, že tomůčinek nemá. Poměrně nejasná debata, daleko víc v oblasti filozofie, než v oblasti fyziky a chemie. Jak jsem psal výš, klidně bych se tím přestal zabývat a asi by se nic moc nestalo.
Úplně jná debata je o tom, jestli a jak má bejt potrestanej někdo, kdo poruší pravidla exaktně doloženým způsobem. Pokud budou všichni potrestaní ( nebo nepotrestaní ) stejně, je to OK. Čuňárna je, když to hvězdám projde a pěšáci to odnesou. To mi vadí.
Nedělám si iluze, že to zlepší CAS. Už podstata arbitrážního řízení je divná. Nejde mi vůbec o Marii, nicméně výrok v jejím případě může sloužit jako vzor, jak jasně a jednoznačně formulovaný pravidla kodexu lze zmačkat, vytřít si s nima a hodit je do mísy a spláchnout. Vůbec bych se nedivil, kdyby po čase vyplavala nějaká hnusná aféra typu Armstronga, ale navíc vylepšená účastí CAS.
Reagovat
VlS
Jo, a terapeutická výjimka je extra čuňárna, bohužel legální. Účel byl asi správnej, ale praxe je děs.
Reagovat
blixa
Takže sportovec má třeba chcípnout, když na ten seznam ti šmejdi narvali co je napadlo ? Nebo jak se to má "správně" řešit ?
Reagovat
VlS
Nemocní lidi by neměli vrcholově sportovat, to je samo o sobě proti přírodě.
Reagovat
blixa
Zajímavá diskriminace. Takovej nesmysl nikde neprojde. Existuje vůbec zdravý vrcholový sportovec ? :D
Reagovat
VlS
A je dobře, když neexistuje? Bavíme se o soutěži lidí, nebo robotu? Ale o to nejde, jde o něco jinýho. Existuje-li možnost výjimky, bude neprodlenně nalezen způsob jejího zneužití, pokud už nebyla vytvořena, přímo jako nástroj cíleného zneužití. Holt jsme lidi.
Reagovat
blixa
Jistě. Výjimka by měla být skutečně výjimka. V současném nesmyslném stavu je to spíš standard. Výsledek toho, že si WADA na seznam nacpala co chtěla bez kvalitních podkladů a důkazů.
Reagovat
VlS
A jak vys to organizoval ty? Navrhni jim to, třeba budou rádi.
Někdo na úrovni OSN vymyslel ve svatým rozhořčení politycký zadání a získal pro běj podstatnou většinu - jásající většinu. Ta řekla menšině, když to nebudete hrát podle stejnejch pravidel, nesmíte si s náma hrát. A vznikla jásajíci všeobecnost.
A protože jak známo, politici jsou jak líní, tak neschopní, řeší všechno po bezpočtu summitů vytvořením splnomocněný třetí osoby. Tak vznikla World Anti Doping Agency s posvěcením OSN. Vymysli co chceš, dopadne to přibližně stejně. Ti lidi tam to chtěj dělat dobře a poctivě, ne blbě a cinknutě. Kdokoliv, kdo přijde s geniální myšlenkou bude patrně radostně uvítán. Nechat to plavat, ať si každej dělá co chce, to neprojde. Jak to dělat zásadně líp říct neumím.
Reagovat
blixa
No jasně, budou mě milovat :D Tomu co si napsal snad ani sám nemůžeš věřit :D Dobře a poctivě :D :D :D To jo. WADA je organizace plná gaunerů, ukřivděných neschopných doktůrků a pochybných individualit. Ale jistě. Je pochopitelné že dělá to co dělá. Když se někdo ocitne prakticky mimo zákon a mimo kontrolu, nemůže to dopadnout jinak. Vina padá zcela jasně na MOV, který je jejím klíčovým "živitelem" aniž by jí stanovil striktní pravidla a kontroloval jejich dodržování. Celý boj proti dopingu je úplně špatně ale lidská hloupost, mstivost a chamtivost je nekonečná a asi nelze čekat nic jiného. Ještě že už jsem starej ;-)
Reagovat
smazaný uživatel
A ty zase snad neveris tomu, co jsi napsal...
Daval jsem tady ten Timeline...na nem je videt, ze se nekteri snazi. Nerikam ze vzdy dobre, nebot vznika plno absurdnich situaci, u WADY treba s kofeinem, u MOV politikarenim na OH.... Ale prave to je ten problem, jestli se to vubec da odpolitizovat, odlobbingovat, atd,...ten tlak okoli nebude asi uplne pohodovy.
Timhle prispevkem rikas, ze ten Jiri Kejval je take gauner, a neschopa. To je uz podle mne moc..., a to tu WADU nemusim...a jine podobne komise.
Reagovat
blixa
Dobrá, Rozejděme se tedy na problematikou s tím, že ti co mají protichůdný názor jsou úplní idi.oti, s kterýma se nedá dohodnout ani na základních tezích. Nakonec, od toho tu taková diskuzní fora jsou ;-) :D
Reagovat
VlS
Promiň, tenhle nenávistnej a posměcačnej náboj tomu dáváš v podstatě jen ty. (Montyho neberu vážně, ale ten má šanci, že z toho ještě vyroste). Co by z toho ti lidi ve WADA měli? Nezaměňuj WADU a národní laboratoře a celej na to nabalovanej cirkus. Oni z toho nemají žádný prachy navíc, ani lidi je nemají rádi ( finanční úřad taky ne a stejně si bemyslím, že co financ to lump). Já nemám důvod si myslet, že to schválně dělají blbě. Máš nějaký reálný uchopitelný indicie( mimo vlastní všeobecný nasranosti na cokoliv), že je to jnak?
Vážně, máš nápad jak vliv něčeho objektivně změřit?
Reagovat
Fandina
Je to jako se vším, co se nesmí. Když se společnost dohodne, že doping bude povolený, tak nebude nikdo vytvářet seznamy, co je a není povoleno.
To je jednoduché.
Reagovat
FulnekUltras
číst z časových důvodů nebudu, ale odkaz dobrý... ;)
Reagovat
smazaný uživatel
Ja si myslim, ze jste si na dnesek vybral dobry tema na clanek:)

Jinak jeste k tem divokym kartam na GS.
Tak GS jsou dost specificke tenisove podniky. Divoke karty na Rolland Garros jsou vzdycky priznavany domacim hracum (je tu ta tradice otevreneho mistrostvi Francie, takze celkem pochopitelne) a existuje dohoda s Australii a USA, ze mohou mit pro ne vzdy po jedne WC. Snad pouze jednou Francouzi udelali vyjimku a misto Americanovi ji dali Argentinci Gaudiovi...
USOpen dela presne to same, tedy jednu pro Aussie, a Frantika...zbytek Amici jako domaci hraci...snad jednou udelali vyjimku a ted ji dostal Potro misto Francouze!!!

Na Australian Open jsou presne vymezeny podminky, zadny rekneme nepsany dohody! Takze ofiko plati dve priznana mista pro Francii a USA 1+1. Jenze jestli jde o Americany, musi si ti hraci tu WC vybojovat...Australane take mysleli na Azijsko-Pacifickou zonu, kde probiha o WC play-off... Australane tedy maji vzdy 8 + 8 mist, chlapi a zeny... 5 kart pro Aussie + 3 pro FRA, USA, AsiePacific...jak chlapi tak damy...
Reagovat
smazaný uživatel
Jedini Britove jedou doslovne dle sebe. Trava je specificky povrch, da se rict ze jejich GS je nejvic OPEN, nebot karty dostava kdokoliv, kdo je na te trave dobry nebo ve forme, a koho uznaji za zajimaveho...jedini to nemaji rozdeleno dle dohod, zemi, oblasti... pochopitelne podporuji britske hrace, takze min. 3 karty zustavaji doma... z Ceskych hracu dostali WC ve Wimblasu na priklad Krista Pliskova, Radek Stepanek, Jirka Vesely...Wimbledon patri urcite k ten nej. konzervativnim GS, ale jak je videt, jestli jde o WC, tak jsou zase otevrenejsi nez zbyle 3 velke podniky...

Pokud Franzouzi daji Marii WC bude to opravdu vyjimka, a je jasne, ze by ji musela dostat misto nejake Americanky nebo Australanky, TEZKO ji daji WC za domaciho hrace, to se proste jeste nestalo, pokud vim...a docetl jsem se spravne.

Tohle proste neni o dopingu. Je to o jedne tradici, dohoide atd. Pokud ji ustoupi to misto Australane nebo Amici, tak budiz...ale jinak by mela jit s WC do kvalifikace...a ne do hlavni souteze...
Reagovat
smazaný uživatel
No hlavne jsem tim prispevkem chtel rict, ze Franzouzi mohou argumentovat WC pro Marii tim, ze uvolnili WC pro franzouzskeho hrace na USO2016 pro Potra, a tim si ji vezmou jakby zpet za Marii misto americke hracky...
...no a klidne to tak muze dopadnout;)
"Politika" je silena vec...
Podle mne by bylo pro Francii nejlepsi ji dat tu WC proste do kvaldy, to by mne prislo asi nejrozumnejsi, aby si to vklidu uhrala, a nemuseli se zabyvat politikou... dohadovat se s Australany nebo Amiky o to jejich WC misto...
Reagovat
Kozoroh
Divokou kartu by jí dávat neměli. Jako dopingová hříšnice musí projít pokáním -> přes ITF a až poté se účastnit WTA podniků. Argumentovat byznysem není správné vůči těm, co tak slavné jméno nemají. A že vyžere ITF? Nechť je vyžere, aspoň bude na tyto turnaje opřena enormní pozornost.
Reagovat
FulnekUltras
znám kříšťálovou studánku a vůkol rudý vřes... ;)
Reagovat
smazaný uživatel
FB Český biatlon: No nic. Dohrajeme poločas a jdeme se nalodit;)
Soul - Amsterodam - Helsinky - Kontiolahti. To opravdu neexituje lepší spojení ze Soulu do Helsinek? Třeba přes Moskvu, St. Petersburg, mám dojem že existuje i přímé spojení Helsinky - Soul ale nejsem si úplně jistá
Reagovat
blixa
Taky mohli pro Gábinu poslat nějakej volnej Gripen ! Pár tankování vzduch-vzduch by se po cestě snad domluvilo ;-) Určitě by se jí to líbilo :D
Reagovat
Fandina
Přímé linky Helsinky Soul jsou, ale ta co píšeš je s jedním mezipřistáním, takže to tak hrozné není.
Reagovat
Bob
Nezaslouží si jí. Žádné výjimky. Dopovala, tak ať si jí hezky odpykává svůj trest.
Reagovat
smazaný uživatel
Trest si odpykala teď má právo sportovat znovu, v atletice úplně běžná věc. Ono není moc vrcholových koulařů nebo kladivářů kteří by neměli dopingovou kaňku i Anita Wlodarczyk dvojnásobná mistryně světa, olympijská vítězka a světová rekordmanka v hodu kladivem má za sebou dopingovou kauzu. Maria si tresto prostě odpykala
Reagovat
George_Renel
Když ředitele zavřou za zpronevěru, těžko po odpykání trestu u téže firmy začne opět jako ředitel. .-)
Reagovat
gigin
Jj, to je uplně to samé.
Reagovat
SubOptikT
Není, to samé by to bylo, kdyby chtěla být ještě k tomu všemu nasazená ;)
Reagovat
gigin
Však já si dělám prcku. Tak jako ty.
Reagovat
blixa
Užívání "látky zakázanou pochybnou organizací WADA" má k trestnému činu poněkud daleko.
Reagovat
Fandina
Jde o princip. Že když něco nemáš dělat, tak to nemáš dělat a je úplně jedno, jestli si myslíš, že ta organizace je pochybná. Když se chceš účastnit dění, tak musíš dodržovat pravidla.
Reagovat
George_Renel
Je to sportovní trestný čin.
Reagovat
brixner
ZOBALA!!!
Tak nic!
Reagovat
blixa
Brixner, já to tušil že ta tvoje abstinence bude mít zhoubný vliv :D
Reagovat
brixner
Blixa, víš, co to je mít v prdeli tolik chemie? Když sestra poprvé tasila tu jehlu, co se podobala stovce hřebíku...prej dodavateli vyhořela hala nebo co...tak jsem málem vomdlel! Ale samosebou jsem při tom krásným píchání myslel na Šarapku a na to, že klidně vobětuju další vpihc, jen aby do té Paříže nemohla jet! Když trpím já, tak ať i ona :-)))
Reagovat
blixa
No takový "krásný" píchání bych se teda radši vodpustil ;-) :D
Reagovat
brixner
No a já si vždycky před tím masochismem říkám :" Brixi, přece nebudeš měkkej jako prso!" A dávám to, sice slzy jako německý helmy, ale ještě jsem pořád tady! Vono není všechno černobílý, víme? :-))
Reagovat
blixa
No to každopádně. Já už taky pěkně dlouho fotím barevně ;-) :D
Reagovat
janek_da
pořadatelé
Integrity is one of our strong points. We cannot decide, on the one hand, to increase the amount of funds we dedicate to the anti-doping battle and, on the other, invite her.

Jestli ji pozvou tak si po tomto prohlášení tedy pořádně nakálejí do hnízda. No, ale jsou to frantíci, ti dovedou ostatní kritizovat a dělat sami to, co kritizují.
Reagovat
VlS
No, tipnu si, že jí to dají, kdyby jí to nechtěli dát, tak žádnou zchůzku nebudou organizovat. Jen nechápu, proč to předem nějak ventilovalu. Asi za tím budou nějaký další podmínky, o kterejch nám nenapíšou.
Reagovat
VlS
Schůzku proboha
Reagovat
smazaný uživatel
Tak uvidíme po antuce jaký vliv měl doping na výkon Marii, já myslím že nijak velký nebyl. Celkově doping v tenise podle mě nehraje moc velkou roli, pokud jste dřevo můžete dopovat jak chcete, ale dřevem zůstanete. Zlepšíte si max kondici a sílu, ale nijak výrazně ne, to samé v alpském lyžování tam má doping naprosto nulovou hodnotu. Jako nevím, na druhou stranu je Maria feťačka, na druhou stranu je to paní tenistka a je vidět že bez Marii, Viky, Petry a dá se říci i bez Sereny je ženský tenis neskutečně nekvalitní, nudný a úroveň zápasů strašně nízká (zejména v zápasech Top 10 vs Top 10) myslím že prostě ten doping neměl na Marii zásadní vliv, kdyby ano tak by se nevracela protože sama by věděl že bez prášků by prostě dostávala klepec
Reagovat
Torn
Tak třeba u dlouhých zápasů to mít nepatrn vliv mít asi může. Jakože výkonnost jde nahoru, vydrží nepatrně déle běhat atd., nicméně je pravdou, že asi žádné prášky jí nepomůžou trefit první podání nebo vítezný míč do růžku :). Ale i tak u žen to bude minimální. U 5setových bite vu mužů by to mít váhu mohlo. Jinak tohle byla dobrá poznámka, jelikož význam dopingu je hlavně ve sportech jako je atletika, vzpírání atd.
Reagovat
George_Renel
Jenže ve vyrovnaných zápasech právě minimální výhoda, daná třebas nějakým tím nepovoleným práškem, může rozhodnout.
A to nemluvím o psychice. A ta, jak víme, je neméně důležitá než kvalitní úder.
Reagovat
aligo
na GS bych dával WC jen hráčkám po zranění nebo domácím nadějím a ne feťačkám
Reagovat
smazaný uživatel
Ale každý každý pořadatel chce mít na svém turnaji jméno Maria Sharapova i když její "cena" asi trochu klesla, ale Maria je pořád velký trhák
Reagovat
aligo
neříkám že není tahák, jde o princip, pomoc mladým nadějím a hráčkám po zranění má něco do sebe, ale pomoc hráčce která porušila pravidla je podle mě špatné, to je čistě můj názor. Můžete začít kamenovat :D
Reagovat
HayashiM
Vidím to přesně naopak, viz níže. Chápu takový pohled na věc, ale zrovna v tomhle případě to za mě je rigidní pseudomoralizování a ztrácení času, který by šlo investovat do zásadnějších problémů. A také zbytečné ochuzování diváka, který chce jednoduše vidět co nejlepší tenis.
Reagovat
aligo
jak k tomu ale přijdou hráčky které byly poctivé, tvrdě makali aby byla nasazené a v prvním kole chytnou Marii? to není podle tebe špatné? mluvím jen o GS na ostatních turnajích je mi to jedno :D
Reagovat
Torn
Pokud bude marná tak, jak tu někteří píšou, že jen fetuje, tak mohou být hráčky rády ne? :D
Reagovat
aligo
a pokud ne tak to akorát odskákají ostatní
Reagovat
Torn
Jak odskákají ostatní? Když bude dobře hrát a ukáže, že to není tím "fetem", tak ukáže, že ten její fet na to neměl vliv ne?
Reagovat
aligo
to je zbytečná diskuze kvůli feťačce.. každej má svůj názor...
Reagovat
SubOptikT
Za rok mohla najít nějakou jinou feťáckou substituci. Tak uvidíme ;-)
Reagovat
Torn
Proč zbytečná? Jsem se tě normálně zeptal, protože mne by skutečně zajímalo, co lidi vede k tomu někoho označovat feťákem, když v prosinci ještě mohla si to své zobání házet do musli a v lednu už je z ní feťačka první ligy. :D Ono je asi dobré si uvědomit, že dostala trest za porušení pravidel (aktualizovaných), ten si "odseděla".
Reagovat
Haitik
+100
Reagovat
Alexandria
+1000
Reagovat
blixa
+ 10000 ;-)
Reagovat
FulnekUltras
velmi dobře ;)
Reagovat
SubOptikT
- 1000000
Reagovat
HayashiM
+1
Reagovat
rusedski
To si stejně nevybereš, protože když ji kvůli tomu nenecháš hrát FO, tak se tento problém pouze "odloží" na další grandslamy (i když se tam už třeba dostane rankingem, tak nasazená jen tak nebude, takže efekt bude stejný). Možná fakt nejlepší nechat ji hrát, ať se rychle dostane nahoru a bude od ní v tomto směru "pokoj".
Reagovat
HayashiM
Takže to mají "odskákat" hráčky ITFek a Internationalů? To je ale chyba nasazování a losování. Tohle není problém Marie, ale systému, který špatně zachycuje reálnou sílu hráčů. Viz návrat DelPotra. Čistě pro nasazování (ne acceptance) by byla nějaká forma ratingu, do které by případně mohlo turnajové jury nějak zasáhnout. Za mě to v rámci současného systému špatně není.
Reagovat
HayashiM
Kdyby to udělal kdokoli mimo pár vybraných hvězd, tak tu WC nedostane. Na druhou stranu, kdokoli jiný by za to dostal max rok. Já bych jí tu WC dal. Na okruhu mi vážně chybí, bez ní, Viky a Petry dává špičce útočnou šťávu jen Serena s Kájou.

Můra se nejdřív může omluvit za manželku s tím "zas..." Čechem a až pak ať se vyjadřuje o čistotě sportu.
Reagovat
VlS
Kdokoliv jiný by za to dostal ( a není jich málo ) 4 roky.
Reagovat
Krisboy
Chtělo by to anketu. Pro vs. proti :)

Já jsem proti. Kytka to níže popisuje přesně, souhlasím.
Reagovat
gigin
Jednoznačně pro.
Reagovat
Torn
Já jsem taky určitě PRO, protože jak bylo psáno výše, kdyby nebyla původne z Ruska, nebyla to ona a nebyla ten rok i olympiáda, tak si myslím, že by to tak přísné nebylo.
Reagovat
smazaný uživatel
Vzhledem k nedávnému případu běžkyně na lyžích Johaug si myslím totéž. A taky by podle mě dostala daleko míň, kdyby o tom nerozhodovala ITF, ale rovnou CAS (což teď už bude)...
Reagovat
Torn
Chudák Šarapka musí z vás škytat. Ještěže do té Prahy nepřijede, by jí antifaounšci z TP vyhnali až do Hájí. :D
Reagovat
smazaný uživatel
Neměla to být reakce na někoho jinýho? :D Jinak si myslím, že by to nebylo tak horký. Ono na TP se to machruje...
Reagovat
SubOptikT
Proti
Reagovat
bIbec
já sem spíš pro, ale spíš proto, aby to tam zas nevyhrálo to jelito Muguruza. Jináč je mi to celkem u zadnice.
Reagovat
bIbec
prostě ta Mařena má svoje kvality. Když tam bude větší konkurence proti těm nemehlům, co sou momentálně ve špičce, leda dobře.
Reagovat
bIbec
přinejmenším tomu dá trošku šťávu.
Reagovat
Kozoroh
Pokud Muguruzaová opět vyhraje RG, prokáže, že loňská jízda nebyla haluz. Bude takovým jelitem jako mezi muži Wawrinka.
Reagovat
bIbec
borci, mě nezvikláte. Může to RG vyhrát třeba stokrát a stejnak to bude jelito a hotovo.
Reagovat
VlS
No, když to Mugu vyhraje znova, tak na tom bde v RG jako Maruš, co?
Reagovat
VlS
Pro PRO i pro PROTI jsou poměrně racionální důvody, není to úplně jednoznačný. Osobně jsem proti principu divokejch karet globálně - všech s jedinou výjimkou a to je vítěz loňský juniorky. Dlouhodobou nemoc řeší chráněnej ranking. Takže proti.
Reagovat
HayashiM
Pro WC. Hlavní je podle mě kvalita hry a show. Za posledních 5 let je v ženském tenisu jediná větší star Serena. Bránit Marii v předvádění toho nejlepšího mezi nejlepšího je podle mě cesta zpět ve jménu pseudoboje proti dopingu. Kdyby to byl případ Armstrong, tak je to něco úplně jiného, ale takhle za neudělením WC vidím spíš větší snahu o zviditělnění, tváření se "my s dopingem něco dělámne" a ztrácení času. Maria ženský tenis obohatí víc, než všechny domácí naděje a vracející se hráčky dohromady. I když na to možná bude potřeba vypnout zvuk.
Reagovat
HayashiM
*mezi nejlepšími
Reagovat
Fandina
Jsem proti, ale jen z principu, že když je něco zakázané, tak se to nemá dělat a ne pak udělovat výjimky.
Jinak si ale osobně myslím, že se brzy vrátí na žebříčku na přední místa a nebude o WC muset žádat.
Reagovat
gigin
Dostala trest? Dostala. Odpykala si ho? Odpykala. Teď jde žádat o divošky jako Paní tenistka, která zkompletovala kariérní grandslam. Já nevím, co byste ještě chtěli.
Reagovat
Fandina
Trest si odseděla a nemá teď body na hraní GS, což je součástí toho trestu a ona zase žádá výjimky.
Reagovat
Torn
Nežádá výjimky. Jako vítěz GS nebo TM má možnost žádat o ty WC. Tohle by pro ní platilo, i kdyby byla těhotná, malomocná nebo třeba po amputaci ruky.:D
Reagovat
Fandina
To je snad jasné, že píšu o WC, jako o výjimce.
Reagovat
VlS
Na ty zdravotní věci funguje " chráněný ranking", tam není potřeba WC.
Reagovat
Kozoroh
"Paní tenistka" Masha je ale zdiskreditovaná. Neguje to její předchozí úspěchy.
Reagovat
gigin
Kolik toho získala, když to bylo povolené? Jako v klidu zase...
Reagovat
Kozoroh
Proti. Nebylo by to správné vůči ostatním.
Reagovat
Haitik
Jsem PRO.. Trest, který zasloužila si odseděla, tak proč za tu chybu pykat i dál?
Reagovat
Kozoroh
Proč? Protože by se z toho trestu stala fraška.
Reagovat
Tornes
A to z jakého důvodu? Naprosto obvyklý průběh trestu ve všech lidských oblastech. Od sportu až k trestným činům.

Nebo snad navrhuješ, aby když si někdo odpyká trest za alkohol za volantem (což bývá často nějaká doba bez řidičáku), tak mu následně nesmí prodat auto, protože by to popřelo ten trest?
Reagovat
Kozoroh
Nevím o tom, že by dopingoví hříšníci dostávali fůru divokých karet jako Masha. Jestli máš jiný důkaz, sem s ním!
Reagovat
Tornes
No třeba takovej Troicky hned se hned po svým návratu dostal na dva turnaje z prvních tří, co hrál, na divokou kartu. A to je Troicky asi tak o tři řády za Marií, pokud jde o popularitu a tudíž přínos turnaji. Celkově po svém návratu získal 4 divoké karty, než se vrátil zpět do stovky. To je minimálně srovnatelný s Marií.

Ona ta popularita jde oběma směry. V prvé řadě má větší šanci, že WC dostane, ale zároveň si toho každej všimne a bude to kritizovat. U Troickiho to nikoho nezajímalo právě proto, že Troicki (alespoň oproti Marii) nikoho nezajímal.
Reagovat
Tornes
A třeba Canas na tom byl ještě líp, když dostal celkem 5 WC než se dostal do stovky, přičemž na první dva turnaje po návratu se dostal taky jen díky WC.

Zatím u všech tenistů, kteří měli delší pauzu kvůli dopingu a spadli tím pádem ze žebře, jsem našel minimálně čtyři WC jim darované dříve, než se dokázali vrátit zpět do stovky. Takže ano, je to zcela obvyklé. Schválně mi zkus najít nějakého tenistu, u kterého to tak není.
Reagovat
Haitik
Jaká fraška proboha???! Zajímalo by mě, jestli lidé takhle prskali, když Troicki taky dostal divokou kartu na turnaj po jeho trestu..
Reagovat
Krisboy
Troicki ale pokud vím nefetoval.
Reagovat
Kozoroh
Jenže to byla ojedinělá věc. Ale to, co se děje kolem Mášeny překračuje hranice morálky.
Reagovat
blixa
Tak to rozhodně. Z deset let legálního léku udělat "náhlým prozření" bez jediného skutečného důkazu doping, jen abychom někoho nachytali, tím WADA opět překročila všechny hranice dobré morálky.
Reagovat
Fandina
WADA rok o zákazu mluvila, takže tak najednou to nebylo.
Reagovat
tmora
Marii je 30 let. Kolik let ještě bude hrát? Max 3 -5 let? Zapasy s Mashou jsou vzdy zazitkem a atraktivni podivanou. Pořád patří mezi nelepší sportovce světa.Ty Murryho kecy mne vážně iritutujou.
Reagovat
Torn
S tím souhlasím. radši budu poslouchat hekání Šarapky než Andyho a Djokoviče. :D
Reagovat
Krisboy
Marfuša neheká.
Reagovat
gigin
https://youtu.be/ilfgwD_dMKg?t=12
Reagovat
VlS
Ale tak zas, botu by jí sundat mohli, ne?
Reagovat
Krisboy
A nasadit španělskou.
Reagovat
George_Renel
Jo už jsem začal. Prvních 75 km mám za sebou, ale už se zase ochladilo tak asi až o dalším víkendu.
Reagovat
George_Renel
Patří níže .
Reagovat
Krisboy
Jasný, chápu :) Mám to stejně. V sobotu prvních třicet, včera dalších sedm (jenom na tenis a zpět) a zase min. do víkendu nic :( Ale sezónu považuju za zahájenou :)
Reagovat
Torn
Že by se Marie zula?:D
Reagovat
blixa
To zase bude v álejích nablito :D Je pěkné, jak si všichni hateři Marie užívají. A přitom jim absolutně nedochází, že vůbec nejde o Marii. Jde o princip. Už se moc těším, jak tu budou ronit krokodýlí slzy, až jim WADA sejme nějakou jejich oblíbenkyni na nějaké jiné "meldonium" :D Protože "meldoniem" může být cokoliv, co si WADA usmyslí bez jakéhokoliv racionálního podkladu.
Reagovat
Torn
Tjn. Brzo tam bude i třeba jedlá soda. :D
Reagovat
Kytka
Divoká karta by měla být pro navrátilce po dlouhém onemocnění nebo mladé nadějné hráčky, které už něco dokázaly a zatím nemají žebříček atd. Ne pro ty, kterým skončil trest za doping, byť by dopovaly z nedbalosti.
Reagovat
George_Renel
Howgh.
Reagovat
Krisboy
Kolik už máš letos kilometrů? Nemyslím na rotopedu.
Reagovat
Torn
Tak ty divoké karty se nedávají jen tak, velkou roli tam hraje fakt, zda vyhrála TM nebo GS, potom na to má nárok. A jak bylo už X krát řečeno, má to dvě strany mince. Maria by tím dělala na ITF docela bordel, stejně v rankingu atd. Hráčka, co byla světová jednička a jde přes ITF, ty holky by to tam asi špatně snášely a tedy je otázkou, zda by se Šarapce vyplatilo jezdit po turnajích s dotací 20K. :D
Reagovat
Oin
Tož já su také diabetik, já s Marunou soucítím :-D
Reagovat
George_Renel
Že ji hanba nefackuje. Místo co by byla ráda za snížení trestu, vytváří mediální nátlaky ve svůj prospěch. Nemusel jsem ji v minulosti, teď ještě méně.
Pořadatelé takového turnaje, který se nemusí třást o publicitu by měli dávat divoké karty úplně jiným hráčkám, než dopingové hříšnici.
Reagovat
Paseka
Souhlasím. Ruská povaha se prostě nezapře. Má hroší kůži a ještě je drzá, tak jak je.
Reagovat
Torn
Co je tohle za vyblítek zase? :D Proboha, kde máš jistotu, že to meldonium nebral dalších X hráčů, ale ohlídali si seznama přestali ho předtím brát. Stejně co látky, co tam nejsou a mají třeba vliv na výkonnost? :D Jestli na to nemá, tak vylítne hned v prvních kolech a nikdo pak po ní neštěkne,pokud naopak ukáže, že to nemělo vliv, začne vyhrávat. Tohle je tam absurdní kauza a ty názory jsou ještě směšnější, obzvlášť tenistů, kteří ani nemají o dění moc přehled. Občas mi stačí ta "kvízová videa", kdy 95% WTA hráček netuší, že nejnebezpečnější "zvíře" je čtyřhranka australská. Tohle se třeba pro zajímavost říká už na základní škole a drtivá většina z nich to neví. A to stejně platí i o dalších věcech, chybí jim tak trochu každodenní realita, takže nějaké názory Murrayho a dalších "lidí v obraze" jsou mimo. Nedokázali se ani jednotně shodnout, zda ta látka má vliv nebo nemá. Tohle se může opakovat i s jiným lékem. To, že si to měla ohlídat a je kráva, je sice pravda, každopádně to teď už nevyřeší. Navíc nevím, co vyřeší, že tu divokou kartu letos nedostane. Když nebude hrát úplně marně, tak si to French Open příští rok bude moct zahrát taky, takže je otázkou, zda je tohle skutečně nějaké opatření nebo póza. Osobně si myslím, že kdyby se dostala do SF nebo dál, neměli by pořadatelé takový problém, jako kdyby vypadla v prvním kole, ale to nikdo nemůže zaručit. Kdyby vypadla hned, plno "odborníků" řekne, že pořadatelé French Open dali dipongové hříšnici šanci, naopak kdyby se dostala do finále, můžou z toho pořadatelé jen těžit. Ano, pro ně je to rozhodně sázka do loterie (ne jako u těch menších turnajů), ale rozhodně z toho mohou profitova taky, obzvlášť když French Open vyhrála (a né jednou). :)
Reagovat
Torn
*myšleno nejnebezpečnější v Austrálii.
Reagovat
dunphy
Od té medúzy jako příkladu jsem to dál přestal číst. Neuvěřitelně mimo.
Reagovat
Torn
Mimo seš tady leda tak ty. :)
Reagovat
dunphy
A proč by podle tebe měl nékdo znát nejsmrtelnějšího živočicha, ještě k tomu v Austrálii? Jak je to relevantní k tomu, o čem se dále zmiňuješ? Mně přijde, že vůbec. Spíš děláš jen ramena, že tys někdy v životě o něčem takovém slyšel. Toto mi opravdu jako vhodný příklad k tomu, abys ukázal jak jsou tenisti podle tebe hloupí, nepřijde.
Reagovat
Torn
Tak když v tom nevidíš tu nadsázku, tak to je tvůj problém. Bylo to video, které jsem nedávno viděl a těch otázek by bylo víc. Stačí vždycky poslouchat ty rozhovory, když se jich ptají na aktuální sitauci něčeho a většinou prostě neví. Já tu ramena dělat nepotřebuju, rozhodně ne na tenisportalu. Já tím neříkám, že jsou hloupí, ale vzhledem k jejich životu, chybí jí obecný přehled a tak, což je prostě daň za to, že hrají a nemají čas na jiné věci. :)
Reagovat
George_Renel
Výblitek je leda tak ten tvůj canc.
Reagovat
blixa
No když to říkáš ty :D Už jsi měl dnešní čtvrthodinu nenávisti ? ;-)
Reagovat
George_Renel
Není tam ani zbla nenávisti, tuhle vlastnost nechávám mladším....
Ale ty už sis vybral každodenní hodinku blbosti, tak raději více nepiš, poněvadž by tě mohlo prokouknout více lidí.
Reagovat
blixa
Jo není tam ani zbla nenávisti ? :D :D Vtipe, vyskoč ! Při jméně Šarapova se v tobě vaří žluč a stříká to z každého tvého příspěvku, tak tu aspoň neoblbuj, nemá to cenu ;-)
Reagovat
George_Renel
Podle sebe soudím tebe....
To, že někoho nemusím ani zdaleka neznamená nenávidět. Ale to ty nedokážeš nikdy pochopit. Tím končím, mě na nudle neužiješ.
Reagovat
Torn
A proto sem vlastně nepíšeš a nevytváříš tu nějaké konspirační teorie, proč si Šarapka chce zahrát FO. :D
Reagovat
VlS
No, měl jsi na základce dobrýho kantora na přírodopis, pochybuji, že se u nás obecně učí, že čtýřhranka je nejnebezpečnější zvíře, zvlášť, když to není pravda (měřeno počty usmrcených lidí vedou jednoznačně jedovatí hadi).
Na seznamu je spousta látek, které nemají naprosto žádný potenciál zvýšit výkonnost, a jsou tam z "morálních důvodů" ( drogy) pak jsou tam další, které nemají účinek, ale mají jen účinek jiných látek schovat a tak dál. Doporučuji přečíst si antipongový kodex, v češtině ho máš na antidoping.cz a na právní text je neobvykle srozumitelně napsaný. Tam máš i proceduru, jak seznam vzniká. Účinek látky není relevantní, relevantní je porušení pravidel.
Reagovat
Torn
Uváděl jsem pod tím opravu v Austrálii. :) A ano, enjvíce lidí v Austrálii zemřena požahaní čtyřhrankou. :)
Reagovat
Torn
teda zemře, je nejvíce nebezpečná.
Reagovat
dunphy
http://www.bbc.com/news/world-australia-38592390

Lžeš.
Reagovat
Torn
Rozhodně nelžu, píšu nejnebezpečnější zvíře Austrálie. A tím prostě čtyřhranka je a můžeš se tu klidně dohadovat. Samozřejmě v Austrálii existuje plno jedovatých živočichů (hlavně hadů, štírů atd.). Vy tady mluvíte o nejvíce obětech, ale z hlediska nebezpečnosti je požahaní ve vodě mnohem nebezepčnější už ze své podstaty. Takže já vážně nelžu, obzvlášť o tomhle bych si nedovolil lhát.
Reagovat
VlS
Tak co měřítko " nebezpečí", když ne usmrcení?
Reagovat
Torn
Tohle je už jenom chytání za slovo. Po žahnutí do 3 minut je po tobě a stačí se jen otřít, když seš ve vodě, je to dost nebezpečné.
Reagovat
VlS
Tak to není pravda. Trvá to hodiny a dny ( pokud nemáš alergii, ale s alergií tě zabije i jedna včela, nebo pár buráků), rozhodně ne 4 minuty. Někteří odolní jedinci to dokážou i přežít, ale není to podstatný. Problém je, že na to na rozdíl od většiny hadů není účinný protijed. Ale nejde o chytání za slovo - tak čím měříš nebezpečnost, když ne počtem úmrtí? Jinak nenajdeš živočicha nebezpečnějšího než člověka. Ten na rozdíl od zvířat zabíjí i z nedbalosti ( a často).
Reagovat
Tornes
Hele nejsem si zcela jistej, o kterých živočiších se přesně bavíte, ale třeba tenhle žebř vytvořený nějakou australskou institucí má na prvním a třetím místě nějakou medůzu - http://mashable.com/2015/08/06/australia-most-dangerous-animals/#xzNZ0kNj9sqE
Reagovat
VlS
Čtyřhranka je ta 1. v seznamu, kterej postuješ. Problém je, že hodnotí nebezpečnost nějakými body x z 10 a nikde nejsou vyjádřeny žádné hodnoty. Prostě autor to tak obodoval.
Výše uvedenej odkaz BBC na statistiku pracuje s čísly usmrcení a hospitalizace. Jasně, je to za nějakej konkrétní čas a v jiným to může bejt jiný. Pohybuje se to na strašně malejch číslech (max 27 úmrtí od divokejch živočichů, domácí kně oproti tomu 72) kde se čísla z roku na rok mohou dramaticky měnit, nicméně uváděná čtyřhranka mávysoké množství hospitalizací, ale 0 úmrtí (znovu zdůrazňuji, v uvedeném období ).
Reagovat
Fandina
Souhlasím s tím, že především jde o to, umět dodržovat pravidla. Jinak když tam bude napsaný cukr, tak se nebude moci používat cukr. V tom udělala Šarapova chybu a je jasné, že za ní má platit.
Reagovat
blixa
Ano, zejména sdělení "účinek látky není relevantní" je klíčem k celému tomu zlu jménem WADA. To je přesně ta klíčová chyba. Účinek látky ale i jeho účinné množství by přitom měl být naprosto zásadní. jenže to by WADA skončil pohodlný život a lehký lov na údajné hříšníky. Výsledkem celého toho nesmyslu je pak bambilion terapeutických výjimek, protože řadu zdravotních problémů není možné efektivně léčit. Takže se celá cochcárna dostává do zcela absurdních dimenzí. Někdo může někdo ne. Není náhodou ten kdo může zvýhodněn, když se teda cpe údajným "dopingem" ? Nesmysl na nesmysl.
Reagovat
VlS
Tak se vrať k tomu, proč to ba ten seznam dali. Už to zde vylo stokrát. Velký pičet lidí, bez jakékoliv zdravotní indikace potíži se srdcem, do sebe začal cpát látku vyráběnou jako lék na běkteré indikace. Proč to proboha dělali?
Odhlédnuto od toho, že vývoj látky byl iniciovaný ( a pkacený) Rudou Armádou pro vojáky ve vysokohorském prostředí Afganistánu pro zvýšení vytrvalosti a zrychlení regenerace. Jak sama Marie napsala, před zápasem si brala jeden a před důležitým 2. Pročpak to dělala?
Reagovat
blixa
To se zeptej Marie, proč to dělala ? Třeba placebo ? :D Jinak, zase typický útok od tebe, Já píšu obecně o pochybných principech "boje" proti dopingu, ty se místo odpovědi zaměříš na meldonium. Důvod ? A co se teda toho meldonia týče, dobře, ať je vypracována studie vlivu na výkonnost, krátkodobá i dlouhodobá a podle ní nechť se rozhodne. Jinak jsou to všechno jen bláboly a víc či méně kvalifikované dohady. Ale taková studie má být zpracována PŘED zařazením látky na seznam zakázaných. Fascinuje mě tvoje neodchvějná jistota, že když to má takovou genezi vzniku, tak to musí mít dopingový účinek. Přitom spousta lidí co do problematiky vidí podstatně více než my dva se domnívá, že dlouhodobý účinek meldonia na organizmus bude směrem k výkonnosti vysloveně negativní. Třeba je to i jeden z důvodů, proč nebyla Marie schopna v přímém souboji konkurovat Sereně. Ale zase, jen dohad. Napřed má být průkazná studie , pak rozhodnutí. Cokoliv jiného je špatně.
Reagovat
VlS
Já jsem WADU neustavil, kodex jsem neschvaloval. Jako u všech rozhodování nějakejch kolektivních orgánů rozhoduje nějaká komise, kolegium. Vždycky můžeš zpochybňovat rozhodnutí takovýho orgánu. Nejsem ani doktor, ani biochemik ani farmaceut, proto nemůžu než vzít jako fakt, že je nějaká látka na seznamu, nemám odbornost ani na to, abych takový rozhodnutí obhajoval, ani abych ho rozporoval. Kdokoliv měl rok času na to, aby proti zařazení Meldonia na seznam vznesl námitky. Nikdo to neudělal, dokonce ani jeho výrobce ne. Proto tam je a pláčeš na špatným hrobu.
Reagovat
blixa
Já nepláču na žádném hrobě. Proti návrhům WADA se nikdo protestovat neodváží,a i kdyby protestoval, tak co má v ruce ? Zase jen nějaká tvrzení. Celý ten způsob je dokonale absurdní. Prezentuju jen svůj názor, k tomu snad takové diskuze jsou.
Reagovat
VlS
A proč by se neodvážil? To mě teda fakt nenapadá. Mohl bys to nějak zdůvodnit?
Reagovat
blixa
Taková je praxe. Poč si jistě domyslíš sám. (A nebo pro jistotu :D - Mezi řádky různých vyjádření se dá domyslet, že mstivost činovníků WADA je proslulá)
Reagovat
Fandina
Proč by se měli činovníci WADA mstít? Ty nějakého znáš?
Reagovat
VlS
Ne nedomyslím si nic. O mstivosti WADA nic nevím, máš konkrétní příklady?
Reagovat
Fandina
Není důvod zase dělat z WADA organizaci, která se vyjímá mezi ostatními. Takových, která určují nějaká pravidla je hodně a je jasné, že ta pravidla mají nějak podložená. Jak to by musel vědět ten, kdo tam pracuje nebo k tomu má nějaký přístup. Fakt, že dávají věci, které se dostanou na seznam připomínkovat, neznamená, že žádné zkoumání a schvalování tam neprobíhá.
Reagovat
Forsberg.Peter
Za mě příklad Bäckström z roku 2014 je jednoznačný důkaz, že WADA neumí rozeznat doping od léku, pro mě tím WADA od roku 2014 není věrohodná organizace.
Reagovat
Fandina
Ono nejde o to, jestli je nebo není někdo věrohodný, takhle se dá mluvit o jednotlivcích, jestli to nebo to umí a posuzovat je podle toho.
Tady jde o to, že ta organizace je určená ke stanovování pravidel co se týká dopingu sportovců, takže co ona označí, že se nemá brát, tak to platí. To je jako říkat, že parlament je pro mě nedůvěryhodný. Může být stokrát, ale jeho zákony musím respektovat.
Reagovat
Forsberg.Peter
Právě to je ono - organizace je určená ke stanovení pravidel. A stanovovat pravidla by měli pouze ti, kteří tomu skutečně rozumí.

A jestli jako příklad uvádíš český parlament, tak to je typický příklad právě na to, že zdaleka ne každý zákon se musí dodržovat, protože skoro každý má nějakou díru v sobě, což znovu právě svědčí o neprofesionalitě těch, kteří takový zákon vymyslí, potažmo schválí. A dokud budou schvalovat pravidla, zákony a všechny příkazy neprofesionální lidé, vždycky na to doplatí nevinný člověk, občan apod.
Reagovat
Fandina
Je to spíš obecná otázka, kam a jak se společnost ubírá. Obecně si myslím, že v takových specializovaných oborech, jako je třeba WADA budou spíš rozhodovat profesionálové chemici, lékaři, lékárníci, ty tam asi budou mít hlavní slov. Zadání je jasné, omezit drogy a pomáhání se ve sportu. Určitě tam nepracuje programátor, který zase má za úkol třeba současný elektronický systém pokladen. Opět zadání je jasné, zavést to. Konkrétbní vyhotovení seznamu u WADY a zhotovení programu u EET dělají určitě profesionálové.
V tomhle smyslu bych to viděla tak, že společnost funguje a je to pozitivní.
Reagovat
VlS
Pseudoefedrin je zakázaná látka a Wada ji našla, ale netrestá, to udělal MOV. MOV jej zpětně omiłstnil, ale ne proto, že vy WADA něco blbě změřila, ale protože MOV blbě trestal.
Za stejnou látku byli naši hokejisti disknutí jako družstvo na OH, nebo MS někdy v sedumdesátejch letech a bylo to z kapek proti rýmě u jednoho hráče. Nebyl potrestanej jen ten hráč, ale kontumačním výsledkem 5:0 celý družstvo. WADA v tý době žádná nebyla, bylo to v kompetenci IHF.
Reagovat
Forsberg.Peter
Tak jasně, že netrestá, ale je to organizace, co vyrábí ten seznam, a kdyby své práci rozuměli, tak MOV neměla co trestat. A pro mě smysl dopingu je ten, že si sportovec vědomě pomáhá k výkonu podpůrnými prostředky, či užije látku, která prokazatelně znemožní možnost takové látky dopingovým testem objevit. Pakliže je pak potrestán sportovec za užití něčeho, co mu prokazatelně nemohlo pomoci v jeho výkonu či výkonu daného týmu, tak už ten seznam je důkazem toho, že nebudou trestáni pouze praví dopingoví hříšníci.

Co se týče Marie, byla potrestána správně za profesionální chybu, že před startem nové sezóny nezkontrolovala ona či její tým ten nový seznam, to by měla být automatika každého profesionálního sportovce. Ale říci natvrdo, že dopovala, na to je o tom daném léku až příliš mnoho neshod v jeho účincích, navíc sám jeho výrobce to jako doping nevidí.
Reagovat
Alexandria
suhals +1000
Reagovat
Forsberg.Peter
A to už ani nemluvím o tom, že v tom roce 2014 byl ten Bäckström testován ve středu po čtvrtfinále se Slovinskem a švédskému svazu byla doručena zpráva o nalezení výše zmíněné látky v neděli hodinu před finále, to přece nemůže nikdo z WADY obhájit, že jim to vyhodnocení testu trvalo přesně tak dlouho, aby to takhle vyšlo.
Reagovat
FulnekUltras
Stará známá otázka, kdo z toho mohl (může) mít užitek, je stále na místě.
Reagovat
VlS
no, a v Sočl testoval kdo? Rusové jak je známo. Aspoň Fulneku přemejšlej, než něco plácneš.
Reagovat
FulnekUltras
Pokud vím, v hokeji tyhle věci na všech turnajích včetně ZOH řídí příslušná komise LIHG (IIHF) - a že tam už léta jednoznačně podkuřují Kanadě - za servilního dohledu švýcarského zubaře a spol. -, není taky nic nového. Podobně i v řadě jiných sportů - jestliže někdo dějiště her v Soči spojuje s absolutní režií Ruska nad dopingovými kontrolami, je to už jen směšné.
Reagovat
VlS
No, tak to víš blbě. Ta komise IHF ho chtěla nechat na pokoji a zasáhl MOV na základě výsledků ruský laboratoře.
Reagovat
VlS
A proč je na seznamu tento základ pervitinu špatně?
Reagovat
Forsberg.Peter
Možná sám o sobě je tam dobře, ale jde o to, co si ten sportovec vzal a k jakýmu účelu. Pokud je zakázaná látka obsažena v léku, který ten sportovec užívá kvůli potvrzené zdravotní obtíži, je potřeba zase ty látky kategorizovat na skupiny, které se objevují jen v podpůrných prostředcích, za které bych dával okamžitý konec možnosti pokračování v profesionálním sportu, pak na látky, které mohou být jak podpůrných prostředcích, tak se prokazatelně objevovat v lécích. Pokud takový lék užívá sportovec, tak před sportovní soutěží podat potvrzení, případně zřídit WADA lékaře, které by si sportovcův problém ověřili a pak takový lék sportovci povolit. Protože pokud řekneme, že každá nalezená látka v podpůrným prostředku je doping, je to zase jen lenost té dotyčné organizace. Berme sportovcův jakýkoliv doping, neberme sportovcům žádný lék.
Reagovat
VlS
No, a neni. jednodužší, aby doktor nebyl trouba a dal mu něco, co na seznamu není?
Reagovat
Forsberg.Peter
Tak bereš-li něco proti zdravotnímu problému 7 let a víš, že ti to proti alergii pomáhá, tak proč to najednou měnit? Všechny podobné léky nemusejí zabírat stejně, měl jet tedy na Olympiádu s tím, že se může stát, že zrovna tam tu alergii chytne a něco jiného nezabere tak, jak potřebuje?

A pomáda na rty, to už prostě je signál, že to není boj proti dopingu v jeho základní podstatě pro mě.
Reagovat
VlS
No, tipnul bych si, že to s tou pomádou bylo jako s telecím u Kordy. Tomu spičítali, že by musel na pisezení sežrat asi 30 telat. Otázka je, kdo je čunće, jestli Terka, nebo doktor.
Reagovat
VlS
Johaugová letos dostala flastr za pomádu na rty, aspoň to tvrdil její doktor.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist